Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Neravnomerna debljina endometrijuma ?
PostPoslato: Pet Nov 03, 2006 9:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:30 pm
Postovi: 4
Imam 44 godine, rodila sam jedno dete. Trudnoća i porođaj normalni. Nemam nijedan abortus. Redovno idem ginekologu već 15 godina (2 puta godišnje) Stanje svih ovih godina je manje više isto: miomatozna materica, zadnjih 4 godine povremena pojava manjih cista na jajnicima koje su se same povlačile (nisu lečene) PAPA uredan (poslednji rađen aprila 2006), kolposkopski nalaz uredan (poslednji rađen 1.novembra 2006), krvna slika dobra.
Pre tri godine menstrualni ciklus se neznatno poremetio. U toku godine jedan do dva puta izostane mi menstruacija jedan mesec. Naredne dve menstruacije posle toga su gotovo spojene. Menstruacije su same po sebi uobičajene, ali je razmak između nih svega par dana. Ostale menstruacije u toku godine su normalne i javljaju se 28. dana u proseku.
U septembru 2006. nisam imala menstruaciju. U toku oktobra imala sam dve menstruacije 3.10 i 16.10. Obe uobičajene (Menstruacije mi traju 8-10 dana, nekada nešto kraće).
1.11 sam otišla na redovni ginekološki pregled. Urađena kolposkopija-nalaz uredan, PAPA nije rađen ( lekar ga je zakazao za februar 2007.) Zakazan ultra zvuk zbog svetlo smeđeg sekreta, koji je lekar primetio tokom pregleda. Ultrazvučni nalaz: uterus AVFL, miomatozno izmenjen, praznog kavuma, endometrijum neravan debljine 2/6 mm , oba ovarijuma normalne veličine. Lekar savetuje kiretažu, kao najbolju metodu da se ispita endometrijum. Do zakazane kiretaže dobila sam terapiju : Ampicilin 4x500mg i Methyl-ergometrin 3x15kapi. Dva dana sam pod terapijom. Jedan sat posle uzimanja kapi javljaju se vrlo male količine smeđkastog sekreta. Ja se inače osećam dobro.
PITANJE: Šta znači neravnomerna debljina endometrijuma i da li je kiretaža neophodna? Da li to može da bude simptom nekog opasnog patološkog stanja? Koje je još diferencijalno-dijagnostičke metode potrebno uraditi u ovom trenutku ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 04, 2006 11:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Stanjina,
Vi imate najvjerovatnije disfunkcionalna ili anovulatorna krvarenja koja se desavaju dva u puta u reproduktivnom zivotu zene: prvi put na pocetku puberteta, a drugi put na pocetku menoapuze.

Vas ginekolog nije smatrao za shodno da uradi Vas hormonalni profil, i vidi da li ulazite u menopauzu ili ne ? Potrebno je uraditi FSH, and TSH. Druge hormone ne bi ni radila.

Na UZ je napisao da imate miomatoznu matericu ali nije napisao koliko imate mioma, gdje su postaljeni u matericnom misicu i koliki su ? sto bi bilo dobro znati i vidjeti da li su ti miomi uzrok Vasih krvarenja, koji onda ne bih bili disfunkcionalni jer smo nasli patolosku promjenu.

KOD NORMALNOG PAPA NALAZA JE NEPOTREBNO RADITI KOLPOSKOPIJU !!! Isto tako Vas normalana nalaz u aprilu 2006. je potrebno ponoviti u aprilu 2007, i to je sve.

Endometrijum nije zadebljan sto je dobro, i ja vjerovatno ne bih uopste uzimala uzorak endometrijuma ukoliko niste jako gojazni sa BMI > 30, a ako vec neko hoce da provjeri stanje endometrija ne mora da radi kiretazu NEGO ENDOMETRIJALNU BIOPSIJU KOJA DAJE ISTE REZULTATE KAO I KIRETAZA U 97 % SLUCAJEVA, ne zahtijeva anesteziju, cak niti lokalnu, moze da se uradi u ambulantu i poslije toga idete kuci, i idete na kontrolu za nedjelju dana da cujete kakav je patohistoloski nalaz, koji je najverovatnije normalan !

Sto se tice terapije antibioticima, ne znam sta Vas gineklog lijeci ? gdje je ta upala ? NEPOTREBNO ! Ergometrin ? za kakvo krvarenje ? braonkast iscjedak ? Vi krvarite po tipu disfunkcionalnog krvarenja, kad bi ako ste nepusac i nemate kardiovaskularnih, tromboembolijskih bolesti, dijabetes, bilo najbolje dati Vam 3 mjeseca kontraceptivne pilule i vidjeti sto ce se dogoditi sa Vasim krvarenjem. Pretpostavljam da ce stati i da ce sve biti ok.

Javite se ponovo...sve najbolje.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 5:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:30 pm
Postovi: 4
Obgyn. najlepse hvala. Vas trud i trud vasih kolega izuzetno cenim.Ja to zovem misijom. Za zene u Srbiji to je izuzetno vazno, jer su prepustene alavim. obesnim i neodgovornim lekarima, Savesnih lekara ima, ali vrlo malo. Zelim da ohrabrim zene da ne odustaju da odlaze lekaru i brinu o svom zdravlju. Nazalost. mnoge moje prijateljice,obeshrabrene losim iskustvima sa lekarima su odustale!
Ja sam zakazala pregled kod drugog lekara! Izvesticu o rezultatima ! Inace nisam gojazna( visoka sam 17o cm i teska 55 kg i tu kilazu imam vec 25 godina), nemam dijabetes, nemam visok krvni pritisak, nemam nikakvo hronicno oboljenje, ( barem koliko mi je poznato ), u dobroj sam kondiciji, ali sam. nazalost. pusac koji ima nameru da to ne bude. Sekret mi je sada normalan. Jos jednom najlepse zahvaljujem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: UZ pregled kod drugog ginekologa
PostPoslato: Pet Nov 10, 2006 8:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:30 pm
Postovi: 4
Obgyn,UZ nalaz drugog ginekologa ( ultrazvucni aparat VOLUSON 730 PRO), kaze da je materica normalne velicine bez znakova miomatoze, niti adenomioze, homogene gradje praznog kavuma,endometrijum 5mm..Desni jajnik 30x20mm, normalne teksture. Levi jajnik 28x19mm, normalne teksture, privucen uz uterus i prema Douglasu sa folikulom od 20mm (perzistentni) U Douglasovom spagu prisutna manja kolicina slobodne tecnosti.Color Dopplerom nisu detektovani protoci koji bi ukazivali na neovaskularizaciju. Dg. Mtg. disfunctionalis, Terapija: tbl. Orgametril 2x1 ( od 16. do 25. dana ciklusa)
Znaci, da je onako kako ste vi procenili. Da nisam pronasla ovaj forum, ja bih danas bila na kiretazi. Vase misljenje me je potaklo da potrazim drugog lekara, ali i dugi UZ aparat, jer mi se ucinilo da prvi nije bas u najboljem stanju.
Obgyn, najlepse zahvaljujem! Ocekujem Vas komentar, narocito glede terapije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 12, 2006 11:16 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:30 pm
Postovi: 4
Samo za povratak na prvu stranu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Neravnomerna debljina endometrijuma ?
PostPoslato: Uto Avg 09, 2016 9:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 09, 2016 9:31 am
Postovi: 1
Danas sam bila na ultrazvuku i dr mi je rekao da mi je endometrijum zadebljan i to debljine 6.5mm. Duzina 58mm anterppsteriorni promer 29mm a transferzalni promer 42mm..Jajnici velicine 14x10 bez vidljivih folikula. Ciklus nemam otkako sam napravila pauzu od pijenja cikloproginove sto be bilo pre godinu dana. Na pregled sam otisla jer su mi se krajem juna i krajem jula pojavila blaga krvarenja kao ciklus ali ginekolog smatra na to ne bio bio ciklus... pomenuo je menopauzu ali nista vuse pa sam potpuno ostala u daljoj nedoumici sta dalje i sta to uopste treba da znaci.lecena sam od hodgkinivog limfoma zracim i hemio terapijama a nakon toga obolela i od hasimoto tireoiditis hipotireoza.. od tada 2008 nemam svoj ciklus nego sam uzimala cikloproginovu i uz nju imala ciklus i od prosle godine od juna do ove godine nisam pila pa nije ni bilo ciklusa... molim za savet


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 69 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: