Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Čet Nov 04, 2010 2:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 04, 2010 2:05 pm
Postovi: 1
Ja sam novi clan,pa bi da se ukljucim,podjelim s vama svoje iskustvo.Mojoj mami su 2004 dijagnosticirali rak debelog crijeva,tacnije na sigmi.Operiosana je,primila je 6ciklusa kemoterapije.Poslije toga se odlicno osjecala.Redovno je isla na kontrole i po nekoliko puta godisnje.Radila je tumor markere,CT abdomena i jednom Magnetnu.Sve je bilo uredno uvijek.Prosle godine u septembru mama je pocela da mrsa i da ima problema s probavom.Stalno je isla dr i zalila se,na sta su oni govorili da se prehladila i sl.Kada je otisla svome onkologu na pregled i ona je rekla da joj sigurno nista nije vezano za tu bolest(kancer debelog crijeva),jer su joj markeri uredni.To je bio januar ove godine(2010).Medutim uradila je irigografiju na svoju incjativu.Irigografija je pokazala da ima karcinom na debelom crijevu na oko 10cm,sa otvorom svega 5mm.Hitno su je poslali na hirurgiju,gdje je i operisana.Medutim prekasno.Primala je i kemoterapije,ali se bolest prosirila svuda po organizmu.Ona se borila,ali u junu ove godine njena borba je prestala :( Njena doktorica onkolog mi je rekla da se mami to vratilo sigurno prije tri godine.Za 6godina koliko je mama isla na kontrole ta dr nikada mamu nije poslala na kolinoskopiju niti ninakakav pregled crijeva.Uoprno je tvrdila da je mami sve dobro jer su joj markeri ok,da bi mi poslije rekla da markeri nista ne znace,jer su licno kod nje uvecani tri puta,a ona nema tumor.
Mislite li da je ta dr kriva za nemar,jer mami nije na vrijeme otkrila recidiv na istom mjestu, iako je mama redovno i disclipovano isla na kontrole?
Bolesnici sa vec operisanim karcinomom debelig crijeva koliko cesto moraju raditi kolinoskopiju?Kakva su vasa iskustva s tim,jer je moja mama za 6god nije ni jedan put uadila zahvaljujuci njenoj dr.
Nemojte da vam se dogodi ovakvo sta.Zbog nase neupucenosti i nemara doktora kojima smo mi apsolutno vjerovali,jer se mama osjecala super,ona vise nije tu.Imala je samo 51godinu,to je uzasan gubitak za nas.
Zanimaju me iskustva vezana za kolinoskpiju,jer imamo dokaze nemara te dr i zelim da to podjelim s drugima,a tu dr maknem s te pozicije,da jos nekoga ne bi dovela u istu poziciju,odnosno odvela pravo u smrt.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Čet Nov 04, 2010 5:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 2:34 pm
Postovi: 85
Fadila, zao mi je zbog VVase mame. Ne branim lekare ali na zalost kod ove bolesti skoro da su nemocni..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Pet Nov 05, 2010 1:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 05, 2010 1:30 am
Postovi: 28
Čuj ljekari nemoćni. Ovdje se radi o klasičnoj grešci ljekara koji je ženu koštao života.

Nakon operacije kolorektalnog karcinoma, kontrolne kolonoskopije su sastavni dio kontrole i rade se svake godine, prve 3 godine po operaciji, kasnije se
povećava razmak na 3 godine između njih ako je sve u redu, kao i CEA u tromjesecnim razmacima prve 3 godine, ultrazvuk abdomena i karlice,
CT te ostali i uobicajeni pregledi.

Fadila, žao mi je zbog vaše majke.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Sre Nov 24, 2010 1:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jul 31, 2010 6:53 pm
Postovi: 8
Vas tekst me je jako rastuzio. Zalim zbog Vaseg gubitka. Hvala sto ste podelili ovakvo iskustvo sa nama. Za to je potrebna hrabrost, ali i humanost. Upozorili ste nas da ipak sopstvena inicijativa mora postojati. Moja mama trenutno prima hemoterapije iz istog razloga, pa mi ovo saznanje jako znaci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Pon Dec 06, 2010 12:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 6:09 pm
Postovi: 174
Fadila, moje iskreno saucesce, kao od osobe koja je u februaru ove godine izgubila oca, od iste bolesti.

Tumor markeri su u nasem slucaju pokazali stravicne brojke i bili nam otprilike orijentir koliko je bolest odmakla. Naime, Ca 19-9 pokazao je neverovatnu vrednost od 5.240 (referentna ili normalna vrednost je 0-33). Otisao je na operaciju jula prosle godine, gde su mu konstatovali sekundarnim depozitima, tj. metastazama, prozetu jetru. Uradjena mu je stoma, jetra nije dirana, s obzirom da nije ispunjavala uslove za operaciju (do cetiri metastaze), hirurg je prognozirao 6 meseci zivota, ziveo je sedam i po. Nije isao na terapije.

On je jos 2005. godine imao problem sa krvlju u stolici. Otisao je kod lekara u Domu zdravlja u Pancevu, gde i zivimo, ali tamo mu je receno da su u pitanju hemoroidi. Umesto, kako bi pravi lekar uradio, kada vidi godiste pacijenta (1948.), da ga uputi na kolonoskopiju i na sve neophodne analize. Kada imas nezainteresovane lekare, koji odlucuju o zivotu, e to je onda najstrasnije, strasnije od svake bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva s rakom debelog crijeva
PostPoslato: Pon Dec 06, 2010 8:12 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
Postovi: 153
Lokacija: SRB - USA
ne želim da ovde budem ni sudija ni dželat , jer zbog mojih ranije iznetih stavova misli se da sam za skidanje glava a priori!
to naravno nije tačno.

izneću činjenice kojih sam se u americi pridržavao.

kada uradimo operaciju npr levu hemikolektomiju onda su endoskopije na svakih 6 meseci do kraja druge godine
a kada uzađemo u treću godinu obavezne su jednom u godinu dana.
tumorski markeri ništa ne znače - pogotovu sami za sebe.
neophodno je: endoskopski nalaz, ulktrasound of abdomen and pelvis, tumor markers kao i CBC and biochemistry, naravno ne zaboravimo i history taking i physical examination.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 38 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: