Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 55  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Sep 07, 2009 2:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Bilirubin (ukupni i direktni), Ukupni proteini, albumini, transaminaze (ALT,AST I g-GT), Alkalna fosfataza, Holesterol, Trigliceridi, Gvozdje.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Sep 07, 2009 4:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1349
ok,hvala puno!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Sep 10, 2009 8:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
Radila sam redovnu lab. koja se radi kod nas za trudnice, s tim sto sam ja htela da prekontrolisem i masnoce. Rezultati krvne slike su mi ok, ali me zbunilo sto se ispostavilo da mi je holesterol jako uvecan.

HOLESTEROL 7,88 (ref.vr. 0-5,2)
TRIGLICERIDI 2,43 (0-1,7)
HDL HOLESTEROL 1,54 (1,6-3,00)
LDL HOLESTEROL 5,25 (0-3,4)

Napominjem da nisam nista cudno jela ni pila dan pre laboratorije, jer se trudim da se ponasam uobicajeno, bas zato da ne bih iskrivila sliku...Ne osecam nikakve tegobe, nisam se puno ugojila (oko 11kg, a pri kraju osmog meseca sam), radim, krecem se...

Ne jedem masnu ni przenu hranu, ni inace, a posebno ne sada u trudnoci. Jedem puno voca i povrca (to mi je i osnovna hrana) ali jedem mnogo slatkisa... Ne znam da li oni mogu da povecaju holesterol? Znam da mogu da uvecaju vrednost triglicerida, ali holesterol?

Zasto mi se ovo pojavilo?

Planiram da ovih dana ponovim analizu, ali sacekala bih makar neki dan, da ne bude dan za danom...

Treba li da pocnem da brinem?

Moze li neko da mi ovo rastumaci? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Sep 17, 2009 10:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Da, holesterol moze biti normalno povisen u trudnoci.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 12:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 12:37 pm
Postovi: 2
Postovani ,vec četvrti dan imam temp 38.Tek nakon izvađenih nalaza mi je doktorica jucer ukljucila terapiju sa lijekom Zinat.Pluća su b.o.,grlo ruzicasto.Doktorica sumnja na sinuse.Nalazi su relativno ok izuzev sedimentacije 43,CRP 106 i zeljeza 6,6.Interesira me da li ove povisene vrijednosti mogu ukazivati na to posto mi je raceno da nema potrebe za RTG snimkom sinusa?
Unaprijed zahvaljujem


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Okt 03, 2009 11:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jul 28, 2009 12:46 pm
Postovi: 2
Poštovani, molim Vas za komentar o vrednostima moje lab. analize, na koja oboljenja eventualno ukazuju. Navešću samo vrednosti koje su u nalazu označene kao previsoke ili preniske. Prošle godine mi je u skraćenom obliku analize ustanovljen manjak gvožđa i kao terapiju sam od doktorke opšte prakse dobila jednu kutiju preparata gvožđa, nakon čega mi nije zakazala nikakvu kontrolu niti nastavak terapije (zato i molim za komentar jer sam izgubila poverenje u tu doktorku). Simptome neću nabrajati jer ih je previše, nažalost.

Leukociti - 11,8 (H) -referentne vrednosti 3,8-10,0
Sedimentacija eritrocita - 40 (H) -referentne vrednosti 2-12
Trigliceridi - 2,91 (H) -referentne vrednosti preporucen <1,7 visok >2,3
Gvožđe - 9,0 (L) -referentne vrednosti Žene 6,6-26,0
Natrijum jon - 145 (H) -referentne vrednosti 136-144
HDL holesterol - 0,81 (L) -preporučen >1,54 nizak <1,0

WBC 11.8 (H) - 4,5-10,5
GR# 8.2 (H) - 1.4-6.5
MCV 76.9 (L) - 80.0-99.9
MCH 25.7 (L) -27.0-31.0
RDW 16.0 (H) -11.6-13.7
MPV 7.3 (L) - 7.8-11.0

Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 4:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Zbog malo duze pauze nisam mogao da budem i da pratim desavanja na forumu, ali evo me opet :)

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Feb 16, 2010 10:42 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 12:20 pm
Postovi: 49
Meni ste na nekoj drugoj temo napisali da je moja dijagnoza anemija.

To sam i ja pretpostavljala, ali me brine da li to može da ukazuje na još neke teže bolesti.
Drugo pitanje je kako da povećam nivo gvozdja i u kom periodu je to moguce s obzirom da imam 5,6, a minimum je nesto vise od 11. Pretpostavljam da mi je to od stresa i psihičkog i fizičkog. S obzirom da idem u teretanu (ameterski, dva puta nedeljno) da li treba da prestanem sa tim na neko vreme?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Feb 18, 2010 1:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Ne.
A gvozdje mozete nadoknatiti terapijom uzimanjem lekova - tableta ili sirupa ``Ferrum lek`` koji mozete nabaviti u apotekama. Najmanje koriscenje leka je 3 meseca do prvih rezultata.
Posle ta 3 meseca koriscenja terapije pravi se pauza od 1 meseca posle koje se rade ponovo analize odredjivanje gvozdja. A donja granica je 7 umol/L, sem ako to nije drugacije napisano u izvestaju.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 12:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 11:09 am
Postovi: 2
Eozinofili 200 u mm³
WBC 12.3
SEG 74
LYMP 20
MOC 2
EOS 2
BAND 2
Molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz :roll:
Hvala :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 2:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Moglo bi da se radi o bakterijskoj infekciji koja treba da nastupi ili koju ste vec prelezali.Parazitska infekcija, ne bi trebalo. Virusnu infekciju bi iskljucili jer je broj limfocita na donjoj granici. Eozinofili u komori su u redu.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 3:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 11:09 am
Postovi: 2
Hvala puno :D
Ja sam imala virusnu upalu pluca, pa poslije toga opet neki virus, kao sve je bilo ok, to su zadnji nalazi (stari 2 mjesca). Medjutim temperatura je ostala kao i osip koji svrbi, nemoc, bol u misicima, pa u ponedeljak vadim nove nalaze. Doktorica mi je rekla da je to povecanje eozinofila blaga alergija, ja se nadam da jeste iako po simptomima koje imam upucuje i na druge stavri. Vidjeti cemo sta ce novi nalazi pokazati. Jos jednom hvala Vam puno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 6:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Nema na cemu.
Ali pre ce biti da je upalu pluca prouzrokovao Streptokok ( Streptococcus pneumoniae )
Sve jedno. Ako Vam zatreba jos neki savet, tu sam ....

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Feb 25, 2010 10:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 10:16 pm
Postovi: 7
Lokacija: Beograd
Dragi Nikola,

Imam cesto upale grla i sada takodje. Treba da putujem a pocela sam i da kijam pa sam izvadila krv ako imam neki virus ili nesto da odmah pocnem da se lecim. Ako mozete da mi protumacite da ne idem kod lekara ako nije neophodno.
Hematokrit 0.371
Hemoglobin 122
Eritrociti 3.98
MCV 93.2
MCH 30.07
MCHC 329
RDW 12.3
Leukociti 5.2
Trombociti 195
Le formula Segmentirani leukociti 0.532
Le formula limfociti 0.363
Le formula monociti 0.105

Hvala unapred
Tanja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 27, 2010 1:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Nema potrebe daidete kod lekara.
Pripazite samo, ukoliko ste skloni alergijama. One Vam mogu izazvati probleme.
Jeste li alergicni? Na sta ?
Krvna slika je u redu.
Ukoliko i dalje osecate tegobe nalik prehladi ili gripa, uzmite fervex kao preventivu.
Cist vitamin C moze izazvati mucninu i jos neka nezeljena dejstva.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 55  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: