Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 18, 2007 1:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm
Postovi: 352
Ali to ipak jeste drustvena stvar, jos bolje stvar licne i kolektivne odgovornosti. A ima par stepenika pre nego dodje do te nezeljenje trudnoce, i protiv toga nemam nista, a to su sve moguce vrste kontracepcije ! Tako da u savremenom svetu, normalnoj mladoj zeni ne sme da se dogodi da nezeljeno ostane u drugom stanju, a da li ce posle toga otici na abortus ili roditi to nezeljeno dete, pa prosto ne znam sta je gore. Tako da je uloga drustva da tim mladim zenama prilazi na 1000 i jedan nacin, da budu edukovane, obavestene, ma svesne, mislim da je kod nas svest najveci problem, a ako vec do trudnoce dodje, onda vise nije ni bitno kako je drzava regulisala zakonom??!! I, jos jedna od sfera uticaja drustva u kome zivimo je i to da bi se mnoge zene odlucile da rode decu samo kad bi imale elementarne uslove odnosno prihode, tako da kod nas bez javne objave drustvenei sistem utice na reprodukciju mnogo vise nego u onim zemljama gde je to kao objavljeno kao plan za smanjenje ili povecanje natalitete. I u Kini zane nisu isle na abortuse posle prve trudnoce, nego na tzv. podvezivanje jajnika ili muskarci na pandam te intervencije. Sto je opet izbegavanja direktnog cina abortusa, sto je moja ideja, takodje. A mozda smo i mi kao drustvo sazreli da se na neki nacin izjasnimo sta mislimo o tome, i sigurna sam da jesmo cim to radimo na ovakvom mestu, i znam da neke druge zene i drugarice takodje ovako zrelo razgovaraju uz kafu i sok, a to je valjda najbolji put, amo mozda malo duzi...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 19, 2007 5:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Dragana - apsoultno se slazem da je najveci problem (ne)obrazovanje povodom kontracepcije. Pa ja znam tri para u mojoj bliskoj okolini (??!!!!) koji koriste sistem prekinutog snosaja kao kontracepciju :o Zar su kondomi, pilule, spirale, sve ostalo tako strasni? Plase nas hormonima kao da su najgora stvar na svetu a niko ne pominje stravice oscilacije hormona kod prekinute trudnoce ili kod pilule za dan posle. No, to je druga prica.

Nisam nikad bila trudna i zaista ne mogu da kazem da znam kako je - i kad se zeli i kad se ne zeli. Jedino sam sigurna da bih u tom trenutku zelela da imam odresene ruke da oducim kako mi odgovara jer ipak ta odluka najvise utice na mene samu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 29 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: