Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Promena na grlicu, papa IIgr.
PostPoslato: Čet Jul 31, 2008 1:33 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Postovi: 94
Uh ne znam odakle da pocnem. Naime od kada znam za sebe imama ginekoloskih problema.. jos pre nego sto sam postala seksualno aktivna.
Naime uglavnom je to pojacan sekret bio, medjutim pre 3 godine mi se pojavila ranica, koju su mi tretirali spaljivanjem. Pored nje imam i kandidu sve ove godine jer dr. Kazic iz stdu pol. nije mogla do pocetka ove godine da mi je izleci non-stop se vracala. Isla sam redovno na gin. kontrole, papa, ultra zvuk i kolposkopija, jednom godisnje, a klasican pregled svakih 6 meseci. Pre 2 meseca odprilike sam promenila ginekologa opet zbog pojacanog sekreta i crvenila, odradila sam sve moguce briseve, i kolposkopiju i papu opet. Na brisevima sve uredu samo opet prisutne gljivice. Ultra zvuk nista, sve u redu (a ranije su mi rekli da imam policisticne jajnike ova dr mi nista nije to spomneula hmm).
Na kolposkopiji je dr. videla neku promen, za koju mi je rekla da je mozda oziljak od spaljivanja ranice, kao da nije nista ozbiljno :roll:
Taman sam mislila da je ta dr bolja od prethodne jer mi se stvarno posvetila i onda dobijem ovakav odgovor, oziljak hm...
Papa test je medjutim uredno pokazao IIgr. i dr mi rekla samo kao praticemo, to nije nista i da dodjem za 6 nedelja. Preporucila mi da pijem Laktogyn zbog sekreta i da stavljam vag. na bazi kantariona.

Iskreno nisam imala bas poverenja ni u tu novu dr i resim privatno da odradim sve moguce analize. Po preporuci odem kod prim. mr. spec dr Biljane Zivaljevic. Ona mi na moj zahtev uradi sve moguce preglede koji je ukljucivao i unutrasnji kolor dopler. Sa jajnicima i matericom sve u najboljem redu, ni ona mi nije spomenula policisticne jajnike samo rekla da imam zavaljenu matericu. Na dig. kolposkopu je i ona videla promenicu sa nesto pojacanom vaskularizacijom (prikazivala mi sve na monitoru). Premazala mi je grlic Lugolovim rastvorom i i 1/4 epitela grlica je ostalo ne obojeno. Ponavljam pre mesec dana mi je papa pokazao IIgr. radjeno u stud. pol..
Dr Biljana je odlucila opet da mi uradi papu i sada cekam rezultate i ona je za to kao treba pratiti i misli da nije ozbiljno.
Nadam se da bi mi rekla da sumnja na nesto gore, rekla je samo da to i nije bas najnormalniji kolposkopski nalaz.

Imam potpuno poverenje u dr, ali volela bi da cujem jos neko misljenje sta mi je ciniti.
Konkretno da li da "preventivno" uradim biopsiju i kiretrazu cervikalnog kanala ili da tretiram tu promenu i pored toga ako papa pokaze drugu grupu?

Pretpostavljam da te promene na epitelu su mogle da nastanu i od konstantnog pojacanog sekreta i konstantog crvenila i upala u tom delu.

Meni je imunitet mnogo slab u tom delu i cisto sumnjam da ce promena da nestane sama od sebe ako je nesto blaze ili CIN1.

I doktori nadam se da vas ima na forumu , nadam se da ovo nije nesto ozbiljnije CIS ili nedaj boze invazivni CA? Vrlo sam uplasena jer mi mama boluje od AdenoCa grlica i pored redovnih kontrola na svakih 6 meseci do godinu dana dr koja ju je lecila u DZ vracar kaze da nije videla nista. Zato sam jako uplasena i sa ne strpljenjem cekam rez. pape koji ne znam kada ce biti.

Hvala unapred.
PozZ!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 01, 2008 10:01 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm
Postovi: 149
Ivana ja sam radila biopsiju a papa je bio 2 grupa.Nalaz biopsije mi je cin1.
Imala sam ranicu,uradjena mi je kolposkopija i neka mjesta se nisu bojila zato je dr. uradio biopsiju bez obzira na to sto je papa 2.

_________________
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 01, 2008 10:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 5:45 pm
Postovi: 22
meni su se smilovali uraditi biopsiju tek na CIN 3,zato drage moje budite uporne


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 02, 2008 12:50 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Postovi: 94
Stigli su mi rezultati i papa mi je opet II grupa (u roku od 2 meseca dva put-a IIgr. tako da mi je sada malo lakse), ali mi je dr. ipak savetovala da uradim biopsiju (a tada ce i HPV tipizaciju ako ga imam uopste) zbog tog problematicnog kolposkopskog nalaza. Videcu onda da mi uradi i kiretrazu cervikalnog kanala (tu nastaje zlocudni adenoCa od kog moja mama boluje i pored svih pregleda jer se tesko otkriva) bolje to sve da odradim i onda sam mirna, mada biopsija je ~100E.
Rekla mi je da ako se posle biopsije pokaze da ta promena nije posledica HPV vec eventualno iritacije zbog kandide koju imam pa sad vec skoro 4 god. i koja se stalno vraca i pojacanog sekreta onda je nece tretirati, a ako je posledica HPV-a onda mi je savetovala da je tretiramo ali nekom desktruktivnom metodom (ako je CIN1) zbog slabog imuniteta u tom delu i male verovatnoce da ce se to povuci spontano.

@dadab
Jer ti je tretirala CIN1 i ako da kojom metodom i jer si radila HPV tipizaciju?
Prilikom biopsije jer ti je radila kiretrazu cervikalnog kanala?

Pozz!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 02, 2008 2:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm
Postovi: 149
Ivana HPV tipizaciju nisam radila kao ni kiretazu,znaci imala sam ranicu nalaz kolposkopije mi nije bio uredu,doktor je uzeo isecak tj. uradio biopsiju i onda spalio to mjesto radio talasima.
Sto se tice nalaza cin1 rekao mi je da svaka tri mjeseca moram da radim papa nalaz i sa navrsenih godinu dana da ponovimo kolposkopiju i biopsiju.
To je to.
Nadam se da ce sve biti uredu kod tebe,ja sam biopsiju i spaljivanje platila 80 eura.

_________________
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 3:15 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Postovi: 94
Ja nemam ranicu, ranicu sam imala pre 3 godine koja je "spaljena" a tada nije radjena biopsija... s obzirom da sam radila u ordinaciji ciji je vlasnik prof. na fakultetu koji mi ju je i tretirao, nisam se previse interesovala sta i kako, ali tada mi mama nije imala dijagnozu adenoCA cervix i pored svih redovnih kontrola ali na zalost kod lose dr. koja se nikada nije setila tj. potrudila da joj uradi papa test ali tako da uzme briz iz cervikalnog kanala ili da joj je makar jednom za ovih 10 godina (pre 10 godina je imala hirusku intervenicju neki polip na grlicu koji je bio benignog porekla ali je posledica onkogenog virusa) uradi kiretrazu cervikalnog kanala cry:
Zato sam ja sada prestravljenai ako sam 99% sigurna da ova situacija kod mene nije ozbiljna i da je sve na vreme, ali opet ne mogu da ne razmisljam o tome.

Ono sto me tesi je to da Papa test evo drugi put za 2 meseca mi pokazuje IIgr, tako da po svim parametrima u pitanju moze da bude samo neki CIN. Ne znam sta mi sve tacno stoji u nalazu ovog 2. papa test-a jer mi je med. sestra preko telefona rekla to da je IIgr. i prenela mi da mi doktorka ipak savetuje da uradim biopsiju, zbog tog problematicnog epitela da bi se videlo za svaki slucaj sta je i da li treba da se tretira ili ne.

Inace ja sam radila sada i unutrasnji ultra zvuk sa kolor-dopler-om koji se koristi bas za otkrivanje TU i na kome bi trebalo sve da se vidi i sve je uredu sa matericom i sa jajnicima i sa samim grlicem sem sa tim epitelom sto se ne boji, tako da i ako je nesto ne verujem da je nesto gore od CIN1, barem se nadam tj. tesim.. :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 11, 2008 9:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Postovi: 94
Konacno sam bila da uradim biopsiju, ali mi treba misljenje jos nekog dr ako ima na forumu.
Na ime pre nesto vise od 2 meseca u stud. pol mi je papa bio druga grupa ali na kolposkopiji se videla promena koju dr. nije zabrinjavala i za koju je rekla da je mozda oziljak od prethodnog spaljivanja ranice koju sam radila pre nekih 3 god bez biopsije (a radila kod prof. dr sa fakulteta) ili da je to upala grlica s obizrom da muku mucim sa kandidom ko zna od kada, i da imam konstantno pojacan sekret. Ne zadovoljna odgovorom,
odem ja kod privatne dr (navela sam gore ko je) i ona mi uradi shiler-ovu probu i vidi promene na kolposkopiji i uradi mi i papa test, a nalaz papa test-a je:

PA IIgr prisutna retka diskarioza.

Znaci 2 puta u razmaku od nekih 2 meseca PA je IIgr. Nalaz dr kolposkopskog pregleda je:

"PVU dug oko 1.5cm pokretan, gladak neosetljiv. OEU okruglasto zatvoreno. Oko OEU polje ektopije sa slikom AW epitela i punktacije na poziciji 12 do 2h sa proserom vaskularnom sarom. Ostali epitel PVU plocasto slojevit. Siler pozitivan. U vaginipojacana vaginalna sekrecija. Nema kondilomatoznih izrastaja na vulvi i u vagini.

S obzirom na kolposkopsku sliku predlaze se LOOP ekcizija."

Ja ovo nisam znala jer sam nalaz pape cula preko telefona i tada mi je sestra rekla da dr ipak predlaze biopsiju. Kada sam otisla juce u ordinaciju na biopsiju dr mi je dala taj papir gde pise ovo gore sto sam ja navela. Ja sam i dalje mislila da ce da mi radi prvo biopsiju pa u odnosu na nalaz iste da mi radi intervenciju, medjutim odmah mi je odradjena LOOP ekcizija uz kontrolu kolposkopa a materijal je poslat na analizu i dobicu rezultate sutra.

I na tom papiru drugom koji je otkucala posle intervencije stoji to da je odradjena LOOP ekcizija u lokalnoj anesteziji, da sam ja to dobro podnela i da je intervencija protekla uredu. Pise i

Dg Cervicitis chr. AW epitheli et pumnctatio Loop excisio PVU

Zanima me da li je morala odmah da se radi ta LOOP ekcizija bez nalaza biopsije koju sam ja dosta tesko ponela (imam bolove i dalje po malo, neugodno mi dole, imam sada bas bas pojacanu sekreciju itd.)?

Zar nije prvo trebala da mi uradi biopsiju pa onda u zavisnosti od nalaza primeni terapiju, jer mislim da je ovo moglo da se resi sa nekom destruktivnom metodom spaljivanjem s obzirom na nalaz PA. Najgore od svega sto sam ja sada uplasena (mama mi ima adenoCA grlica i pored svih redovnih pregleda svakih 6 meseci zbog nemarnosti dr.) jer se vodim sada misljem u smislu ko zna sta mi je kada je dr resila odmah da mi radi intervenciju.. ja sam bila prestravljena tamo pa nisam bila u stanju nista da pitam sta i kako...
Ona mi je samo rekla da je njeno misljenje da nije nista prekancerogeno nego da je to upala od konstantne kandide (radila sam sve ostale testove i sem gljivica sve je bilo negadivno). Dala mi je neke vaginalete biljne da stavljam (5 komada) ali tek za mesec dana i neke Shiller-ove (ili tako nesto) vaginalete (oko 830 din.) koje lece i kandidu i trihonomas nemam pojma ni ja.. Molim nekog od dr za komentar. Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 12, 2008 2:50 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Postovi: 94
GRESKA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 12, 2008 10:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Postovi: 614
Lokacija: beograd
Prvo ti moras pod hitno, da "ispustis ventile". Iz tvog pisanja se vidi da si pod nevidjenim pritiskom. Ne kazem da nemas razloga, ali konstantno prebiranje po proslim rezultatima i podsecanje na mamin Ca ce te izludeti...
Da gljivice izazivaju takve promene-nisam cula...
Definitivno je tebalo uraditi biopsiju prvo,da se vidi sta je,gde je,pa onda inervencija,ali sta je tu je,sad je odradjeno i nadamo se dobrom rezultatu.
Pokusaj da nadjes jednog dr kome ces da verujes i koji se da te vodi stalno,to je mnogo bolje...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 61 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: