Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:04 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
MANGO

Mango se smatra najstarijim voćem, u Indiji se uzgaja preko 5000 godina. Smatra se da je BUda sedeo upravo ispod drveta manga kad je doživeo prosvetljenje, pa se mango i dnas koristi u mnogim obredima u Indiji.
Kada je počeo da se gaji plod manga je bio veličine šlive i ne baš prijatnog ukusa. Danas plodovii manga mogu biti teški i više od dva kilograma, a drvo može da rađa plodove i do 100 godina. Plod je kruškolikog oblika, i ako ga Tajlanđani zovu tropska breskva. Sadrži vitamine B i C i dosta gvožđa.
Postoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Ukus mu je mešavina ukusa ananasa i kajsije. Može dugo da ostane i van frižidera, u činiji na stolu. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem sosu, ili začinjen palminim šećerom. Uobičajeno je da se služi isečeno na kriške.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
PAPAJA

Papaja se još naziva i tropska dinja, jer po ukusu podseća na dinju. Gaji se najviše u Južnoj Americi, Indiji i južnoj Africi.
Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu da budu teški i do deset kilograma. Kora zrelog ploda je žute ili narandžaste boje, sa braonkastim mrljama. Plodovi koji nisu zreli kuvaju se kao povrće. Zrela papaja sadrži više vitamina.
Kada se priprema za jelo, papaju treba preseći uzduž, na dve polovine, kašikom izvaditi semenke, kao kod dinje, i oljuštiti koru. Ovo voće je idealno za pravljenje salata, ali je ukusno i kada se posluži isečeno na kriške i preliveno limunovim sokom!

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
JAPANSKA JABUKA

Njeno drugo ime je Kaki. Potiče iz Japana, gde se mogu naći stabla stara i po 500 godina. Od devetnestog veka gaji se i u Evropi. Biljka je najlepša yimi, kada otpadnu listovi a na golim granama kao lampioni ostanu narandžasti plodovi.
Plodovi dostižu težinu do pola kilograma. Opna ploda je prozirna aispod nje se krije mekano meso puno vitamina C. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mek. Tvrdi plodovi za nekoliko dana sazrevaju na sobnoj temperaturi. Od Kakija može da se pravi sok, džem, sirup, voćna salata.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
NAŠI

Naši izgleda kao jabuka. Nastala je u Aziji ukrštanjem jabuke i kruške. Ima oblik jabuke a ukus kruške.
Priprema se jednako kao jabuka kožara. Jede se sveze voće ili se od njega prave kompoti, voćne salate ili se jede sušeno.

POMELO

Poreklo pomela vezano je za jugoistočnu Aziju. Danas se uzgaja u Japanu, Indiji, Maleziji i na Tajlandu. Smatra se da je pomelo predak grejpfruta. Priprema se i konzumira kao na jednak način kao grejpfrut. Kora ove voćke je zelena ili žuta, rapava, a meso je ružičaste boje. Pošto se vrh iseče i sadržaj izvadi, u šupljoj kori mogu da se služe kokteli.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
i moja omiljena kisela voćka, tanke, dlakave i smeđe kore prava je riznica vitamina i minerala
naravno NEODOLJIVI KIVI

Morate priznati da je dovoljno da samo pogledate u izlog sa voćem i da istog trenutka odlučite da kupite sočne plodove kivija. Idealan izbor za hladne zimske dane svakako je ovo voće. Kisela voćka, tanke, dlakave i smeđe kore prava je riznica vitamina i minerala. Kivi sadrži vitamine A, Be i Ce, nijacin, belančevine, kalcijum i gvožđe. Stručnjaci ističu da je kivi odličan u ishrani budućih majki, jer vitamin Be, koji je u sastavu ovog tropskog voća, pomaže pravilnom razvoju fetusa. Preporučuje se za regulaciju krvnog pritiska. Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže otklanjanju toksina iz organizma. Kivi obiluje enzimom za razlaganje proteina, tako da se lako vari.

Tokom zime voće je neizbežno, posebno kada je reč o vitaminima, pa je kivi najbolje jesti u svežem stanju u što većim količinama. Preporučuje se da se čuva u frižideru, a da bi ubrzali njegovo zrenje, možete ga staviti u zatvorenu plastičnu posudu sa jabukom, kruškom ili bananom. Ono što ovo voće čini posebnom u odnosu na ostale je prisustvo sitnog crnog semena koje deluje jako dekorativno kada ga isečemo na kriške. Iako su nam tropske destinacije daleko, iz dana u dan našu svakodnevnu trpezu upotpunjuje ovo ukusno voće, uz koje naše telo postaje zdravije, a duh vedriji.
[/b]

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Slika

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 09, 2008 10:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
ako se setite jos nekog juznog voca(osim ovih standardnih(banana,pomorandza,limun) napisite!!! :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 10, 2008 10:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Slika

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 10, 2008 10:35 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
evo jednog recepta iz italijanske kuhinje(moja omiljena) :D

PASTA E FAĐUOLI

# 1/2 kg pasulja
# 1/2 kg makarona
# 100 g pančete
# 2-3 čena belog luka
# seckani peršun
# 150 gr mesnate slanine barene


Stavite pasulj da se kuva. Bacite prvu vodu kada provri, pa ga nalijte ponovo i kuvajte dok se napola skuva. Tada napravite zapršku (peshto) od sitno sečene pančete, belog luka i peršuna koji ćete lagano propržiti. Peshto i mesnatu slaninu dodajte u pasulj i kuvajte do kraja. Rezance stavite u ključalu slanu vodu i skuvajte. Procedite ih i dodajte u pasulj. Neka se sve još kuva desetak minuta, posolite i pobiberite po ukusu.

Ovo jelo se inače sprema i na našem primorju. Izuzetno je lepo ako se ostavi od ručka za večeru, dakle kad malo odstoji.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 9:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm
Postovi: 271
:x :x :x
Pozdrav, љta je ovo na ovom postu samo Sluрenica.
Pa tema je za mlade mame, ћena se ubi pisajuжi a vi niљta.
pooommmooozzziiitttee. :P :P

_________________
Kako je lepo biti mlad.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 9:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
lujka,ne treba meni pomoc...
mozda neka sugestija ili savet ili recept...
:)

a i cilj mi je da dam sto vise informacija...pa ako zelis,uskoci i ti sa nekim predlogom!!!!!

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 16, 2008 12:01 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
uvek imam problem da nateram klince da jedu brokole!!!evo jednog predloga koji ,uglavnom ( :-? ) upali:


ČORBA OD BROKOLE

# 500 g. brokola
# 70 g. brašna
# 60 g. maslaca
# 0,6 dl pavlake
# 1,5 l bujona (supe, pileće, goveđe...)
# 1 l mleka
# 2 žumanca

Brokole kuvamo na pari 8 - 10 minuta, a zatim odlijemo vodu. Od brašna i maslaca napravimo svetlu zapršku, prelijemo je bujonom, izmešamo i pustimo da provri. Dodamo brokole, posolimo i polako kuvamo na tihoj vatri. Zatim brokole propasiramo kroz sito, pustimo da još jednom provri sa mlekom, pa pomešamo sa pavlakom i žumancetom (po volji). Ukrasimo ružicama brokola.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 16, 2008 12:02 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
a u ovoj poslastici ce svi uzivati.... :D

BRESKVE SA SLADOLEDOM OD ČOKOLADE

# 2 velike breskve
# 100 g sladoleda od čokolade
# 2 kašike smrvljenog keksa

Pustite neka se sladoled malo otopi. Umešajte smrvljeni keks. Ukrasite breskvama i odmah poslužite.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 16, 2008 12:04 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
predlog za dorucak ili vecericu.....

POHOVANA PAPRIKA PUNJENA SIROM

# Za 4 osobe: 4 vece paprike babure (crvene)
# 100 gr švapskog sira
# kašika namaznog sira
# kašika pavlake
# 2 cena belog luka
# 2 jajeta
# prezle
# brašno
# ulje
# biber


Babure ispeći na plotni i oguliti. Izvaditi semenke sa peteljkom pa papriku posoliti i pobiberiti. Napraviti fil za punjenje paprika: sireve izmešati sa pavlakom i izrendanim belim lukom, dodati biber i začinske trave po želji. Ovim filom puniti paprike koje zatim pripremiti za pohovanje: uvaljati napunjenu papriku u brašno, jaje i prezlu pa pržiti na tihoj vatri. Ispohovane paprike poslužiti uz neki prilog.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 16, 2008 1:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 10:17 pm
Postovi: 15
Za sve mame - procitajte.... meni su bile neophodne bas ove informacije
http://www.stetoskop.info/Ishrana-bebe-od-4-8-me-se-ca-starosti-ucimo-da-jedemo-2559-c0-content.htm


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: