Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 24, 2005 5:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 1:53 pm
Postovi: 8
Negde sam čula da je naša trkačica Olivera Jevtić imala koksaki. Ne znam da li je tačno, ali ona bi bila najpozitivniji mogući primer...Mislim, ako devojka trči maraton...Lično smatram da ću od sada pa do kraja života morati da pazim na sebe i verovatno koristim lekove ali što je čovek mlađi tim lakše ( a ja sam u "srednjim" godinama i ceo život nešto kilava ). Verujem da je moguće potpuno izlečenje u nekim slučajevima... :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 24, 2005 8:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 7:52 am
Postovi: 321
Lokacija: Pisite mi na mail
Znas li sta ja mislim, mislim da covek bas tako treba da razmislja da bi se izlecio. Ako covek shavta da je potrebno da pazi na sebe, i ako je spreman da do kreja zivota pude pazljiv i brine o svome zdravlju, sam taj stav ce ga dovesti do veoma skorog ozdravljenja, jer je nase telo vrlo sretno kad to cuje :D

Pozdrav !!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 26, 2005 8:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2005 8:50 pm
Postovi: 4
Mozda ce ovaj tekst malo pomoci nekome.

Miokarditis i virus koksaki

Miokarditis je oboljenje koje se karakteriše postojanjem zapaljenja u srčanom mišiću. Zapaljenje izaziva infektivni agens, a to mogu biti virusi, koji su najčešći uzročnik, zatim bakterije, rikecije, gljivice i paraziti.

U zemljama Evrope i Amerike najčešći uzročnik je virus koksaki iz grupe B, koji pripada grupi enterovirusa. Zapaljenje zahvata sve strukture u srčanom mišiću, dakle mišićne ćelije, intersticijum, krvne sudove, ostale vezivne elemente i perikard.

Upala srčanog mišića se može desiti u sklopu raznih infektivnih stanja u organizmu, ali o miokarditisu suštinski govorimo kada se zapaljenje dešava primarno u srčanom mišiću, i to nazivamo primarnim miokarditisom. Oštećenje srčanog mišića može biti posledica direktnog delovanja agensa na tkivo, ali je suštinski oštećenje miokarda najčešće posledica poremećenog imuniteta i imunoloških događanja u samom srčanom mišiću.

Kod osoba perzistentnim zapaljenjem srčanog mišića progresivni tok bolesti je posledica autoimunog procesa.

Akutna faza bolesti traje kratko, može biti klinički nedovoljno ispoljena i nedefinisana, a u kasnoj fazi bolesti nastaje definitivno stanje, koje kod određenog broja osoba dovodi do znakova i simptoma srčane slabosti.

Kliničke manifestacije miokarditisa određuje stepen zahvaćenosti samog mišića zapaljenjem, a dijapazon bolesti se kreće od asimtopmatskog stanja, koja je posledica blage fokalne lezije mišića, pa do faze taške fulminantne srčane slabosti, srčanih aritmija i iznenadne smrti.

Bolest je praćena tipičnom kliničkom slikom, elektrokardiografskim promenama, ehokardiografijom i promenama koje se mogu dijagnostifikovati magnetnom rezonancom. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu navedenih dijagnoznih procedura, a biopsija srčanog mišića omogućava definitivnu morfološku dijagnozu bolesti.

Lečenje je definisano težinom kliničke slike, i zasniva se na simptomatskoj terapiji pre svega ako postoje znaci i simptomi srčane slabosti kao i kontrola ozbiljnih aritmija.

Kod virusne forme bolesti koristi se imunosupresivna terapija, imunoglobulini, interferon kao jedini poznati antivirusni lek.

Ono što je za čitaoce bitno napomenuti jeste da prisustvo antitela na koksaki viruse u telu ne znači istovremeno postojanje bolesti to jest miokarditisa.

Docent dr sc. med. Dragan Tavčiovski, kardiolog


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 26, 2005 8:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2005 8:50 pm
Postovi: 4
Jos jedan interesantan tekst. Beograd 4.07.2002- Glas Javnosti


Dr Ana Gligić o koksaki virusima i opravdanosti straha od epidemija
Nema mesta panici
Treba biti precizniji prilikom opisivanja koksaki virusa. Samo grupa B voli mišiće, pa shodno tome i srce

BEOGRAD- Priča o koksaki virusima ne predstavlja ništa novo za nas. Iz prostog razloga, što su oni na našim terenima uvek prisutni, a samo u izuzetnim situacijama velikih pomeranja stanovništva, uglavnom siromašnog i, koncentrisanja na jednom mestu, može doći do infekcija većih razmera.

Ovo naglašava dr Ana Gligić, vrsni virusolog, koja je ceo svoj radni vek posvetila proučavanju ovih sićušnih mikroorganizama, aludirajući na eventualnu opasnost za naše stanovništvo iz Makedonije, gde je takođe kod jedne Skopljanke potvrđeno da je obolela od koksaki virusa.

- Makedonija nije mesto za paniku, kaže dr Gligić, iz jednostavnog razloga što i mi imamo povremeno potvrđeno prisustvo određenog tipa koksaki virusa, ali se to naravno javnosti ne prezentuje na način, koji može da dovede do uznemirenosti i straha. Ovde kao da neko želi da stvori neprijatnu situaciju. Zašto to kažem? Zato što nije uopšte rečeno o kojoj grupi virusa se radi, a što je veoma bitno.

Treba znati, objašnjava naša sagovornica, da su koksaki virusi iz grupe crevnih enterovirusa i da se najčešće aktiviraju usled klimatskih promena. Zašto baš tada, ne zna se pouzdano. Ali se zato zna da ih ima dve grupe. Grupa A ima 24 serotipova, a grupa B samo 6 .

Na pitanje, kakve promene koksaki virusi kod inficirane osobe izazivaju dr Gligić veli:
- Pre svega, treba da se zna da je ovo bolest prljavih ruku, što će reći da se virus u organizam unosi hranom, vodom... Generalno posmatrano neka velika opasnost od koksakija ne postoji, i retko se potvrđuje kod odraslih osoba. Takozvana prokuženost virusom najčešće se registruje kod dece, i obično se radi o grupi A. Istina, grupa B je ozbiljnija jer napada mišiće, i to najčešće srčani. Ali, opet da bi koksaki virus grupe B stigao do srčanog mišića i eventualno doveo do još težih komplikacija, poput zapaljenja moždanih opni treba da se ispune određeni uslovi. Da je virulentnost, odnosno sposobnost inficiranja visoka i da osoba ima loš imunitet, dok jedan broj virusa prosto ima afinitet za viruse.

Međutim, ovaj stručnjak upozorava da je virus jako teško prepoznati, veoma je otporan u odnosu na sve. Njega ne uništavaju uobičajeno visoke temperature koje ubijaju druge viruse, a do pojave bolesti može da prođe nekada samo osam dana od momenta infekcije, a nekada čak i tri nedelje. Što se tiče koksaki virusa u terapiji ne postoji ni vakcina niti antibiotik.

Na pitanje, kako se onda infekcije leče dr Gligić kaže:
- Obične infekcije prolaze spontano, same od sebe. Ukoliko dođe do komplikacija terapija je simptomatska. No, svejedno, treba znati da u našoj zemlji postoje sve mere predostrožnosti i da nema apsolutno bojazni od nekakvog širenja epidemija. Ali, takođe bi bilo uputno da nadležni u državi izdvoje više novca za oblast virusologije, jer sa postojećim raspoloživim sredstvima naša nacionalna laboratorija za dokazivanje virusa u "Torlaku"može da potvrdi prisustvo i tip koksaki virusa tek u 3 odsto slučajeva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 26, 2005 9:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2005 8:50 pm
Postovi: 4
Evo jos jedan nadam se koristan tekst.

Prljave ruke i neoprano voće prenose viruse
Najveći dio populacije tokom života biva u kontaktu sa bar jednim od 29 serotipova koksakija, ali infekcija obično ne znači i bolest. Preko 95 odsto slučajeva infekcije je asimptomatsko - ne desi se ništa, ljudi prosto i ne znaju da imaju virus. U preostalih pet odsto spadaju oni kod kojih se pojavi blagi klinički opšti infekcijski sindrom, a u najmanjem broju slučajeva dođe do komplikacija. Ova vrsta virusa obično napada zimi i u sasvim rano proljeće. Odgovore na pitanja: šta su to koksaki virusi, kako se prenose i koje bolesti izazivaju, potražili smo od dr Marine Bujko, specijaliste mikrobiologa virusologa i direktora Instituta za zdravlje.


Koksaki virusi dobili su naziv po jednom selu pored Njujorka, gdje je zabilježena prva epidemija. Spadaju u grupe entero virusa, a nepoznavanje načina na koji se prenose dovelo je ove viruse na listu opasnih, jer, pod određenim uslovima, mogu biti smrtonosni. Podijeljeni su u A i B grupe, u zavisnosti od toga koje bolesti izazivaju, a najčešće se povezuju sa oboljenjima srca. Veoma su otporni, borave u spoljnoj sredini, u zagađenoj vodi i hrani, a prenosi se putem prljavih ruku ili nedovoljno opranog voća i povrća. Veliki broj infekcija prolazi bez ikakvih simptoma ili sa simptomima blage prehlade, koja prođe za dva-tri dana. Razmnožava se u površinskim epitelnim ćelijama organa za varenje i lokalnim limfnim čvorovima. Mogu dugo da se održe u organizmu, a njihova veza za određene organe zavisi od prijemnih molekula. Ako prođe sve barijere i stigne do srca, može da izazove zapaljenje srčanog mišića i zahvati unutrašnji sloj (kesu) srca (miokarditis, perokarditis i endokarditis). U prvoj fazi bolesti javlja se temperatura, poremećaji u radu srca, nepravilno lupanje srca, bol u grudima, zamor, a na osnovu ovih simptoma kardiolog Instituta za zdravlje upućuje zahtjev za testiranje na koksaki virus. Broj zahtjeva za testiranje u posljednje tri godine znatno je povećan, ističe dr Bujko.
Pored lakših bolesti, kao što je paraliza facijalnog živca, koja je kratkotrajna i prolazi bez posljedica, ovi virusi mogu izazvati bolesti težeg oblika: miokraditis (koji izaziva koksaki virus iz grupe B), meningitis i encefalitis. Za njihova liječenja koristi se simptomatska terapija, zatim kortikoidi, antibiotici i druge. Do smrti mogu dovesti ako se zanemare simptomi i tijelo se izlaže velikom fizičkom naporu. Potencijalno je opasno izlagati se fizičkim naporima, ukoliko je virus aktivan tj. ukoliko je, recimo, doveo do zapaljenja srčanog mišića. Zanimljivo je da je danas kod nas ovo relativno česta infekcija, ali je često ljudi nijesu ni svjesni.

17 May 2004


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Hvala Dr Tavčiovski
PostPoslato: Čet Apr 28, 2005 11:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 1:53 pm
Postovi: 8
Dragi doktore, hvala na veoma iscrpnim informacijama. :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: