Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: aritmija absoluta i ablacija
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 11:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm
Postovi: 210
Mom ocu,55 g,pre godinu i po dana,nakon sto mu je ozbiljno pozlilo dijagnostikovana aritmija pretkomora.Posle stacionarnog lecenja,prepisana mu je terapija na koju je fino reagovao do juna ove godine kada je imao i "atrijalni flater sa komorskim odgovorom".Tada je hitno uradjena "ablacija"-koliko sam ga razumela,slicna je poput koronarografije,isto uvlace sondu ali su i "ukljucivali struju" i on je osecao jako zarenje u grudima,sve je trajalo oko sat i po.Pusten je kuci i odterapije uzima amiodaron,verapamil,diazepam,andol.Ne oseca se lose ali svremena na vreme "klone".Veoma sam zabrinuta za njega,narocito sto jos uvek na svim uputima kao dijagnoza stoji aritmija absoluta...Mozete li mi reci konkretno koliko je ozbiljno stanje?MOLIM VAS


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 29, 2006 5:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Te aritmije su komplikovana stvar, pokušao sam da pojednostavim što više, pa sam zato možda napisao nejasan tekst. Ako nešto nije jasno, slobodno pitajte ponovo.

Da bi srce radilo kako treba, mišićne ćelije u srcu moraju tačno određenim redosledom da dobijaju naredbe da se kontrahuju (stežu, skraćuju). To je osigurano posebnom građom srčanog mišića (u te detalje neću da zalazim) i posebnom strukturom koja postoji u srcu i zove se sprovodni sistem. To osigurava da se električni impulsi iz takozvanog SA čvora ravnomerno rasporede po pretkomorama, pa se pretkomore kontrahuju (i istisnu krv u komore), zatim taj električni impuls pređe na AV čvor, prolazi kroz njega i dolazi do komora i onda se one kontrahuju i pumpaju krv u plućnu arteriju i aortu. Bitno je da električni impuls putuje uvek u jednom pravcu, odnosno da ne sme da se vrati unazad, kod normalnog, zdravog srca ćelije imaju jednu sposobnost koja ga sprečava da se vrati i kruži u nedogled (takozvana refraktarnost).
E sad, kada se put ovog električnog impulsa poremeti dolazi do aritmija.
Kada taj impuls krene da se vrti u krug po pretkomori, ona počinje iznova i iznova da se kontrahuje i to mnogo brže nego što je normalno. Tada nastaje atrijalni flater. Obično postoji jedan deo pretkomorskog mišića koji ne funkcioniše kako treba (za to uzroci mogu da budu brojni) i omogućava da se stvara to kruženje impulsa. Taj deo može da se identifikuje pomoću posebne sonde, to se zove elektrofiziološko ispitivanje. Kateterom se ta sonda unese u srce i ispituje se deo po deo srčanog mišića i identifikuje se deo koji to radi (stvara kruženje impulsa), zatim se on spali i to se zove radiofrekventna ablacija, koriste se struje (otud ono pečenje u grudima) koje unište taj nefunkcionalni deo. Odgovor komora znači da su se ti nenormalni impulsi prelivali sa pretkomora na komore i ubrzavali i njihov rad što je stvaralo neprijatne simptome zbog kojih ste i odveli oca u bolnicu.
Druga vrsta aritmija pretkomora je apsolutna aritmija ili treperenje pretkomora (arrythmia apsoluta ili fibrilatio atriorum). To je kompletna električna dezorganizovanost pretkomora, dok kod flatera postoji jedan deo koji izaziva poremećaj, kod apsolutne aritmije ceo mišić pretkomore ne radi kako treba. Problem sa ovim je što pretkomora ne može da se kontrahuje kako treba i ne može da ispumpa krv iz sebe u pretkomoru, tj. zaostaje jedan deo krvi, a tok joj je nepravilan. Kada krv stane, zgrušava se. I to je jedan od glavnih problema kod apsolutne aritmije, postoji mogućnost da se zgrušana krv (tromb) odvoji, taj odvojeni deo zove se embolus i on može da zapuši neku arteriju u organizmu i prekine protok krvi u taj organ (mozak, ruku, pa i samo srce ako zapuši srčane arterije). Da bi se ovo sprečilo, daje se taj andol. Andol sprečava prvu fazu u procesu formiranja tromba (slepljivanje krvnih pločica). Drugi problem je što se komore kontrahuju nepravilno, odnosno čas kuca, pa napravi pauzu, pa se ubrza i tako dalje. Problem sa tim je što smanjuje toleranciju na napor, tj. čovek povremeno klone, ovome doprinosi i to što pretkomore ne upumpavaju krv u komore, odnosno u komore dođe samo ono što se prelije kroz pretkomore i to smanjuje količinu krvi koja čoveku stoji na raspolaganju.
Da bi se kontrolisao nepravilan ritam pretkomora kod apsolutne aritmije daju se lekovi, antiaritmici i Vaš otac uzima dva (amjodaron i verapamil). Diazepam je tu da bi ga smirio, jer percepcija nepravilnog ritma može da dovede do stresa koji samo pogoršava stvari. Ljudi koji imaju apsolutnu aritmiju uz adekvatnu terapiju mogu dugo da žive, a koliko napora mogu da istolerišu procenjuje se individualno. I ovde može da dođe u obzir radiofrekventna ablacija, ali AV čvora i to delimično, kako bi se sprečilo prelivanje impulsa na komore. Antiaritmicima je obično moguće na zadovoljavajući način kontrolisati bolest, a oni mogu da se kombinuje, menjaju, dok se ne nađe najbolja kombinacija. Stanje jeste ozbiljno, u principu ne može da se izleči, ali je odgovarajućom terapijom moguće izbeći komplikacije.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 29, 2006 11:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm
Postovi: 210
Hvala vamm puno!!!Mnogo ste mi pomogli!Zaboravila sam da vam kazem da je skoro godinu dana pio i Sintrom uz redovnu kontrolu protrombinskog vremena i inr-a,cije su vrednosti isle cak i preko 5(lekar je rekao da je to previse),ali tad nije imao nikakvih promena ni krvnih podliva (sto se navodno ocekuje) izuzimajuci modre nokte na nogama koji su takvi bili jako dugo.To se kasnije sredilo,njemu je Sintrom ukinut pre dva-tri meseca ali i dalje kontrolise inr.Zadnji rezultat od ptr tri dana je 1,17(to je valjda u redu) ali javile su mu se pre nekih desetak dana na potkolenici nekoliko rana manjeg precnika od 3-4 cm koje su se otvorile same od sebe i jaaaako sporo zasusuju,zac cas prokrvare (mala kolicina krvi) a zali se da ga i cela noga boli,teze se oslanja na nju.On naravno ne zeli da ide kod lekara jer je jedan od onih koji uvek cekaju zadnji minut!Ja sam se prilicno zabrinula,da li to moze da ima veze sa njegovom osnovnom bolescu,cirkulacijom,srcem,krvnim sudovima....Mozda stvarno paranoisem ali znate vec,bilo je tu veeeoooomaa teskih trenutaka sa njim i sada se samo brinem da ne dodje ponovo do bilo kakvog pogrsanja...Nadam se da me razumete!HVALA UNAPRED


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 4:07 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Zbog tog problema sa nogama bi itekako trebalo da se javi lekaru da se ispita prohodnost arterija i proceni venski sistem. To je posao za vaskularnog hirurga. Te ranice koje opisujete mogu biti venski ili arterijski ulkusi (ne znam da li ima izražene vene na nogama). Ti plavi prsti na nogama govore o tome da snabdevanje kiseonikom nije adekvatno.
INR od 5 je stvarno previše. Za sprečavanje rizika od tromboze kod atrijalne fibrilacije treba ga držati na 2-3.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 6:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm
Postovi: 210
HVALA VAM PUNO!!!!JA JEDNOSTAVNO NEMAM RECI,ODUSEVILI STE ME....SVE NAJBOLJE!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 04, 2006 12:59 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm
Postovi: 210
Danas je tata isao na kontrolu kod kardiologa.Sa nogom je sve u redu,obicna infekcija.Amiodaron pije i dalje jednom dnevno,uveo mu je aspirin umesto andola,Bensedin i dalje ali Verapamil od sada pije samo jednom dnevno..I jos nesto,gledala sam izvestaj.TA 120/70.Dg Arrithmia absol. EKG:AF,fr 100.Da li to znaci i dalje atrijalni flater sa brojem otkucaja 100????Sta cemo sad??Opet ablacija jednog dana?Zasto mu je smanjio Verapamil?Prilicno sam zbunjena i prilicno uplasena....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 04, 2006 8:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Barem po onom što piše to nije atrijalni flater (AFl) već atrijalna fibrilacija (AF) a drugo ima za nju je arrythmia apsoluta. fr je frekvencija to jest 100 otkucaja komora u minuti, što je na granici.
Zašto mu je doza smanjena ne znam, valjda lekar zna šta radi, napisao sam u jednoj od prethodnih poruka (ona dugačka) da se terapija prilagođava stanju pacijenta, da se traži najbolja kombinacija, verovatno je došlo do poboljšanja na EKGu /mada ja to ne mogu da znam, jer ga nisam video/ pa je lekar odlučio da malo smanji dozu. Amjodaron je u svakom slučaju najbolji lek za aritmiju i pored njega obično nisu potrebne veće doze drugih antiaritmika.
Atrijalna fibrilacija se retko leči ablacijom, dakle verovatno će se zadržati na antiaritmicima.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 04, 2006 10:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm
Postovi: 210
Hvala Vam puno... :D POZDRAV


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 25, 2006 9:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 25, 2006 7:54 pm
Postovi: 3
Obzirom da kombinacija Amiodarone i Verapamil nisu dali efekta u kontroli komorske frekvence treba razmotriti uvodjenje Preolola ( naravno ako nema kontraindikacija za njegovo davanje .. dijabetes , hronicni bronhitis, astma ) umesto Verapamila. Ciljna frekvenca srca ne bi trebalo da prelazi 90/min. A terapija bi izgledala Amiodarone 1x1 tbl (sa pauzom jednom nedeljno) i Presolol 2 x 25mg (ako ne spusta fr onda posteepno doci do 2 x 50 mg). Naravno kontrolisati pritsak da ne ode ispod 110mmHg


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: