Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Plodni dani pre i posle menstruacije, zabluda?
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 3:52 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 3:35 am
Postovi: 3
Pozdrav svima na forumu.

Imam jedno pitanje na koje dobijam razlicite odgovore, pa bih volela da cujem i od vas, jer nisam vise sigurna.

Da li je istina da su prvi dan pre i prvi dan posle menstruacije plodni???
Znam da se ovulacija dogadja jednom mesecno, i to sredinom ciklusa. Negde pise da traje jedan dan, negde vise, ali to sada nije toliko vazno kao prethodno pitanje.
Ako bi isli po logici da jajna celija sazreva samo jednom mesecno, sto je i normalno, i za to joj treba ciklus od ~28 dana, a da bi dan pre i dan posle menstruacije bili plodni, potrebno je da jajna celija sazri.
Znaci da bi bilo da su dan pre i dan posle menstruacije plodni, zene bi trebale da imaju tri puta mesecno menstruaciju?! :o
A na te tri da dodamo jos po tri {bas zbog onog dana pre i posle} pa na te tri jos tri.... Zvuci suludo, a pomalo i smesno, zar ne? :)
Po toj logici, zene nista ne bi radile nikada samo bi imale menstruaciju.
Znaci plodni dani jednom mesecno, sredinom ciklusa i nijedan dan vise u mesecu.
Inace, za to pre i posle, to su nam u skoli rekli, pa sam sada malo zbunjena? :-?
Ovo pitam jer se sada nerviram, jer sam sa deckom imala odnose tog dana kada je prestala menstruacija i dan posle, ali on nije ejakulirao u meni, vec se moje misli igraju samnom, u stilu, i pre nego sto ejakulira moze semena tecnost da izadje, jer je bio jako blizu orgazma.

Znaci konacno pitanje po treci put: Da li je istina da su prvi dan pre i prvi dan posle menstruacije plodni???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: I da, jos jedno...
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 3:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 3:35 am
Postovi: 3
Da li vredi da ja sada (nedelja) uzmem pilulu "dan posle" a to je bilo u sredu uvece. Koristila sam ih jednom prosle godine, i koliko sam procitala u uputstvu najkasnije do 72 sata se uzima. Zasto bas 72? Zasto ne moze dan kasnije?


Hvala unapred na odgovorima.
Nadam se da se vise necu nervirati jer imam ispite ovih dana....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 1:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Postovi: 591
Lokacija: Novi Sad
Evo šta sam ja našla...

Citiraj:
Da, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene spolne odnose za vrijeme menstruacije.

Iako je mogućnost za trudnoću tijekom 'neplodnih' dana manja, ne može se predvidjeti vrijeme u mjesecu kada ne postoji mogućnost zanošenja. Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpusta jajnu stanicu, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Tipično se ovaj proces događa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije, međutim to varira iz mjeseca u mjesec čak i kod iste žene. Ponekad se ovulacija uopće ne događa pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus).
Nakon ovulacije jajna stanica se kreće prema maternici kroz jajovod i tu se najčešće događa oplodnja.
Neoplođena jajna stanica može živjeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tijekom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom maternice.

Žena će najvjerojatnije postati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno prije ili poslije ovulacije. Spermiji u spolnim organima žene mogu preživjeti nekoliko dana, tipično dva ili tri. U idealnim slučajevima mogu ostati vitalni čak i pet dana. Tako, ako je sperma odložena ranije, npr. tijekom menstruacije ili neposredno nakon nje, može ostati u tijelu dok se stvore uvjeti za oplodnju.

Osim sposobnosti preživljavanja spermija, istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal ukazuje na drugi razlog zašto parovi ponekad zatrudne ako su imali spolni odnos tijekom mjesečnice. Istraživanje pokazuje kako je �plodni prozor�, odnosno vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zatrudnjeti, vrlo teško predvidjeti kod većine žena.

Tijekom tromjesečnog istraživanja znanstvenici su prikupili podatke o hormonalnom I ovulacijskom uzorku u skupini u kojoj je bila 221 zdravih žena koje su pokušavale zatrudnjeti. Pronašli su kako je kod otprilike 2% žena imalo plodni prozor u prva četiri dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a 17% do sedmog dana. Svaki dan između 6. i 21. dana ciklusa je postojala prosječna vjerojatnost od 10% za trudnoću. Osim toga, žene koje su imale prethodno pravilne cikluse imale su do 6% vjerojatnost za biti plodne na dan kad je trebala početi menstruacija. Ovulaciju je bilo još teze predvidjeti ako žena ima neredovite mjesečnice. Istraživači su stoga zaključili kako je teško precizno odrediti vrijeme kad bi spolni odnos trebao omogućiti (ili izbjeći) trudnoću.
Tzv. plodni dani su period kad je najvjerojatnije da će se dogoditi ovulacija, međutim točno vrijeme kad se može zatrudnjeti tijekom mjeseca je očito vrlo nepredvidivo za većinu žena. U navedenom istraživanju je kod svega 30% žena plodni prozor bio između 10. I 17. dana ciklusa, koji se obično navode kao plodni dani.
Zbog toga je najbolje uvijek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite imati djecu.


Ovulacija se dešava jednom mesečno (bar se tako smatra mada sam ja negde čitala da može da bude i više od jednom) ali to ne znači da se dešava tačno na sredini, plus je teško reći kad je ta sredina jer na dužinu ciklusa utiče mnogo faktora - zdravstveno stanje organizma, stres - pa je teško predviđati stvari napamet, bez posebnih ispitivanja. Npr. ja sam do septembra-oktobra imala cikluse na 27-28 dana a u decembru sam dobila 35. dana...u januaru 33.

Dan pre menstruacije ne bi trebalo da bude plodan ali otkud znaš da ćeš dobiti baš sledećeg dana. Isto tako, dan posle menstruacije je neprecizna definicija - nekome menstruacija traje 4 dana a nekome 8 a i dužine ciklusa su različite.

Pilula "dan posle" ti sad ne vredi, ona sprečava da se oplođena jajna ćelija ugnezdi u matericu i zato ju je neophodno uzeti do 24 sata a najkasnije 72 sata posle odnosa (što pre to bolje) da bi delovala jer priroda ne čeka nego ide svojim tokom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 2:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Postovi: 591
Lokacija: Novi Sad
P.S. mislim da ti pilula i ne treba, ako se sve desilo neposredno posle menstruacije i dečko nije ejakulirao...male su šanse da se išta desi. Mada, ako si stvarno u frci da ne ostaneš trudna ja bih za sledeći put preporučila nešto sigurnije od "prekinutog snošaja"...pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 2:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Nisam citala citat, pa cu se mozda ponoviti, ali evo, kako sam ja to najprostije shvatila za dan POSLE menstruacije (kada uzmes u obzir sve sto znas iz te oblasti...).
Ako tebi menstruacija traje npr. 7 dana, a ti imas nezasticen odnos sledeceg (znaci 8. dana), uzmes u obzir da su spermatozoidi "zivi" 72 sata (znaci 3 dana) i da recimo, imas ovulaciju 11. dana-to znaci DA, ti mozes zatrudneti ako imas nezasticen odnos dan nakon menstruacije!!!

Bolje je da korstis zastitu, po meni, najbolje kondom, koji te osim od nezeljene trudnoce moze zastititi i od drugih stvari(polno prenosivih bolesti), a "pilula za dan posle" nije stvar koju tako olako treba da shvatas, jer moze da ti napravi haos sa hormonima i sve da ti poremeti.

Nadam se da si shvatila ovo moje "narodno" objasnjenje, bez med. izraza... :D , iako je Cat lepo objasnila, mada dok ja to nisam shvatila na ovaj nacin, nista mi nije bilo jasno :oops: [/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 2:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 3:35 am
Postovi: 3
Menstruacija je trajala 4 dana, i takodje cetvrtog dana smo imali taj "rizicni" odnos. Imam redovne menstruacije, sa najvise dan razlike, retko.
Znaci ne bi trebalo nista da se desi po toj prici. Nadam se da je tako.
Koristimo kondome, medjutim ne bas uvek, ali koristimo.
Hvala za sada. Jos neko?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 26, 2006 10:51 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 3:43 pm
Postovi: 72
Lokacija: BGD
Mislim da je to skroz individualno... primera radi moja mama je ostala trudna sa mladjom sestrom 8-og dana nakon dobijanja menstruacije... znaci teorijski (ciklus bio 28 dana) nema sanse da je moguce da je zatrudni a eto, ja imam sestru vec 28 godina :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 23, 2008 4:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 4:32 am
Postovi: 1
Da li neko moze da mi potvrdi da li su pilule za kontracepciju pouzdane???
Tek sam pocela sa njima, tj. pijem vec drugu kutiju i jos uvek ne smem skroz da se opustim.... Ako neko koristi bila bih zahvalna ako mi pomogne...

Unapred hvala.. :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 23, 2008 12:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Nisu pouzdane 100%, kao ni kondom uostalom, ali ako pravilno koristite i pilule i kondom zajedno, ne bi trebalo da brines!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Plodni dani pre i posle menstruacije, zabluda?
PostPoslato: Ned Nov 23, 2008 1:35 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am
Postovi: 92
[quote="Magdolna.
Da li je istina da su prvi dan pre i prvi dan posle menstruacije plodni???[/quote]
Da, istina je!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 23, 2008 3:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 1:08 pm
Postovi: 12
Lokacija: Beograd
Kolika je stvarna verovatnoca da se zatrudni ukoliko nije doslo do ejakulacije, a spao je kondom? I ostao unutar devojke? 20ti dan ciklusa je u pitanju... I da li se u ovom slucaju preporucuje postinor?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 24, 2008 8:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 1:37 am
Postovi: 199
Boze, koristi li iko kontraceptivne pilule ili spirale u ovoj zemlji? Svi kao koriste ''kondome'' koji non-stop pucaju ili spadaju...
Znaci, u stabilnoj si vezi i imas odnose. Ne zelis djecu! Odes kod ginekologa i dogovoris s' njim koji vid kontracepcije da primjenis. Daleko jednostavnije nego abortirati ili piti tu opasnu ''pilulu poslije''.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 6:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 1:08 pm
Postovi: 12
Lokacija: Beograd
Ironija je u tome sto nikad pre nisam imala odnose da pre toga vec nisam pila logest.
Ali neko vreme nisam imala decka, prestala da pijem, nasla novog decka, i planirala da pocnem sa logestom od sledece nedelje.
Ali eto marfijev zakon je kao i obicno uradio svoje.

Elem, bila sam kod ginekologa, i dobila postinor. Popila sma ga 36 sati od rizicnog odnosa. Nadam se da ce da deluje....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 8:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 12:09 am
Postovi: 612
Samo kratak odgovor: plodni dani su individualni kod svake zene, sto znaci da nekome su plodni dani odmah nakon ciklusa, nekom pre ciklusa...sve je to INDIVIDUALNO.Pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Plodni dani pre i posle menstruacije, zabluda?
PostPoslato: Čet Jun 14, 2012 2:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 14, 2012 2:45 am
Postovi: 1
ako je meni ginekolog rekao za vreme pregleda da najverovatnije imam ovulaciju, ja dobijem posle nekoliko dana. e sad mene zanima da li su mi plodni dani bili i posle ciklusa? da li sam plodna i posle ciklusa ako mi je potvrdjeno od lekara da jesam pre ciklusa?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 84 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: