Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 15, 2007 10:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 13, 2007 9:56 pm
Postovi: 4
Postovana tartufa,

posto ce moj brat u narednim mjesecima biti podvrgnut hemoterapiji i zracenju njegova krvna slika ce oslabiti. Interesuje me da li je kod ovakve bolesti od velikog znacaja da popravi krvnu sliku posle svake kure hemoterapije?Da li je dobro da nakon terapije ode na neko vrijeme na Zabljak(1700 m. nadm. visine) kako bi se povecao broj eritrocita?

I jos jedno pitanje: da li je moguce i da li se praktikuje transfuzija krvi kod ovakvih bolesnika nakon hemoterapije?

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 15, 2007 10:45 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Pad broja crvenih i belih krvnih zrnaca je očekivan kod ovih bolesnika i nakon hemio i nakon radioterapije.međutim, i sa jednom i sa drugom terapijom se može nastaviti do određene granice a tada se pribegava transfuzijama( da bi se podigao broj eritrocita) dok se broj leukocita ne popravlja transfuzijama već se čeka da se oni sami regenerišu( pri tome je važno da bolesnik izbegava kontakt sa infektivnim osobama-zb0g moguće infekcije koja po njega može biti itekako opasna).Pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: prognoze
PostPoslato: Pon Jul 16, 2007 4:59 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 4:34 am
Postovi: 3
Moja mama je pre dva meseca zavrsila sa 8 ciklusom hemoterapije. Za tih 8 ciklusa nestao je mikrocelularni rak pluca dim 8/10cm. Nije utvrdjeno nikakvo postojanje metastaza ni na jednom organu. Ono sto mene tacno zanima je koji je to period vremena u kome je bezbedna (ako takav period vremena u opste postoji) od ponovne pojave raka. Statistike na koje nailazim su nedorecene, i nigde ne mogu da nadjem koji period vremena treba da prodje da bi, u slucaju da to bude potrebno, mogla opet da ide na hemoterapiju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 29, 2008 11:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 9:18 pm
Postovi: 8
Lokacija: Backa Palanka
Draga tartufa:
Javila sam vam se i pre nekoliko meseci kad mi je ocu dijagnosticiran mikrocelularni karcinom i primio je u medjuvremenu tri hemioterapije al nisu dale rezultate i tako mu je predlozena nova trepija koju je otac prihvatio.On se dobro drzi bio je i hospitalizovan nije bilo metastaza samo mi nije jasno zasto kazu da je to refraktorni mikrocelularni karcinom sta to zapravo znaci.....I iskreno jako slabo razumem ovu terminologiju tako da se nisam nishta ni snashla citajuci otpusno pismo.....Zao mi je samo shto nije "upao" u program primanja pikoplatina vec samo potporne terapije....doktor kaze da mu je srce slabo.....Sad u petak ide ponovo svom doktoru pa cemo videti shta dalje.....Nadala sam se ipak da ce mu prva hemioterapija pomoci medjutim.....nije....molim vas shta ovo znaci:
CT glave nativno i sa i.v.kontrastom:Nekoliko mikroishemijskih i jedna lakunarna lezija(desno)dijametra 5mm vide se u projekcijama bazalnih jedara obostrano.
Infratentorijalno se ne vide fokalne lezije patol.izmenjenog denziteta....Hvala Vam i na svim dosadasnjim odgovorima....Mi smo svi dobro drzimo se zajedno smo u svemu ovome druzimo se i smejemo i shalimo kolko god mozemo......


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 30, 2008 10:05 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
ginne je napisao:
On se dobro drzi bio je i hospitalizovan nije bilo metastaza samo mi nije jasno zasto kazu da je to refraktorni mikrocelularni karcinom sta to zapravo znaci.....I iskreno jako slabo razumem ovu terminologiju tako da se nisam nishta ni snashla citajuci otpusno pismo.....

Znaci da posle prolaznog poboljsanja nastupa opet pogorsanje,tj remisija nije ocekivanog trajanja.Mozda promeniti citostaski protokol??
ginne je napisao:
CT glave nativno i sa i.v.kontrastom:Nekoliko mikroishemijskih i jedna lakunarna lezija(desno)dijametra 5mm vide se u projekcijama bazalnih jedara obostrano.
Infratentorijalno se ne vide fokalne lezije patol.izmenjenog denziteta.

postoje mali fokusi ishemijske nekroze(kao kod sloga) zbog ostecenja krvnih sudova samo mnogo manje velicine.Lakunarna lezija je znatno veca ali opet mnogo manja od one kod sloga.Ispod tentorijuma malog mozga ne diferenciraju se promene koje bi ukazivale na metastaze.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 30, 2008 7:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 9:18 pm
Postovi: 8
Lokacija: Backa Palanka
Hvala severus:
Procitavshi Vas odgovor osecam se mnogo bolje mnogo Vam hvala a u petak cemo videti shta ce strucnjaci odrediti kao terapiju i kakvo je njegovo stanje sad....Ipak cini mi se da to sve jako dugo traje bez nekog vidnijeg poboljsanja sretjom ni nekog vetjeg pogorsanja.Hvala Vam od srca ne znam shta bih cinila da mi ovo nije dostupno i da ne mogu da saznam odgovore na ovaj nacin.....S postovanjem......-ginne-


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mikrocelularni karcinom pluca metastazirao na mozak
PostPoslato: Ned Mar 02, 2008 9:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 9:03 pm
Postovi: 6
Lokacija: Beograd
Mojoj majci je u maju prosle godine otkriven mikrocelularni karcinom pluca, i to na ulazu u LB6 bronhiju.Primila je 6 hemoterapija, i jednu turu zracenja.3.3.2008. godine trebala je da ide na drugu turu zracenja pluca, ali u medjuvremenu pre nedelju dana je pala u nesvest.Skenerom glave, i magnetnom rezonancom otkrivene su metastaze na mozgu i to velicine od 3-14mm..Ima ih preko 10.Pocela je zracenje glave 27.2.2008. godine.


Dg:Obostrano supratenijalno korikalno i subkorikalno u projekciji bazalnih gangliva veliki broj ovalnih lezija koje se intezivno postkontrastno saturiraju dimenzija 3-14mm.Desno subependimalno u projekciji frontalnog roga takodje ima lezija slicnih strukturalnih karakteristika.Manje lezije se saturiraju kompletno, a vece u vidu ringa.Infratentorijalno postoje obostrano iste promene u malomozdanim hemisverama.
Oba mastoida su normalno pneumatizovana.
Suklusi na konveksitetu i ostali ekstracerebralni likvorni prostori su normalnih dimenzija.Komorni sistem je normalnog izgleda i polozaja.


Inace njoj je nestao kancer na plucima posle trece hemoterapije.Znam da ovaj oblik raka odlicno deluje na hemo i zracnu terapiju.Medjutim problem je sto izgleda metastazira na mozgu jer tamo citostatici ne dopiru.Mama koristi i alternativnu medicinu vec vise od 8 meseci i to ATN, aloju, ajkulino ulje...
Trenutno se lose oseca, ali mislim da je to posledica leka Tegretola.Pored njega prima Sol. Manitol, Dexazon.Inace hoda, lepo jede, ostali organi su joj ok, i krvna slika nije losa.malo je nestabilna i vrti joj se u glavi.
Lekari na Bezaniskoj kosi-Onkologiji i na VMA mi daju prognoze da ce ziveti 5-6meseci, najvise godinu dana.opet neki lekari kazu da on dobro reaguje na zracenje i da mogu manje promene da nestanu, a vece da se ucaure ili stopiraju i da se tako zivi i duze.

Da li neko zna sta mogu da ocekujem.Ne mogu da verujem da ce ziveti samo par meseci, ona ima 55 godina.Cuo sam price da su ljudi imali isti problem kao ona i da su ziveli po 5-6 godina i vise, a neki su uspesno usporili bolest i zive preko 15 godina sa takvom dijagnozom.

Molim vas da mi neko odgovori,ako zna nesto vise o ovome.
Unapred zahvalan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 03, 2008 12:50 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 10:02 pm
Postovi: 628
Lokacija: in the middle of nowhere
Nekog bi trebalo tuziti za pretrpljeni strah, zbog izgovorenih reci.
Prezivece 5-6 meseci.A ako prezivi godinu, ja da te lepo tuzim za strah a? :x

Moj muz je otpisan pacijent, alo, pusten kuci da......
Jedva smo uspeli lekare da nateramo da mu hemoterapiju daju, jer u takvom slucaju nije kao opravdana.Da ti ne pricam kako smo uspeli,ne preko veze, nego na kukanje njegove majke, koja je rekla da ce da legne na hodnik, pa neka umre zajedno s njim ako ga ne prime u bolnicu.Uzas. :cry: Tesko mi je da o tome i pisem a kamoli da tako nesto prezivite ali vredelo je moj muz je danas ziv a dokle pa to neznamo ni ja ni vi, dokle cemo.

Vera, nada i ljubav sve pobedjuju a ti cim si ovde imas ljubavi za mamu i veruj i nedaj da ti NADU ubiju, jer ona je jedino sto imas.
Neka je jadna, neka je lazna ali nju drzi kao malo vode na dlanu.

Pozdrav i veruj mi da nije sve tako crno kao sto ti se cini. 8)

Do smrti mi nece biti jasno cemu to.Sto ne istampaju papir:

Ostalo mu/joj je ....... meseci (cifru uneti po zelji).

Glavu gore, udahni duboko i borite se, panika,strah i suze nikom dobra nisu donele.Toliko srce, dok se ne javi neko od nasih forumskih lekara koji su, svaka cast.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 03, 2008 5:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 9:03 pm
Postovi: 6
Lokacija: Beograd
Hvala Bobans, na recima podrske.nadu ne gubim, ali su me doktori slomili u roku od 2 dana.Prvo na Urgentnom, jer je mama pala na ulici pa ju je hitna odnela u Urgentni, tamo je lekarka bila u fazonu"a multi metastaze na mozgu-gotovo", kao u fazonu pozdravite se pa da mama lepo umre.Onda odem na onkologiju na bezaniji i tamo doktor, isto tako,prognoza par meseci, a onda sutradan na VMA na radiologiji, doktorka ladno mi kaze, srecom mama nije cula"znate sta u pitanju su meseci, zracenje ce joj pomoci i produziti zivot jos par meseci:citiram:"retko ko je sa takvom dijagnozom doziveo godinu dana, sta da vam kazem".
Stavrno mi niuje bilo dobro par dana, ali sada sam se sredio i pokusavam da bodrim i nju.
Nadam se da ce mi se neki forumski doktor javiti, da mi kaze nesto vise.
Drago mi je za tvog muza da je ok.
Puno pozdrava


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pitanje
PostPoslato: Ned Mar 09, 2008 12:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 12:17 pm
Postovi: 1
Mom ocu se pre skoro cetiri meseca pojavila gangrena na noznom prstu, trebala je da se uradi rekonstruktivna operacija vene na nozi, lekar je odlagao operaciju iako otac imao jake bolove u stopalu. Lecen je trentalskim infuzijama skoro dva meseca bez operacije. Tokom lecenja doslo je do gubitka apetita i posle kompletnog ispitivanja, na skeneru mu je otkriven tumor na glavnoj plucnoj bronhiji, sa metastazom na jednom rebru i nadbubreznim zlezdama. U Kamenici nisu hteli da mu urade bronhoskopiju, jer su prognoze lose, zbog njegovog opsteg loseg stanja. Dok su lekari nagovestavali od cega boluje, dobro se drzao, a posle direktnog saopstenja da mu nece prepisati terapiju jer nema sanse, kasno je, on je izgubio i volju i nadu. Za sada ima bol samo od gangrene u stopalu i povremeno se zali na bol u rebru, pomalo kaslje. Postoji li neko alternativno lecenje, u ovoj nesrecnoj kombinaciji bolesti, obzirom da su ga lekari otpisali. Iako ima 73 godine, do skora je bio veoma vitalan, i ja ne zelim da se tek tako predamo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: microcelularni
PostPoslato: Čet Mar 27, 2008 12:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 9:03 pm
Postovi: 6
Lokacija: Beograd
Opet se javljam, jer se desava nesto neverovatno.
Moja mama koja je imala mikrocelularni karcinom pluca, pa nakon 3 meseca su joj bila skroz cista pluca, a pre nekih mesec dana(o tome sam pisao)su joj se pojavile promene na mozgu(vise od 10), juce je uradila ct skener sa kontrastom i mozak joj je skroz cist.Doktori ne mogu da veruju.Kazu kao da su pre mesec dana snimali nekog drugog a ne nju.Normalno izmedju ova dva skenera uradjena je radi terapija-8 kom.Pritom joj je krvna slika super.Jedino sto su joj uvecane nadbubrezne zlezde, i moze biti da su metastaze, a moze biti da su uvecane zbog lekova(dexsazon).Neki cak sad sumnjaju da li ona uopste ima mikrocelularni, obzirom da su joj pluca i mozak skroz cisti.Kao navodno to nije slucaj, obicno se smanji i ucauri, ali skoro nikad u potpunosti ne nestane.
Da li je to tacno, da li neko zna za slican slucaj.Molim dami neko odgovori.Voleo bi ako moze neki forumski doktor o tome da mi nesto vise kaze, posto u ove doktore polako gubim poverenje, jer sve sto su do sada rekli nije se tako desilo.(kao ima jos par meseci zivota...., i gotovo je posto je na mozgu..., nema sanse...)
P.S. da li je tacno da sa mekih tkiva ne moze da metastazira na tvrda tkiva?
da li je tacno da kad se povuce sa mozga, kao ne moze ponovo da se vrati na mozak(ovo je prica iz cekaonice), ali svejedno svaka informacija je znacajna.

Unapred zahvalan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Borimo se.....
PostPoslato: Pet Apr 11, 2008 10:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 9:18 pm
Postovi: 8
Lokacija: Backa Palanka
Nisam se javljala neko vreme.....Svima se duboko zahvaljujem na odgovorima koji su mi u datom trenutku bili preko potrebni....Moj otac je relativno dobro.Jako nam je zao sto nije mogao da prima pikoplatin da l zbog stanja srca koje je naruseno hemoterapijom pretrpelo infarkt neki blazi oblik al prima propratnu terapiju koja mu olaksava tegobe lekove za bolove i za srce i dobro se drzi....Posle hospitalizacije vise nije ostajao u bolnici nema za tim potrebe kaze njegov lekar....Ponekad ima mucnine ponekad i bolove al drzimo se i borimo za njega i on za sebe a mislim da je to i najvaznije.Od trenutka kad smo saznali od cega boluje i od prvobitnog soka pa do stanja svesti da ce biti ono sto mora biti i uz sav optimizam koji nam ulivaju lekari jednostavnim konstatacijama tipa Izgledate mi bas dobro i lepim recima nadam se da ce ici na bolje i da otac ni za cim nece zaliti zaista rade i cine sve za njegovo bolje i VELIKO HVALA velikim ljudima i pravim doktorima iz kamenickog instituta.Nadam se da je neko i od njih na ovom forumu i nadam se da cu se jos mnogo puta javiti sa ovako dobrim vestima ma koliko se bojim ovo sad reci da je dobro kolko tolko.......


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 11, 2008 11:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm
Postovi: 695
Draga,

Javljaj nam obavezno kako je tata. Da li mu dajete neke posebne preparate za imunitet?
Jedino sto mogu da vam pozelim je da ucinite sve sto je moguce i da provedete zajedno sto vise lepih trenutaka, da se radujete svakom danu, uzivate u pricama o dogadjajima iz proslosti, gledate stare fotografije...

Zelim ti da sacuvas tu snagu koju imas u svom srcu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 03, 2008 8:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 9:18 pm
Postovi: 8
Lokacija: Backa Palanka
Hvala vam svima na razumevanju a Tebi evelina posebno da borimo se na razlicite i razne nacine pije tata cajeve sve sto je dobro za podizanje imuniteta i uprkos svemu cancer je uznapredovao sto smo i ocekivali napada mu sad zdrelo jako mu je tesko da guta al se trudi i kad maltene sve povrati sto je pojeo mama se trudi da mu napravi nesto sto ce uspeti da svari da ne povrati nocu tesko spava al i dalje smo optimisti i dalje se borimo seta kolko god moze ne predaje se i ne lezi......Sad kad bude isao u kamenicu probace radiolozi da ga malko zracima zaustave da mu bar gutanje olaksaju.....Kako kaze tatin doktor sa rakom se zivi pogresno smo mislili da se s rakom umire al eto zivi,bori se,nadamo se malom da ga bar malko zaustae i da tatu toliko ne boli.....Toliko od mene za sad......Vesti nisu ohrabrujuce al posto je mikrocelularni refraktorni tako mora biti.....I kako kaze Dragan Nikolic u onoj divnoj seriji IDEMO DALJE......tako i mi idemo dalje.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 03, 2008 9:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm
Postovi: 695
Ginne,

Zao mi je sto cujem da je tati losije. Na zalost, tesko se mirimo sa cinjenicom da se stvari ipak odvijaju onako kako se nismo nadali.

Nadam se da ce se zracenjem smanjiti ta metastaza u zdrelu. Moj otac je normalno gutao nakon nekih 10 zracenja. Nakon toga je opet imao problema sa gutanjem zbog bolova u grlu, ali to je vec druga prica.

Idemo dalje.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 45 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: