Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: MOLIM POMOC
PostPoslato: Čet Jan 15, 2009 8:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
moj suprug se razboleo pre dve god,operoisao je zlezdu na vratu koja je bila metastazirala.Primarni tumor do danasnjeg dana nije nadjen..Imao je sest ciklusa hemio terapije,a posle operacije je prosao i zracenje.
Ono sto nam nije jasno su najnoviji rezultati koje niko nije nasao za shodno da nam protumaci iako smo trazili.Danas je donesena i konzilijarna odluka..pa evo ovako sta nam nije jasno-------
8.decembra sprovedena dijagnosticka obrada- EHO vrata ukazao na post terapijske sekvele,susp.rest Tu kao i visoko susp.limfadenopatiju na vratu i supraklavikularno desno.
Nacinjen MSCT toraxa- u lateralnom segmentu desnog plucnog krila sek dep 14 mm, anterobazalno sek dep 13 mm. U levom plucnom krilu u ant. seg.gornjeg reznja sek dep 13 mm,u gornjoj linguli 6mm,u donjoj linguli 4mm,posterobazalno sek dep 15 mm. U medijastinumu prevaskularno pat lgl u konglorematu 64x47 mmm, u levom hilusu pat lgl 25 mm,u desnom 19 mm.
Eho abdomena uredan.
predlog za primenu sist.HT

olim nekog da pomogne u tumacenju dijagnoze.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 12:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
78 puta pregledana tema, a niko ni slova da napise :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 7:50 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am
Postovi: 143
Lokacija: Tamo daleko
JA samo da te pozdravim, i pozelim sve najbolje.
A odgovore ne znam... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 11:32 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
u plucima i grudnom kosu pronadjene su metastaze (sekundarni depoziti). predlaze se sistemska hemioterapija.
to znaci da sprovedenom dijagnostikom nije utvrdjeno gde je primarni tumor.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: u pravu si..
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 1:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 4:24 pm
Postovi: 43
Lokacija: progar
apsolutno si u pravu,svi citaju a niko da odgovori.Ja nisam doktor ali ono sto znam iz licnog iskustva je da je neophodno da ti nadlezni doktori daju detaljno objasnjenje.Mozda cak da sa dokumentacijom potrazis jos necije misljenje.Najvaznije je da ne panicis i da tvoj bolesnik bude sto smireniji.Znam da to nije lako ali meni je dete bilo u slicnoj situaciji i kazem ti sigurno da je tu psiha jako vazna.I neznam zasto naznaju gde je primarni,kakvu to onda sistemsku planiraju da daju?Trazi da ti kazu jasno i glasno sta podrazumevaju pod sistemskom,mislim da ce ti onda biti sve jasnije.budi uporna i jaka!

_________________
zdravlje dece najvece blago


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 2:38 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Pa mozda bi vam neko odgovorio da svojim postom niste promasili poentu.Kao prvo od pocetka pricate da vas muz ima metastaze pri cemu je lokalizacija primarnog tumora nepoznata ,ajde to postoji kao klinicki entitet,pa onda da je ona metastazirala(gde??) pa onda da je imao sva tri modaliteta lecenja(totalno nespecificno!!!) i kao slag na tortu ne navodite koji je bi PH nalaz ekstirpirane zlezde!!!! jel to planocelularni karcinom,adenokarcinom,melanom ,limfom,sarkom pa se tu prica ne zavrsava jer PH moze specificno da ukaze na tkivo odakle je primarni tumor nastao ,a ako je nespecifican onda ima citava baterija imunohistohemije koja moze da ukaze na specificnu lokalizaciju primarnog tumora.Za vasu informaciju ovo sto ste ispisali nema veze sa dijagnozom koja se definise kao vrlo konkretan entitet vec je cisto jedan klinicki nalaz koji je takav kako vam je kolega drbgd i rastumacio.

@duplabaka
Vi bi mogli malo manje da filozofirate jer postoje pacijenti kod kojih se ni za zivota ne zna gde je primarni tumor niti se cak nadje na obdukciji.A sta znaci sistemski ovde isto nece nista razjasniti jer sistemski znaci "nesto sto deluje na ceo organizam" i to sto se vama cini bitnim u sustini je najmanje bitno.Svi pacijenti sa sistemskim metastazama se lece -sistemski.Al se zato definitivno slazem sa vama da doticna treba da "scepa" lekara i da realizuje svoje pravo na informacije,a ne da ocekuje da ce neko na forumu da joj odgovori detaljno na njen konfuzan post ,za razliku od onih koji vode lecenje i imaju citavu medicinsku dokumentaciju objektivnu i validnu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 8:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
u pitanju je planocelularni karcinom .To je jedino sto sam znala ,a nisam napomenula. Nadam se, da, zaista se nadam pomoci na forumu jer lekari na konzilijumu nisu ni muza ni mene ni jednom pogledali u oci,niti su nam dali vremena da ih ista pitamo, niti su oni ista rekli.Pricali su medju sobom.Muz je pokazivao gde oseca najjaci bol , a niko se nije udostojio da ga pogleda dok je pokazivao vec su gledali u zid cekajuci drugog pacijenta.
To je nesto sto nas prati od kad se razboleo.Ja vise nemam snage moliti za dijagnozu...nemam,jednostavno se osecam nistavno, cak prosle god dok smo bili u ordinaciji na onkologiji suprug je pruzao doktoru potrebnu dokumentaciju,ovaj je podigao glavu sa stola i ladno mu izduvao dim u lice.
Bez imalo srama!Na sred onkologije, u samoj ordinaciji! Rekli su muzu da nece ziveti dugo, i da mu nikakve terapije ne mogu pomoci.
Izasli smo iz ordinacije i ja sam se zarekla...Vojo...ja te ne dam!!!!!!! Ziveces! Zbog sebe,sina i mene! Zagrlio me...sklopili smo pakt i objavili rat kanceru.Prosao je pakao,odnosno zracenje i sest ciklusa hemio terapije. Godinu dana je bio miran,sad ga je opet snaslo zlo. I opet moram da se borim sa lekarima koje vise ne mogu ocima da vidim, ne zato sto sam ozlojadjena zbog muzeve bolesti pa su mi svi krivi,vec zato sto su neprofesionalni, o lekarskoj etici da i ne govorim.Tokom bolesti razgovarali smo sa mnogo njih...sto na konzilijumima,sto po ordinacijama.Svi su sturi i bezobrazni,gledaju samo u kesu koja im se donese.To su od mene doziveli samo jednom,kad sam pitala ordinirajuceg lekara kako da mu se oduzim sto je bio ljubazan..odgovorio je...ma molim va, nemojte nista...ustvari moze box marlbora!!!!!!!!!!!! Ehej...pobogu...a evo...ni dan danas ne znam konkretno u kakvoj je situaciji moj muz, tj ne znam mu dijagnozu, a posebno taj ph koji dr Severus pominje, pobogu..nikad se nisu ni trudili da mu nadju primarni tumor.
Navodno je radjen imunohistopatoloski nalaz zlezde na kojoj je tumor metastazirao prosle god, kazem navodno,jer kad smo odneli plocice sa uzorkom kod lekara nasli smo ih nepomerene kod njega nakon par sati kasije.Tad je na blanco papiru napisao da primarni nije moguce naci i samo lupio svoj pecat.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 8:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
pa onda da je imao sva tri modaliteta lecenja(totalno nespecificno!!!


da se nadovezem na dr Severusa...dakle, kako je totalno nespecificno da je imao sva tri modaliteta lecenja!!!!!!!?????????????

Pa on je prosao najpre sest ciklusa 5 FU, nakon toga je imao 40 jedinica zracenja,zatim operaciju zlezde na vratu, a posle toga jos 20 jedinica


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 8:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Eto tako ste to naveli operaciju HT i RT imaju i bolesnice sa karcinomom dojke i za karcinom pluca i za ORL regiju i za ginekoloske karcinome -bili ste neprecizni niste naveli ni koji protokol ni nista.A operaciju nije imao nego hirursku biopsiju to se precizno tako zove.Operacija bi bila kada se operise i primarni tumor i metastaze pod uslovom da su operabilne.Niste naveli ni sta su zracili.A po lokalizaciji zlezde u obzir dolazi ORL regija i pluca kao eventualne lokalizacije primarnog tumora te je njih trebalo i ispitati (jel uopste nesto radjeno osim biopsije zlezde??).Nazalost on sad ima multiple metastaze u plucima i jedini vid lecenja je sistemska hemioterapija.I nemojte dozvoliti da vas niko gazi ,ni u zdravstvenim ustanovama ni u zivotu.Morate se sami izboriti za ono sto vam pripada,jer se niko drugi nece zauzeti za vas.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 11:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
pre svega je radjena biopsija zlezde, a tek posle zracenja je ta zlezda izvadjena.Ponavljavam da primarni karcinom nije pronadjen.
Hvala na odgovoru


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 10:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:17 pm
Postovi: 24
i evo me opet.Muz je krenuo na hemioterapije.Treci dan je imao akutno gusenje i uradjena mu je traheostoma.Kazu,nece ga pustiti iz bolnice dok mu ne donesem metalnu kanilu jer sad ima plasticnu.Njegova dr opste prakse ne da nalog za metalnu kanilu dok ne dobije otpusnu listu.Citala sam na internetu da je metalna kanila jako nezgodna za pacijenta.Mada,uistinu,o kanili i nisam naisla na nesto mnogo podataka na netu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: MOLIM POMOC
PostPoslato: Čet Nov 04, 2010 11:28 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jul 20, 2010 4:04 pm
Postovi: 98
hi...citalasam tvoje postove..nema te..kako je tvoj muz???


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: