Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 300 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 1:38 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Vaginalni mirisi


Ne zna se ko je prvi izmislio prichu da vagina smrdi na ribu, ali izgleda da su svi u to poverovali. Rano su nas nauchili, verbalno i neverbalno da nasha vagina ruzno mirishe. Reklamne agencije su iskoristile nashu nesigurnost oko toga kako mirishemo i ubedile nas da je nash prirodni mirish neprijatan i da ga treba unishtiti, dezodorisati,sanitarisati, potisnuti, prikriti i zameniti cvetnim mirisima. Apoteke prodaju sprejeve, sapune, pudere, kreme, dezodoranse, namirisane uloshke i tampone, sve u cilju da nas ratosiljaju nasheg prirodnog zenskog mirisa.

Prirodni miris vagine najbolje se moze opisati kao prijatan miris moshusa, mada svaka zena ima svoj poseban mirisni 'potpis'. Nashi seksualni partneri misle misle da je nash prirodni miris vrlo privlacan i seksualno uzbudljiv. Odista, neke zene tvrde da njihovi seksualni partneri imaju duzu i jachu erekciju kada vaginajlni sekret namazu preko grudi neposredno pre snoshaja.

Vazno je da se upoznate sa svojim jedinstvenim mirisom da biste znali da cenite njegovu moc, ali i da biste lakshe prepoznali vaginalnu infekciju. Da biste upoznali vash miris stavite dobro opran kaziprst u vaginu sto dublje mozete, a da vam ne bude neprijatno, nemojte dozvoliti prstu da dodirne stidnicu. Izvadite prst, mahnite njime desetak cm ispred nosa i duboko udahnite - to je vash lichni, jedinstveni miris.

Na vaginalni miris moze da utiche ono shto jedete, pijete ili pusite. Ishrana bogata mesom, belim lukom, crnim lukom, zachinima ili alkoholom moze da promeni karakter i intenzitet vasheg mirisa. Neki kazu da takav sekret ije tako slatkast u mirisu i ukusu. Slichno tome, pushenej cigareta ili marihuane moze promeniti vashu prirodnu aromu, isto kao i uzimanej nekih lekova i hormona, Kontraceptivne pilule mogu da pojachaju intenzitet vaginalnog mirisa.

Miris vashe vagine se menja tokom mesecnog menstrualnog ciklusa. Najprijatniji miris se javlja u periodu ovulacije ili u sredini ciklusa. Ponekad pred kraj menstruacije mlaz krvi se uspori i pretvori u kapljice koje se zadrzavaju na brojnim naborima vagine. Bakterije koje tu normalno zive se pomehsaju sa krvlju sto moze izazvati neprijatan miris.

Mozete primetiti da se miris vashe vagine menja i nakon sto mushkarac ejakulira u nju - i taj miris je drugachiji kod svakog mushkarca sa kojim ste imali odnos. Sperma nekog mushkarca moze izazvati neprijatan vonj kada se pomesha sa vashim vaginalnim sekretom. Isto tako vikend koji ste proveli u mnogobrojnim odnosima moze ostaviti u vagini prilichno odbojan zadah.

Vecina zadaha koji osetimo kada skinemo gacice ne dolazi iz vagine vec od stidnica. Stidni brezuljak i velike usmine prekriveni su dlachicama i mnoshtvom lojnih i znojnih zlezda, male usmine i klitoris isto tako sadrze lojne zlezde. Povrshinski sloj koze, dlachice, odeca zadrzava vlagu i pravi toplu okolinu koj aje veliko leglo prirodnih bakterija koje svi imamo na nashoj kozi i genitalijama, bakterija koje, kada se namnoze, proizvode neprijatan miris. Kada nosimo gacice, hula-hop charape i pantalone, ili chesto sve to zajedno, tada prizivamo problem. Ako nosite hula-hop charape nosite ispod pamuchni vesh i nemojte nositi pantalone preko ili skinite hula-hop charape a ispod pantalona obujte dokolenke ili charape sa pojasom za charape ili sokne.

Zapamtite, stres takodje izaziva povecano znojenje stidnice. Gusta smegma se nakupi izmedju nabora usmina i ispod prepucijuma klitorisa, podruchja koja su odlichno leglo za bakterije koje izazivaju neugodan miris. Dobro perite svakodnevno nabore izmedju usmina i stidni brezuljak, odrzavajuci stidnicu sto je moguce suvljom. Ako vas brine vash miris nosite nenamirisane vlazne maramice sa sobom i koristite ih svaki put kada idete u toalet da biste njim aobrisali stidnicu i medjicu. Da biste izbegli iritaciju neka maramice budu bez mirisa i alkohola. Ako koristite veliku torbu u nju stavite plastichnu bocu sa shtrcaljkom na vrhu. Mozete je napuniti toplom vodom i rasprshivanjem prati stidnicu pre brisanja. Naravno, ako vam je bide dostupan to je najbolja solucija.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 1:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 27, 2008 11:45 am
Postovi: 16
BRAVO!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 2:01 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
:lol:

Umorna sam sada, nastavljam sutra...pozdrav vernim chitateljkama :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 6:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 10:14 am
Postovi: 24
Ajmeeee koja tema, SVAKA ČAST, oduševljena sam!!!!!! Mislim da bi ovo svaka žene trebala znati kao ABC-edu.... Samu sam sebe zatekla koliko tih detalj ne znam, ali zato mi imamo Tamaraft! Ženo, skidam ti kapu!!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 8:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 11:19 am
Postovi: 13
Svaka čast i veliko hvala!Pridružujem se svim oduševljenim čitateljkama i mislim da bi nesto ovako trebalo da zna svaka žena, a i muškarac.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 10:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
:oops:

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 22, 2009 10:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 9:03 pm
Postovi: 75
Lokacija: Kraljevo
Danas sam otvorila ovaj prozor mojoj deci koja imaju 12 i 13 g da čitaju o ovoj temi malo im je nerazumljiva terminologija ali sam ja zato tu da im rastumačim .Preporučujem i ostalim mamama da daju svojoj deci da ovo pročitaju. jer ono što je moja majka ( NE SVOJOM ) krivicom propustila ja želim da svojoj deci dam. svaka čast TAMARAFT DO SAD MI NI MOJ GINEHOLOG NIJE TAKO PODROBNO OBJASNIO . PA UJEDNO APEL I GINEHOLOZIMA DA IZDVOJE JOŠ 5 MIN DA SVOJIM PACIJENTKINJAMA OBJASNE MAKAR UKRATKO O NJIMA SAMIMA :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 23, 2009 12:53 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Divno ste i drago mi je da chitate ovu temu.

Pa da nastavimo :)


Osetljivost vagine

Josh jedna predrasuda koja postoji jeste da vagina sadrzi malo nervnih zavrshetaka i da je stoga neosetljiva. Tuzno je sto se takva pricha shiri od jedne do druge generacije lekara. Tokom mog studiranja bilo nam je recheno da se biopsija vagine moze raditi bez anestezije. Niko se, izgleda, nije zapitao zashto zene vrishte kada im se uklanja i najmanji deo mesa.


Osoba koja je prva opisala vaginu kao neosetljivu ochigledno je nije imala. Danas znamo, zapravo, da je vagina puna nerava i osetljiva. Najosetljiviji su otvor vagine, prednji zid i celo podruchje oko nize trecine vagine. Za mnoge zene je vrlo osetljivo mesto i zadnji zid pri vrhu vagine blizu grlica materice.

Neke zene, ne sve, imaju deo na prednjem zidu koji je izuzetno osetljiv na nadrazaje. Lociran je na prednjem zidu vagine, na odprilike pola puta uzduz od otvora, ovo je mesto prvi put opisao 1950. godine nemachki ginekolog Dr. Ernst Grafenberg, zbog toga se zove G-tachka. Iako je njemu odato priznanje za pronalazenje ove tachke, stari indijski i kineski tekstovi takodje opisuju ono shto nazivamo 'tajnim mestom'. Smatra se da ovaj deo vagine drzi kljuch zenskog seksualnog zadovoljstva. Pravilna stimulacija ove tachke moze dovesti ne samo do snaznog orgazma vec i do zenske ejakulacije. Danas, G-tacka se smatra ekvivalentom mushke prostate i kada drazite to podruchje-ispupchenje velichine pasulja-ono se naduje i odista dovodi neke zene do orgazma.

Da biste otkrili to tajno mesto, upotrebite chist prst, podrezanih noktiju i dobro navlazen. Pazljivo ga uvucite u vaginu i osetite toplinu vagine, vlaznost i mekocu vaginalnih zidova. Pomerite prst dalje sve dok ne osetite neshto nalik na vrh nosa- to je grlic materice. Sada, drzeci prst josh unutra klizite vrhom prsta duz prednjeg zida vagine sve dok ne dodjete na pola puta od otvora vagine do grlica materice. Potrazite okolo malu grudvu tkiva. Sada blago masirajte to podruchje pokretom prsta kao da dozivate nekoga da dodje. Isprva mozete osetiti potrebu da mokrite, ali ako nastavite da masirate to podruchje uochicete da postaje nabreknuto a vi cete osetiti toplinu i blazenstvo. Ako vam se uchini dobro, samo uzivjate u tome.

Zapamtite, ipak ne uzivaju sve zene u drazenju tog mesta. Ako je sve shto osecate utrnuce nemojte se siliti, napravite pauzu pa probajte ponovo neku drugi put. Potrazite neko drugo mesto pomerajuci svoj prst po celoj povrshini vagine kruznim i unutra-napolje pokretima, istrazujuci sa svih strana grlic materice, vrh vagine, zadnji zid, strane i najzad, osetljivo tkivo otvora vagine. Zapamtite koje vam je mesto donelo najvishe zadovoljstva. Nemojte se obezhrabriti ako ne osetite zadovoljstvo prilikom prvog istrazivanja vagine. Nekada je potrebno mnogo pokushaja dok ne nadjete trezor sa blagom- a kada ga nadjete to ce biti glavni pogodak.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 23, 2009 1:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 05, 2008 4:12 am
Postovi: 40
tamaraft je napisao:
Vaginalni mirisi
Na vaginalni miris moze da utiche ono shto jedete, pijete ili pusite. Ishrana bogata mesom, belim lukom, crnim lukom, zachinima ili alkoholom moze da promeni karakter i intenzitet vasheg mirisa. Neki kazu da takav sekret ije tako slatkast u mirisu i ukusu. Slichno tome, pushenej cigareta ili marihuane moze promeniti vashu prirodnu aromu, isto kao i uzimanej nekih lekova i hormona, Kontraceptivne pilule mogu da pojachaju intenzitet vaginalnog mirisa.

zelim samo da kazem da kao sto beli luk menja karakter na manje mirisno da tako kazem, ananas ga poboljsava! :) ako nisam u pravu ispravite me! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 23, 2009 1:48 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Sve je diskutabilno i vrlo individualno. Ipak su hormoni i higijena prvi chinioci koji utichu namirise a tek posle hrana.

Dzaba vam sav ananas ovog sveta ako imate secernu bolest, ili pijete antidepresive, ili pushite kutiju cigara dnevno ili imate disbalans hormona :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 24, 2009 9:48 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Zvuci vagine

Ponekad, kada svoje kukove stavite na jastuk tokom polnog odnosa ili zauzmete pozu koja uvis dize vasu karlicu, vazduh ce se uvuci u vaginu i kada se njeg gornji deo proshiri, vazduh ostane zarobljen. Ako spustite karlicu ili kada mushkarac snazno gura tokom sexa, mozete chuti zvuke kao da vasha vagina ispushta gasove. Nema razloga da se uznemirite, zvuk je normalan, to nisu gasovi i nemaju nikakav miris, to je samo vazduh koji se oslobadja.

Neku put mozete chuti 'shishteci zvuk' jer ubadanje penisa i drugi pokreti tokom odnosa pomeraju naokolo vaginalni sekret, to je takodje normalno. Nemojte brinuti oko toga da li vam je vagina prevelika ili ima previshe sekreta, nego uzivajte, nekim ljudima su bash ovi zvuci uzbudljivi.


Ukus vagine


Da, vaginalni sekreti mogu da stimulishu chulo ukusa, bash kao i svaki drugi ukusan nektar. Kao i miris, svaka zena ima i svoj ukus koji se krece od slatkastog do blago slanog i moze se menjati tokom meseca. Ponekad vaginalna tegnost nema nikakav ukus, drugi put ima ukus vasheg luchenja koji moze biti odredjen time da li pijete neke lekove ili ne, da li pushite ili ne, pijete alkohol ili sta jedete. Ishrana bogata belanchevinama zivotinjskog porekla i mlechnim proizvodima kao i preterana upotreba alkohola, nikotina, kofeina, marihuane moze uzrokovati ruzan ukus u ustima. Za bolji ukus sokova jedin epuno voca, povrca i integralnih zitarica. Ali izbegavajte shparglu! Ova biljka vaginalnim sekretina daje oduran miris i ukus.

Pre nego zatrazite od nekoga sa zavoli vash poseban 'ukus' morate prvo vi sami nauchiti da ga cenite. Stavite chist, dobro podrezan prst u vaginu a ond aokusite sokove koje ste tamo nashli. Pre nego pomislite "bljak" setite se da je vagina najchistije mesto na vashem telu-mnogo chistija i od usta. Progutacete mnogo vishe klica tokom ljubljenja nego probavanjem sopstvenih sokova.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 24, 2009 9:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
tamaraft,sta reci osim svaka cast za ideju!
potrudite se da tema uvek bude pri vrhu ili lepljiva kako bi je sve sludjene devojcice brzo primetile!
jos jednom,bravo!!! :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 24, 2009 10:19 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
E sad onaj malo nezgodniji deo svega ovoga lepog shto sma izpisala poslednjih dana :)

Ko se ne pazi i nije dobar prema svojim polnim organika...



Vaginalne infekcije


Normalna vagina predstavlja visoko kiselu sredinu u kojoj zive uravnotezeno milioni bakterija. Jedna posebna vrsta bakterija, LAKTOBACILI, proizvodi hidrogen peroksid koji drzi ostale bakterije pod kontrolom sprechavajuci njihovo preterano mnozenje. Ali ponekad kada se stvari otmu kontroli gljivice ili bakterije mogu preterano da se namnoze i izazovu infekciju ili vaginitis. Stres, nezdrava ishrana, medicinski problemi poput dijabetesa, uzimanje antibiotika mogu povecati shanse da dobijete neki oblik vaginitisa. Vecina zena je bar jednom u zivotu imala neku vaginalnu infekciju.



Bakterijska vaginoza (BV)

Najcheshca vrsta vaginalne infekcije je bakterijska vaginoza takodje poznata pod nazivom nespecifichan vaginitis, izazvan bakterijama (najcheshce Gardnerella vaginalis ili druge anaerobne bakterije) koje inache normalno zive u vaginalnoj sredini ali dolazi do njihovog umnozavanja i one najdjachaju nepatogene bakterije. Infekcija izaziva redak, sivkast ili zelenkast iscedak koji ima smrdljiv vonj na ribu koji se pogorshava tokom menstruacije ili kada se vaginalni sekret pomesha sa spermom. Simptomi ako ih ima ukljuchujusvrab ili peckanje u vagini. bakterijska vaginoza se lechi antibioticima, vaginalnom mashcu ili vaginaletama u trajanju od 5 do 7 dana. BV se ne smatra polno prenosivom boleshcu ali ako imate uchestale infekcije onda i partner treba da se lechi.


Gljivichna infekcija


Candidiasis je gljivichna infekcija prouzrokovana Candidom albicans gljivicom koja u malom broju mormalno zivi u vagini mada i druge vrste gljivica mogu biti odgovorne za infekciju. Gljivichna infekcija izaziva ozbiljan svrab i pechenje u stidnici i vagini. Iscedak je gust i grudvichast, slichan siru. Ipak iscedak moze biti i proredjen. Ponekad simptomi su samo crvenilo i oteknuce stidnice i vagine. (Kao sto ste u prethodnim tekstovima mogli da prochitate a da ponovim i ovde- gust i belichast sekret sam po sebi ne predstavlja gljivichnu infekciju)

Gljivichna infekcija je chesta i moze biti izazvana stresom, ishranom bogatom secerima i ugnjenim hidratima, antibioticima, kontraceptivnim tabletama, trudnocom ili tesnom odecom. Mozete ej dobiti i bez ikakvog razloga. Tretman obuhvata upotrebu vaginalnih masti, tableta ili supozitorija. Lekove treba naneti kako u vaginu tako i na stidnicu jer su obichno obe zahvacene infekcijom u isto vreme.

Ako ste vec jendom imali gljivichnu infekciju u proshlosti a sigurni ste da ste je ponov dobili i da nije u pitanju nisht aozbiljnije, mozete sami u apoteci kupiti masti ili vaginalete protiv gljivichnje infekcije. Ali ako niste sigurni da su vashi simptomi uzrokovani gljivichnom infekcijom trebali bi posetiti lekara.

Ako imate cheste gljivichne infekcije potrudite se da svaki dan popijete chashu jogurta koji sadrzi Lactobacillus acidophilus. Svakodnevno uzimanej tableta belog luka i acidophilusa moz epomoci da ublazite i proredite gljivichne infekcije.

Dok imate gljivichnu infekciju polni odnos moze biti bolan i poshto je sperma alkalna seks bez kondoma tokom gljivichne infekcije moze da pogorsha stanje jer ce izazvati umnozavanje gljivica. Ako imate oralni seks vash partner ce se sigurno zaliti da imate gorak ukus i neprijatan miris. Zato nemojte imati nikakve odnose tokom infekcije (ako bash ne mozete da odolite seksu onda obavezno koristite kondom i obavezno stavite lek u vaginu posle snoshaja). Gljivichna infekcija se ne smatra seksualno prenosivom boleshcu ali bi i vash partner trebao da se lechi ako su infekcije uchestale.

Trihomonijaza

Trihomonijazu uzrokuje parazit nazvan trihomonas koji se prenosi polno ili u redjen broju sluchajeva neseksualnim putem. Mozete primetiti snazan svrab u predelu stidnice i vagine kao i smrdljiv iscedak koji je redak, vodnjikav, penast, zuckast, zelenkast ili siv. Ponekad se ne jave nikakvi simptomi.

Trihomonijaza se lechi jednodnevnom kurom antibiotika, mada je ponekad potreban i duzi tretman. Buduci da se trohomonijaza prenosi seksualnim pute, i vash partner mora da se lechi.

Ako vam doktor uspostavi dijagnosu vaginalne infekcije veoma je bitno da sprovedete ceo tretman. Mozete se osetiti bolje vec nakom nekoliko sati po pochetku lechenja ali ako prerano zavrshite lechenej infekcija ce se vratiti. Polni odnos tokom infekcije moze izazvati neprijatno pechenje, ili iritaciju pa bi trebalo da se suzdrzite. Pitajte doktora da li vam preporuchuje snoshaj tokom lechenja infekcije.

Ostale seksualno prenosive bolesti pogledajte u podforumu Polne bolesti, prva i jedina lepljiva tema.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 25, 2009 12:30 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Unutrashnju zenski polni organi

Grlic materice (Cervix)

Ako stavite prst duboko u vaginu, sto dublje mozete, oseticete grlic materice, chvrst i okrugao, nalik na vrh nosa. Cervix predstavlja donji deo materice a sluzi kao ulaz za spermu ili izlaz za menstrualnu krv, sekrecije i bebe. Zato sto su dugo vremena nauchnici pisali da grlic materice nema nervnih zavrshetaka i da je neosetljiv, mnogi ljudi nisu shvatali da nekim zenama izuzetno prija kada im se nadrazuje grlic materice. Neke mogu chak doziveti i orgazam.

Celije unutar grlic amaterice izluchuju sluz koja je neposredno pred ovulaciju obilna, retka, muljava i svetla. Ova sluz olakshava spermi pokretljivost kroz grlic materice i u materici tokom vashih najplodnijih dana. Nakon ovulacije sluz se smanjuje i postaje gushca.

Vi i vash partner mozete primetiti nekada malu grudvu ili grudvice kada dodirnete grlic materice. To su NABOTHIAN cistice koje se javljaju kada se zapushe celije koje luche sluz. Vecina iz je velicine graska mad amogu biti i manje illi vece. One su uobichajene, benigne, ne izazivaju probleme i ne leche se.

Da biste bili sigurni da imate zdrav grlic pozeljno je jednom godishnje da uradite PAPA test kod ginekologa. Zakazite pregled jednu do dve nedelje nakon prestanka menstruacije. Ne ispirajte vaginu, ne koristite vaginalete i nemojte imati snoshaj 48 sati pre pregleda.



Materica (Uterus)


Materica izgleda kao obrnuta krushka, velichine vashe pesnice, mada se moze smanjiti u periodu menopauze ili povecati ako imate nekoliko dece. Materica je oblozena tankom slojem vlaznog tkiva.

Svakog meseca unutrashni sloj materice, endometrijum, postane gust i plishan. Ako zatrudnite oplodjeno jaje se ugnezdjuje u mekano tkivo unutar materice i tu i ostane. Ako ne zatrudnite tkivo se oljushti kroz menstrualnu krv. Ako ste zatrudneli gust sloj mishica koji okruzuju endometrijum pochinje da se rasteze kako beba raste, kontrahuje se tokom porodjaja i posle se vrati u prvobitno stanje nakon porodjaja.

Neki lekari ne smatraju zdravu matericu vaznom za zenino seksualno funkcionisanje. Ipak neke zene su svesne kontrakcija materice tokom orgazma, a neke druge su osetile opadanje intenziteta nakoh histerektomije.


Jajovodi (Tuba uterina)


Imate dva jajovoda, svaki dugachak oko 10 cm, pruzaju se sa obe strane materice. Kada se jajashce oslobodi iz jajnika, ono putuje nanize kroz jajovod ka materici. Ukoliko sperma pliva u okolini moze da oplodi jajashce, koje potom nastavlja put da bi se ugnezdilo u materici.

Ponekad se, medjutim, jajovodi mogu inficirati od polno prenosivih bolesti kao sto je hlamidija. Infekcija jajovoda koja se zove salpingitis prilichno je chesta ako koristite kontraceptivne naprave koje se stavljaju u matericu ili imate brojne seksualne partnere. Salpingitis moze da bude uzrok bolnih seksualnig odnosa.


Jajnici (Ovari)

Jajnici velichine badema nalaze se prichvrshceni ligamentima sa obe strane materice. Svaki od njih proizvodi zenske ormone estrogen i progesteron kao i malu kolichinu mushkog hormona testosterona. Svaki od ovih hormona je znachajan za nashe seksualno zdravlje.

Kada se rodite svaki od jajnika sadrzi oko 400 000 jajashaca i vashe telo ih vishe nece proizvoditi tokom zivota. Svakoga meseca kada ovulirate jedno jajashce se oslobodi za mogucu oplodnju. To znachi da se priblizno 300 do 400 jajashaca oslobodi tokom vasheg reproduktivnog perioda zivota.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 25, 2009 6:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ja pishem i pishem a opet podforum pun zbunjenih pitanja!

Jel to neka opshta nezainteresovanost da se sazna neshto vishe o svom telu?

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 300 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: