Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Terapija "Sortis"-om
PostPoslato: Pet Apr 14, 2006 5:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
04.oktobar, 2001.:
Glucosa - 4.03
Triglyceridi - 1.08
Cholesterol - 6.73
HDL chol. - 1.30
LDL chol. - 4.93

04.april, 2002.:
Glucosa - 4.97
Triglyceridi - 2.06
Cholesterol - 8.87
HDL chol. - 1.14
LDL chol. - 6.80

08.juni.2005.:
Triglyceridi - 1.18
Cholesterol - 8.37
HDL chol. - 1.66
LDL chol. - 6.18

04.april, 2006.:
Triglyceridi - 1.89
Cholesterol - 8.92
HDL chol. - 1.29
LDL chol. - 6.78

Napominjem da su sve ove oscilacije u vrednostma bile bez podrske terapije medikamentima.Periodicno sam koristio samo prirodno (kazu) jabukovo sirce (kasika sirceta, kasika meda i 0.2l vode jednom ili vise puta dnevno).
Od danas (pre 2 sata) sam krenuo sa terapijom za obaranje holesterola.Lekar opste prakse mi je prepisao Sortis od 10mg.Cim budem zavrsio sa terapijom (30 dana-30 tableta) uradicu kontrolnu analizu holesterola u krvi.
Moj brat je pre oko godinu dana sproveo terapiju za skidanje holesterola (nije bio Sortis u pitanju, mislim da se lek zove Liparol ili slicno;nisam iz medicinske struke, ne zamerite), koja je trajala 2 meseca i koja je dala prosecne rezultate.Po meni, malo je neozbiljno tome pristupio, ali to je druga tema.
Ovo sam napomenuo sa ciljem da kazem da je u mom slucaju jedan od mogucih faktora rizika i genetske prirode.
Umereni sam pusac (prosek 8-12 cigareta).
Ne stojim pohvalno sa fizickim aktivnostima, ali ni tragicno.Do pre 10-ak godina sam se redovno rekreativno bavio sportom.
Inace sam nocobdija, otac 4-oro maloletne dece, stanujem privatno (sve sami izvori stresa :-? ).
Od 2001. godine, kada mi je prvi put konstatovan povisen holesterol, ne konzumiram svinjsku mast, iznutrice, mesne preradjevine, zumance (osim koje se nadje u testeninama), maksimalno izbegavam masne mlecne proizvode (od skoro znam da postoji postan kackavalj), preferiram biljnu ishranu, ribu ( :o ),...Inace nikad mi u ishrani nije bila drasticno zastupljena hrana koja je bogata holesterolom.Sa 15 i 20 godina se jesam manje zdravo hranio nego sad, ali sam se tada rerkreativno bavio sportom i jedva da sam bio pusac.
Zaboravio sam...Od alkoholnih pica konzumiram gotovo iskljucivo pivo, ne svakodnevno i u normalnim kolicinama (max. 1.5l piva u toku dana).Osoba sam koja se trudi da ima meru u picu i hrani.

Sto se tice leka SORTIS, ja sam ga popio oko 16h po podne.U uputstvu pise da se pije u toku obroka ili nezavisno od obroka.Lekar opste prakse mi je rekao da ga pijem ujutru, dok je moj brat terapiju sprovodio (doduse, nije bio sortis u pitanju) uvece.Koje doba dana je najbolje za konzumiranje ovog preparata?Ujedno, molim kompetentnog kardiologa na ovom forumu za strucan komentar i misljenje (koliko je to moguce) na osnovu mojih rezultata od 2001. godine do pre neki dan.
Znaci, terapiju nikad pre nisam sprovodio.Juce sam negde procitao da povisenje nivao holesterola u krvi moze da prouzrokuje i porema=ecaj metabolizma u ceijama zidova krvnih sudova :( .Cini mi se da je u pitanju neko najnovije istrazivanje americkih naucnika.

Veliki pozdrav i mnogo zdravlja svima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 14, 2006 9:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Citiraj:
Lekar opste prakse mi je rekao da ga pijem ujutru, dok je moj brat terapiju sprovodio (doduse, nije bio sortis u pitanju) uvece.Koje doba dana je najbolje za konzumiranje ovog preparata?

Nije bitno u koje doba dana, već je bitno da bude uvek u isto vreme (koliko vam mogućnosti dozvoljavaju). Ja mislim da je lekove uvek najbolje piti na prazan stomak, uz obrok jedino ukoliko onaj ko pije lek ima problem sa želucem ako lek popije na prazan stomak, ali onda taj obrok nikako ne sme da sadrži mlečne proizvode. Na taj način se izbegavaju interakcije sa raznim sastojcima hrane koje mogu da utiču na stepen apsorpcije leka. Od ovog pravila postoje malobrojni izuzeci, ali ovaj lek to nije.

Citiraj:
Ujedno, molim kompetentnog kardiologa na ovom forumu za strucan komentar i misljenje (koliko je to moguce) na osnovu mojih rezultata od 2001. godine do pre neki dan.

Pošto takvog, bar za sad ovde nema, a ja sam lekar opšte prakse, a takvo mišljenje već imate od lekara koji vam je prepisao Sortis, nema potrebe da ja nešto pišem ovde.

Citiraj:
Juce sam negde procitao da povisenje nivao holesterola u krvi moze da prouzrokuje i porema=ecaj metabolizma u ceijama zidova krvnih sudova .Cini mi se da je u pitanju neko najnovije istrazivanje americkih naucnika.

Nije to ništa novo. Baš zato što remeti metabolizam krvnih sudova i uslovljava nenormalan odgovor endotela (=unutrapnji sloj krvnih sudova) na razne supstance u krvi i zato što se taloži u zidovima krvnog suda, holesterol odavno važi za jedan od glavnih faktora rizika za oboljevanje od bolesti krvnih sudova srca i mozga. Taj proces na koji mislite se zove ateroskleroza i predstavlja taloženje holesterola u vidu pločica koje se zovu ateromi. To je normalan proces koji počinje još u detinjstvu, ali je kod povišenog holesterola on izuzetno ubrzan, a primena ovih lekova taj proces dosta usporava. Brojni radovi svuda u svetu se trude da rasvetle razne detalje tog procesa, pa možda i taj rad koji ste čitali. Ali sama ta činjenica koju ste spomenuli odavno je poznata.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 17, 2006 11:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 10:04 pm
Postovi: 22
Ako mogu ja da pokusam da dam odgovor.
Iz tvojih ranijih analiza se vidi da ti imas povisene vrednosti holesterola i triglicerida tj. kako je ranije bilo klasifikovano imas nasledni poremecaj u regulisanju lipida hiperlipoproteinemiju tip IIb-po Fredriksonu podela.

Sto se tice leka uobicajeno je da se lecenje zapocinje sa dijetom i to za HLP typ IIb u trajanju od bar 2 meseca i da se tada ponovo kontrolise nivo lipida...ukoliko si se drzao dijete i lipidi su i dalje poviseni e tada je potrebno uzeti lekove, ali odmah mora da bude jasna jedna stvar lek ce za mesec dana sniziti holesterol ali problem nece nestati vec ce cim prestanes da koristis lek i nastavis sa starim navikama u ishrani holesterol ponovo poceti da raste-dakle osnova terapije je u promeni nacina ishrane (tvoj lekar verovatno ima bar deset brosura kao se to radi pa bi bolje bilo da ti je jednu dao)

Sto se leka tici nemam nista protiv Sortisa (pfizer-a) trenutno je najbolji ali i najskuplji lek i mislim da bi mogao da uzimas i jeftiniju terapiju sa jednakim uspehom (Cholipam, Vasilip, Simvor...). Terapija se uzima UVECE, i za ovo postoje objasnjenja, ali su lekari opste prakse lenji da ih procitaju.

Naravno pre svega treba napraviti analizu funkcije jetre iz razloga sto lek tamo deluje i u slucaju nekog problema moze jos da ga pogorsa...potrebno je znati i tvoje godine, koje lekove uzimas trenutno...tvoje trenutno zdravstveno stanje. No sve su to stvari koje ili ti nisi napisao ili tvoj lekar nije uradio po redu stvari..

Najlakse je pacijentu dati lek, i za mesec dana prekontrolisati holesterol i posto ce sigurno pasti reci mu da je holesterol uspesno spusten i da vise nema problema...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 18, 2006 1:27 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
doca je napisao:
Sto se leka tici nemam nista protiv Sortisa (pfizer-a) trenutno je najbolji ali i najskuplji lek i mislim da bi mogao da uzimas i jeftiniju terapiju sa jednakim uspehom (Cholipam, Vasilip, Simvor...). Terapija se uzima UVECE, i za ovo postoje objasnjenja, ali su lekari opste prakse lenji da ih procitaju.


Razmišljao sam kako da odgovorim na ovo, ali pošto mislim da bih u svakom slučaju preterao, onda ću da budem fin.

Da se statini piju uveče jeste tačno, a kad si već rekao da postoje obrazloženja mogao si da napišeš i koja su, jer je to jedna rečenica: Jetra najviše holesterola proizvodi u toku noći.

E sad, mogao si da pročitaš da čovek pije Sortis, a on je po svom sastavu atorvastatin i malo se razlikuje od drugih statina, ima poluvreme biološkog efekta od 20-30 sati (duže nego bilo koji drugi), što znači da deluje iako se uzme ujutru. Drugo, studije su pokazale da nivo LDL- C holesterola ne zavisi od vremena kada se lek uzme, te se za sortis ne savetuje vreme uzimanja leka. Za Zokor i druge pravila su drugačija, a da si pročitao moju poruku napisao sam da izuzeci postoje, al da Sortis to nije.

S obzirom na to da si vrlo načitan, za razliku od nas lekara opšte prakse, izvoli pa malo daj savete na neodgovorena pitanja, umesto što zbunjuješ narod. Evo ti i malo linkova o Sortisu (odnosno atorvastatinu),
http://www.rxlist.com/cgi/generic/atorvastatin_cp.htm
http://mens-health.health-cares.net/cholesterol-medications.php

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 18, 2006 5:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 10:04 pm
Postovi: 22
Dragi Filipe, mislim da si se bez razloga naso uvredjenim, ali me nisi naterao da promenim svoje misljenje-naime ja sam upotrebio rec lenji da bih izbegao rec nestrucni, nezainteresovani i slicne reci koje bi ipak mnogo blize i konkretnije opisale 90% lekara opste prakse. S obzirom da ti mozda spadas u onih 10% (ipak si ti procitao te dve lepe stranice na net-u za koje si ostavio link, a to mnogo govori o tebi) ja ti se javno izvinjavam sto si se nasao uvredjenim i povredjenim.

Razlog zbog kojeg ne odgovaram na pitanja na ovom forumu je uglavnom sto nemam vremena da ih procitam, a i misljenja sam da iz oblasti u kojoj sam strucan (ili kako se tebi vise svidja nacitan) je ipak potrebno pregledati pacijenta i njegove rezultate da bi se dao konkretniji odgovor...recimo pitanje o palpitacijama koje se dosta cesto ovde postavlja, a na koje je jako tesko dati konkretan odgovor, a i ne zelim da nekog zbunjujem ili da sa nekim "Filipom" vodim diskusiju-bez ljutnje molim.

I jos nesto kada napises "LDL-C" rec holesterol iza ti je nepotrebna, da ne bi zbunjivao ljude.

Sto se studija o atorvastatinu tice trenutno ucestvujem u jednoj, verovatno si negde procitao nesto o koriscenju 80mg atorvastatina u akutnom koronarnom sindromu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 19, 2006 1:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
Hvala Doci i Filipu na odvojenom vremenu i savetima u vezi mog (potencijalnog) problema.

Zaboravio sam da napomenem da imam 35 godina, otac 4-ro muske zdrave dece.
Sa dijetom sam pokusavao i nije dalo nekih posebnih rezultata.Za nekih 7-8 meseci ukupan holesterol mi je pao sa 8.87 na 8.37.
Nemam nikakvih posebnih zdravstvenih problema koji bi ukazivali na srcane smetnje.S' vremena na vreme me "probode" na blic u razlicitim delovima grudi ili ledja.Koga nikad ne "probode"?Mislim da ne treba od takvih simptoma da pravim dramu.Hvala Bogu nisam imao pojave kao sto su jaci pritisak u grudima (redje, pa sve cesce, kako sam upucen), gusenja, iznenadna preznojavanja ili bilo sta neobicno i izrazito.
Kao 10-godisnjak sam prelezao zuticu, ali ne primecujem da je to ostavilo nekog posebnog traga.
Sto se tice dijete koja se sprovodi u toku terapije Sortisom...Da li da potpuno izbacim mlecne proizvode iz ishrane ili mogu da koristim jogurt sa 1% mm, mleko sa 1.6%mm, mlad sir?
Uzimanje Sortisa sprovodim tacno u podne.Kako sam razumeo, kod tog leka nije bitno u koje se vreme uzima zbog tog dugog poluvremena bio-efekta.I u uputstvu pise da ono iznosi 20-30 sati.
Nikakve dodatne preglede nisam radio osim nosenja na uvid poslednjih rezultata lekaru.Ozbiljno razmisljam i o ultrazvuku srca kad budem radio kontrolnu analizu holesterola nakon zavrsetka terapije "sortisom".
Citiraj:
Sto se tice leka uobicajeno je da se lecenje zapocinje sa dijetom i to za HLP typ IIb u trajanju od bar 2 meseca i da se tada ponovo kontrolise nivo lipida...ukoliko si se drzao dijete i lipidi su i dalje poviseni e tada je potrebno uzeti lekove, ali odmah mora da bude jasna jedna stvar lek ce za mesec dana sniziti holesterol ali problem nece nestati vec ce cim prestanes da koristis lek i nastavis sa starim navikama u ishrani holesterol ponovo poceti da raste-dakle osnova terapije je u promeni nacina ishrane (tvoj lekar verovatno ima bar deset brosura kao se to radi pa bi bolje bilo da ti je jednu dao)

Mogu li da dobijem konkretno objasnjenje za "HLP typ IIb" dijetu?
Nema potrebe da sprovodim neku dodatnu dijetu, jer se izuzetno zdravo hranim preko 3 godine, i nemam kojim starim (losim) navikama da se vratim.Mozda ponekad "pustim kera" kad postoji stvarno poseban povod.
Iz ishrane sam potpuno izbacio svinjsku mast, zumance, iznutrice, mesne preradjevine, pilecu kozicu,...Jedino sto sam povremeno konzumirao je kackavalj i svi sirevi (osim "Feta", njega ne mogu da smislim), maslac za dorucak sa dzemom-retko.Svinjsku sniclu ili pecenicu pojedem bukvalno kad nema niceg drugog, i to da prethodno ocistim svaki traga masti.Najvise 5 puta mesecno.I redje!Ako to znacajno vadi prosek, izbacicu i to.
Jos nesto, mislim da obojica imate zelju da pomognete bolesniku, zato ne vidim potrebe da ulazite u bilo kakav konflikt.Aludiram na Hipokrata i lekarsku etiku.Profesionalna rasprava je nesto sasvim drugo.Nadam se da je to u pitanju...

Pozdrav i jos jednom se zahvaljujem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 21, 2006 1:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Na ovom mestu imate dosta informacija o holesterolu i djeti http://www.studpol.co.yu/savetovalista/dijetetika/hol.htm. Jedan folder više (http://www.studpol.co.yu/savetovalista/dijetetika/index.html)imate i dijetetske tablice sa dosta raznih vrednosti (za vas bitno koliko šta ima masti).

Ako engleski nije problem, ovo je fenomenalan sajt http://www.loweringcholesterol.net/show/low-cholesterol-diet.

Ne znam šta bih ja mogao da napišem, a da tu toga već nema. Ako vam nešto ne bude jasno, napišite šta je to.

Ono što je bitno da znate je da je svaka djeta individualna i da je najbolje napraviti je prema mogućnostima svake osobe posebno. Trebalo bi da pronađete nekog dijetetičara (ili nutricionistu) koji bi prema vašoj telesnoj masi, visini, nivou fizičkih aktivnosti, procentu telesne masti napravio individualnu djetu.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 21, 2006 7:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
Hvala za linkove i ostale savete.
Engleski mi nije narociti problem za toliko, uz koriscenje recnika po potrebi :lol: ...

Posavetovacu se sa nekim nutricionistom u vezi preporuke za individualnu dijetu.Nisam ni pretpostavljao da i dijeta moze u tolikoj meri da bude individualna.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Mala dopuna jednog diabeticara
PostPoslato: Uto Maj 02, 2006 8:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Postovi: 246
Kod uzimanja bilo kog statina treba kontrolisati sadrazaj transaminaza koje rastu zbog uticaja statina na jetru. Statini mogu podici transaminaze i do 200 kada se terapija mora prekinuti.
Pogresno je shvatanje-staro, da zasicene masti zivotinjskog porekla netreba koristiti u ishrani. Naprotiv pri normalnim dijetama NEOPHODNO je uzimati dnevno od 16- 20 grama nezasicenih masti zivotinjskog porekla. Odnosno 7% od ukupno unesene energije ishranom dnevno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 03, 2006 1:26 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
Da li se taj unos zasicenih masti zivotinjskog porekla sme regulisati pre mlecnim proizvodima nego mesom?Pre jogurtom, mladim sirom, surutkom nego sniclom?
Sto se tice transaminaze...Da li da sacekam kraj terapije sortisom (mesec dana) ili da to uradim pre?Ne osecam nikakve zdravstvene promene osim par anksioznih stanja.Imam jos deset dana do kraja terapije (30 tableta ukupno).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 03, 2006 7:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
sasa.ivkovic je napisao:
Da li se taj unos zasicenih masti zivotinjskog porekla sme regulisati pre mlecnim proizvodima nego mesom?Pre jogurtom, mladim sirom, surutkom nego sniclom?

Sme. Masti iz mleka su trigliceridi, kao i masti životinjskog porekla, s tim što ipak svinjska mast ima neke masti koje su vrlo bitne a nema ih u mleku, tako da šnicla povremeno, ali bez onog belog (jer bi to prešlo tih 7%) nije na odmet.
sasa.ivkovic je napisao:
Sto se tice transaminaze...Da li da sacekam kraj terapije sortisom (mesec dana) ili da to uradim pre?Ne osecam nikakve zdravstvene promene osim par anksioznih stanja.Imam jos deset dana do kraja terapije (30 tableta ukupno).

Na svakoj laboratorijskoj kontroli dok pijete statine kad radite ukupni holesterol, HDL, LDL, dodajte i transaminaze (AST i ALT).

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 04, 2006 8:22 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
Hvala za oba saveta!

P.S.

Ipak sam radije za teleću ili juneću sniclu (ili biftek :lol: ), ako tih neophodnih masti od 7% ima i u tom mesu.Već 4-5 godine maksimalno izbegavam svinjsko meso.Mada, ako baš mora...Moze li pečenica?Ona nema onaj težak miris svinjskog mesa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: transaminaze i statini
PostPoslato: Čet Maj 04, 2006 8:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Postovi: 246
Kazete kraj terapije 30 dana. Mozete da uradite i tada ali one nece za tako kratko vreme porasti, ali posto su takve analize u privatnim laboratorijama relativno jeftine , obe ukupno oko 200 din, nije problem. Ali nije ni kraj terapije, jer bez obzira na rezultate lipida, preporucuje se neprekidno uzimanje statina kada se jednom pocne, jer oni ne samo da smanjuju lipide,uglavnom holesterol, imaju mnogo znacajnije dejstvo u pogledu zastite plaka koji se stvara na krvnikm sudovima u smislu fiksacije radi sprecavanja odvajanja i stvaranja trombova. Za sortis, koji je atorvastatin, postoje informacije da je u stanju da izazove reversibilne akcije kod plaka,tj da moze da dodje do smanjivanja plaka.Neznam u kojoj meri je ova informacija dokazana i na kolikom broju ispitanika je uradjena, ako je dokazana.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 05, 2006 1:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 4:49 pm
Postovi: 14
Ako sam dobro razumeo, vi tvrdite da cu morati do kraja zivota da koristim statine (ili atorvastatine)?Iako mi je prvi put u zivotu da koristim ovako ozbiljan medikament.Zar nije dovoljno skinuti holesterol u granice normale, nakon terapije uraditi kontrolu i pridrzavati se pravila vezanih za poliholesterolemiju?Naravno, uz povremene preglede i analize.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: statini
PostPoslato: Pet Maj 05, 2006 9:58 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Postovi: 246
Praksa ce Vam pokazati, ali da ste mogli dijetetsko hidijenskim nacinom zivota da regulisete dislipidemiju, niste ni trebali da uzimate staine. Neki strucnjaci su predlagali prekid terapije posle postizanja dobre regulacije, ali koliko ja znam to je bilo neefikasno u gotovo 95% slucajeva.Vi cete sa svojim lekarom to resiti onako kako VI budete uspeli, jer ce najvise zavisiti od Vas. Pozdrav i citajte literaturu. Mozete da probate preko redakcije Novosadskog casopisa ``Me-Dij`` telefon 021 444 235 da nabavite knjigu Prof. Lepsanovica koju je napisao upravo na ovu temu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: