Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 12:19 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
AROMATERAPIJA

Aromaterapija je lečenje prirodnim etarskim uljima. Metoda je bila poznata još u starom Egiptu, drevnom Vavilonu, staroj Kini i Indiji, ali je svoje ime i današnju primenu dobila između dva svetska rata u Francuskoj i Engleskoj .Po završetku Drugog svetskog rata, a naročito u poslednjih 20 godina aromaterapija postaje jedna od najnaprednijih oblasti nekonven cionalne medicine. Etarska ulja su lako isparljive tečnosti koje se dobijaju iz različitih delova biljaka destilacijom pomoću vodene pare, ekstrakcïjom pomoću lako isparljivih rastvarača ili presovanjem.

Etarska ulja nisu lekovi ali su odlična pomoćna lekovita sredstva koja imaju veliku antibakterijsku i antiseptičku moc. Pomažu u lečenju infekcija, nekih kožnih bolesti, jačanju imuniteta i oslobađanju od stresa.Klasična aromaterapija se zasniva na primeni prirodnih etarskih ulja za masažu, kupanje i inhalaciju (aeroterapiju).


Mogu se upotrebljavati i oralno, ali se pri tome strogo mora voditit računa o dozi, jer kao jako koncentrovani preparati mogu imati štetne efekte ako se prekorači doza. Etarska ulja se mogu primenjivati samostalno ili u preparatima: uljima, kupkama, šamponima, kremama, vodama za usta. “Kirka pharma” je ekskluzivni zastupnik i distributer specialnih prirodnih glicerinskih sapuna sa raznovrsnim etarskim uljima, vitaminom E, obogaćena egzotičnim ekstraktima avokada, aloje, čajnog drveta, jojobe, morske trave, algi ...


Sapuni u sebi sadrže plodove afričkog voća. Dvadeset različitih vrsta sapuna od prirodnog glicerina sa etarskim uljima i egzotičnim ekstraktima i plodovima umiruju, osvežavaju, obnavljaju i stimulišu ! Izuzetan kvalitet i bogatstvo prirode egzotik sapuna pružaju miris i uživanje koje se pamti.
Prirodna Eterična Ulja - Esencijalna Ulja


Predstavljamo vam čista i visokokvalitetna eterična ulja - Aromatica.
Esencijalna ili eterična ulja nazivaju se još i dušom, životnim sokom ili kvintesencijom biljaka u kojoj je skrivena snaga mirisa i lekovita moć biljaka. Potrebna je velika količina biljnog materijala da bi se dobila samo jedna kap ove dragocene tečnosti čije je delovanje na telesno, duševno i emotivno stanje čoveka čudesno.

Esencijalna ili eterična ulja, iako se nazivaju uljima, zapravo su lako isparljive i vrlo složene smese različitih organskih spojeva karakterističnog mirisa i ukusa, različitih od spojeva koji se inače podrazumevaju uljima.

Eterična ulja se mogu upotrebljavati na različite načine (kupka, inhalacije, komprese, masaža, mirisno oplemenjivanje prostora itd.) Kako bismo vam olakšali snalaženje u tom svetu esencija i mirisa, pogledajte: Uputstvo za upotrebu eteričnih ulja , Mere opreza prilikom upotrebe eteričnih ulja kao i Tabelu delovanja eteričnih ulja.

Napomena:
Eterična ulja su namenjena isključivo za spoljnu upotrebu. Ne smeju se direktno nanositi na kožu u nerazredjenom obliku, vec razblažena u biljnim temeljnim uljima

Anise Seed essential oil

Anis
(Pimpinela anisum L.)

Eterično ulje anisa je slatkastog mirisa i od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita. Eterično ulje anisa deluje kao regulator menstrualnog ciklusa, pospešuje cirkulaciju i tako pomaže kod uklanjanja celulita.

Slika
Bergamot essential oil

Bergamot

(Citrus aurantium L. ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler)

Eterično ulje bergamota je slatkastog i voćnog mirisa sa cvetnom primesom. Dobija se iz kore plodova agruma sličnih limunu. Eterično ulje bergamota deluje antiseptično i pomaže kod pojave akni i rana, umiruje probavne smetnje, živčane smetnje, napetost i depresiju, poboljšava koncentraciju. Oživljava telo i um.
Slika
Pine needle essential oil

Bor
(Pinus sylvestris L.)

Eterično ulje bora je drvenastog mirisa i dobija se iz iglica bora. Eterično ulje bora lekovito deluje pri svim infekcijama disajnih puteva, astme i bronhitisa. Koristi se i za masažu zglobova i mišića. U kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa pojačava mu se delotvornost.
Slika
Cinnamon essential oil

Cimet

(Cinnamomum verum J. Presl)

Eterično ulje cimeta je slatkog, intenzivnog i toplog mirisa, posebno ugodnog u zimskom periodu. Potiče sa Šri Lanke. Delovanje mu je antimikrobno; Eterično ulje cimeta pomaže pri lečenju gripa, prehlada, kašlja i virusnih infekcija. Vrlo često se koristi u proizvodnji parfema.
Cypress essential oil

Čempres
(Cupressus sempervirens - L.)

Eterično ulje čempresa se dobija destilacijom iglica mladih grančica i šišarki vodenom parom. Eterično ulje čempresa ima snažno adstrigentno, diuretičko, antireumatičko, antiseptičko i tonizirajuće dejstvo. Sprečava prekomerno znojenje i odličan je prirodni dezodorans. Podstiče cirkulaciju, sprečava pucanje kapilara i krvarenje desni. Neguje zrelu kožu i usporava njeno starenje.
Tea Tree essential oil

Čajevac

(Melaleuca alternifolia Cheel.)

Eterično ulje čajevca potiče iz Australije i Tasmanije. Kao prirodan antiseptik, eterično ulje čajevca se preporučuje kod problema na koži (akne, neurodermatitis) i kod infekcije zubnog mesa i vaginalnih infekcija, kao i kod ozleda i opekotina. Takođe pomaže kod prehlada, angina, gripa i konjuktivitisa.
Eucalyptus essential oil

Eukaliptus

(Eucalyptus globulus Labill.)

Eterično ulje eukaliptusa je prodornog tropskog, kamfornog mirisa. Eterično ulje eukaliptusa je jedno od najjačih antiseptičkih ulja. Koristi se za spuštanje povišene temperature i za inhalaciju. Olakšava disanje, smanjuje simptome gripa, pomaže otapanju naslaga sluzi, umanjuje bolove i jača imunitet
Grapefruit essential oil

Grejpfrut
(Citrus paradisi L.)



Eterično ulje grejpfruta dobija se cedjenjem kore ploda, ima svež citrusni miris. U aromaterapiji eterično ulje grejpfruta se koristi pre svega zbog svog antidepresivnog i tonizirajućeg dejstva. Ublažava bolove, naročito u slučajevima migrena nervnog porekla. S obzirom na svoja diuretička svojstva i stimulativno dejstvo na limfni sistem koristi se i za terapiju gojaznosti i celulita.

Geranium essential oil

Geranijum
(Pelargonium graveolens L'Hér. ex Ait.)

Eterično ulje geranijuma je poreklom iz Egipta, vrlo slatkog mirisa, nalik na ružu. Eterično ulje geranijuma uravnotežuje izlučivanje sebuma, tako da je korisno i za suvu i za masnu kožu čije se tkivo pri redovnoj nezi regeneriše. Opušta nervnu napetost i potiče među ljudima svežu, harmoničnu atmosferu.

Pakovanje: 10ml Cena sa porezom: 861din
Fir Needle essential oil

Jela
(Abies alba Mill.)

Destilacijom iglica jele, dobija se etarsko ulje jele svetlo žute boje, blagog i prijatnog mirisa. Etarsko ulje jele se koristi se za oboljenja disajnih puteva (prehlada, kijavica, upala grla, bronihitis, asma, kašalj), za usnu duplju i grlo (dezinfikuje, ublažava nadraženost). Smiruje reumatske tegobe i upalna stanja kao što su čirevi na koži. Etarsko ulje jele se puno koristi u kozmetici jer ga ista svojstva čine dragocenim u izradi losiona za čišćenje kože.
Cedarwood essential oil

Kedar

(Cedrus atlantica (Endl.) Manetti)

Eterično ulje kedra je prijatnog drvenog mirisa. Dobija se destilacijom iz drveta biljke. Deluje antiseptički, protivgljivično i ublažava stres i psihičku napetost. Eterično ulje kedra ima adstrigeno i dezinfekciono dejstvo i često se dodaje muškoj kozmetici, naročito losionima i kremama za posle brijanja.
Juniper berry essential oil

Kleka
(Juniperus communis L.)


Eterično ulje kleke ili borovice dobija se destilacijom osušenih plodova vodenom parom. Miris mu je smolasto aromatičan i oštar. Eterično ulje kleke poznato je od davnina po svom antiseptičkom dejstvu, takodje podstiče eliminaciju toksina iz organizma i sprečava razvoj bakterija i gljivica. Deluje umirujuće i potiče san. Dodavanjem par kapi u šampon može pomoći u lečenju peruti i seboreje. Koristi se za negu masne kože.
Clove bud essential oil

Klinčić - Karanfilić
(Eugenia caryophyllata Thunb.)

Eterično ulje klinčića je drvenoga, začinskog i intenzivnog mirisa. Deluje kao snažan antiseptik, antiviralno, antibakterijski i protivgljivično. Ublažava smetnje disajnog sistema (bronhitis), infekcije, artritis, probleme s probavom i sve upalne procese u usnoj šupljini.
Sweet Fennel essential oil

Komorač
(Foeniculum vulgare P. Mill.)

Eterično ulje komorača ima jak, slatkast miris, koji se od antičkog vremena koristi za slabljenje apetita. Eterično ulje komorača pročiščava organizam, smiruje grčeve u želucu, poboljšava cirkulaciju i reguliše menstrualni ciklus.
Lavender essential oil

Lavanda
(Lavandula angustifolia)

Lekovito delovanje eteričnog ulja lavande poznato je vekovima. Izvanredno se meša sa drugim eteričnim uljima, pa je neizostavno ulje u mirisnim kombinacijama i parfemima. Eterično ulje lavande deluje smirujuće, opuštajući psihičku i emocionalnu napetost. Odličan je antiseptik, izvanredno deluje kod problema kože: apscesa, akni, ćelavosti, malih rana, opekotina, konjuktivitisa, dermatitisa, ekcema.
Lemon essential oil

Limun
(Citrus limon (L.) Burm)

Eterično ulje limuna izvanredno osvežava prostorije, uklanja miris dima, pri psihičkom zamoru osvežava i bistri koncentraciju, deluje antiseptički na disajne organe i kožu. U slabom razredjenju eterično ulje limuna je vrlo korisno za masnu kožu i kosu.

Mandarin essential oil

Mandarina

(Citrus reticulata L.)

Eterično ulje mandarine je citrusnog, osvežavajućeg mirisa. Budi apetit, aktivira probavu, opušta mišiće, budi životnu radost, inspiriše. Eterično ulje mandarine se koristi se za masnu kožu i kod pojave akni.
Melissa essential oil

Matičnjak - Melisa

(Melissa officinalis L.)

Eterično ulje melise ili matičnjaka dobija se destilacijom iz listova i stabljike ove biljke. Deluje umirujuće i antidepresivno, a koristi se protiv migrene, bezvoljnosti, straha i napetosti. Eterično ulje melise povoljno deluje i kod neredovnih menstruacija, visokog pritiska i lupanja srca, bronhitisa, astme i kašlja.

Peppermint essential oil

Menta - Nana

(Mentha piperita L.)

Eterično ulje mente ili nane je ugodnog, osvežavajućeg mirisa. Ubrzava razmenu materija, reguliše probavu, preporučuje se kod mučnine na putu. Olakšava prehladu, virozu, upalu disajnih organa, olakšava disanje, ublažava reumatizam i bolove u mišićima i zglobovima. Eterično ulje mente neguje masnu kožu.

Neroli essential oil

Neroli

(Citrus aurantium L. var. amara)

Eterično ulje nerolija se dobija iz cvetova gorke narandže. Ima osvežavajuću i gorko-slatku aromu. U prošlosti, cvetovi ove biljke nosili su se na venčanjima kao simbol čistote. Eterično ulje nerolija se koristi kod kožnih problema kao što su akne, ekcemi, dermatitis, kod povišenog krvnog pritiska i pospešenja probave. Ipak, najvažniji učinci eteričnog ulja nerolija ulja ogledaju se na psihičkom planu: umirujući, potiče san, kod stresa, osećaja depresije, bola, šoka i bespomoćnosti. Takodje mu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Patchouli essential oil

Pačuli

(Pogostemon cablin (Blanco) Benth.)

Eterično ulje pačulija je egzotičnog i drvenog mirisa, poreklom iz Indije. Ima antimikrobno i antiseptičko delovanje, primenjuje se kod crvenila, upala, oštećene kože i protiv stvaranja bora. Eterično ulje pačulija se dodaje kremama za negu zrele i oštećene kože. Poznato je i kao afrodizijak.
Palmarosa essential oil

Palmarosa

( Cymbopogon martini )

Eterično ulje Palmarosa pogodno je za sve tipove kože, neguje zrelu kožu, a sprečava upale i infekcije kod mladalačke kože. Korisno je upotrebiti ga i kod gljivica. Lagana cvetna aroma stvara ugodnu atmosferu i pomaže u održavanju bistrine misli.
Petit Grain essential oil

Petit Grain

(Citrus aurantium var.amara L.)

Eterično ulje petit graina miriše sveže, okrepljujuće, blago cvetno s gorkom notom.
Uravnotežuje nervni sistem, aktivira, podiže duh, stimuliše intelekt, bistri misli i jača pamćenje. Izvrsno deluje na kožu, posebno masnu, pomaže kod otvorenih pora i jača kosu ako ga upotebimo u zadnjoj vodi za ispiranje. U mirisnoj lampi deluje izuzetno osvežavajuće, a prema želji može se kombinovati sa lavandom, nerolijem, geranijem, ruzmarinom i bergamotom.
Orange essential oil

Pomorandža

(Citrus aurantium L.)

Eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajuće toplog mirisa. Odlično se meša sa gotovo svim drugim uljima oplemenjujući njihov miris. Prisutno je u aromaterapijskim uljima za uklanjanje celulita jer potpomaže eliminaciju razgradnih produkata razmene materija pod kožom. Eterično ulje pomorandže regeneriše ćelije kože i preporučuje se za negu suve kože.
Rosemary essential oil

Ruzmarin

(Rosmarinus officinalis L.)

Eterično ulje ruzmarina dobija se iz cvetova i listova začinske mediteranske biljke. Deluje antimikrobno i antiseptično. Stimuliše limfni sistem, potiče izlučivanje tečnosti iz organizma, pospešuje razmenu materija u tkivima i time ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Zbog ubrzavanja cirkulacije, eterično ulje ruzmarina deluje podsticajno na rast kose. Koristi se za negu masne i oštećene kose.
Sandalwood essential oil

Sandal

(Santalum album L.)

Eterično ulje sandalovine je egzotičnog, drvenastog mirisa poreklom iz Indije. Neguje dehidriranu kožu i korisno je pri upalnim procesima. Eterično ulje sandalovine se tradicionalno koristi u meditaciji i jogi, gde pomaže uspostavljanju duhovne ravnoteže. Vekovima se koristi kao afrodiThyme essential oil

Timijan - Majčina dušica
(Thymus vulgaris L.)

Eterično ulje timijana je poznato po svom snažnom antimikrobnom i antiseptičkom delovanju. Odlično smiruje upalu zubnog mesa i uništava bakterije koje uzrokuju karijes i ulazi u sastav različitih pasta za zube i voda za dezinfekciju usta.
Wintergreen essential oil

Zimzelen
(Gaultheria procumbens L.)

Eterično ulje zimzelena potiče iz zapadne Amerike, a upotrebljavali su ga još i Indijanci. Deluje snažno analgetski i protivupalno. Eterično ulje zimzelena se dodaje masažnim uljima za ublažavanje reumatskih bolova, kod istegnuća mišića, bolnih zglobova i artritisa.
Sage essential oil

Žalfija
(Salvia officinalis L.)

Eterično ulje žalfije ima snažan aktivirajući miris i deluje stimulativno. Čisti disajne puteve i osnažuje glas. Eterično ulje žalfije stimuliše organizam, umanjuje krvarenje, ublažava upale disajnih organa i grla, deluje kod upale desni i afti. Eterično ulje žalfije se koristi za masnu kožu i kosu. Osvežava i dezodoriše vazduh u prostoriji. Za radnim stolom pojačaće koncencetraciju i razbistriti misli, naročito kombinaciji sa nanom, limunom ili ruzmarinom .
Ylang-Ylang essential oil

Ylang-Ylang

(Cananga odorata (Lam.) Hook. f. & T. Thomson)

Eterično ulje ilon-ilon je egzotičnog mirisa, medno-cvetnog tona dobijeno iz cvetova tropske biljke imena "cvet cvetova". Eterično ulje ilon-ilon se tradicionalno koristi za proizvodnju ulja za negu kože. Uravnotežuje lučenje sebuma i deluje antiseptički, smirujući crvenilo i upale na koži. Takođe regeneriše kožu i smanjuje bore, ublažava depresiju i anksioznost. Veruje se da poseduje afrodizijačka svojstva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 12:33 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
AJURVEDSKA MEDICINA
Ajurveda je sistem dijagnostikovanja i lečenja koji se primenjuje u Indiji već više od 5000 godina. Izraz ajurveda ima sanskritske korene: reč ajur, što znači "život" i veda, što znači "znanje". Ajurveda smatra da sve bolesti u organizmu nastaju zbog stresova u svesti pojedinca, stresovi vode ka nezdravim načinima života, izazivajući ciklus lošeg zdravlja. Telesne manifestacije bolesti pripisuju se neravnoteži triju osnovnih fizioloških načela, zvanih etose. Doša vata predstavlja kinetičku energiju organizma, vata tera srce da kuca, krv da teče i podstiče funkcije mozga i nerava. Doša kafa je potencijalna energija, odgovorna za telesnu snagu i stimulaciju tkiva. Doša pita, koja se smatra posrednikom između vate i kafe, upravlja metaboličkim procesima u organizmu, od varenja do ćelijskih operacija. Ako ova tri načela prestanu da deluju usklađeno, pojavljuje se bolest. Procena etosa vrši se tehnikom po imenu nadi vigjan, koja uključuje brojanje otkucaja pulsa na ručnom zglobu, ova procena određuje precizni način lečenja koji će se primeniti. Praktičari ajurvedske medicine propisuju različite precizne položaje tela, koji potiču iz drevne discipline joge, zajedno sa vežbama disanja i meditacionim tehnikama. Osim toga, praktičari se služe lekovitim biljem, emeticima i enemama, masažom uljima i ishranom koja unapređuje određenu došu s ciljem da se detoksikuje sistem i opet dovede u ravnotežu.

Ustanovljeno je da neke ajurvedske mešavine lekovitog bilja sadrže veliku količinu olova i da mogu biti toksične. Svakako detaljno istražite sastav svakog leka pre upotrebe.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 12:47 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
AROMOTERAPIJA-OPREMA I RECEPTI
Mirisni Potpourri,Keramička posuda za sapun Mirisne Pločice - Privesci.

Mirisna lampa ,Vrećica Lavande,Jutana VrećaLaneni peškirič ,
Voštane sveće - od čistog pčelinjeg voska

Ured: osvježenje
Koncentracija
Čiste misli
30 ml bazičnog ulja
3 kapi grejpa
2 kapi mirte
1 kap čempresa
1 kap lavande

30 ml bazičnog ulja
3 kapi jele
3 kapi smreke
3 kapi grejpa


30 ml bazičnog ulja
3 kapi bergamota
2 kapi bazilike
2 kapi limuna



Stan: protiv pušenja Kuhinja: neugodni mirisi Aktivirajuća formula
30 ml bazičnog ulja
5 kapi srebrnog bora
2 kapi mirte
2 kapi limuna


30 ml bazičnog ulja
3 kapi mirte
2 kapi lemongrasa



30 ml bazičnog ulja
4 kapi lemongrasa
4 kapi grejpa
2 kapi ružmarina



Opuštanje Opuštanje Dječija soba
30 ml bazičnog ulja
3 kapi nara
2 kapi sandala
1 kap pačulija
1 kap ylanga


30 ml bazičnog ulja
3 kapi linaloe drva
2 kapi geranija
3 kapi mandarine
5 kapi grejpa


30 ml bazičnog ulja
samo 2 - 3 kapi:
kamilica, komorač,
lavanda, mandarina,
linaloe drvo



Šampon za kosu

Ispadanje kose
Masna kosa
Prhut
200 ml šampona
10 kapi lavande
5 kapi kadulje
10 kapi ružmarina


200 ml šampona
10 kapi borovice
10 kapi limuna
5 kapi cedra


200 ml šampona
6 kapi kamilice
6 kapi ružmarina
6 kapi pačulija



Kozmetika

Suha koža
Masna koža
Upaljena koža - akne
30 ml ulja avokada
(ili ulja makadamije)
4 kapi sandala
2 kapi jasmina
6 kapi naranče


30 ml bademovog ulja
(ili ulja koštice marelice)
6 kapi bergamota
4 kapi ylang ylanga
2 kapi geranije


30 ml ulja lana ili jojobe:
3 kapi bergamota
1 kap stolisnika
4 kapi lavande
2 kapi sandala




Kapilare na licu Bore Bore
30 ml bazičnog ulja
5 kapi nerolija
3 kapi geranije
4 kapi čempresa


30 ml ulja avokada
( ili pšeničnih klica)
5 kapi lavande
5 kapi ruže
5 kapi komorača

30 ml ulja avokada
( ili pšeničnih klica)
5 kapi tamjana
5 kapi nerolija
5 kapi lavande


Strije Strije
30 ml nevenovog ulja
(kantarionovog ulja
ili ulja divljeg šipka)
4 kapi ružinog drveta
1 kap vetivera
1 kap jasmina
4 kapi limuna


30 ml nevenovog ulja
(kantarionovog ulja
ili ulja divljeg šipka)
4 kapi lavande
2 kapi nerolija
2 kapi ruže




Celulit Celulit Baby ulje
30 ml bademovog ulja
4 kapi čempresa
2 kapi cedra
4 kapi borovice
4 kapi naranče
2 kapi cimeta
2 kapi crnog papra


30 ml bademovog ulja
5 kapi čempresa
5 kapi sandala
3 kapi cimetove kore
5 kapi naranče





100 ml bademovog ulja
2 kapi ružinog drveta
1 kap kamilice
1 kap ruže
1 kap grejpa





Kupke

Opuštajuća
Senzualna
Senzualna
30 ml bazičnog ulja
6 kapi lavande
1 kap linaloe drva
1 kap ylanga
1 kap geranija


30 ml bazičnog ulja
3 kapi sandala
2 kapi ylanga
1 kap jasmina
3 kapi naranče


30 ml bazičnog ulja
2 kapi ylanga
2 kapi sandala
2 kapi vetiver
2 kapi benzoa



Kupka za ljepotu Hladne noge Hladne noge
30 ml bazičnog ulja
5 kapi geranija
2 kapi lavande
1 kap nerolija


u 2 žlice med. vrhnja
( 5 l vode)
3 kapi sandala
3 kapi geranija


u 2 žlice med. vrhnja
( 5 l vode)
2 kapi crnog papra
2 kapi geranija
2 kapi ružmarina


Najčešće bolesti

Menstrualni grčevi
Bolne mjesečnice
Obilne mjesečnice
30 ml bazičnog ulja
4 kapi lavande
2 kapi mažurana
2 kapi muškatne
kadulje
3 kapi geranije
1 kap đumbira


30 ml bazičnog ulja
2 kapi lavande
4 kapi peperminta
2 kapi čempresa





30 ml bazičnog ulja
4 kapi kamilice
4 kapi geranije







Herpes Glavobolja Glavobolja
30 ml bazičnog ulja
4 kapi geranija
2 kapi limuna
4 kapi čajavca
2 kapi lavande


1 žica bazičnog ulja
3 kapi lavande
1 kap mente




1 žlica bazičnog ulja
3k api lavande
1 kap kamilice





Upala mjehura Upala mjehura Dječji grčevi
30 ml bazičnog ulja
4 kapi bazilike
4 kapi lavande
4 kapi bora



30 ml bazičnog ulja
6 kapi čajavca
2 kapi timijana
2 kapi borovice
2 kapi klinčića
2 kapi origana

30 ml bazičnog ulja
2 kapi rimske kamilice
1 kap komorača
2 kapi kopra
4 kapi geranija



Proširene vene Lumbago: topla kompresa Lumbago: masaža
30 ml bazičnog ulja
3 kapi mente
5 kapi čempresa
2 kapi limuna
5 kapi geranija
u 1 l vode:
3 kapi ružmarina
1 kap klinčića
1 kap eukaliptusa

u 1 žlici bazičnog ulja
3 kapi mente
5 kapi ružmarina
2 kapi kamilice

Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 5:57 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Artičoka - Cynara scolomus
Compositae
Artichoke (globe) - Artichaut


Artišoka je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz mediteranskog basena. Ima velike cvetne glavice sa mesnatim sočnim cvetištem i isto tako mesnate ovojne listove sa sočnom bazom. Na jakoj i pravoj stabljici nosi izdvojene i vrlo razvijene listove koji se upotrebljavaju u fitoterapiji. Ukorenjuje se duboko i ispod zemlje ima izdanke ili zaperke. Gaji se kao povrće u Zapadnoj Evropi i drugde. Artišoka zahteva duboko, sveže zemljište koje čuva vlagu i često se navodnjava, međutim stalna vlažnost može dovesti do truljenja korena.
Rast je najoptimalniji na temperaturi od oko 18 stepeni a zimi je potrebna zaštita jer voli blage i kratke zime. Kod nas je upotreba artišoke sve popularnija. Ti sočni delovi se koriste kao omiljeno povrće. Bere se kada mesnati cvetovi počnu da se odvajaju od glavice, prvo se bere glavna cvetna glavica na stabljici a osam dana kasnije i one lateralne manje razvijene glavice. Sadrži gorke i druge sastojke koji vraćaju apetit, pomažu varenju, deluju kao blag diuretik, holeretik i holagog: povoljno utiču na jetru, smanjuju ureu u krvi povećavajući izbacivanje uree mokraćom, pomažu varenju masti i dr. Upotrebljava se protiv žutice, kongestija jetre, bolova u bešici, i dr. Može se uspešno gajiti i kod nas.

Recept Artišoka sa sosom vinegret (vinaigrette)
Operite artišoku pod mlazom hladne vode, odsecite stabljiku i kuvajte u vodi sa malo sirćeta i soli dok listovi ne omekšaju (pola sata/sat). Spremite vinegret sos tako što ćete dobro izmešati 2,3 kašićice jakog senfa, dl sirćeta, 3,4 dl ulja soli i malo šećera. Otkidajte redom listiće odozdo prema gore. Svakim listićem zahvatite malo sosa i zubima ostružite unutrašnji, mekani jestivi deo. Tvrdi deo lista odložite.
Malo pomalo doći ćete i do "srca" (donji okrugli deo, koji se jedino i konzervira) artišoke, uklonite niti, prelijte sosom i pojedite.Artišoke se mogu naći i na beogradskim pijacama (Novi Begrad blokovi itd.)
Narodna Imena: ardečovka, artićovka, gardun, dragušica, pitoma boca, italijanski osat, ratičok

Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
ARTIČOKA - CVET KOJI LEČI


Artičoka je u raznim dijetama najbolja dopuna ishrani za dijabetičare da bi i oni mogli nesmetano da uživaju u jelu jer je poznato da sadrži veći procenat insulina koji pomaže u lečenju dijabetičara
Artičoku je dobro uzimati i u slučaju raznih trovanja: alkoholom, nikotinom, hranom i lekovima, kao i u slučaju vodene bolesti, ascitisa i oboljenja bubrega

Artičoka se smatra pravom delikatesom, dijetalna je i bogata vitaminima i mineralima.
Njen cvet poslužuje se već 2.000 godina kao prava poslastica, stoga je s pravom smatraju najplemenitijim povrćem. Artičoka potiče sa obala Sredozemlja, prvi su je uzgajali stari Egipćani, a potom i Grci i Rimljani. Od svog drevnog pretka današnja biljka ne razlikuje se mnogo, jedino što su uzgojene vrste bez karakterističnih bodlji.
Cvet je na vrhu zelene stabljike s lišćem, ali listovi i koren nikad se nisu koristili za jelo.
Artičoka ima malu energetsku vrednost (od 39 do 51 kalorije) i gotovo zanemarljivu količinu masnoće i belančevina, ali je zato bogata mineralima (mangan, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, sumpor i magnezijum) i vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C), a za njen pomalo gorak ukus zaslužna je taninska kiselina.

LEKOVITA SVOJSTVA:
Reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masnoća, poboljšava varenje i rasterećuje jetru, zaduženu za proćišćavanje krvi.
Podstiče rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi. Korisna je za dijabetičare jer je siromašna šećerima.
Artičoku je dobro uzimati i u slučaju raznih trovanja: alkoholom, nikotinom, hranom i lekovima, kao i u slučaju vodene bolesti, ascitisa i oboljenja bubrega, a u nedostatku cvetne glavice artičoke može se piti čaj od njenog lišća.
Artičoka lekovito deluje na rad žuči, a u probavnom sistemu kao blagi laksativ koji izaziva pražnjenje creva.
Artičoka je u raznim dijetama najbolja dopuna ishrani za dijabetičare da bi i oni mogli nesmetano da uživaju u jelu jer je poznato da sadrži veći procenat insulina koji pomaže u lečenju dijabetičara.
Kao kardiotonik, blagotvorno utiče na rad srca, odnosno srčanih mišića, pa se preporučuje konzumiranje ovog povrća srčanim bolesnicima, kao i obolelima od povišenog holesterola. U lečenju reumatskih oboljenja artičoka uspešno eliminiše mokraćnu kiselinu i ureu iz krvi i na taj način pomaže obolelima od gihta.

KAKO JE IZABRATI?
Treba voditi računa o tome da se listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivozelenu boju i da nije posuta mrljama.

RECEPTI

ČAJ
Potrebno je: 2 sveža lista artičoke, 2 dl vode
Uputstvo za pripremu: Listove artičoke usitnimo i prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procedimo
Uputstvo za upotrebu: Čaj piti pre svakog obroka

LEKOVITO VINO
Potrebno je: 20 g korena ili lista artičoke, 1 dl beloga vina
Uputstvo za pripremu: Koren ili list artičoke namočiti u vino mesec dana a zatim procediti
Uputstvo za upotrebu: Piti čašicu pre jela tri puta na dan

NAPOMENA:
Artičoke posle dužeg stajanja gube boju, a delovanjem bakterija POSTAJU OTROVNE. Teško su probavljive u sirovom stanju.
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:13 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
ARAME ALGA

ARAME su tanke, končaste alge blagog slatkastog ukusa koje se u jelima odlično kombinuju s korenastim povrćem, tofuom ili semenkama. Kako nemaju jednako intenzivan ukus kao druge alge svojim prijatnim, blagim ukusom kao stvorene su za sve Vas koji želite da prvi put probate morsko povrće.



■ lekovita svojstva:

Arame alge su bogate ugljenim hidratima, vlaknima, nijacinom, kalcijumom, gvožđem i jodom, vitamina A, B1 i B2.

Kalijum (3700 mg u 100gr sušenih algi) pomaže pravilno rasuđivanje i služi za pretvaranje glukoze u glikogen što omogućava mišićima nesmetan rad bez grčeva (naročito srčanog mišića), a u kombinaciji sa natrijumom (2900 mg u 100g sušenih algi) reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu i balansira krvni pritisak. Kalcijum (830 mg u 100 gr sušenih algi) pomaže kod osteoporoze i PMS-a, ojačava nokte i kosu. U tradicionalnoj medicini arame se koriste i za smanjenje menstrualnih tegoba i snižavanje krvnog pritiska.



■ način pripreme:

Arame su čvrsto morsko povrće i uglavnom nisu prašnjave kao što mogu biti neke druge vrste algi. Arame alge prvo operite u obilju hladne vode, 2 do 3 puta. Dovoljno ih je isprati isključivo hladnom vodom, jer topla voda narušava mineralni sastav. Arame ne treba natapati, ali poslednju vodu od ispiranja sačuvajte i dodajte pri njihovom kuvanju, ako je potrebno. Arame alge kuvajte u malo vode, tek toliko da ih voda prekrije, dvadesetak minuta na umerenoj vatri, poklopljene. Da bi se naglasio njihov slatkast ukus možete dodati i malo šoju sosa (shoyu) i par kapi pirinčanog sirćeta. Arame alge se odlično slažu sa korenastim povrćem (šargarepa, paškanat...), tofu sirom, sojom i semenkama.

Od 30 grama suvih arame algi nakon kuvanja dobije se oko dve šolje (za čaj), pa se time treba upravljati prilikom odabira potrebne količine za kuvanje.

Za one koji žele da znaju više:


Arame alge su smeđe alge. One su slične hidžiki algama, ali rastu u dubljim vodama i imaju mnogo blaži ukus. Tanke su kao žica, no ovakav oblik dobiju tek nakon sušenja: njihov izgled u prirodi podseća na list hrasta, zbog čega su i dobile ime ,morski hrast' (sea oak). Rastu na obalama Tihog okeana, uključujući oblasti Japana i Perua.

Arame alge japanske firme Mitoku sakupljaju se u vodama oko poluostrva Ise, koje je jedno od najpoznatijih japanskih svetilišta. Tokom poznog leta, lokalni ribari ili prikupljaju nežne biljke tokom oseke ili rone i beru arame na samom dnu. Nakon toga, alge se fino seckaju i obrađuju na način sličan kao hidžiki alge.


http://www.youtube.com/watch?v=x9haABKGxTA[/img]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Opshte je poznato da razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i brojnih drugih patoloških stanja pridonose slobodni radikali.

Reč je o molekulama koje nastaju u procesu staničnog metabolizma, ali pod uticajem određenih činilaca iz okoline stvaraju se u količini većoj od antioksidativnog kapaciteta u organizmu, pa višak s vremenom dovodi do postupna oštećenja celija i razvoja bolesnih stanja.

Njihovo nastajanje podstiču nepravilna prehrana, pušenje, stres i onečišćenje iz okoline.

Tvari koje neutraliziraju slobodne radikale prije negoli uspu oštetiti celiju nazivaju se antioksidansi. S obzirom na to da se u voću i povrću nalazi mnogo tvari antioksidativnog delovanja, ne čudi da su brojne epidemiološke studije pokazale kako prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka.


Likopen pobuđuje zanimanje

Likopen je tvar iz grupe karotenoida koja ima snažno antioksidativno delovanje i za koju zanimanje sve više raste.

Zreo letnjiparadajz, odnosno proizvodi od njega, najvažniji su izvor likopena, odgovorna za njihovu crvenu boju.

Što je boja paradajza tamnija, sadrži više likopena, pa ga tako nema u zelenoj i žutoj. Osim u paradajzu, ima ga u lubenici, crvenom grejpu i guavi. Ostalo crveno voće i povrće, kao što su jagode ili crvena paprika, ne sadrži likopen.


Likopen učinkovitije od beta-karotena, vitamina E i luteina veže opasne slobodne radikale, sprječavajući njihovo štetno delovanje. Ima važnu ulogu i u održavanju normalne komunikacije između celija ljudskog organizma jer sprečava porast broja hemijski promenjenih celija zbog delovanja slobodnih radikala, pa je važna njegova uloga u sprečavanju raka.


Nauchnici istražuju


Nedavno objavljene studije dokazale su da likopen pomaže u sprečavanju brojnih oboljenja kardiovaskularnog sastava i raka. Studija koju su na 28.000 žena srednje i starije dobi proveli nauchnici glasovitoga američkog univerziteta Harvard, pokazala je da je u žena koje su imale viši nivo likopena u krvi rizik od akutnog srčanog i moždanog udara te rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti bio 50 posto manji nego u onih koje su imale niži nivo likopena.

Ispitivanje je pokazalo i da postoji uzročna povezanost između nivoalikopena i kardiovaskularnih bolesti.
Drugim rečima, što je razina likopena u krvi bila veća, rizik za nastanak kardiovaskularne bolesti i potreba za lekarskom intervencijom bili su manji.

Ista studija pokazala je da je u osoba koje konzumiraju proizvode od paradajza najmanje jednom dnevno rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti snižen za 30 posto.

Druga petogodišnja studija provedena u Finskoj pokazala je da su, u poredjenju s muškarcima koji su imali normalan nivo likopena u serumu, oni s niskom razinom imali tri puta veći rizik obolevanja od angine pektoris te srčanog ili moždanog udara.
Kod onih koji su preboleli anginu pektoris te srčani ili moždani udar zabeležena je 39 posto niži nivo likopena.


Najimpresivnije rezultate pokazala je EURAMIC studija provedena u deset europskih zemalja koja je za cilj imala utvrditi povezanost antioksidativnog statusa i srčanog udara.
Ispitivanje je temeljeno na činjenici da masno tkivo odražava količinu likopena konzumiranog određeno razdoblje, iz čega proizlazi da masno tkivo s visokim nivoom likopena upućuje na prehranu bogatu likopenom.

Kod ispitanika koji su imali najviše nivoe likopena u masnom tkivu rizik za nastanak srčanog udara bio je 50 posto manji nego u onih s niskim nivoom likopena u masnom tkivu.

Vredno je osvrnuti se na još jednu studiju provedenu na 47.000 muškaraca koja je trajala 12 godina, a pokazala je da dnevni unos 6,5 mg likopena za 21 posto smanjuje rizik pojave raka prostate.

Nauchnici s Harvarda, koji su istraživali odnose karotenoida i pojave raka prostate, utvrdili su kako od nekoliko stotina karotenoida jedino likopen pruža podršku zdravlju prostate jer utiče na proizvodnju enzima sposobnih za pretvorbu kancerogenih tvari u manje toksične spojeve koji se jednostavno izlučuju iz organizma.


Prehrambene zamke

Na temelju iznesenih činjenica možemo zaključiti kako je unos prirodnog likopena svakodnevnom prehranom važan za očuvanje zdravlja. Na osnovi međunarodnih studija, preporučeni dnevni unos likopena je od 5 do 10 mg.

No, treba uzeti u obzir da je svakodnevna prehrana siromašna likopenom, čak i u razvijenim zemljama, pa uzimanju prirodnog likopena treba posvetiti više pozornosti.

S obzirom na to da se likopen u biljnom tkivu može nalaziti u spoju s drugim tvarima, treba imati na umu da je njegova bioraspoloživost veća iz prerađene hrane nego iz sirovog paradajza.

Bioraspoloživost likopena takođe raste zagrevanjem i dodatkom masti. Zato, da bi proizvela zaštitni učinak, paradajz treba uzeti s malo masnoće.

Za apsorpciju likopena važna je i vrsta ulja koje se koristi u pripremi.
Danas se ekstrahirani likopen, zajedno s ostalim važnim hranjivim sastojcima paradajza, može naći u dodacima prehrani u obliku kapsule.

Nauchno je potvrđeno da se tako primenjen likopen u probavnom sustavu mnogo bolje apsorbuje nego onaj iz sirovog paradajza.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:19 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
ARNIKA

Drugi nazivi: brdjanka, veprovac, vucji zub.
Latinski naziv: arnica montana..
Opis biljke: arnika ili moravka je dugotrajna, aromaticna biljka visine do 60 cm. Stablo je uspravno i malo razgranato s jednom cvetnom glavicom. Listovi su sitni, nasuprotni i malo nazubljeni, a pri dnu stabla složeni u rozetu. Cvet je glavica s jezicastim venci?em na vrhu stabljike i prosirenim cvetovima koji imaju pricvetne listi?e. Cvetovi su žuti ili narancastocrveni. ,

Stanište: raste na suhim livadama, obroncima i brdima.

Lekoviti deo biljke: za lek se koriste cvet, koren, odnosno podanak i listovi. Cvet se skuplja u vreme cvatnje, a korenje u prolece. 1 cvet i koren amike ili moravke potrebno je brzo sušiti, da odviše ne ishlape

Lekovito delovanje: amika ili moravka, prije svega, koristi se u lecenju rana, pri cemu ublažava bolove i pospešuje njihovo zaceljivanje. U tu svrhu priprema se tinktura od moravke što se razredjuje s vodom. Korisna je, takodje, u lecenju grla te s drugim travama u lecenju upale pluca, tifusa, slabosti srca, za pospešivanje cirkulacije krvi i izlucivanje znoja i mokrace..

Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
ALOE VERA
Drugi naziv: Aloa Latinski naziv: Aloe Barbadensis Miller

Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava nazivaju je "Kraljicom lekovitih biljaka". U svetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botanicaru Milleru koji ju je otkrio na strvu Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja. Rec Aloe potice iz latinske forme arapskog naziva "Aloeh", Sirijskog "Alwai" ili hebrejskog "Halal", cije je znacenje "izuzetno gorka materija", što ukazuje na izuzetno gorku žutu tecnost, mleko, odnosno sok, koju sadrži biljka a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva odnosno kore. Komercijalni naziv Aloa Vera je latinskog porekla i znaci "prava Aloa". Žuti "lekoviti" sok su u ove svrhe koristili još u 4 veku p.n.e. Aloa je hranljiva biljka za svaku celiju ljudskog organizma. Kada je celija zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala. Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Sama lekovitost AV se nalazi u komponentama koje imaju razlicite i specijalne energetske vrednosti. Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo, a najvece Aloe Vera (Barbadensis Miler). Secenjem listova i njihovim presovanjem cedi se sok koji se stabilizuje Papajom, a ima hranljivi i lekoviti ucinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka Aloe potrebnih za svakodnevno funkcionisanje svake celije.. Prirodno raste samo u podrucjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uslovi su tamo gdje je prosecna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko). Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsecaju na ružu, rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cevolikog cveca. Aloa spada u porodicu ljiljana, a cvet koliko-toliko podseca na cvet istocnog ljiljana. ,
Sadrzaj Naucnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i medu njima: VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu; MINERALE: (više od 20); Gel sadrzi magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvozdje. ... MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremecaja), antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje. AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu belancevina) - Ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju belancevina. Gel aloe Vere obezbedjuje 20 od ovih aminokiselina. Ono sto je jos vaznije je da ovaj gel obezbedjuje osam od osam esencijalnih amionokiselina koje nije moguce proizvesti u organmizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom.; ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje belancevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze) ANTRAKININE Najvazniji medju njima su aloin i emodin, ali svi zajedno predstavljaju mocne analgetike, i priznato im je posedovanje antibakterijskih i baktericidnih svojstava. U cistom obliku, oni su i mocni laksativi., LIGNINE Ova drvenasta supstanca omogucava Aloi Veri da prodire duboko u kozu., SAPONINE Ovo su penusave (sapunaste) supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekat protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca kao sto je kandida, STEROLE Tri glavna medju njima deluju kao mocni antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi.,....
Aloe Vera je : Imunostimulans (jaca opštu otpornost, prevencija bolesti - rak, aids, psorijaza, kolagenoze), Detosikans (od otrova, alkohola, narkotika), Antioksidans (slobodni radikali), Antivirusno (herpes i ostalo), Baktericidno (uništava bakterije), Fungicidno (gljivice - Candida i dr.), Antiflogistik (upalni procesi svih sistema), Analgeticno (smanjuje bolove), Adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože), Laksantno (reguliše stolicu), Stimulans (reguliše status psihe) i Antidijabeticno (smanjuje nivo šecera). Upotreba Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna upotreba), deluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma: - jaca imunološki sistem - smanjuje upale - uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, licinke i spore - detoksifikuje organizam - podstice metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuci, bubrega, srca, živcanog i sistema za varenje, kože, ociju… - pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga. - Kod lokalne upotrebe u obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za: negu kože, alergije, zaceljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišici- ma, za njegu zubi i usne šupljine (upala desni, paradentoza, afte), negu i bolesti ociju (konjunktivitis, mrena…), za akne, seboreju, peruti… Delovanje Podstice varenje, neutralizuje povišenu želudacnu kiselinu, uravnotežuje delovanje gastrointestinalnih simbioticnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod iritabilnog crevnog sindroma, kolitisa, proliva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispire štetne bakterije i cisti crevne resice od naslaga. Na taj nacin smanjuje upale i povecava apsorpciju hranjivih materija. JETRA I ŽUC - Poboljšava rad jetre, detoksifikuje je i regenerise. Preporucuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuci, ciroze jetre, akutnog i hronicnog hepatitisa i masne jetre. ŠECERNA BOLEST - Regulise i snižava nivo šecera u krvi, smanjuje oscilacije šecera (posebno važno kod bolesnika na inzulinu). SRCE I KRVNE ŽILE - Jaca srcani mišic. Snižava nivo kolesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje ucestalost napada angine pektoris. BOLESTI IMUNOLOŠKOG sistemA (TUMORI, RAK, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastuci tumor, acemanan…). Podstice imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije. ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija. MOKRACNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i hronicne upale, deluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli). RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i hronicnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrela, glasnih zica, pluca itd.). BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišica. Deluje je kod uganuca, nategnuca i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma deluje je kod osteoporoze. BOLESTI OCIJU - U obliku kapljica za oci uspešno se upotrebljava kod upale ocne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjace), herpes simplexa… NEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI - Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, pomladuje kožu jer povecava stvaranje fibroblasta 8x brže nego je to normalno te na taj nacin ubrzava zaceljivanje rana. Izvanredna je za suvu, osetljivu i oštecenu kožu; ublažava i otklanja staracke pege po rukama. Oralnom primenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema delotvorna je kod psorijaze. ...
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:29 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
ANDJELIKA

Drugi nazivi: angelika, andjeoski korijen, andjeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.
Latinski naziv: angelica silvestris

Opis biljke: andjelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Prilicno je nalik kimu i anišu. Dostize visinu do 2 m. Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavicaste boje. Razgranjuje se samo na gomjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvet je štitac sa zelenka-stirn i žuckastobelim cveticima. Ogranci štica imaju kratke, ?ekinjaste zaštitne listi?e. Koren je smedje do crvenkastosmedje boje. Miris korena je jako aromatican i ugodan, a ukus sladunjav, posle oštar i gorak.U nekim delovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica archangelica L,
I jedna i druga su lekovite osim što se A. Archangelica od A. Silvestris razlikuje po izrazitoj aromaticnosti i skoro kuglastim, 20-40- zrakastim štitovima. Naraste u visinu 2-3 m, a donji listovi su joj 60-90 cm dugacki. Podanak je u A. silvestris puzav, dug oko 1 m., sa mnogo žila.
Cvetovi cine zelenkastožuto-bele štitce. Aromaticni, oštar ukus daje korenu etericno ulje, kiseline valerijane i angelike, te jabucna kiselina. Miris i ukus angelice slicni su mošusu ili vaniliji. ,

Stanište: Rasprostranjena je na planinskom podrucju, uglavnom na visinama od 1500 do 2500 metara

Lekoviti deo biljke: cela biljka

Lekovito delovanje: caj od listova andjelike greje želudac, cisti krv i rnokracni mehur. U mešavini s drugim biljkama izlucuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, želuca i crieva te otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grceve i otvorene i zatvorene šuljeve (hemeroide), sluz u prsirna, bolesti grla, a isto tako, veoma je koristan u lecenju kožnih bolesti i osipa. Dobro deluje na želudac jer pospešuje izlucivanje sokova za varenje i ostale funkcije. Želudac « ojaca «, pa može bolje da primi i preradjuje hranu. Angelica prvenstveno povecava apetit, pa je i zbog toga , izmedju ostalog, u sastavu mnogih želucanih cajeva.
Upotreba angelice zavisi od toga šta želimo postici. Radi povecanja apetita uzima se 15 minuta pre jela , dakle, na prazan želudac. Ako se želi pospešiti varenje kada je želudac osjetljiv, uzima se nakon jela.
Ekstrakt sirove biljke deluje izvrsno kod slabog varenja. Kapljice angelice sa medom izvrsno pomažu kod zacepljenosti bronhija i protiv kronicnog bronhitisa. Andjelika je jedna od najstarijih lekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrednosti. Naziv, andjeoski ili sveti koren« dobila je za vreme haranja kuge u Evropi. Zahvaljujuci korenu andjelike, tom prilikom mnoštvo se Ijudi spasilo od tzv. crne smrti..

Kao caj se koristi korenje, ali treba znati da je dugotrajno kuvanje bez dejstva, jer ishlape etericna ulja.
Za upotrebu izvana koristi se alkoholni ekstrakt andjelike - kod ishijasa i bolnih živaca, kao preparat za masiranje. Za takvo masiranje još je delotvornije ulje od andjelike, narocito kod bolesnih mišica ili posekotina.
Za jacanje varenja , jetre, olakšavanje mokrenja, uklanjanje astmaticnih grceva i nadutosti sprema se caj:
1 velika kasika mešavine od jednakih delova andjelike, kicice (Erythraea centaurium), i pelina (Artemisia absinthium) prelije se sa 2,5 dl kipuce vode, poklopi i ostavi tako 5 minuta, procedi. Pije se tokom dana po 1 soljica u gutljajima.

Recept za pripremanje likera od angelike -vespetro-
Uzme se 60 g semena angelike moze se upotrebiti i seckani korencici, 8 g anisa ( Fructus anisi ), 8 g semena komoraca ( Foeniculum officinale), 6 g semena korijandra ( Coriandrum sativum), ukupno 82 grama. Sve lagano zgnjeciti i staviti u 200 g cistog alkohola. Osam dana kasnije
Uzeti još pola kg šecera ( najbolji je groždani), rastopiti ga u 1 – 1,5 l vode, pomesati sa predjasnjim alkoholnim rastvorom i procediti kroz cistu krpu ili vatu.
Protiv nadimanja i slabog varenja nema ugodnijeg i boljeg leka. Napitak je zlatnožuckaste boje, a kod pokvarenog ili prehladjenog zeluca pomaze delotvorno , bolje od hemijskih tableta, brže i bolje.


Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
AMINO KISELINE
Reč, dve i o amino kiselinama koje laici neretko povezuju sa anaboličkim steroidima. Da je to istina, svi bi smo bili prepuni ovih opasnih materija, jer se od amino kiselina sastoje proteini koji su, kako smo rekli, u osnovi mišićnog tkiva, ali i noktiju, kose, kože, unutrašnjih organa...

Proteini ljudskog mišićnog tkiva značajno se razlikuju od proteina životinja i riba, a još više od proteina biljnog sveta. Stoga njihova direktna ugradnja iz hrane u mišiće nije moguća. Pored toga, molekuli proteina su isuviše veliki da bi se transportovali kroz krvotok do mesta njihovog korišćenja. Ovo su glavni razlozi zbog kojih naš organizam sve unete proteine najpre prvo razlaže na manje jedinice koje se nazivaju amino kiselinama. Amino kiseline iz sistema za varenje prelaze u krvotok, a on ih raznosi do mesta na kojima za njima postoji potreba. Amino kiseline su zapravo gradivni materijal za sva tkiva našeg tela.

Za odrasli ljudski organizam važno je ukupno 22 amino kiseline. 8 od njih su esencijalne, što znači da se bezuslovno moraju uneti kroz ishranu. U slučaju izostanka neke esencijalne amino kiseline, potrebnu strukturu proteina nije moguće postići, pa ostatak unetih amino kiselina organizam nije u stanju da iskoristi za sintezu mišićnih proteina, pa ni samih mišića. Zapravo, nedostatak bilo koje esencijalne amino kiseline u ishrani neminovno vodi narušavanju zdravlja i ubrzanom starenju organizma, odnosno skraćivanju životnog veka.

Amino kiseline koje nisu esencijalne, organizam može da proizvede (iz esencijalnih) ali za to treba da uloži energiju i vreme. Zato je aminokiselinski profil preparata (i hrane) presudan kada je reč o kvalitetu proteina za ljudsku ishranu. Važno je istaći da je svojstvo preparata amino kiselina, da on veoma brzo po unosu prelazi u krvotok, ali da su ukupne količine gradivnih materija relativno male. Zato njihova upotreba prvenstveno treba da skrati vreme odsustva proteinske podrške iz krvotoka nakon noćnog sna ili napornog treninga. Ovo nisu preparati kojima je prvenstvena uloga da obezbede potrebni količinski unos proteina, već pre svega da zaštite mišiće od razgradnje u energetske svrhe.

Uzimanje preparata amino kiselina pokazuje pozitivne efekte i na jačanje imuniteta, te regeneraciju nakon povreda ili operacija. Šta više, određene amino kiseline imaju izraženo zaštitno dejstvo od razgradnje mišićne mase, i zato se nude u posebnim preparatima pod nazivom BCAA - amino kiseline razgranatog ugljeničnog lanca. Takođe, povećani unos određenih amino kiselina u njihovim odgovarajućim količinskim odnosima stimuliše lučenje prirodnog hormona rasta (arginin i ornitin u odnosu 2:1). Ovo vodi efikasnijoj izgradnji mišićne mase i intezivnijem sagorevanju telesnih rezervi masti, pa su preparati dizajnirani za tu namenu veoma korisno pojačanje u sportskoj suplementaciji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Aminokiseline razgranatih lanaca


Mnoge reklame nas bombarduju super-odlicnim aminokiselinama razgranatih lanaca (po americki : BCAA) i njihovim skoro idealnim osobinama. Pogledajte tekst pa sami odlucite!

Ako kazem da se stanice misicnog tkiva odnosno njihov protein miozin postupno zamjenjuje svakih 6 meseci, onda sam sasvim jasno rekao sve! Osim toga sportovi ne trose proteine jednako; na prvom mestu su sportovi snage, zatim brzine i na kraju izdrzljivosti. Treba li jos dodati da svaki aktivni sportista razvija svoj sopstveni proteinski program?

Popularne BCAA (leucin, izoleucin, i valin) su esencijalne aminokiseline koje u molekuli sadrze dragoceni dusik neophodan za biosintezu stanica misicnog tkiva. Istovremeno one cuvaju rezerve glikogena u misicima od preteranog razlaganja za vreme fizickog napora .. Buduci se ne mogu sintetizovati, moraju se svakodnevno unositi u organizam. BCAA se godinama koriste kao suplementi, a najveci potrosaci su body builderi. Ovde spadaju i njihovi derivati kao sto su primeri, keto-isokaproati i alfa-ketoglutirati.


Poslednjih godina objavljeni su rezultati brojnih istrazivanja ucinka BCAA a oni se krecu u sirokom krugu od negativnih do vrlo pozitivnih. Cak su ispitani i po pojedinim sportskim disciplinama; najveci efekti su postignuti kod disciplina izdrzljivosti gde navodno dolazeci u mozak smanjuju produkciju serotonina i tako odlazu pojavu centralnog umora. Ta omiljena teza medjutim, jos uvek nije dovoljno argumentovana. Studija na univerziteta Guelp, Kanada koja je je 2 puta ponovljena pokazala je pozitivne rezultate suplementacije sa BCAA. Nakon sto su testirani sportisti dobili 77 mg BCAA/kg telesne mase, poceo je trening misica kvadricepsa koji je trajao 60 minuta. Preciznim merenjima je utvrdjena znacajna redukcija razgradnje proteina, sto znaci da je dobro pre napornih treninga u napitku popiti dodane BCAA jer se tako omogucuje brzi oporavak.

Svedska studija na igracicama zenskog fudbala pokazala je korisnost upotrebe BCAA; ako su dobijale preparat neposredno pre treninga koji je trajao 90 minuta, kao i za vreme treninga, testovi mentalnih sposobnosti (koncentracija, preciznost suta, proigravanje) dali su vrlo obecavajuce rezultate koji su bili bolji od kontrolne grupe. Kod toga je koriscena doza od 7,5 g BCAA u napitku. Ocena je svedske studije da uporaba BCAA ima svoj puni smisao kod disciplina visoke koncentracije kao sto su tenis i hockey na ledu. Pozeljan odnos pojedinih aminokiselina razgranatih lanaca u kapsuli ili tableti je 150 mg izoleucin, 300 mg leucina i 300 mg valina

Gde ih ima?

Mleko, mlecni proizvodi, soja i crveno meso najveci su izvor BCAA. Proteinski koncentrat sirutke i jaja u prahu takoder su veliki izvor ovih aminokiselina. Buduci da se doza od 7,5 g dnevno ne moze osigurati kroz namirnice, koriste se gotovi preparati. Ako se koristi sojin koncentrat SUPRO na 20 grama se moze osigurati 1,5 g BCAA

Kako deluju?

Kroz praksu se pokazalo se da aminokiseline razgranatih lanaca (BCAA) dobro cuvaju misicnu masu u specijalno teskim okolnostima kao sto su visoka temperatura i vrlo dugotrajno naprezanje. Jos nesto dosta vazno; potvrdjeno je da poboljsavaju lose mentalno stanje izazvano teskim prolongiranim naprezanjima . Naime, dugotrajnim treningom oslobadja se znatna kolicina amonijaka u krvi koji prodire i do mozga izazivajuci tzv. centralni umor. Ako se BCAA uzima pre napora, taj centralni umor se moze odloziti i umanjiti. To su u zanimljivom ogledu na pacovima potvrdili belgijski naucnici. Poznati svetski strucnjak za sportsku medicinu dr Colgan u svojoj knjizi "Optimum Sport Nutrition" kaze sledece; BCAA stede testosteron za vreme napornih treninga i posle njih. Zato ako se BCAA koriste u pravo vreme, mogu zaista imati blagi anabolicni ucinak.

Preporuka za tipicno dnevno suplementiranje je 10-20 grama . Toksicni ucinci osim u jednom slucaju nisu poznati. To zahvaljujemo cinjenici da se BCAA razlazu u druge aminokiseline i izlucuju iz tela.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
...AlapachaAlapaèa (brbljiva i lajava žena). Sanjati je znachi-
Èuti je: bolece te glava zbog neèijeg dugaèkog jezika; svaðati se sa njom: vara te žena (muž).


je li dobro? :D

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 6:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
:lol: :lol: :lol: Preskočila si "Lekovita svojstva Alapača su..." :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 7:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Andjolina

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: