Princess Krofna je napisao:
Nego, sad se setih, ne znam da li sam pominjala, med treba uzimati plasticnom ili drvenom kasicicom, nikako metalnom.
Bas bih voleo da za tu tvrdnju cujem neki pametan argument jer sam se dosta raspitivao na ovu temu kod relevantnih strucnjaka. Pricao sam i sa vise pcelara i oni se slazu da je to obicna glupost.
Ram sa saćem je armiran sa žicom, poklopci pred vrcanje se skidaju metalnim noževima i viljuškama, centrifuga je metalna, rezervoari za čuvanje takođe itd. Realno u procesu proizvodnje med ostvaruje mnogo intenzivniji kontakt sa metalom nego kod same konzumacije kasicicom. I kakvu reakciju med moze da ima za tih dodatnih par sekundi sa metalnom kasiciom?
Znamo da drvo duže zadržava i površinsku i dubinsku vlažnost, takođe znamo i da je za razvoj i razmnožavanje bakterija potrebna ta ista vlažnost. Drvene kašičice za med se mogu koristiti samo jednokratno. U neravninama kašičice ostaje dosta meda (naročito ako je gust) pa mora da se držu u ustima da se topi lagano. To porazumeva da drvo upija malu količinu meda, pljuvačke kao i deterdženta prilikom pranja, što znači posle svake upotrebe bacanje i korišćenje nove. Posebna je priča kako hemija iz raznih vrsta drveta reaguje sa hemijom meda i pljuvačke i kakva je drvo podloga za razvoj mikroorganizama imajući u vidu tvrdoću, vlagu i temperaturu. Znam da su mnoge generacije odrasle jedući drvenim kašikama i iz drvenog i glinenog posuđa, ali da je tako bolje ne bi se ni prešlo na metalno i porcelansko posuđe i pribor za jelo.