Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 31, 2008 9:56 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Infarkt miokarda (Tromboza srčanih krvnih sudova)


Nije tako redak slučaj da u ranim jutarnjim časovima porodica pozove lekara zato što je jedan član porodice odjednom osetio bol u grudnom košu, hladan znoj, strah od smrti i opštu iscrpenost, zato što je dobio infarkt miokarda. Noćni početak ovog napada nije redak i pored prividnog nepostojanja uzroka koji izazivaju napad.

U toku dana do napada mogu dovesti: naprezanje, uzbuđenje, preobilan obed, kao i hladno ili vetrovito vreme i promena atmosferskog pritiska.

U većini slučajeva infarkt miokarda se javlja između 40. i 70. godine i to kod osoba koje imaju povišen krvni pritisak, boluju od dijabetesa, imaju povišeni holesterol u krvi, previše su gojazne i puše duvan. Muškarci oboljevaju mnogo češće od žena. Od većeg uticaja na pojavu ove bolesti je dobro imovno stanje nego nasleđe, a primećeno je da je ova bolest naročito česta kod lekara. Ukoliko se više ovih faktora udruže utoliko je nastajanje arterioskleroze i ateromatoze, a time i infarkta miokarda češće.

Do infarkta miokarda u najvećem broju slučajeva dolazi usled tromboze koronarnih krvnih sudova koji su sklerozirani ili ateromatozirani.

Tromboza koronarnog krvnog suda dovodi do slabljenja ishrane srčanog mišića (ishemija), i ako se ubrzo ne uspostavi tzv. kolateralna (sporedna) cirkulacija, dolazi do degeneracije – odumiranja odgovarajućeg dela srčanog mišića, a može i da nastupi smrt.

Infarkt miokarda je ozbiljno oboljenje. Gotovo uvek bolesnik oseća jak bol iza grudne kosti, koji steže i zrači prema vratu, glavi, leđima i levoj ili desnoj ruci. Istovremeno javlja se i ubrzano disanje, hlano znojenje, vrlo slab i ubrzan puls, modrilo i stanje šoka. Krvni prtisak naglo pada.

U nekim slučajevima postoje predznaci infarkta, koji mogu trajati i do dvadesetak dana, a ispoljavaju se u lupanju srca, bolu u celom grudnom košu i u opštoj slabosti i vrtoglavici.

Ponekad je napad znatno blaži, a ima i slučajeva kada sve izgleda kao da se radi o napadu želudačnih bolova.

Infarkt miokarda nastupa često kod obolelih od angine pektoris – grudne angine, pa ti bolesnici čim osete jači napad treba da se obrate lekaru.

Ako bolesnik preživi napad, nastupa „reparacija“ srčanog mišića sa uspostavljanjem kolateralne cirkulacije, koja traje nekoliko nedelja. Radi praćenja bolesnikovog stanja neophodno je često snimanje srčanog rada, česti pregledi krvi kao i merenje krvnog pritiska.

Bolesnik koji je doživeo infarkt ne bi smeo da puši; treba da izbegava noćno sedenje, uzrujavanje i veliko naprezanje. Koristan je popodnevni odmor. Spavanje treba da traje najmanje osam časova.

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 31, 2008 9:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Инфаркт и психа

Психосоматска медицина „открила је“ модерном човеку нешто што су стари лекари, од Хипократа и Галена па до лекара с почетка XIX века, емпиријски знали, изоштравајући вековима свој дар посматрања и своју интуитивну способност непосредног поимања психофизичких догађања у здравом и болесном човеку. Модерна наука, која је почела да се развија у XIX веку, служећи се у првом реду експериментом, мање посматрањем, још мање интуицијом, без обзира што је дошла и до неколико нових, несумњиво револуционарних открића, само је наставила да „доказује“ оно што се некада давно знало и осећало да је тако. Ова „открића“ модерне медицинске науке, у првом реду психосоматске медицине, односе се првенствено на свим људима, лаицима као и лекарима, одувек познате утицаје, психичког стања индивидуе на његово физичко стање, и обратно. Подсетимо се на неке од њих.

Ми црвенимо од стида и бледимо од страха, јер крв у првом случају снажније притиче у образе, односно, у другом случају, не притиче довољно. Испитивање крвног притиска код пацијената доказује готово редовно повећавање овога притиска, док висина повећања зависи од темперамента сваког испитаног кандидата. При рендгенском испитивању срца хипнотисаног, који је у хипнози доведен у стање јаког узбуђења, могло је да се утврди повећање срчаног волумена до 1 цм. Ништа мање јасно не испољава се утицај душевних узбуђења на желудачно-цревни канал (вероватно и из ових разлога за нека примитивна племена седиште душе није у срцу или мозгу, већ у утроби). Свима је познато да се пљувачка при узбуђењима која повећавају апетит, обилније лучи, при другим, на пример у страху, готово престаје да лучи; много је мање познато да је мишљење старих лекара да пљувачка у гневу постаје отровна и да је због тога не треба гутати посредним путем што је и доказао још средином прошлог века познати физиолог Еберле, који је утврдио да рана од уједа раздражене животиње показује већу злоћудност. У нашем веку могло је бити доказано да се при узбуђењу пљувачка не само квантитативно мења већ да показује знатан прилив садржаја који је повезан са отровном цијановодоничном киселином.

Опет је већини познато како из дуготрајног стања напетости, уздржаваног афекта и страха наступа појава гризлице дванаестопалачног црева или желуца, а мање је познато да су и јетра и жучна бешика подложне утицају јаких узбуђења. Додуше, још је Хипократ меланхолију назвао по црној жучи, која се у оваквој боји лучи у дубокој жалости човека, али тек је Витковер код својих хипнотисаних пацијената недавно показао да је ова жуч изразито светла при радосним узбуђењима. У јаком гневу лучење жучи престаје потпуно или готово потпуно, али још није са сигурношћу доказано да ли могући наступ жутице као последица оваквог гнева настаје услед грча одводних жучних канала или што стварање жучи у јетриним ћелијама престаје. Вероватно да оба чиниоца имају значајну улогу.

Од Платона се наслућује да слезина, тај скривени орган, теже приступачан тачнијем истраживању, има нешто заједничко са човечијим карактером, темпераментом и емоцијом. Још је Халер писао: „Болест слезине може да се слободно изједначи са хипохондријом, меланхолијом или лудилом“. Енглеска реч за слезину splin, добро погађа, суштину овог органа. Новија истраживања слезине потврђују ова, стара наслућивања.

И тако редом - могли бисмо и даље да набрајамо поуздане доказе модерне психосоматске медицине о утицају психичких чинилаца на различита обољења и свих других органа: плућа, бубрега, гуштераче, жлезда са унутрашњим лучењем, итд.

Нас ће сада више занимати утицај психичких чиниоца на данас широко распрострањено обољење срца које називамо инфаркт. Његова распрострањеност, нагло, драматично наступање код до тада привидно здравих људи, њихов каткад катастрофални исход или споро опорављање - принудили су и кардиологе и психијатре да удруженим снагама покушају да реше загонетку овог срчаног обољења, да открију, осим физичких, и његове психичке узроке, не би ли постигли, оваквим бољим увидом у природу болести, њено спречавање и боље лечење. Овде ћемо изнети нека запажања психијатара који су се годинама бавили психичком структуром људи који су прележали инфаркт.

Кристијан из Хајделберга тврди да иако инфаркт делује нагло, као ударац судбине, фактори средине и фактори личности су од великог значаја. Познато је да боља исхрана, повишење холестерина и недостатак физичке активности рађају инфаркт. И поред тога и културолошки фактори су значајни, јер како би се иначе објаснио велики број случајева инфаркта међу Итало-Американцима у Пенсилванији који се хране као и други Американци.

На основу једног познатог теста примењеног код пацијената који су преболели инфаркт, као кандидати за инфаркт описују се енергичне, активне, екстравертоване личности, ентузијасти, пуни импулсивног у себи, склонији ризику, чешћем мењању позива и места становања. Професија не рађа инфаркт, него обратно, професија се бира због црта личности које предиспонирају за инфаркт. Чешће оболевају они који су изложени јаким међуличним агресијама. Није толико битно која се храна узима, већ начин на који се узима и према томе прерађује. У журби данашње технократске цивилизације храна се све више узима на начин оралне регресије, која ступа на место спутане моторне агресије. Аутор потврђује и на свом материјалу ранија запажања да прави стенокардични болесници умањују своје тегобе и не долазе радо код лекара. Овакви људи не препознају своје унутрашње конфликте, већ у њима постоји несвесно симулирање прилагођености средини, принудно се бежи у рад, и постаје овако на неуротичан начин претерано активан. Распаљен рад будућег инфарктног болесника је реактивна формација настала због страха од напуштања, а управо таква личност са великим нарцистичким улагањем у рад подстиче се у данашњем индустријском друштву.

Бастијанс из Лајдена је такође испитивао специфичност личности код инфаркта и његови налази се углавном поклапају са Кристијановим. Присилна савесност, заљубљеност у рад, карактеристичне су црте личности. Већина његових пацијената се сукобљавала с оцем, који је, како каже, или њих избацио из куће, или они њега. Код већине пацијената нашао је да је било у питању рано одбацивање у родитељској породици. Поред описане претеране активности, постоји жеља да се постане пасиван. Ове осцилације између претеране активности и пасивности лоше се одражавају на срчане функције.

Закључак значајан за терапију болесника од инфаркта био би следећи: готово код сваког оваквог болесника није довољна само кардиолошка терапија, већ је неопходна и помоћ психијатра, тачније психотерапеута. Овај треба да ослобађа болесника осећања кривице ако ово осећање постоји скривено и неуротичне присилне потребе за претераном активношћу. У раду се мора уживати, а не рад прихватити као уточиште и бекство од нерешених личних проблема. Ако се ово и не може увек постићи, неопходно је наћи равнотежу претераном раду, задовољствима друге природе којима се човек мора да посвети у слободним часовима. Физичка рекреација и бављење спортом, излажење у природу, здрав смех и хумор, лака исхрана без претеране употребе никотина и алкохола, опет успостављају опасно пољуљану равнотежу у личности.

Дакле, и за инфаркт, као и за многа друга обољења од значаја је опште правило психосоматске медицине: нормално функционисање наших телесних органа зависи од ведрине нашег духа.

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 31, 2008 10:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
injekcije botox
--------------------------------------------------------------------------------

Poslednjih deceniju Botox injekcije su stekle veliku popularnost u mnogim oblastima medicine. Njihova efikasnost i pouzdanost su potvrdjeni u svakodnevnoj praksi. U plastičnoj hirurgiji se primenjuju u cilju smanjivanja nabora na gornjem delu lica koji su posledica ponavljanih skupljanja mišića prilikom izražavanja izvesnih osećanja (iznenadjenje, mrštenje, žmirkanje). Mogu se koristiti kod mladjih osoba sa ranim znacima starenja ili kod onih koji nisu pogodni za obimnije hirurške intervencije na licu. Takodje se uspešno kombinuju i sa hirurškim intervencijama u cilju postizanja boljih rezultata.
ŠTA INJEKCIJE SADRŽE?
U injekcijama se nalazi prečišćeni i preradjeni toksin tipa A u obliku beličatog praha dobijen iz bakterije Clostridium botulinum. Neposredno pre primene rastvara se fiziološkim rastvorom. Na trržištu je dostupan pod imenom Botox ili Dysport.
KAKO INJEKCIJA DELUJE?
Toksin blokira prenošenje impulsa sa nervne ćelije na mišić. To uzrokuje privremeno slabljenje preteranog skupljanja mišića što ima za posledicu izravnanje naglašenih nabora na koži lica. Najveću efikasnost za sada pokazuju u tretiranju horizontalnih bora na čelu i u predelu korena nosa, vertikalnih nabora u čeonoj regiji izmedju očiju kao i bora na donjem očnom kapku u predelu jabučne kosti. Nakon primene koža tretiranih regija postaje ravnija i zategnutija a bore znatno manje naglašene.Primena injekcija u korekciji nabora i brazdi na donjoj polovini lica još uvek je predmet naučnih studija.
PROCEDURA
Nije potrebna prethodna anestezija. Injekcijska igla je vrlo tanka te ubod nije praćen značajnim bolom. Nakon što pacijent zategne mišiće u tretiranoj regiji odrede se odgovarajuća mesta aplikacije direktno u mišić.
Dejstvo injekcije je primetno već prvog ili drugog dana. Efekat traje od tri do šest meseci.
Poboljšanje je naime privremeno i u cilju održavanja poželjnog rezultata injekcije se moraju ponavljati.
KOMPLIKACIJE
Sistemske komplikacije koje prate ove tretmane nisu prijavljene. Kako je u pitanju prirodni produkt postoji mala mogućnost alergijskih reakcija. Najčešći problemi su vezani za mesto aplikacije u vidu utrnulosti, blagog otoka ili podliva koji su prisutni nekoliko dana. Glavobolja ili mučnina se retko dešavaju, obično prolaze nakon nekoliko sati.
Postoji mogućnost opuštanja očnih kapaka ili otežanog treptanja koji su prolaznog karaktera a posledica su širenja toksina u okolne strukture ili neadekvatne primene. Nisu poznati dugotrajni efekti ponavljanih injekcija niti bilo kakve posledice na trudnoću i dojenje.

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 7:50 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
" K "

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KAJENSKA PAPRIČICA


Američki starosjedioci od davnina su upotrebljavali cayenne papriku (čitaj kajen; botaničko ime - Capsicum frutescens/Capsicum spp; uobičajeni nazivi - kapsaicin, čili, ljuta ili crvena paprika) kao začin u hrani i svojevrsni lijek. Cayenne paprika je grm koji raste u suptropskim i tropskim područjima čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje.
Glavni sastojak cayenne paprike je kapsaicin, no sadrži i karotenoide, vitamine A i C te flavoniode.
Nutritivni sastav: u 100 g mljevene crvene paprike ima željeza, cinka, karotina. Najveći izvori C vitamina (3x više nego u agrumima iste količine). Vitamin A i vitamini B - kompleksa. Antioksidans. 200 mg kalcija te fascinantnih 2 400 mg kalija.

Upravo kapsaicin daje ljut i začinski okus cayenne paprikama. Premda djeluje tako da zagrijava, kapsaicin zapravo stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature i snižava je. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine. Uz to, kapsaicin ima snažno analgetsko djelovanje kad se primjenjuje lokalno na kožu. Ublažava bol tako što uništava kemijsku "supstanciju P" koja se nalazi u živčanim stanicama i zadužena je za prijenos osjeta bola u mozak, s tim da je učinak privremen.

Popularnost cayenne paprike proširila se cijelim svijetom, pa je postala važnim začinom, naročito u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini, Meksiku, južnoj Italiji te sjeveroistočnoj Aziji. Plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:10 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KURKUMA

Kurkuma (turmerik)

(CURCUMA LONGA)

Kurkuma je jedan od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji a istovremeno je i važan sastojak u ajur-vedskim preparatima za šećernu bolest, bolesti krvi i krvnih sudova, kožne bolesti i bolesti disajnih organa.

Kao začin, kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava (pulao) kome daje predivnu, zlatno žutu boju i prefinjen miris i ukus, a istovremeno neutrališe sluzasta i slatka svojstva pirinča. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsti mahunarki (dal) jer pomaže varenju i usvajanju belančevina i sprečava nastajanje gasova i nadutosti.

Kurkuma je osnovni sastojak mešavine začina za kari i boja karija potiče upravo od nje. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva vrednost značajno će porasti jer će se biološki vredne materije iz začina upiti u hranu i znatno doprineti varenju, upijanju i usvajanju tog obroka.

I narodna medicina i savremena nauka puni su hvale za kurkumu. Ajur-veda objašnjava lekovitost kurkume time što ona poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju (ušna virija). Prema ajur-vedi, ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i ceo proces varenja hrane. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih i krvnih bolesti, svih vrsta upala i groznice. Takodje uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i uterus.

Opor ukus steže i zaceljuje - zaustavlja unutrašnja i spoljnja krvarenja, jača zube i desni, pomaže zaceljivanju rana, zaustavlja dijareju i dizenteriju. Ušna virija zagreva telo i uklanja krutost u zglobovima i mišićima, podstiče metabolizam, čisti šrote (energetski kanali - u kineskoj medicini zovu se meridijani) i pojačava sjaj kože.



Zbog svih ovih svojstava, kurkuma se u ajur-vedi koristi kao sredstvo za lečenje kožnih i krvnih bolesti, bolesti usta, grla i nosa, za rastakanje šlajma i gnoja u plućima, kod probavnih problema i za obnavljanje crevne flore, za regulisanje mesečnog ciklusa, uništavanje cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, za čišćenje limfe, protiv dijabetesa, gojaznosti i holesterola.

U kineskoj narodnoj medicini kurkuma se vekovima koristi pre svega za meridijane slezine, jetre i želuca. Kinezi je koriste za čišćenje i jačanje krvi, smanjenje visokog krvnog pritiska, za uklanjanje stagnatnog čija (Či - vitalna energija) i bolova koji nastaju usled stagnantnog čija. Oni je smatraju dobrom biljkom za žene jer stimuliše uterus i uklanja menstrualne zastoje prouzrokovane manjkom energije.

Unani je ime za tradicionalnu persijsku medicinu. Unani je hiljadama godina služio kao most izmedju Istoka i Zapada - izmedju ajur-vede i starogrčke medicine. U ovom sistemu turmerik je prvorazredno sredstvo za sve poremećaje krvi, jer čisti, stimuliše i stvara krv. Unani medicina klasifikuje biljke u četiri stepena, po njihovoj snazi. Smatra se da kurkuma poseduje suvoću i toplinu od tri stepena.

Kahuna na havajskom jeziku znači “Poznavaoc lišća”. Ovi celitelji turmerik koriste za cedjenje soka koji stavljaju u uši radi uklanjanja bola ili u nos (protiv sinusitisa). Na Havajima se kurkuma zove olena i takodje se koristi za lečenje plućnih bolesti i bronhitisa. Kao i u Indiji, tako i ovde prah kurkume koriste za pravljenje paste kojom se leče kožne bolesti.

U brazilskoj narodnoj medicini turmerik se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao moćan protiv-otrov kod ujeda zmija otrovnica.

Običaji i legende vezani za turmerik

U Indiji se veruje da kurkuma poseduje energiju Božanske majke - Mahalakšmi i stoga se ona koristi u različitim ritualima i kao talisman. Tokom Raminog Carstva (Treta juga) kurkuma se koristila u obredima posvećenim Suncu (kao božanstvu). I danas mnogi ljudi u Južnoj Indiji nose oko vrata kuglice od sušenog korena kurkume, kao amajliju. Oni veruju da ih to štiti od zlih duhova i donosi im zdravlje i uspeh. I na Havajima se kurkuma koristi i kao hrana i kao lek i za bojenje tkanina i u ritualne svrhe.

Šta kaže Zapadna nauka?
Glavni aktivni sastojak u kurkumi je žuti alkaloid kurkumin. Laboratorijska istraživanja korena kurkume u 95% slučajeva usmerena su na istraživanje delovanja kurkumina. Medjutim, kurkumin čini samo 4% od ukupne mase korena. Najveći deo mase čine složeni ugljeni hidrati (70%) a zatim slede proteini (7%), minerali (4%), esencijalna ulja (4%) i oko 1% smola. Ostatak otpada na vitamine i druge biološki aktivne supstance.

Ono što je važno, detaljna istraživanja su otkrila da koren kurkume sadrži nekoliko stotina biološki aktivnih molekula (prema jednoj bazi podataka 326) od kojih su 20 antibiotici, 14 su antikancerogeni, 12 su antitumorni, 12 protivupalni i 10 su antioksidanti. Iz ovoga se najbolje vidi zašto ajur-veda uvek insistira na upotrebi čitave biljke (ili njenog organa - ovde rizoma) a ne koristi izolovane aktivne supstance, kao što to čini zapadna nauka. Samo koren kurkume sadrži aktivnih supstanci kao jedna mala apoteka! Ali za razliku od apoteke, Priroda je ovde tako rasporedila koncentraciju ovih molekula da oni deluju bez ikakvih štetnih efekata, već svaki od njih pojačava i podstiče dobrobiti ostalih.

Kako koristiti turmerik?
Narod kaže: „Bolje je sprečiti nego lečiti”. Redovna upotreba lekovitog i začinskog bilja u svakodnevnoj ishrani, odlična je u preventivne svrhe. Kurkuma se svakoga dana može koristiti kao začin za jelo, bilo da su u pitanju slana ili slatka jela. Kod ozbiljnijih zdravstvenih problema sigurno je potrebno učiniti mnogo više nego prosto koristiti kurkumu, jer ona je sredstvo srednje snage. Ipak, u odredjenim slučajevima, kao prva pomoć ona može napraviti malo čudo. Evo nekih jednostavnih saveta:


Kod upale grla
: U pola šolje vruće vode rastvorite kašičicu kurkume (5 grama) i kašičicu soli. Više puta dnevno grgljajte ovim rastvorom i upala će brzo proći.
Kod upale nepca: Pomešajte kašičicu kurkume i kašičicu meda. Dobro izmešajte dok se ne napravi gusta i lepljiva pasta. Ližite ovu pastu sve dok se ne istroši čitava količina. Ovo je odlično sredstvo za upale u usnoj duplji.
Protiv dijareje: Pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice mlevenog indijskog kima sa šoljom svežeg kiselog mleka.
Kod manjih kožnih bolesti: U šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mleka dodajte pola kašičice kurkume i pola kašičice nerafinisanog šećera od trske. Dobro izmešajte i pustite da se prohladi. Popijte mlako, isključivo na prazan stomak - uveče pre spavanja i ujutro natašte. Kod suvog ekcema pomešajte kurkumu i ghi, pa tu pastu mažite dva puta dnevno na obolelo mesto. Kod vlažnog ekcema umesto ghija koristite med.
Kod povreda i rana: Kod povreda izazvanih padom, saobraćajnim udesom, ranjavanjem ili na drugi način, pomešajte dve kašičice kurkume, dve kašičice ghija i šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mleka. Kada se ovo popije, zaustavlja se i unutrašnje i spoljašnje krvarenje a rane brže zaceljuju.
Kod posekotina: Ako ste posekli prst, sipajte kurkumu u šoljicu za kafu i zatim uronite posečenei deo i čvrsto ga pritisnite uz zid suda. Čak i duboke posekotine reaguju u roku od nekoliko minuta. Ako je posekotina ili rana na nekom drugom mestu, sipajte prah kurkume direktno na ranu i prekrijte lakom gazom. Idealno je ako pri ruci imate i prah trifale ili nima - tada dodajte i te sastojke. U većini slučajeva rana će zarasti čak i bez ožiljka.







Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Kardamom

Kardamom je začin koji stvara osećaj toplote, doprinosi slatkom i jetkom ukusu. Ima oštar ukus i izdašno se koristi u desertima, naročito u Indiji i na Srednjem istoku.

Kardamom je prema ajurvedi začin za tri doše (dobar je za balansiranje sve tri doše), ali osobe koje pokušavaju da izbalansiraju Pitu trebalo bi da ga jedu u manjim količinama. Kardamom se smatra odličnim digestivom, a naročito je koristan za ublažavanje nadimanja i crevnih gasova. Odličan je za balansiranje Kafe, naročito u stomaku i plućima. Takođe je koristan za umirivanje Vate. Za svežiji dah mogu se žvakati njegove semenke.

Kardamom ima najbolji ukus kada je sveže samleven. Dobro se slaže sa drugim slatkim začinima kao što je morač i sa jetkim začinima kao što je karanfilić. Može se koristiti za pečenje, u slatkim sosevima i pudinzima i za milkšejk od voća i koštunjavih plodova. Istucani kardamom se može upotrebiti kao preliv za sveže voće i voćne salate.

Izdrobljene mahune kardamoma dodaju ukus pirinču ako se sipaju u vodu na početku kuvanja.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Korijander


Seme korijandera najviše se koristi u indijskoj i meksičkoj kuhinji. Može se koristiti celo, ali se češće koristi u prahu. U ajurvedi je korijander veoma cenjen kao začin za tri doše. Stvara efekat hlađenja i doprinosi slatkom i oporom ukusu. Ajurvedski tekstovi navode da je dobar za varenje, podsticanje apetita, kao pomoć u borbi protiv alergija i u čišćenju krvi. Može se kombinovati sa ostalim ajurvedskim biljkama kao što su kurkuma u prahu, kumin, paprika, čili i morač. Ima oštru aromu a najbolji ukus i miris ima kada je sveže samleven u mlinu za kafu ili začine.

Korijander u prahu se može dodati u pasulj ili u povrće za vreme kuvanja. Takođe, može se propržiti na giju i dodati u skuvano povrće ili sočivo.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Kumin

Kumin je popularan u indijskoj, meksičkoj i kuhinji srednjeistočnih zemalja. Prema ajurvedi, on balansira sve tri doše. Pretpostavlja se da pomaže varenju i ispiranju toksina iz tela.

Kumin se može upotrebiti ili u vidu celih semenki ili u prahu, sirov ili suvo pečen.
Kada se kumin samelje, u sirovom obliku, ima tamno smeđu boju, koja se pojačava prženjem na giju ili ulju. Suvo pečeni kumin u prahu poseduje intenzivnu smeđu boju. I prženje i pečenje oživljava aromu i ukus kumina.
Kumin se dobro slaže sa mnoštvom ostalih začina, uključujući kurkumu, morač u prahu, korijander u prahu, suvi đumbir u prahu i cimet.

Pospite jogurt samlevenim, suvo pečenim kuminom, dodajte soli po ukusu i uživajte u vašem obroku. Ili, pomešajte jogurt i vodu (u odnosu pola-pola) sa samlevenim suvo pečenim kuminom i posolite po ukusu, za osvežavajuci napitak nakon ručka. U Indiji, nazvan "lasi", ovaj napitak je odličan za varenje.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:19 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Kari

Da li ste znali da kari i nije začin. Kari je mešavina začina. U zapadnom svetu i kod nas, kari se prodaje gotov, u kesicama ili u teglicama. Mnogi su ga samo tako i probali.
Ali u Indiji, za kari kažu da je umetnost, veština, strpljenje i osećaj za meru. To je čaroban prah koji od svega može da napravi ukusno jelo. U Indiji se začini drže u specijalnoj drvenoj kutiji sa bezbroj pregrada. Bez nje ni jedna domaćica i ne prilazi šporetu, niti se upušta u kuvanje.


U tim pregradama se nađe i do 40 različitih začina. Od njih nastaju najrazličitije mešavine, među kojima je najvažnija - kari.
U kariju obavezno ima karanfilića, cimeta, đumbira, muskatnog oraščića, crnog bibera, čili paprike, semena korijandera, fenigrika (grčko seno), kima, semena slačice, turmerika (žuti koren) i kardamoma (biljka iz roda đumbira, posle šafrana najskuplji začin). Odnos sastojaka je stvar ukusa i mere onog ko ga pravi. Zrnasti začini se prethodno zagreju, jer tek tada ispuštaju pravi miris i daju pravu aromu. Zatim se melju i mešaju sa ostalim začinima.


Poznato je više od 200 vrsta karija (različitih mešavina), od najblažeg do najljućeg. Veoma je pikantan i koristi se kao dodatak raznim sosovima i prelivima. U Indiji je omiljen i koristi se za začinjavanje svih vrsta mesa i povrća. Kari u originalu znači sos ili umak, ali se reč koristi i za začin i za jela u kojima se koristi kari začin. Čuveni specijalitet, poznat i kod nas, je pile u Carry-u.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata karijem može da zaštiti mozak od starenja i da poboljšava kognitivne funkcije. Kari poseduje protivupalna svojstva i svojstva antioksidansa i dobar je u sprečavanju Alchajmerove bolesti. Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.



Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KOPRIVA


Lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose,reumatizma,groznice,prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca,
bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,
za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti,
cira na zelucu, nesanice, nervoze


Kopriva (Urtica dioica L.)) je zeljasta korovska biljka,
rasprostranjena u celom svetu ciji se list sa zeravkama sluzi
kao odlicno povrce u prolece.
Sluzi i kao industrijska i lekovita biljka.
Koristi se list, koren i seme.
List, sa stabljike koja ne prelazi 40 cm,
bere se od pocetka marta do kraja jula,
seme i koren u septembru, oktobru i novembru.
Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se,
i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno
zdravim, korisnim i pristupacnim povrce, naravno i lekom.
Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima:
belancevinama, ugljenim hidratima, mastima,
kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K,
karotinom, pantotenskom kiselinom i dr.
Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar.
Jos je Plinije tvrduo da mlada kopriva sluzi kao predohrana
i odbrana organizma. Na nasim trpezama je retko
ima mada se moze prirediti na vise nacina.

KOPRIVA PROTIV
SLABOKRVNOSTI



U prolece treba brati mladu koprivu, naravno sa cistih povrsina
ili je potraziti na pijaci. Opranu koprivu treba
skuvati da omeksa. Zbog jakog ukusa moze se prva voda baciti,
mada se time gubi deo vitamina.
Kada se skuva koprivu treba iseckati,
zmesati sa kiselom pavlakom i kasicicom crnog brasna
te prokuvati na nizoj temperaturi minut-dva.
Skloniti sa vatre i dodati malo morske soli, mlevenog bibera,
mlevenog muskatnog orascica i dosta naseckanog belog luka.
Zaciniti s malom kolicinom maslaca ili dve-tri kasike ulja.
Pored toga sto jaca krv, ovaj "spanac" je i cisti zbog
velikog procenta vitamina A i C u koprivi.

CAJ OD KOPRIVE
JACA ZELUDAC I JETRU



Ovaj caj priprema se od citave biljke.
U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene
biljke koprive da stoje 10-12 sati.
Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.
Kada se ohladi, procedi se i pije
triput dnevno pre jela po jednu solju.
Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.

VINO OD KOPRIVE PROTIV
CIRA U ZELUCU I CREVIMA



Gotovo da nema bolesti kod koje kopriva ne pomaze.
Napravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca
i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice
i jedne kasike tucanih smrekovih boba.
Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati,
posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda,
kuva oko pola sata.
Poklopljeno stoji dok se ne ohladi.
Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela.
Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod
gihta, bubreznih oboljenja i neuroza.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Kašalj

Kašalj je najčešći simptom zbog koga pacijenti odlaze na pregled kod lekara. Kašalj inače predstavlja odbranbeni refleksni mehanizam kojim se odstranjuje sekret i strana tela iz disajnih puteva. Međutim može da prati niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja, ukoliko postane neefikasan, ekcesivan i stalan može u velikoj meri da utiče na kvalitet života pacijenta i da dovede do mnogih komplikacija.

Kašalj može da bude započet voljnim ili refleksnim putem. Stimulacija receptora za kašalj može da bude zapaljenska, mehanička, hemijska i termalna.

Zapaljensku stimulaciju koju izaziva - otok i proširenje krvnih sudova sluzokože disajnih puteva - javlja se kod zapaljenja grkljana-larngitis, bronhija-bronhitis, zapaljenja pluća, lokalizovanih gnojnih kolekcija u plućima, bronhijalne astme.

Mehanički nadražaj receptora za kašalj nastaje udisanjem različitih čestica npr. prašine, kompresije vazdušnih puteva, koja može da bude spoljašnja (proširenja aorte, lokalizovanih zapaljenja poput tuberkoloze, tumori pluća i unutrašnji-karcinom bronha, strana tela kontrakcije glatkih mišića tokom napada astme.

Udisanje iritantnih gasova npr dim cigarete, hemijskih isparenja, hemijskim putem dovode do nadražaja receptora. Udisanjem toplog ili hladnog vazduha dolazi do termalne stimulacije receptora za kašalj.

Ukoliko duže traje kašalj postaje štetan i može da dovede do iscrpljivanja organizma. Procena dužine trajanja kašlja predstavlja prvi korak u sužavanju liste njegovih mogućih uzroka. Može biti akutan - traje manje od tri nedelje, subakuan - traje između 3 i 8 nedelja i hroničan kašalj koji traje duže od 8 nedelja.

Najčešći uzroci akutnog kašlja su: infekcije gornjih disajnih puteva kao što su nazeb, prehlada i akutno bakterijsko zapaljenje seinusa; veliki kašalj; pogoršanje htoničnr opstruktivne bolesti pkuća - HOBP, koja obuhvata opstruktivni bronhitis i emfizem pluća; alerijska kijavica.

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva su najčešći uzročnici akutnog kašlja. Nazeb predstavlja akutni zapaljenski proces sluzokože nosa, pacijentu je zapušen nos, može biti i bez povećane temperature - ona je obično između 37,2 i 37,5 stepena celzijusa, suzenjem očiju, iritacijom oćiju i grla, grloboljom i opštom malaksalošću. Pored kašlja fizikalan nalaz na plućima normalan. Akutna kijavica može biti i alergijska, vazomotorna i ona koja prati grip.

Hroničan kašalj je dugotrajan kašalj gde se rutinskom dijagnostičkom procedurom ne može otkriti njegov uzrok. Detaljnim pregledima se otkriva njegov glavni uzrok od kojih je u preko 90% slučajeva varijanta astme sa suvim kašljem, GEARD - gastroezofagealna refluksna bolest i sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid jednjaka. Ostali uzroci mogu da budu pušenje, iritansi iz spoljašnje sredine, hronični bronhitis, kao i manje česti uzroci - zastojna srčana slabost, karcinom pluća ili jednjaka, sarkoidoza, tuberkuloza, strano telo u disajnim putevima, psihogeni ili "TIC" kašalj.

Osobe sa varijantom astme sa suvim kašljem naješće nemaju prethodno dijagnostikovanu astmu, trajanje kašlja traje bar tri ndelje, nemaju ostale simptome astme kao što su stezanje i sviranje u grudima,nedostatak vazduha, imaju normalne nalaze na fiziološkom pregledu i normalne vrednosti parametara plućne funkcije, dobro reaguju na antiasmatičnu terapiju.

Sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela čini da se pacijenti osećaju kao da im se nešto stalno sliva niz grlo, mogu da osećaju čestu potrebu za nakašljavanjem, imaju gušobolju a nos im je zapušen i curi.

Gastroezofagijalna refluksna bolest je čest uzrok hroničnog kašlja koji može da bude i jedini simptom. Nastaje usled vraćanja želudačne kiseline u jednjak i grlo. Pacijenti često imaju gorušicu i kašalj kao i kiseo ukus u ustima. Refluks želudačne kiseline je izraženiji u ležećem položaju pa je potrebno izbegavati jelo makar dva sata pred spavanje. Lekovi koji pomažu u ovakvim slučajevima su antacidi koji neutrališu želudačnu kiselinu i blokatori želudačne kiseline ( omeoprazol, lansoprazo, pantoprazol).

Specifična terapija kašlja podrazumeva eliminaciju njegovog uzroka (npr. infekcije), dok nespecifična - simptomatska terapija obuhvata primenu antitusika. Po pravilu, antitusicima se leči samo neproduktivan, suv kašalj koji smeta pacijentima dok se kod vlažnog kašlja uglavnom primenjuju lekovi za stimulaciju iskašljavanja - ekspektoransi

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 8:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Kašalj
Čaj protiv kašlja

I nacin: ***

Izdubiti jednu rotkvu (onu bijelu veliku za salatu) tako da izgleda kao casa. Unutra staviti kasicicu - dvije meda. Pokriti salvetom i ostaviti preko noci. Ujutru ce se rotkva napuniti sokom. Treba uzimati po jednu kasicicu tog soka ujutru i navece. Prijatnog je ukusa a pomaze i smiruje kasalj. Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

*** II nacin: ***

Izbusiti povecu glavicu crnog luka(luk staviti u neku odgovarajucu casu kako bi stajao uspravno),i u tu rupu staviti med. Svako jutro ono sto se procijedi iz luka popiti.

*** III nacin: ***

Skuvati jak caj od 40 gr zalfije i 600 ml vode.
Uspinovati 300 gr secera bez vode na laganoj vatri(spinovati po gore navedenom uputstvu). Skloniti s vatre i u to procijediti caj. Taj sirup mijesati na laganoj vatri od prilike jedno sat vremena. Kad dodje do gustine meda, ohladiti i sipati u teglu i cuvati u frizideru.
Odrasli 3x po 1 veliku kasiku
Djeca 3x malu kasikicu
Smiruje kasalj, a sirup je odlican i za pusace da "plaknu" pluca.
Savjet , ako ti kasalj duze potraje i ako je pracen povisenom temperaturom, potrazi savjet ljekara

PODBEL PROTIV KAŠLJA

Podbel sa uspehom smiruje upale, efikasno deluje kod bronhitisa, astme i tuberkuloze, a zbog velike količine vitamina C, može da se koristi u salatama i supama
Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koji iz tla niču daleko ranije nego njegovi listovi. Uspeva na ilovači i na glinovitom zemljištu. Za lek se skuplja cela biljka, bez korena. Listovi i cvetovi imaju slab miris, a ukus im je gorak i sluzav. Zbog osobine da podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, sa uspehom možemo da ga upotrebimo kod bronhitisa, katra grla i ždrela, bronhijalne astme i zapaljenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkuloze pluća. Kod upornog kašlja i promuklosti trebalo bi u toku dana više puta piti vruć čaj od podbela zaslađen medom. U maju, kad se razviju listovi koji su sa gornje strane zeleni, a na naličju srebrnobeli i nalik na čoju, mogu se upotrebljavati, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salate. Pošto listovi sadrže više aktivnih materija nego cvetovi, sakupljaju se i oni kako bi se, pomešani sa cvetovima, mogli upotrebiti za čaj.

ŠTA SVE LEČI
Sveži, oprani listovi, izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog, pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama i upale sluzne kese (ciste). Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbela primenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom, bilo od cvetova bilo od listova podbela, treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.
Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. Kad noge oteknu, valja ih češće prati u ekstraktu od listova podbela. Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri kafene kašičice sveže isceđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili toplom mleku.
Kod upala vena, pripremi se melem od svežih, izgnječenih listova i sveže pavlake te se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanjem sveže isceđenog soka od listova podbela izlečićete bolove uha.

STARINSKI RECEPT

Sirup koji može da se napravi od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katra bronhija. Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune jednim slojem listova i šećera. Kad se slegne, puniti dok ima mesta. Posle toga se zemljani sud ili tegla dobro povežu sa dva do tri sloja celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na sud se stavi daska, a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje, a dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kad se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kad vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se jedna kafena kašičica.

Čaj protiv kašlja

Sprema se tako što se pomešaju u jednakim delovima listovi i cvetovi podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove čajne mešavine uzmite dve kafene kašičice na četvrt litra vode i poparite. Dnevno pijte tri šolje ovog čaja zaslađenog medom. Pijte ga polako i u gutljajima


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 11:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KUPINA

Latinski naziv: rubus fruticosus .

Opis biljke: kupina je grm s vodoravno položenim korenom. Korenje tera 1 do 3 metra dugacke grane što delimicno pužu po zemlji a delimicno se penju po drugim granama. Biljka ima mnoštvo vitkih dugackih, povinutih i bodljikavih grana. Dlanasto sastavIjeno lišce s pilastim rubovima sastavljeno je od 3 do 5 lisaka. Cvate u kitama sa cveticima bele ili bledoružicaste boje, koji su nalik ružicama. Cvetovi tvore paštitac. Sastavljeni su od 5 lapova caške, 5 latica vencica i od mnoštva prašnika. Plod je sjajnocma tecna boba (koštunicasti i birani plod).. ,

Stanište: raste veoma cesto u velikim skupinama na šumskim
cistinama i krcevinama, medju grmljem te uz rubove polja, na neplodnom zemljištu .
Lekoviti deo biljke: za lek se u prolece i jesen skuplja koren, mladi listovi i izdanci u prolece, cvetovi za vreme cvatnje, bobe kad su zelene ili zrele .

Lekovito delovanje: listovi kupine deluju stežuci te su dobro i bezazleno sredstvo protiv proliva. Vrlo dobri uspesi postižu se i kod ecenja krvavog proliva. Preporuca se duže vrijeme uzimati caj od kupinovih listova kod krvarenja želuca, upale creva i kronicnog nadražaja slepog creva. caj od kupinovih listova cisti krv, pri cemu smanjuje ili leci kožne osipe, lišajeve i druge necistoce. Isto tako, koristan je i u lecenju anemije. Caj od osušenog i usitnjenog korena kupine koristi se u lecenju vodene bolesti. Plodovi kupine deluju umirujuce kod nervoznih Ijudi što pate od nesanice..

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 01, 2008 11:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KUPINOVO VINO

Voćno vino - kupinovo vino sa medom.
Lekovitost kupinova vina potiče od visokog sadržaja vitamina C, te minerala, naročito gvožđa ( kupina ima veći sadržaj gvožđa od bilo koje druge namirnice). Preporučuje se slabokrvnima, trudnicama, dojiljama, davaocima krvi...

lekovita svojstva:
Kupinovo vino (tj. kupina) najbogatiji je prirodni izvor apsorbljivog gvožđa.
Gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji je "odgovoran" za transport kiseonika krvotokom do svih ćelija. Manjak gvožđa vodi do usporavanja transporta kiseonika, ćelije ga ne dobijaju dovoljno, stoga organizam pokazuje znakove slabosti ( vrtoglavica, opšta slabost... ). Kako se gvožđe ne može stvarati u organizmu nužno ga je unositi kako bi snabdevanje ćelija kiseonikom bilo pravilno.

Lekoviti sastojci kupinovog vina su:
a) vitamin C, provitamin A, P, E, B kompleks, folna kiselina, H vitamin ( biotin ), K5, niacin
b) gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, cink, molibden, mangan

RECEPT

Kupine samleti i sipaj u posudu.Na 4kg kupina staviti 1kg secera.Sud nemoj napuniti do vrha.Ostavi da stoji 10tak dana na hladnom mestu,nikako na suncu.Posle 10 dana ,procedi i ponovo da stoji 7 dana,dok sav talog nepadne na dno,pazljivo procedi sipaj u balon koji ces povezati sa komadom cistog platna.Posle nekoliko dana ,kad vino vise ne susti ,zatvoriti sud i ostaviti do zime
Nakon zavrsenog vrenja, koje traje sve dok se izdvajaju mehurici, flase se zatvore (najbolje cepovima od plute) i zaliju se istopljenim voskom. Na ovaj nacin flase su hermeticki zatvorene. Ovo vino od kupine narocito se preporucuje anemicnim osobama. Dobro je davati ga i deci po jednu malu rakijsku casicu. Evo i recepta za vino koje se preporucuje starim i iscrpljenim osobama jer ono stimulise protok krvi idruge telesne funkcije, sto omogucava osvezavanje celog organizma
Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: