Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Da li je kancer nasledan?
PostPoslato: Pon Jan 24, 2011 9:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 7:49 pm
Postovi: 200
Lokacija: novi sad
Ovo sto cu pitati mozda nije na pravom mestu, ali sam citala odgovore Tamareft, pa ce se mozda ukljuciti, jer nisam uspela da vidim slican slucaj.

Naime, radi se o mojoj cerki, koja vec dve godine ima problema sa svrabom na genitalijama. Mozda je to njena reakcija na saznanje moje dijagnoze, ali je to tesko sa sigurnoscu utvrditi. Zato se pitam i bojim da se iz toga ne izrodi nesto jos gore.

Kod ginekologa je uradila sve testove i to tri puta, u tri razlicite laboratorije, a bila je i kod dermatologa.
Koristila je kortikosteroide i oni su jedini pomogli da se svrab povuce, ali samo dok ih je koristila. Vise ih ne koristi i svrab se vratio, tako da je sada stvorila sicusne ranice, kojih ranije nije bilo, pa se bojim da joj sve to ne preraste u kancer. Sta da radimo?

Zasto se bojim naslednog faktora? Pa zato sto su i moja baka, i moja tetka i moja mama imale problema sa matericom, mami je cak sve izvadjeno, ali nijedna nije imala kancer sem mene. Zato molim nekoga ko je imao slican slucaj ili je cuo, da se javi, a mozda neki lekar ima ideju sta mozemo jos da preduzmemo. Ona ima 22 godine.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Da li je kancer nasledan?
PostPoslato: Pon Jan 24, 2011 11:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Svrab i tegobe koje ima u genitalnoj regiji imaju uzrok, to mora da se otkrije i otkloni! Gljivichna infekcija, alergija, bakterijska infekcija...mora se utvrditi shta izaziva svrab i raditi na tome da se glavni uzrok otkloni!

Da radi na poboljshanju imuniteta i odlazi na redovne preglede kod svog ginekologa.

A predispozicije za malignitet se prenose na potomstvo i to je prvo pitanje koje vam lekar postavi, da li je porodichna anamneza pozitivna ili negativna, tj da li je neko u porodici bolovao od raka i kojih organa! A opet ne postoji niko ko ce vam sa 100% sigurnosti reci da ce ona nekada oboleti od raka!

Svakako ne treba da ceo zivot posveti tome da ce nekada mozda oboleti od raka materice, vec da vodi normalan zivot, redovno vodi rachuna o svojim reproduktivnim organima i celom organizmu, da se smanji izlaganje rizicima za koje se zna da pospesuju nastanak maligniteta.

Strah koji osecate kao majka je realan ali nema potrebe da se toliko opterecujete nechime na shta mozete jako malo da utichete. Razmishljajte pozitivno jer tako dizete odbrambeni sastav svog organizma. :)

Isto tako, vaza cerka ima dovoljno godina da je seksualno aktivna, a nisu sve boljke bash lepe za razgovor sa majkom :) dovoljno je da ima decka sa kojim deli gljivichno oboljenje koje se vrti u krug, da je imunitet malo oslabio i eto svraba i problema...

Isto tako ima sasvim dovoljno godina da mora da zna da sebe mora da upozna i da sama zna kada treba da se obrati lekaru i da naravno vodi rachuna o zdravlju reproduktivnih organa! Nije dete koje za uvo mozete da vuchete kod ginekologa niti da joj kontrolisete svaki potez i korak, niti to treba da chinite u ovom periodu, ona sama mora da brine o sebi sada, vi kao majka mozete samo mirnim razgovorom da utichete na nju da odlazi na preglede ako u tome vec nije odgovorna.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Da li je kancer nasledan?
PostPoslato: Uto Jan 25, 2011 9:07 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 7:49 pm
Postovi: 200
Lokacija: novi sad
Pa problem je upravo u tome sto je odgovorna prema sebi i svom telu, ali jos nismo nasli lekara koji je dovoljno odgovoran da se posveti njenom slucaju, jer je izvrsila sve testove, i gljivicne i bakterijske, bar one koje su lekari smatrali relevantnim, ali uzrok jos nisu nasli. Ja sam na kraju molila da je upute na alergijski test, ali joj to jos nisu omogucili.
Pridrzava se saveta da nosi pamucni ves, intimnu negu obavlja samo vodom, koristi pamucne uloske.
Ima decka vec 5 godina i on je prvi i jedini za sada.

Kada postoji zdravstveni problem koji ne moze vec dve godine da se resi, koji vam remeti normalan zivot, a pri tom imate negativnu porodicnu anamnezu, naravno da brinete.

Zato sam pomislila da bi neko i na ovom forumu mozda imao neki savet, sta da se jos proveri, kako bismo dosli do pozitivnih rezultata.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Da li je kancer nasledan?
PostPoslato: Pon Jan 31, 2011 9:09 am 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 2:22 am
Postovi: 29
Svakao postoji gentska predispozicija ali npr ja sam prva u svojoj familiji, sa zenske strane, koja je obolela od karcinoma dojke tako da mislim da je i to jedna lutrija, ko ce oboleti a ko ne!

A sto se tice cerkice predlazem da se i dalje leci, nacice se vec terapija koja ce joj pomoci. :)

_________________
http://www.thebreastcancersite.com/clickToGive/home.faces?siteId=2


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 109 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: