Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 12:29 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Za kliničku upotrebu iz krvi tj. plazme meri se nivo PROGESTERONA i njegovih mnogobrojnih metabolita (NPR 17alfa-hidroksi-PROGESTERONA iz urina) pomoću specifičnih imunoeseja metodom hromatografije.
Nivo P u plazmi trudnice raste sa početnih 6-10 ng/ml na 50ng/ml u 20 nedelji trudnoće!
Snižavanje nivoa P potreban za izazivanja abortusa je 7 ng/ml (Csapo et al.)
Između 6-12 nedelje trudnoće dolazi do "progesteron schifts" od žutog tela preuzima lučenje posteljica!
Pored razvoja i sazrevanja sluzokože materice tzv. endometrijuma P utiče na smirivanje aktivnost materičnog mišića (kontrakcije) što mu je značajna uloga pored održavanja grlića materice nezrelim, smanjujući senzitivnost miometrijuma (ateričnog mišića) na prostaglandine (isti se daju za izazivanje porođaja ili pobačaja).
P sprečava imunološko odbacivanje konceptusa tj. fetusa.
P ima anestetsko, analgetsko i anksiolitično delovanjem na CNS (mozak) preko GABAa receptora, a oni su mesto delovanja i svima nama poznatog benzedina i barbiturata.
Defekt lutealne faze kod žena sa više pobačaja češći je od 40%.
Ukoliko ne postoje mogućnosti za određivanje nivoa P, ima smisla dati ga empirijski!
Toliko o Progesteronu, srećno!
Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 12:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
Hvala jos jednom ObGin na odgovoru! A hvala i Jane_doe na pomoci kako bih lakse nasla temu koja me zanima.
Moj doktor u Nisu se zove Mihajlo Stanojevic a njegova ordinacija se zove "dr.Mihajlo" i specijalizovana je za lecenje steriliteta - bar tako pise.
A izgleda da se i Bilja-Nis leci kod istog doktora kao i TinaT ali ni jedna ni druga vise ne pisu pitanja a i ne ucestvuju u raspravama i stvarno mi je zbog toga zao jer bih imala mnogo toga da ih pitam. Mozda pokusam sa privatnim porukama.
Ja ne bih ni da branim a ni da kudim svog ginekologa ( ne mogu da kazem da je kao covek los nisam imala nikakvih neprijatnosti u vezi sa njim a kakav je kao ginekolog to ostaje da se vidi )
ali jedna stvar stoji: da ni na ovom forumu nisu svi lekari istog misljenja jer samo da podsetim Pedja kaze da sam bila 100% u drugom stanju i da pregnil nikako ne moze da da lazan rezultat ( to mi je rekao i lekar iz Soko Banje kao i farmaceutkinja u apoteci - slucajno sam je pitala da li mozda to zna ) a vi kazete kao i drugi ginekolog kod kog sam bila a on radi u ordinaciji Ginopsis - zove se Rasa M... ne znam tacno prezime ( i ja vam stvarno verujem jer ste mi dali mnogo vise podataka ) vi ste mi dakle rekli da nisam bila u drugom stanju i da pregnil moze da da lazan rezultat. Sad jos jedino ostaje da pitam i mog doktora kada se vrati sa odmora sta se po njemu to desilo...Eto, dva, kako Pedja kaze, volontera na istom "mestu" pa mi daju dva potpuno razlicita odgovora na isto pitanje!
Ali vi ste u jednom potpuno u pravu a to je da treba za moj novac tacno da znam sta primam i zbog cega. Na kraju znam i da ja sad treba da odlucim sta dalje ( da ste vi ovde ja bih dotrcala pravo do vas jer mi se cini da vi ipak niste tek tako u Kanadi ) i uskoro nesto moram da smislim. Jedino je strasno sto ima toliko razlicitih misljenja oko jedne iste stvari i trenutno to me prilicno zbunjuje. Ono sto bih ja najvise volela je da sve bude prirodno koliko moze bez nekih lekova koji kako vidim i nisu toliko potrebni.
Ali mi jos niste odgovorili na pitanje koje je vezano za komentar drugog ginekologa da i visak progesterona moze da izazove krvarenje?
Uporno sam po internetu trazila o "visku" progesterona ali nigde ne pise o tome: svuda su teme o nedovoljnom lucenju progesterona ili veza zutog tela i progesterona (o cemu ste i vi pisali ) ili koliko je vazno odrediti kolicinu...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 12:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
Hvala i Pedji na brzom odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 8:31 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:( :-? Draga Kaća!
Žalite se da vam doktori ne objašnjavaju dovoljno, a upravo vi niste dovoljno pažljivo pročitali moje i ObGyn odgovore.
Moj je previd da u brzini nisam obratio pažnju na dat Pregnyl pre testa! Izvinjavam se :oops:
Evo ispravke :o Pregnyl je po sastavu HCG (humani horionski gonadotropin) pa ukoliko ste ga primili pre testa na trudnoću moguće je i da ste njega testom detektovali.
Nakon injekcije Pregnyla 1500 mlU s obzirom da mu je poluživot 24h (poluživot predstavlja vreme za koje se pola doze razgradi) pola datog je prisutno u plazmi krvi nakon 24h.
Sa ObGyn se sporim oko davanja Progesterona i razloga za njegovo davanje. Rasprava dati ili ne Progesteron stara je skoro koliko i njegovo otkriće.
Nebranjiv je stav koliko se sa istim preteruje kod nas :-? .
Smatra se da je potrebna dnevna doza Progesterona 50mg, te je recimo injekcija DepoProgesterona 250mg dovoljna za svaki 5 dana davanja a sve koje su primale znaju koliko se toga više daje kod nas.
Što se tiče vaginaleta progesterona 50mg 3xdnevno je neka optimalna doza, a daje se mnogo više.
Nadam se da sam uspeo da ispravim zabunu!?

PS: Malo matematike, ako je dato 1500 jedinica HCG (Pregnyla), pod predpostavkom da se sav idealno resorbuje, u cirkulaciji je 1500mlU razblaženo u 4500ml koliko krvi čovek ima što iznosi 0,33 mlU po ml
Dobro zdravlje i uspeh u započetom
Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 9:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
Dragi drPedja, :D
samo vas molim bez nervoze...meni je vec sad neprijatno sto sam bila toliko uporna da mi odgovorite pa ce to sad i da mi se dobro vrati...ja stvarno pazljivo citam sve vase i odgovore ObGin i izvinjavam se ako sam ostavila utisak da nesto nisam procitala kako treba ili da sam odgovore citala povrsno. Verujte mi da to nije istina. I ja se nisam zalila na doktore kako mi nista ne objasnjavaju samo sam, rekla sam vec, zbunjena jer svako ima svoju verziju a ja nisam strucnjak da bih mogla da svrstam sta je dobro a sta ne.
Ali, isto mislim da vi ne citate moje pitanje kako treba ( sad izvinjavam se na primedbi ) jer o progesteronu i pregnilu sam u poslednjih nekoliko dana stvarno dosta saznala i od vas i od ObGin i stvarno sam vam zbog toga zahvalna ali vi nikako ( ja kao papagaj ) da mi date svoje misljenje o tome da veca doza pregnila moze da izazove krvarenje ( ovog puta ne mislim na spontani ). Vi ste rekli da on ne uzrokuje spontani ali sta je sa krvarenjem? Dr ObGin mi je dala stvarno opsezno tumacenje progesterona tj. kakav on uticaj ima, o manjim kolicinama, kada se daje u kolikoj dozi i koliko nasi lekari vole da ga daju ....da sad opet ni ja ne prepricavam ono sto je mnogo bolje napisano, vi ste isto to rekli samo vasim recima ali, po vasem misljenju, ako se primi veca doza pregnila da li uzrokuje krvarenje kao sto je, po recima poslednjeg doktora kod koga sam bila, bio slucaj samnom? Dakle ne pricam o spontanom vec samo da li on u vecoj kolicini hoce da izazove krvarenje?
Jos jednom hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 9:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
jao izvinjavam se sada sam videla da sam umesto vece doze progesterona stavila pregnil!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 9:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
evo jos jednom isti deo samo sa ispravkom:
...da mi date svoje misljenje o tome da veca doza progesterona ( dabrostona) moze da izazove krvarenje ( ovog puta ne mislim na spontani ). Vi ste rekli da on ne uzrokuje spontani ali sta je sa krvarenjem? Dr ObGin mi je dala stvarno opsezno tumacenje progesterona tj. kakav on uticaj ima, o manjim kolicinama, kada se daje u kolikoj dozi i koliko nasi lekari vole da ga daju ....da sad opet ni ja ne prepricavam ono sto je mnogo bolje napisano, vi ste isto to rekli samo vasim recima ali, po vasem misljenju, ako se primi veca doza dabrostona da li uzrokuje krvarenje kao sto je, po recima poslednjeg doktora kod koga sam bila, bio slucaj samnom? Dakle ne pricam o spontanom vec samo da li on u vecoj kolicini hoce da izazove krvarenje?
Jos jednom hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 30, 2006 11:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
za Pedju...

Citiraj:
Sa ObGyn se sporim oko davanja Progesterona i razloga za njegovo davanje


Pleasure is mine ! :D

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 30, 2006 11:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Jedno istrazivanje u prilog nemogucnosti dijagnoze defekta lutelane faze ! ( LPD luteal phase defect ) iz clanka objavljenog 2004. u medicinskom zurnalu Obstetrics and Gynecology of North America pod naslovom:

Luteal Phase Defect: Mith or Reality ?

Summary

Although the diagnosis of LPD has been described convincingly in the
research setting,
Citiraj:
it remains a controversial clinical entity
( Pedja je u pravu ). In clinical practice, the diagnosis of LPD has been attempted by several methods—BBT charts, progesterone levels indirectly, and endometrial biopsy as a direct and invasive method.

All of these methods are retrospective; the interpretation of endometrial biopsies—even with the recently proposed molecular markers—has not been satisfactory.
Citiraj:
Therefore, no reliable method exists to diagnose LPD. When LPD is found, most physicians are inclined to incriminate it as the cause of infertility or recurrent abortion, although there is no convincing scientific evidence to support these associations.
Does the LPD appear consecutively or sporadically? This question further complicates discussions on the diagnosis and treatment of LPD.

No specific treatment is intended to manage LPD. The treatment of LPD with progestin replacement has not been correlated with conception. The treatment decisions mostly are empiric. Pedja je opet u pravu...sveta vodica.

Treatment modalities that are recommended for unexplained infertility (eg, ovulation induction, assisted reproduction) have been successful in achieving pregnancy in women who have LPD. These issues undermine the efforts to diagnose the condition. LPD is a reality in assisted reproduction cycles with GnRH agonist/antagonist suppression. Otherwise, there is no convincing evidence to define LPD as a distinct clinical entity that leads to eproductive problems. It is not justified to include costly and cumbersome tests to diagnose LPD in patients who have infertility or recurrent abortion.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 01, 2006 10:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:) Draga Kaća!
Da rezimiram, Progesteron i Pregnyl ne izazivaju kravarenje ni spontani pobačaj, naprotiv u određenom procentu slučajeva ga sprečavaju, mada nisu svemogući.
Kada sam pisao o spontanm pobačaju, mislio sam i na krvarenje jer je ono jedan od njegovih dominantnih simptoma. Posteljica se kod spontanog pobačaja odvaja sa svog pripoja za zid materične šupljine, te dolazi do krvarenja.
Postoje slučajevi da trudnice svakog meseca prokrvare u vreme očekivane menstruacije, a opet uspešno iznesu trudnoću do kraja. Prevremeno odlubljivanje posteljice se jasno vidi ultrazvukom, takođe treba proveriti koliko je posteljica blizu unutrašnjeg ušća materice, krvarenja su češća kod nisko usađenih i prednjačećih posteljica!

Želim vam dobro zdravlje i uspešno vođenje trudnoće do kraja!
Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 02, 2006 9:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am
Postovi: 28
Hvala dr.Pedja na odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: progesteron??? - pitanje za ObGin ili Pedju
PostPoslato: Čet Jan 09, 2014 3:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 09, 2014 3:02 pm
Postovi: 1
Postovani doktori,
Zamolila bih Vas za misljenje o tome da li velike kolicine progesterona i utrogestana (250mg progesteron depo na svaka tri dana i 800mg dnevno utrogestana) mogu da imaju negativne posledice na ginekolosko zdravlje zene?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 62 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: