Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Sedimentacija i fibrinogen i PDW
PostPoslato: Sre Mar 16, 2005 2:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 2:01 pm
Postovi: 7
Ako je SE = 35, fibrinogen = 4, trigliceridi = 3,11 izgled urina zamućen i sve ostale analize su u dozvoljenim granicama na šta može da se posumnja da nije u redu?[/list]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Sedimentacija i fibrinogen i PDW - odgovor
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 12:57 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Normalne vrednosti brzine sedimentacije (talozenja) eritrocita za zene iznose do 18 mm, a povisenje vrednosti moze se naci usled velikog broja razloga, te ovo nije specificna laboratorijska analiza. Brzina talozenja eritrocita zavisi od njihovog broja i velicine, odnosa kolicine belancevina (albumini - globulini), od koncentracije fibrinogena, koncentracije jona, koncentracije holesterola. Takodje zavisi i od oblika eritrocita i njihovog povrsinskog napona. Na osnovu brzine talozenja eritrocita ocenjuje se postojanje oboljenja i prognozira njegov razvoj. Povecane vrednosti se nalaze kod trudnica, bolesnika sa anemijom i akutnim ili hronicnim nekrozno-zapaljenskim procesima. Kod razlicitih zapaljenja ubrzana sedimentacija se javlja paralelno sa povisenom telesnom temperaturom i leukocitozom. U fazi rekonvalescencije brze se normalizuje temperatura od sedimentacije eritrocita. Talozenje je jako ubrzano kod reumatske groznice, reumatoidnog artritisa i milijarne tuberkuloze. Nesto manje vrednosti sedimentacije eritrocita se vidjaju kod zapaljenja pluca, malignih tumora i sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Jos manje vrednosti se nalaze kod anemija, nefritisa i drugih zapaljenja, kao i posle obroka sa dosta belancevina. Talozenje je ubrzano i kod akutnog infarkta miokarda. Do ubrzanja sedimentacije eritrocita dovode i povecane koncentracije fibrinogena, alfa-globulina, imunoglobulina, hiperlipoproteinemija, kao i smanjenje albumina. Ubrzanje sedimentacije nastaje, takodje, pod uticajem nekih lekova (metildopa, oralna kontraceptivna sredstva, prokainamid, teofilin, vitamin A). Kontrolni pregledi mogu da pokazu dinamiku promena.
Vase vrednosti fibrinogena nisu povisene.
Trigliceridi se u organizam unose putem hrane, a cine najveci deo masnog tkiva. Preporucene vrednosti triglicerida u krvi su ispod 1,7 mmol/L, a visoke kada predju 2,26 pa sve do 5,6 mmol/L. Povecane vrednosti triglicerida nalazimo kod: nekih naslednih poremecaja - npr. primarne hiperlipoproteinemije (tipa I, IIb, III, IV i V), secerne bolesti, nefrotskog sindroma, uremije (usled oboljenja bubrega), pankreatitisa, trovanja teskim metalima, kao i kod primene nekih lekova (holestiramina, kortikosteroida, estrogena, mikonazola, spironolaktona). Vazno je napomenuti da uzorke krvi treba uzimati posle 12 do 14 sati gladovanja, jer u suprotnom se ne bi mogla razdvojiti fizioloska od patoloske hipertrigliceridemije. Povisene vrednosti triglicerida dovode do povecanja viskoziteta krvi i do ubrzane agregacije trombocita.
Zamucen izgled urina predstavlja nespecifican nalaz.
ZATO, STO SE TICE SEDIMENTACIJE, SAMO DETALJNIM KLINICKIM PREGLEDOM MOZE DA SE DODJE DO UZROKA POVISENE VREDNOSTI. NARAVNO, OVU ANALIZU TREBA PONOVITI KAKO BI SE PRATILA EVENTUALNA ZBIVANJA U ORGANIZMU.
TAKODJE TREBA PONOVITI I ANALIZE TRIGLICERIDA (ZAJEDNO SA HOLESTEROLOM I NJEGOVIM FRAKCIJAMA), ALI POSLE SPROVEDENE DIJETE (SMANJENOG UNOSA MASNE HRANE) I POVECANJA FIZICKE AKTIVNOSTI, POSLE 1 DO 3 MESECA. UKOLIKO NI TADA NE DODJE DO NORMALIZOVANJA VREDNOSTI TRIGLICERIDA, LEKAR CE VAM PREDLOZITI NEKI OD LEKOVA, TZV. HIPOLIPEMIK.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: