Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 25, 2007 10:00 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 5:47 am
Postovi: 546
Lokacija: beograd
Degenerativne promene na ocnom dnu koje postoje kod visoke miopije se ne gube laserskom operacijom roznjace (kojom se ,,skida dioptrija,,).
Iz tog razloga,zenske osobe sa visokom miopijom,vecom od -7.0,bez obzira da li su ili nisu izvrsile lasersku operaciju roznjace,moraju biti pod kontrolom u toku porodjaja,ili najcesce budu porodjene carskim rezom.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 26, 2007 5:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 8:06 pm
Postovi: 12
Hvala velika, klio :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 02, 2008 3:09 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 2:25 am
Postovi: 2
Ja mogu samo da podelim svoje iskustvo, a ono je sledeće:

Imao sam visok plus, koji se na proširenu zenicu očitavao kao +6, +3. Na skupljenu zenicu dovoljne su mi bile naočare +2.5, +1.75, i to ne uvek, usled dobre akomodacije oka.

Pošto sam odavno znao za Sveti Vid i njihove usluge, imao sam to u vidu duže vreme, i razmišljao kad je trenutak da se upustim u tu vrstu ulaganja u sebe, jer sam znao da nije jeftino. Kada sam se odlučio na potragu za opcijama, bilo je ovako:

Odem u SV, platim taj pregled, izmere +6, +3 na široku zenicu, i oni kažu sledeće: Laser ne može, jer je veliki plus, mi to ne radimo. Plus ne radimo skoro uopšte, osim kad je vrlo mali (a tad ljudima toliko i ne smeta). Preporučujemo implantiranje faknog sočiva, cena sitnica, 2000 EUR po oku. Meni ta cifra frapantna, ali ne odustajem, računam, ako je to rešenje onda OK, nema problema.

Onda počnem da istražujem po internetu o čemu se tu radi, i kakve su opcije u svetu prihvaćene. Zanimalo me samo šta je najbolje, ne neka polurešenja. Proučio sam te implantate, ima ih koji se ugrađuju u prednju komoru oka (češće), onih koji se ugrađuju u zadnju komoru oka, kao i onih koji se ugrađuju umesto postojećeg prirodnog sočiva (kao kod operacije katarakte).

I zaista, retkost je LASIK za hiperope. Najbolji laseri idu do +6, a to je neka teoretska granica. Najbolji laser koji sam pronašaoi je bio Alegretto Wave, i taj je deklarisan na +6, i kao, najsavremeniji je, prati mikropokrete oka prilikom intervencije itd. Ja potražim gde se takav koristi, i naiđem na jednu ordinaciju u Sloveniji, u Ljubljani. Odem ja tamo na pregled (besplatan!), i ljubazna doktorka mi kaže ovako: Laser, pa ni ovaj naš, ne preporučujemo. Ugradnju veštačkog sočiva kakva je predložena (koju oni takođe rade) ne preporučujemo (pogotovu za +), jer to može dovesti do povećanja očnog pritiska, glaukoma i tome slično. Preporuka je sačekajte do 45-te, pa onda zamena prirodnog sočiva ReStor. ReStor (izguglati) je vrhunsko i skupoceno sočivo (samo ono mislim da košta oko 1000$) koje se ugrađuje umesto prirodnog, i s obzirom da se time gubi akomodacija oka, ono se preporučuje onda kada oko svakako počne da gubi tu sposobnost (staračka dalekovidost). Ipak, to sočivo je multifokalno, i obezbeđuje dobar vid i na blizu i na daleko.

Ja sam se iz Slovenije vratio vrlo zadovoljan, jer sam dobio pravi savet, ko misli da su mu "naši" prijatelji a Slovenci ili Nemci ne, nek razmisli dvaput. Najbolji prijatelji su profesionalci kad je zdravlje u pitanju. Ovi klošari iz SV samo žele da vam izbiju iz džepa što više novca, i to je sve. Kupili opremu, stavili zlatne kvake, angažuju gostujuće doktore da odrade tezgu, i to je to. Nema tu profesionalizma.

A onda sam otišao u Novi Sad, gde u Eliksiru ruski oftalmolozi sa klinike Fjodorov obavljaju preglede i upućuju na lečenje. Ukratko, bio sam izuzetno zadovoljan prijemom, i blago iznenađen kada su mi bez rezerve preporučili laser, kažu oni to rade i za veće dioptrije, samo ako je dovoljno debela rožnjača. Ako nije, ide PRK, manje komforna metoda, ali delotvorna. Da skratim, bio sam u Kalugi, odradili sui Lasik vrhunski, lekari su tamo prva liga. Pred operaciju su malo jače širili zenice pa su došli do dioptrije +7 +5.5 Ni to nije nikakav problem za njih.

Slušao sam se boraveći tamo o Svetom Vidu, i iskustvima sa njima. Najkraće rečeno, učinite sebi uslugu i zaobiđite ih u širokom luku. Rusi imaju najbolji laser (Microscan) i najviše iskustva u tome. Mene je takva intervencija koštala oko 2500 eur za oba oka, i nisam mogao da imam bolju. Apsolutna preporuka. Naravno, LASIK je za njih dečja igra, oni se bave i mnogo složenijim intervencijama, presaživanjem rožnjače, i sl.

I za kraj: Na VMA su kupili Alegretto Wave laser. Znači, odličan, ali ne bi bio za moj slučaj, a verovatno ni za većinu hiperopa. A u tome treba imati i iskustva, nije to samo kupiš laser, desni kliok, levi klik.

Korisni linkovi
http://www.eliksirkaluga.co.yu/
http://www.lasersys.ru/
http://www.eye-kaluga.com/
http://www.morelaokulisti.si/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 03, 2008 12:56 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 3:55 pm
Postovi: 75
Lokacija: Beograd
[quote="klio"]Degenerativne promene na ocnom dnu koje postoje kod visoke miopije se ne gube laserskom operacijom roznjace (kojom se ,,skida dioptrija,,).
Iz tog razloga,zenske osobe sa visokom miopijom,vecom od -7.0,bez obzira da li su ili nisu izvrsile lasersku operaciju roznjace,moraju biti pod kontrolom u toku porodjaja,ili najcesce budu porodjene carskim rezom.
Pozdrav![/quote]


Jel moze neko detaljnije objasnjenje s obzirom da spadam u pomenutu kategoriju. :(
Ako je to vec tako necu da jednog dana rizikujem oci. :roll:Jer naravo i beba ce kad tad doci na red.

SRECNA NOVA GODINA SVIMA! :D :D :D :D :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 2:08 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 3:55 pm
Postovi: 75
Lokacija: Beograd
Sad cemo svi moci da idemo DZABE na vma. :D
Ali zasto se toliko prica da tamo lose rade skidanje dioptrije? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Da li su vojna lica Marsovci
PostPoslato: Ned Feb 03, 2008 12:04 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 2:46 pm
Postovi: 44
KAKO VI CIVILI IMATE PREDNOST U CIVILNIM AMBULANTAMA TAKO I MI NA VMA.STIDITE SE


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 10:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 10:07 pm
Postovi: 0
procitala sam svasta...i sad tek ne znam gde bih mogla da skinem dioptriju...?
:( i neko je spomenuo bol?da li to stvarno boli tako jako?
interesuje me koliko traju ti pregledi i sve to pred operaciju jer sam iz crne gore,da znam koliko cu puta morati da dolazim gore?:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 11:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 11:39 am
Postovi: 2
jelenamontenegro je napisao:
procitala sam svasta...i sad tek ne znam gde bih mogla da skinem dioptriju...?
:( i neko je spomenuo bol?da li to stvarno boli tako jako?
interesuje me koliko traju ti pregledi i sve to pred operaciju jer sam iz crne gore,da znam koliko cu puta morati da dolazim gore?:)


Preporučujem, kao i "ix" - ELIKSIR - Bio sam tamo nedavno. Osoblje stručno i prijatno. Pregledao me je ruski oftlamolog, preporučio LASIK - kaže bolova nema (kod one druge metode, kada rožnjača nema adekvatnu debljinu, FRK - tada postoje bolovi od nekih 24-48 sati). Srećom, moja rožnjača je dovoljno "debela" tako da su mi preporučio LASIK. Moja sestra je u Rusiji skinula dioptriju pre 13-14 godina. Opredelio sam se za njih jer su iskusni i imaju puno vremena za pacijenta. Ono što je važno je da imate 18 godina i da vam je očno dno zdravo.
Eto, u ELIKSIRU sam proveo dosta vremena - čak 5 sati - ali sam uradio sve i sada se spremam u Rusiju. Inače, pregled im je 4.000 (+1.500 za odredjivanje debljine rožnjače), a operacija sa kompletnim troškovima je negde oko 3 hilj. evra.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 2:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 9:01 pm
Postovi: 19
Bas ste me ohrabrili pozitivnim iskustvima.I ja razmisljam o skidanju dioptrije.Buni me sto su nasi lekari ocni protiv tih operacija? Zanima me od ovih koji su isli u Kalugu, da li je moguce skinuti visoki minus, 12, da li se dioptrija moze 'vratiti' i da li se posle operacije mogu nositi opet sociva? Tacnije, postoji li neka metoda od koje ne ostaje oziljak na roznjaci?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 24, 2009 1:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 9:11 pm
Postovi: 0
Pozdrav ljudi,

ovo sam prekopirao sa jednog foruma gde sam pisao (posto me je mrzelo da opet kuckam :)

evo da Vam prenesem svoje utiske. U utorak sam uradio operaciju u ordinaciji Laser Focus u Beogradu www.laserfocus.eu
Mogu da Vam kazem da sam PRESRECAN!!!! Citao sam gomilu foruma i svuda ima i pozitivnih i negativnih stvari... Premisljao sam se da li da idem na operaciju ili ne... kod koga i gde da idem itd... Nisam bio siguran posto sam procitao gomilu postova posle kojih skoro nisam rekao sebi da nikada u zivotu necu otici na takvu operaciju... Ali kada sam malo razmislio video sam da su ustvari skoro svi negativni postovi od ljudi koji nisu uradiili operaciju. Ima onih koji jesu i vecinom su svi presrecni... Zato sam odlucio da vam napisem, iako sam ja sada zavrsio svoje probleme vida, posto znam da ce vam znaciti komentar od nekoga ko je to ustvari i uradio (posto znam koliko je meni znacilo kada sam citao forume).
Odlucio sam zbog preporuke od kolege sa posla. On je tu uradio operaciju i sve je super. Posle njega su i dva njegova druga isla i oni su prezadovoljni. Tako sam i ja odlucio da odem i operaciju sam uradio u ovaj utorak. Da krenem ispocatka. Kada sam prvi put otisao, odmah sam video da se radi o ozbiljnoj ordinaciji posto je sve sredjeno, svi su kulturni itd... To mi je dosta znacilo posto sam isao kod raznih lekara na obicne preglede i desavalo se da udjem i odmah se vidi nezainteresovanost itd.... A da dajem nekome da petlja oko mojih ociju a da je nezainteresovan, nervozan itd neka hvala.
Prvo moraju da se urade testovi da se vidi da li mozete da idete na operaciju ili ne (gleda se gomilu stvari tipa debljina roznjace...). Posle testova koji su trajali oko 1.5-2h (testovi se rade dva puta - sa normalnim okom i sa skroz prosirenim zenicama). Na testovima se videlo da mogu da uradim operaciju. Popricao sam sa doktorom koji mi je sve objasnio i odgovorio na svako pitanje. Doktor je Mirko R. Jankov.
Cela operacija je trajala 15-20 min za oba oka i nista nisam osetio (nista ne boli). Skroz si svestan. Za vreme operacije doktor mi je pricao sve sta ce da se radi (npr. laser je zelene boje i sada ce na par sekundi da postane crvene boje, da se ne brinem ...). To mi je mnogo znacilo i osecao sam se skroz opusten. Cim sam ustao odmah sam video bolje, jedino sto me je teralo da zazmurim. Prvi dan sam osetio malo peckanje, grebuckanje u ocima (to su mi vec bili nagovestili). Sutradan me je jos malo peckalo i u toku dana mi je bilo super. Evo sada Vam ovo pisem i vidim super :) Jedino sto moram da stavljam neke kapi jos skoro dve nedelje i mesec dana ne smem da idem na bazene, reke, jezera. Posto tu ima gomilu bakterija koje su otporne na antibiotike itd. Da napomenem da na more mogu vec sada da idem! Ali posto ceo zivot losije vidim, naredne dve nedelje mi je najmanji problem...
E nisam vam rekao da imam 23 god. Dioptrija mi je bila na oba oka oko +2 sa cilindrima -3.75.
Operacija je bila u utorak. U sredu i petak (danas :) su bile kontrole. U toku tih kontrola sam sreo jos njih petoro (koji su imali slocno vreme zakazivanja). Svi smo bili presrecni i pricali kako super vidimo... Cak sam danas bio toliko odusevljen da sam uzeo knjigu utisaka i napisao da je sve super. (Text je bio kratak posto imam bas ruzan rukopis :) Kontrole su za mesec dana i za 3 meseca. Zaboravio sam da kazem da je bio i jedan covek iz Bosne ili Hrvatske (ne znam tacno) koji je negde (ne znam gde) uradio operaciju pre 6 meseci i jedno oko su mu lose nesto uradili pa je dosao ovde na korekciju. To kazem zato sto je extra vazno gde se radi. Ne morate da radite ovde ali pre nego sto budete radili dobro se raspitajte. Ja sam u Beogradu mogao i dam idem na gomilu mesta, i na VMA gde kazu da je kao najsavremenija oprema bla, bla ali mi je preporuka pomogla da odlucim i stvarno sam zahvalan tom drugu sa posla. Ustvari se ispostavilo da je ovde najsavremenija oprema (ako sam dobro procitao na netu...).
Gore sam Vam dao link gde sam ja uradio i ako odlucite da uradite operaciju toplo vam preporucujem. Pregled sam platio 200,00 eur a operacija traje 1.000,00 eur po oku.
Na VMA je bilo nesto jeftinije ali me pare ne zanimaju kada je zdravlje u pitanju, a posebno oci.
Toliko od mene. Ako imate neka pitanja slobodno pitajte...
pozz
Stevan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 03, 2009 11:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 12:07 am
Postovi: 17
Pozdrav svima! Molila bih da mi neko odgovori da li je uradio lasersku operaciju ASTIGMATIZMA. Ja imam urodjeni astigmatizam (zakrivljenje rožnjače) na levom oku i čini mi se da mi vid sve više slabi jer radno vreme provodim za računarom što mi sve više smeta... Bila sam na pregledu u Svetom Vidu i tamo rekoše da mogu da urade operaciju ali da isto tako operacija ne mora da uspe i da će me u tom slučaju prebaciti u "suprotan znak"!! Svaka čast na stručnosti i bezbobrazluku da ti neko preporuči operaciju za koju ti odmah daju do znanja da verovatno neće uspeti!!! Nisam išla u Eliksir a nameravam, samo me interesuje da li je neko imao isti problem i da li je uopšte moguće "skinuti" naočare u slučaju astigmatizma!! Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Refraktivna hirurgija oka ili uklanjanje dioptrije uz pomoć
PostPoslato: Pet Okt 02, 2015 1:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2011 11:41 am
Postovi: 39
Šta se desilo sa temom? Ima nekih novih iskustava?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 35 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: