Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Treniranje i problemi sa srcem (teretana, trcanje, itd...)
PostPoslato: Pon Jun 19, 2006 3:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 19, 2006 3:30 pm
Postovi: 3
Pozdrav svima! Naleteo sam na ovaj sajt slucajno u potrazi za objasnjenjem zasto mi se javljaju konstantne smetnje u radu srca. Zasad nisam video slicne teme koje povezuju rasprave o teretani i stetnosti iste za srce pa eto resih da napravim jednu temu koja ce se baviti i tim pitanjem. Unapred se izvinjavam ako je neko vec napisao nesto o ovoj temi, jer nisam primetio. A sada, da predjem na nesto konkretnije. Za pocetak, tu je problem aritmije koji mi se prvi put javio pre 5 godina. ja sam 1985. god. nisam bolovao od tezih bolesti, nikakvih vecih zdravstevnih problema nisam imao. Povremeno imam nizak pritisak ( neki put i 100 sa 60), ne pusim, ne pijem, fizicki sam aktivan. Studiram, a u isto vreme se bavim i profesionalo muzikom. Stalno sam na turnejama i mnogo je naporno i puno stresa. Nisam gojazan.

Problem: U pocetku mi je srce preskakalo jedanput u mesec dana. Danas su aritmije toliko ucestale da ih imam bar 4 na dan. Ali ono sto se desilo pre dva dana je razlog zbog koga sam odlucio da otvorim ovu temu. Naime, sa bendom sam otisao na turneju u Uzice, put je bio vrlo naporan, bio sam pod stresom jer sam ocekivao rezultate ispita koji sam radio tog dana. Tog popodneva sam se vracao do stana gde inace stanujemo i onda su pocele vrlo jake aritmije pomesane sa ubrzanim radom srca. Morao sam da se srusim, sve je postalo belo. Posle dva minuta sedenja na zemlji, odlucio sam se da ustanem. Posao sam dva tri koraka napred, i iste aritmije su pocele opet da se javljaju. Tako sam uz povremene pauze od po 3 minuta uspeo da se nekako dovucem do stana. BUKVALNO NISAM MOGAO DA HODAM. Vec tri dana me drze konstantno neke smetnje. Sada pri svakom i najmanjem naporu dobijem tahikardiju. Ne bih da postavljam dijagnozu ali mislim da sam nadrljao.

Glavno pitanje: Da li je to zbog teretane? Dosta treniram, da li sam mozda ostetio srcani misic. Od suplemenata koristim Proteine (Whey Isolate Protein, firma Now sports. Ne preterujem sa uzimanjem istog, cak uzimam i mnogo manje nego sto je preporuceno. Da li moze protein da skodi srcanom misicu? Kolika je stetnost suplemenata za srce? U pitanju je najkvaliteniji protein koji se za novac moze kupiti, cistoca je 100%, nema masti niti bilo cega drugog sto bi skodilo.

Nadam se da ce tema ubrzo zaziveti, i poceti rasprava o stetnosti(ukoliko postoji), body building-a, kao i ostalih sportova snage.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 12:27 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Pa, ja ne mogu da ti odgovorim na to pitanje potpuno precizno. U svakom slučaju, svaka aritmija treba da se ispita. Najveći broj njih je potpuno bezazlen i čak i ne zahteva lečenje. Ali, a bi se tvrdilo da je tako, mora da se ustanovi o kom tipu aritmije je reč, a najosnovnije što treba uraditi je pregled kod kardiologa, EKG itd. To što kažeš da imaš tahikardiju ne znači mnogo jer postoji veći broj aritmija koje spadaju u tzv. grupu tahiaritmija, odnosno poremećaja srčanog ritma sa ubrzanjem rada srca.

Stres je vrlo često uzrok raznih aritmija zbog neravnoteže u autonomnom nervnom sistemu do koje stres dovodi, ali opet, i to treba da se dokaže.

Da li je zbog teretane, pa ne bih znao ovako napamet. Ono što mogu da ti kažem je da ti proteini nisu štetni. Ja čak mislim i da su poprilično korisni (ukoliko su od poznatog proizvođača koji garantuje kvalitet).

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Hvala
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 10:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 19, 2006 3:30 pm
Postovi: 3
Zahvaljujem se na odgovoru. Uradicu EKG i ostale analize, pa cu mozda i postaviti rezultate na forumu. HVALA


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: