Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 02, 2007 3:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Dobila si vec dosta dobrih odgovora. Iskreno prvi put cujem da folikul sa 18mm ne moze biti zreo, obicno se u literaturi (a i moje iskustvo sa sad vec nebrojenom brojkom lekara) navode dimenzije od 18-22 (manje ili preko toga moze biti problem jer u prvom slucaju jc je nezrela, a u drugom slucaju jc je prezrela). Drugo, folikul raste u proseku 2 mm dnevno, tako da je do ovulacije jos stigao da naraste.
Nikolina, nas dve imamo slican hormonski profil (pre svega mislim na fsh), s tim sto je kod mene razlika izmedju fsh i lh nesto veca (lh mi je nizi). Nizi lh (ako sam dobro razumela) u folikularnoj fazi vuce sa sobom i nizi progesteron u lutealnoj fazi. Prema recima mog endokrinologa, progesteron preko 10 je dobar. Manji od 10 ukazuje da se ovulacija odigrala, ali da je bila neadekvatna.
Fsh (odgovoran za rast folikula) na gornjoj granici, kao sto je Barilli napisala, ukazuje da biol. casovnik otkucava. No on sam po sebi (takav kakav je) ne predstavlja problem za spontanu trudnocu. Skakljivo je jedino kada se ide na stimulaciju (posebno s jacim hormonima kada se zena priprema za vantelesnu) jer moze izvuci vise jc iz rezervoara i time brze opustositi jajnike (i brze dovesti do menopauze). Znatno povisen fsh dovodi do rane folikulogeneze (ovulacije se odigrava neposredno posle menstruacije ili cak u vreme menstruacije). Takodje kad se gledaju hormoni (sto mnogi ginekolozi u DZ ne znaju) bitan je i njihov medjusoban odnos, ne samo da li su u ref. granicama. Tako npr. estradiol u folikularnoj fazi ne sme da bude preko 80, jer veci od toga maskira povisen fsh (fsh je u tom slucaju u okvirima ref. vrednosti). Estradiol ima supresivan efekat na fsh (to ti je kao na klackalici- kad je jedan gore drugi je dole). Takodje bitan je odnos izmedju fsh i lh jer ako je on znatno nizi folikul ne prsne na vreme...

S obzirom da ti jos uvek ne znas da li su i ostali parametri koji su nuzni za trudnocu Ok, ja ti ne bih savetovala stimulaciju u ovom trenutku- jer mozes da stimulises u "prazno". Dakle, uradi HSG, histeroskopiju i laparoskopiju. Ja se trenutno pripremam za te procedure.
Moje iskustvo, a i iskustvo gomile zena sa foruma jeste da ginekolozi iz DZ nemaju dovoljno znanja iz oblasti reporduktivne endokrinologije. To znanje, na zalost nemaju ni mnogi drugi ginekolozi u sistemu sekundarne i tercijarne zdravstvene zastite. Evo primer devojke koja je pre godinu dana imala dobar fsh, na vantelesnoj koja nije uspela imala hiperstimulaciju (sazrela gomila jc) i evo sada joj je fsh 16. Otisla je kod endokrinologa koja joj je dala cikloproginovu za balansiranje hormona jer su svi hormoni otisli u aut. Kada je upitala jednog ginekologa za drugo misljenje (sa dugog sajta) da joj rastumaci njen hormonski nalaz, rekao joj je da su joj hormoni OK??? Moj savet je da nadjes endokrinologa i ginekologa koji se bave problemom steriliteta- ne ponavljaj moju gresku- "bezala" sam od takvih lekara jer zaboga ja nemam taj problem- vreme je proteklo i u medjuvremenu desila su se dva rana spontana.

Clomifen stimulise rast vise folikula (mislim 2 ili 3) buduci da se u prirodnom ciklusu izdvaja uglavnom jedan dominantan folikul, dok ostali folikuli propadaju (atrezija iliti apoptoza). Time se za par procenata povecava sansa da ostanes trudna.
Postkoitalni test se radi (cini mi se) 2 sata nakon seksualnog odnosa a cilj mu je da utvrdi da li u brisu ima zivih spermatozoida. Ukoliko nema zivih, to se prevazilazi inseminacijom. Mozes i da uradis antispermatozoidna antitela iz krvi (to rade oba supruznika na Torlaku- analizu rade samo utorkom i treba da se zakaze unapred).
Ja sam u mom slucaju preuzela inicijativu i uradila mnostvo pretraga na svoju ruku, citajuci tudja iskustva i razne strane protokole. Da sam cekala da se neko od lekara seti ne bih ni pola od toga uradila. Mozda bi neko rekao da sam preopterecena, paranoidna i sl.- ja samo zelim da uradim sve sto je u mojoj moci da saznam da li imam problem i gde on lezi a na njima je da kazu kako ce da ga rese.
Za suptilnu analizu tvog hormonskog statusa moraces pitati endokrinologa. Ja sam odabrala doc dr. Svetlanu Vujovic (nacelnicu odeljenja za endokrinologiju gonada na Institutu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma- Interna B klinika u Beogradu, ul. doktora Subotica. Sredom popodne radi u ordinaciji POLIMEDIC, Cvijiceva 24; tel: 2084-123; 2084-124; 3291-787. Zena je vrhunski strucnjak za ove nase probleme (uvstena je ove godine medju 10 najboljih rep.endo. u svetu).
Eto toliko od mene ovaj put
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 02, 2007 6:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Draga nabla
znaš šta, stvarno ti mnoooogo hvala na ovako iscrpnom odgovoru. Evo upravo ga pročitah, imam nameru da ga dobro prostudiram i čućemo se još.Vrlo sam prijatno iznenađena svim ovim dobrim odgovorima i svima želim veliku sreću! Hvala i za preporuku endokrinologa i dala si mi dobru ideju da eventualno odem i do Institua za endokrinologiju. Da još malo sve prostudiram, da mi se srede utisci i zbrka od silnih informacija, da pokupim prvo neke osnove iz svega ovoga a već sam poskidala neke stvari sa interneta pa da isčitam.

I ja intuitivno osećam da ne trebam da prčkam tek tako po hormonima, a pročitala sam na jednom forumu danas da su 2-3 pacijentke imale strašne reakcije na klomifen, potpuno poremetile ciklus koji je pre toga bio prilično uredan, bolovi u jajnicima koji su se mogli napipati koliko su bili veliki.

Takođe, pročitala sam od obgyn da se odnos LH/FSH vise ne koristi u dijagnostici, a da je ultrazvucni nalaz policisticnih jajnika nekoristan, ako nema povecane maljavost, tamnih mrlja na unutrasnjosti butina ili oko vrata ili ispod pazuha, neredovnih menstruacije, masna kozu, ...ne zna od kuda toj dr dg PCOS.

Za folikule sam opet negde danas procitala da rastu 2mm dnevno kao što i ti kažeš, a da je normalna veličina 18-22mm. Dobro si informisana.
Potpuno si u pravu kad kažeš da kad se gledaju hormoni da je bitan i njihov medjusoban odnos, a ne samo da li su u ref. granicama. Upravo tu smatram da je potrebna veština i umeće, i mene upravo to i interesuje najviše, jer iz neke tabelice koju sam skinula to ne mogu videti (osim što sam saznala za odnos LH i FSH i eventualni PCOS za koji je obgyn rekla da se više ne koristi u dijagnostici).

Želim ti mnogo mnogo sreće i nadam se da ćemo se, dao Bog i mi jednog dana pohvaliti sa lepim vestima! Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 03, 2007 1:07 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Nikolina, ne znam zasto si se toliko "zalepila" za PCOS. Zasto sumnjas da ga imas. Inverzija fsh/lh je samo jedan od mogucih indikatora i to u slucaju kada je lh znatno veci od fsh, a ne obrnuto. Fsh i treba da bude veci od lh, ali pitanje je koliko. Kada sam pitala ednokrinologa ona je rekla da veca razlika (u mom slucaju oko 3) ne predstavlja problem, jedino kada je rec o vrednostima koje izlaze iz okvira ref. vrednosti. S druge strane nasla sam nekoliko stranih naucnih radova (uglavnom iz casopisa Fertility & Sterility- tako nekako) gde upravo govore o tome da problem moze predstavljati fsh koji je za 2,5-3 puta veci od lh (to nije PCOS), no pitanje je koliko se rezultati tih studija mogu generalizovati na opstu populaciju buduci da su u uzorcima, u svim studijama, zene koje idu na vantelesnu. Da to i nije bas tako pouzdano govori podatak da su neke devojke s nasih foruma uspele da zatrudne na vantelesnoj i sa vecom razlikom- dakle nije nemoguce vec je verovatno rec o manjem procentu uspesnosti.
U narodnom frontu imas i odeljenje steriliteta gde mozes da radis folikulometriju i da te neko od njih vodi (ne rade oni samo invanzivne metode)
Evo malo od onog sto sam do sada sakupila s raznih strana. Verujem da ce biti korisno i drugim devojkama:

1. Veći odnos između FSH i LH, čak i sa normalnim nivoom FSH, jeste znak smanjene ovarijalne rezerve. Tačnije, izgleda da ovaj odnos generalno predstavlja klinički koristan indeks. Naime, LH značajno povišen u odnosu na FSH ukazuje na PCO, dok u obrnutom slučaju ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu. Možda je interesantno napomenuti da će neke osobe s PCO vremenom (čitaj: starenjem) regulisati ciklus kako se smanjuju rezerve jajnih ćelija i kako se povećava nivo njihovog FSH, odnosno smanjuje nivo inhibina B.
2. Inhibina B! To je hormon kojeg proizvode uglavnom granuloza ćelije iz folikula koje rastu. Smatra se da pruža neposredniji uvid u ovarijalnu aktivnost nego ostali serumski testovi. Nivo ovog hormona se smanjuje s godinama, i u negativnoj korelaciji je s FSH (dok FSH raste, inhibin B opada). Nizak nivo inhibina B trećeg dana ciklusa može da ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu i obično je povezan sa poremećajem ovulacije, smanjenim uspehom IVF-a, manjim procentom ostvarenih trudnoća i povećanim rizikom od spontanih pobačaja. Normalnim rezultatom, u stranim laboratorijama, se smatra sve što je iznad 45 pg/ml. Laboratorija „Konzilijum“ u Beogradu definiše tzv. cut off na vrednosti od 80 pg/ml (za 5-6 dan ciklusa). Da li se vrednosti uzete trećeg dana razlikuju od datih vrednosti u ovoj laboratoriji, ostaje na vama da se raspitate. Takođe, uočeno je da smanjenje nivoa inhibina B tokom folikularne faze može nastupiti i pre nego što se uoči povećanje nivoa FSH!!!
Međutim, zašto neki stručnjaci baš ne vole inhibin B kao prediktivnu meru u IVF postupku? Pokazalo se da na nivo ovog hormona utiče količina masti u organizmu žene što ukazuje na to da folikule pretilih žena ne proizvode onoliko inhibina B koliko folikule onih koje su mršavije.
3. Broj antralnih folikula (AF) i volumen jajnika su takođe dobri prediktori ovar. rezerve. Najbolji način procene AF jeste vizualizacijom preko transvaginalnog UZV. AF su mali, mirujući (uspavani) folikuli koji se mogu videti na početku ciklusa (u toku folikularne faze- podaci obično govore o trećem danu ciklusa, mada verovatno može i koji dan kasnije (proveriti s ginekologom!)). Obično se AF nazivaju folikule promera od 2-8 mm (ne postoji konsenzus oko toga, neki kažu 2-5mm a neki 2-10mm). Neslaganja postoje i oko graničnog broja (treshold) AF gde bi se sve što je ispod tog broja smatralo smanjenom ovarijalnom rezervom. Brojanje AF zavisi od subjektivnih faktora, odn. od onog koji vrši procenu. To znači da će nekoliko (obučenih) stručnjaka na UZV izbrojati različiti broj AF (neki će, recimo, izbrojati 6, a drugi, npr. 4 ili 8). No, uglavnom se smatra da je <=4 AF loš prognostički znak za ishod eventualne stimulacije jer se očekuje da će odgovor na stimulaciju biti veoma loš (ako uopšte i bude kakvog odgovora), te se predviđa prekid postupka. Dobar broj AF se smatra između 15-25, dok preko 26 se smatra znakom PCOS i postoji veći rizik od hiperstimulacije nego što se to dešava sa “prosečnim” brojem AF.
Koja je veza između broja AF i volumena jajnika? Istraživanja pokazuju da što je veći volumen to je i veći broj AF. Većina autora se slaže da jajnici s volumenom ispod 3 ml imaju znatno manje folikula.
U raznim studijama ispostavilo se da su i broj AF i volumen jajnika bolji indikatori nego uobičajeni endokrini markeri (to je mišljenje i stručnjaka sa Advanced Fertility Center of Chicago- www.advancedfertility.com).
Slike jajnika preuzete s gore navedenog sajta.
Napomena: crvenom bojom označeni su antralni folikuli


Bez medikamenata (stimulansa) Bez medikamenata (stimulansa)
Povećan volumen jajnika i veliki broj AF. Normalan volumen jajnika i „normalan“ br. AF
Ovde je označeno 16 AF.Ovaj jajnik ima ukupno Ovde je označeno 9 AF (dimenz. jajnika 30x17,8)
35 AF (ovde je prikazana samo jedna ravan- ugao) Normalan ciklus i normalan odgovor na stimulac.
Ovo je policističan jajnik (dimenz. 37x19,5) čija
vlasnica ima neregularne cikluse i koja je visoko
responzivna na FSH medikamente


Smanjeni volumen jajnika i mali broj AF

Izbrojan samo 1 AF. Jajnik (levi) pripada ženi koja Desni jajnik iste žene (dimenz. 20,9x14,4).
ima redovne cikluse i normalan bazalni nivo FSH Izbrojano 2 AF. Total (oba ovarija) 3 AF.
Dimenz. jajnika 8,9x13,6. Pokušaj stimulacije za IVF nije urodio plodom.

4. Anti-Mullerian hormon (AMH) proizvode granuloza ćelije regrutovanih folikula. AMH je identifikovan kao regulator regrutacije koji u stvari sprečava da se ne isprazne sve primordijalne folikule odjednom iz “rezervoara”. Kao i kod inhibina B, uočeno je i da nivo ovog hormona opada s godinama. Za sada, AMH je jedini pokazatelj ovarijalne rezerve čije vrednosti mogu biti procenjivane bilo kog dana ciklusa s tim što granične vrednosti (treshold) za obe faze ciklusa (i folikularnu i lutealnu) trebaju biti standardizovane. Laboratorija “Konzilijum” u Beogradu daje cut off čija je vrednost od 0,1 ng/ml za 5-6 dan ciklusa.
5. Povišeni nivo estradiola (E) trećeg dana ciklusa povezan je i sa problemima rezerve i sa uvećanom rezervom (a la PCO). One sa smanjenom rezervom imaju viok nivo E zbog ubrzane folikulogeneze, dok one sa PCO imaju povećan E zbog puno antralnih folikula, a svaka od njih luči po malo E. Uočeno je da je povećan prekid postupka stimulacije povezan i sa malim nivoom E (<20 pg/ml) i sa povišenim nivoom E (>80 pg/ml). S obzirom da visok nivo E u folikularnoj fazi (>80 pg/ml) može da na veštački način obuzda FSH (izvrši supresiju) pa da se, na rezulatatima, FSH pokaže u granicama referentinh vrednosti, ova dva hormona uvek treba proučavati u kombinaciji.
5. Prerana luteinizacija i kratka folikularna faza takođe mogu biti znak smanjene ovar. rezerve
6. Kod žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom povećan je rizik od spontanih pobačaja

UTICAJ OVARIJALNE REZERVE U PRIRODNIM (nestimulisanim) CIKLUSIMA....

Manje studije, prateći parove koji su nastojali da „zatrudne“, uočile su da se FSH nije pokazao kao neki pokazatelj koji će ukazati na to koji parovi će ostvariti trudnoću, a koji ne, a posebno ne ishoda trudnoće. Čak i kod žena s FSH većim od 10 nije bilo razlike u odnosu na ostale žene u pogledu broja ostvarenih ili iznešenih trudnoća tokom perioda u kojem su nastojale da se ostvare kao majke. U jednoj drugoj studiji (prosečna starost 33.2) pokazalo se da je procenat ostvarenih trudnoća pre imao veze s godinama nego nivoom FSH, estradiola ili brojem antralnih folikula (napomena: reč je o neasistiranoj reprodukciji).

Toliko za sada (ne znam da li sam uspela da prebacim slike jajnika)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 03, 2007 1:26 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Mozes da nam se pridruzis i ovde: http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/141/?1

Postale smo izverzirane za oblasti ginekologije, endokrinologije, asistirane reprodukcije i urologije :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 04, 2007 4:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Draga nabla,
samo da se javim i da ti zahvalim na svemu. Jedna poznanica koja studira medicinu mi je rekla za dr Vujović (koju si mi ti preporučila) da je fantastična u svakom smislu, da je pre svega fenomenalan čovek i veliki profesionalac, da je vrlo temeljna, da se izuzetno posveti svakom pacijentu što je meni izuzetno važno, td. itd. jako mnogo reči hvale za nju u svakom smislu te reči. U svakom slučaju, drago mi je da si mi upravo ti "nevidljiva osoba" preporučila takvo vrednu osobu, to mi je onako baš jedan lep dokaz da forumi što se tiče i kontakata mogu biti odlična stvar, jer se nikada ranije nisam bavila time, osim možda što bih negde pomalo zavirila.

Moraću dobro da prostudiram sve što si mi napisala kako bih mogla da te pratim jer gomilu termina koje koristiš uopšte ne razumem i ne mogu da povežem jedno s drugim dok malo bolje ne izučim tu materiju. Ovih par dana sam baš u velikim obavezama, a i verovatno sutra menjam hard disk na kompu jer je ovaj otišao, pa pošto je komp vrlo usporen i pada sistem ne mogu ko čovek da malo istražujem po internetu kako bih doglavila potrebno znanje i mogla da se priključim ovim već bogami ozbiljnim diskusijama, jer kako sam navela do skoro nisam znala ni šta je ovulacija :D . A kad sam počela mami da objašnjavam te neke nove stvari koje sam ovde pokupila, na sve što joj kažem odgovorila bi - šta ti je to i zabolela bi je glava. Blago njoj.
U svakom slučaju prevashodno se javljam s ciljem da ti iskažem svoje poštovanje što si odvojila svoje vreme za mene u želji da mi pomogneš.
A ovaj forum na serbiancafe, što pre ću ga posetiti.
Mnogo pozdrava!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 05, 2007 2:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Kad budes isla kod endokrinologa, ponesi joj i nalaze s ultrazvuka- da ima bolji pregled sta se desava kod tebe?

Ne bi bilo lose kad obavis konsultacije da napises ovde doktorkino misljenje, kako bi tvoja prica ovde imala epilog. Mislim da bi to pomoglo svima onima koji su u nedoumici.

Cao! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 05, 2007 7:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
nabla,
imam jedno pitanje. Što se tiče nalaza iz Doma zdravlja nikad mi ništa ne daju, već sve samo zabeleže u kartonu, tako da ću probati da tražim od doktorke da mi to da ili isprepisuje.

Podatke sa folikulometrije pamtim napamet kad ih diktira sestri, a inače doktorka sestri izdiktira samo dva podatka i to, debljinu endometrijuma i stanje folikula i kraj. Kada sam došla 17-ti dan i kada je folikul pukao, ona je to samo tako konstatovala i završila pregled. A mene je interesovalo npr. šta je sa žutim telom jer sam ovde čitala da ono funkcioniše narednih nekoliko dana i da se može pratiti na UZ, a nisam je ništa pitala da se ne pravim pametna i takođe sam pomislila da to možda nije ni značajno pa da je ne smaram. Takođe, pošto sam videla svoj karton, ništa više se ne beleži osim stanja endometr. i folikula.
Šta misliš, da li kada se radi folikulometrija (jer ću nadam se ići i ovog meseca) treba detaljnije ispitati i beležiti neke stvari, ako treba da li da insistiram na tome. Jer, pronašavši neki nalaz od pre par godina sa UZ videla sam da je tadašnja doktorka tu beležila i neke druge stvari, dimenzije jajnika, detaljniju dimenziju folikula (ako se ne varam), uterus itd. Pa, šta misliš, da li to treba detaljnije da se radi, kako bi neko drugi kome se obratim imao više podataka o svemu, ili prosto folikulometrija služi samo za to da se konstatuju te dve stvari.

Naravno pisaću i dalje o svemu, jer i sama volim da kad me zainteresuje nečija priča vidim kasnije šta je bilo sa tom osobom, a i možda neko bude imao sličan problem itd. Sve u svemu, razumele smo se.
"Vidimo se!"
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 05, 2007 11:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Sto se tice same folikulometrije dovoljan ti je podatak kakav je endometrijum i velicina folikule. Ja sve moje folikulometrije radim privatno tako da imam slike uterusa i jajnika sa folikulima sto mi omogucava da trazim "second opinion" ako se za tim ukaze potreba. Takva situacija se desila prosli ciklus kada doktorka u jednoj ordinaciji nije bila sigurna da li je folikul pukao ili se pretvorio u cistu- drPedjaDj je razresio dilemu naucivsi me kako izgleda folikul koji je pukao. Verovatno je i pomenuta doktorka to znala- pretpostavljam da je htela da me u sledecem ciklusu navede da cesce pratimo rast folikule (citaj: cesce dajem pare).
Sto se tice pracenja zutog tela- ne znam, ja to nikad nisam radila, ne znam ni da li ima potrebe za tim. Funkciju zutog tela mozes indirektno proveriti proverom nivoa progesterona. Obicno se radi jedno testiranje i to sedam dana nakon ovulacije (ako je ovulacija bila 14. dana onda progesteron proveravas 21. dana). Postoje mnoge kontroverze oko utvdjivanja funkcije zutog tela pracenjem samo jedne vrednosti progesterona (buduci da se luci pulsatilno- tako da u momentu vadjenja krvi nikad nisi sigurna da li si potrefila vrh "sinusoide" (talasa) ili dno). Ali s druge strane i ostali hormoni se luce pulsatilno tako da i njihova vrednost u tom slucaju ne bi imala nikakvu dijagnosticku svrhu.

Ovaj ciklus sam se igrala detektiva tako da sam sama sebi "prepisala" vadjenje progesterona 5,7 i 9 dana ciklusa i pokazao je predvidjenu krivu (max. konc. 7 dana). Takodje vrednost progesterona u ovom ciklusu mi je znatno visa nego proslog meseca i nadam se da ce se to odraziti i na duzinu ciklusa (odn. duzinu lutealne faze). Inace u poslednje vreme imam problema s duzinom lutealne faze (iako je progesteron preko 10). Takodje prepisala sam si i vit B6 jer procitah da dize progesteron i produzava lut. fazu, kao i vitex agnus castus (ima ga u tabletama PMS Care). Stvarno "radi"!!!

Toliko :D ...odoh da malo radim!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 06, 2007 1:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
draga nabla,
evo dva odgovora koja sam dobila na drugim forumima u vezi mog početnog pitanja u ovoj temi. Zanimljivo je da su oba doktora dala isto mišljenje da smatraju da mi je uredan hormonski status, da ne vide problem i da ne treba uzimati nikakvu terapiju. Da napomenem da sam odgovore dobila izuzetno brzo.

1. Odgovor sa sajta (Mr. sc. Erden Radončić): * REKLAMA *
Po ovome sto stoji ne treba ti raditi više homrone, jer se oni ne mijenjaju na kraći rok od 1g - znači, bit će takvi još godinu dana. S obzirom na dob, to su uredni nalazi. Posto uz to imate i redovite cikluse, mislim da za sada nema nikakve potrebe za terapijom.
U principu, sve nalaze dovoljno je raditi 3. dan ciklusa (nema potrebe ponavljati ih u sredini i 20-22 dana), osim progesterona, koji se radi nakon predpostavljene ovulacije.

2. Odgovor sa sajta (Dr Milan Stefanović):
* REKLAMA *
Po svemu sudeci (hormonski status i folikulometrija) Vi nemate problem u tom domenu - uredan hormonski status sa ovulatornim ciklusima. Pitanje je koliko ste dugo u aktivnosti za detetom i koliko ste nestrpljivi. Ukoliko uz redovne sex. odnose sto podrazumeva odnose najmanje dva puta nedeljno ili jednom u 4 dana (bez koriscenja zastite) ne dodje do trudnoce u roku od godinu dana - to se po definiciji smatra problemom (infertilitas) te je potrebno obratiti se ginekologu za pomoc- sto podrazumeva protokolarno ispitivanje oba partnera. Moj savet je da se opustite i ne razmisljate imperativno o trudnoci ovog leta, a ako do nje ne dodje s jeseni se obratite lekaru. Ne treba da pijete nikakve lekove.

A tebi nabla, zahvaljujem na odgovoru u vezi folikulometrije. Mislim da ću postupiti kao što je rekao dr Stefanović i ovog leta pustiti mozak na otavu. Odradiću brisiće, možda folikulometriju, suprug šta treba, i to je to. Za sada verovatno neću ići ni kod endokrinologa. Nek prođe leto pa ćemo videti...

p.s 1. Ne znam da li bi te interesovalo, pročitala sam jedan po meni prelep i umirujući odgovor na pitanja onima koji ne mogu imati decu, onima koji ne žele drugo dete i onima koji žele mnogo dece, od starca Pajsija Svetogorca. Mene je to ispunilo nekim spokojem, a odgovor verovatno za one koji ne veruju u Boga može biti i nezadovoljavajući. Ali je u svakom slučaju vrlo umirujući. Ukoliko želiš, mogu ga staviti ovde.

p.s. 2. Da napomenem i ovo iako nije ginekološka stvar, ali čisto kad smo već ovde, da se zna, možda nekom zatreba. Imala sam vrlo nisko gvožđe (2-3), jedino su totheme ampule prošlog leta uspele da ga podignu do blizu 20 ali je brzo palo kad sam prestala sa totheme itd. kuburila sam stalno sa tim. A onda sam početkom maja uradila analizu, bilo je 6,6. Počela sam da pijem pivski kvasac (pročitala sam za to u vitaminskoj bibliji) sa dodatkom Fe i vitamina B (ne znam kog beše), i posle popijene samo jedne kutije (10 dana po 3 tablete) gvožđe je bilo 18,7. Sada pijem pivski kvasac bez ikakvih dodataka (jer sam pročitala da on sam po sebi sadrži izuzetno puno gvožđa), pa ću opet proveriti.

Probaću tu foru sa vitaminom B6!
Pozdrav i srećan rad!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 06, 2007 7:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
E bas mi je drago da je neki ginekolog potvrdio da je sve Ok i to bas ne neki. Za dr. Radoncica znam- devojke sa foruma Roda ga mnogo hvale. S druge strane drago mi je i sto sam bila u pravu- ma trebala sam ja da budem lekar :D
Za sajt koji spominjes (zdravlje i zivot) znam od ranije, ali eto nikad nisam postavila pitanje. Danas sam napravila izuzetak- ti si me indirektno potakla i hvala ti na tome.
Ako nisi u mogucnosti da ides na folikulometriju (npr. nalazis se na moru) mozes da pratis preko LH testova kada ce ovulacija (mozes da ih kupis u apoteci- Ovugnost ili Ovulin)- posle max. konc. LH u urinu ovulacija nastupa za 24-36 sata. A kasnije eventualno da proveris nivo progesterona da vidis da li je sve bilo OK s ovulacijom.

Sto se tice starca Pajsija Svetogorca volela bih da vidim taj odgovor!

Ovo je bio dobar epilog! Opustite se i uzivajte!

Pozdrav, nabla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 06, 2007 8:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
draga nabla meni je sad još lepše što sam dobila odgovor od doktora koji je tako hvaljen i u koga vidim da veruješ. Inače, dr Radončić mi je odgovorio dva puta i na oba odgovora sam čekala samo nekoliko dana. Upravo sam videla da si mu i ti pisala, a videla sam da je naša hermana (verovatno je to ona) pisala dr. Zori, mada sam se i ja njoj obratila ali odgovora nema već neko vreme. Možda nebi bilo loše da i ona pokuša da piše i dr Radončiću.
Nisam bila upućena u tvoj slučaj, vidim da si prošla kroz baš teške trenutke. U sve to o čemu pišeš se uopšte ne razumem ali ti u svakom slučaju želim svu sreću. Nadam se i volela bih da ti dr Radončić da jedan dobar odgovor, a sigurna sam da hoće.
Hvala ti što pored sve svoje muke imaš volje da pomažeš drugima i da ih posavetuješ. Čula sam za ove Ovugnost štapiće, ali vrlo površno, dakle, vidim da ti smatraš da su oni dobra stvar, moguće da ću ih koristiti jer moja dr iz DZ ide na odmor pa ako ne budem radila folikulometriju njih ću koristiti i uraditi progesteron. Hvala na savetu, super ideja!
Ovo od starca Pajsija ću postaviti ovde verovatno već večeras, trebam da prekucam.
Pozdrav za nesuđenu lekarku! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 06, 2007 11:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Драга набла, ево шта каже старац Пајсије:

Из књиге „Чувајте душу“, разговори са старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету, Београд, 2003, стр.46-48

„Постоји много супружника које мучи проблем деце. Неки, због одређених разлога, немају деце и желе да усвоје туђе дете, други намеравају да имају једно дете и користе разна заштитна средства како не би имали више деце, док неки постављају себи за циљ да имају много деце... Дакле, често се дешавало да очеви породица од старца затраже савет и по том питању.
Старац је наглашавао да је нужно имати поверења у промисао Божији, уместо да се прихватају људски програми, јер децу даје Бог. Он једини зна хоће ли их дати, када ће их дати и колико ће их дати – и то не зна нико осим Њега. „Будући да је живот постао тежак, неки се труде да имају само једно дете и чувају се да не добију још деце“, говорио је старац. „Међутим, то је велики грех, јер тиме показују уверење да ће своје животе они боље устројити него Бог.“
„Будући горди, они потцењују свемудри промисао Божији. Бог види и њихово душевно и њихово економско стање, као и много тога што ми не видимо и за шта не знамо ни да постоји. Дакле, ако је породица сиромашна и тешко издржава и једно дете, родитељи се свим силама труде да се не роди и друго. На тај начин се супротстављају вољи Божијој, што није разумно решење. Напротив, требало би веровати да ће добри Бог, ако донесе друго или другу децу на свет, исто тако <i>знати шта нам је потребно и пре него што то затражите од Њега,</i> и да ће се побринути и за економско јачање породице.”
Онима, који немају деце и покушавају да их добију било путем вештачког оплођења било усвајањем туђе деце, старац је објаснио да Бог то чини за њихово добро. Он нешто види и зато не даје децу. Не би требало вршити насиље на Његовим благовољењем; чак и ако би се, користећи људске начине домогли онога што желе, увериће се да им Бог није дао дете јер је бринуо о њиховом добру. Требало би знати да је добро само оно дело, које је сагласно са вољом Божијом, а не оно које остварујемо својом упорношћу и људским средствима.
Многим људима Бог није дао децу с посебним циљем, да на тај начин заволе децу целог света као своју сопствену. Старац је помињао да је познавао некога, ко није имао своју децу, али му је било „проблематично“ да прође улицом, јер би тада сва деца из те четврти потрчала ка њему. Улицом је пролазио уз велики напор, јер је био окружен децом која су га волела. Бог га је лишио мале породице, али му је дао право какво се даје само неколицини – да припада великој породице Христовој.
Старац је такође помињао и свете Јоакима и Ану, који до дубоке старости нису имали деце, што се тада сматрало за велико зло. Међутим, Бог је знао да ће се од њих родити Богородица, која је, са Своје стране, родила Спаситеља свих људи, нашег Господа Исуса Христа!
Старац је, дакле, говорио да не би требало да присиљавамо Божију доброту, него да се молимо да буде Његова добра воља.
Поред овога, старац је говорио и о родитељима којима је циљ да добију много деце: „Бог то, наравно, допушта, јер поштује човекову слободну вољу. Родитељи се, међутим, убрзо суочавају са великом бројем проблема. Мајка је исцрпљена јер има снаге само за двоје деце. Преценивши своју снагу, она их је родила осморо, због чега лостаје нервозна јер не може да се суочи са васпитањем великог броја деце. Тако се и она сама уверава да није требало да она сама одлучује о томе.“
Тако је старац саветовао оне који су се о томе распитивали, и настављао: "Бог одређује број деце у породици. Бог није неразборит и зао и чим види да не можемо поднети одгајање још једног детета, Он прекида рађање... Један отац је имао седморо деце и одгајао их је с великим тешкоћама. Међутим, није примењивао никаква средства да би зауставио рађање деце."Препуштам то Богу", говорио је. Од тог времена, иако је још био млад, није више добијао децу.
Онима, који се труде да на сваки начин добију децу, старац је саветовао да не би требало обраћати пажњу на то што људи говоре него да би то требало препустити Богу, а Он ће и дати дете, у време које је само Њему познато. Неки, који нису смирени и духовно устројени, траже од Бога да им подари дете у оном тренутку кад они то пожеле. Бог им даје дете, али они убрзо увиђају да дете, како расте, постаје нервозно, јер је наследило страсти својих родитеља, док они сами бивају још неспокојнији јер су - без његове кривице - добили наследника својих страсти, које нису очистили пре него што су упорно почели да од Бога траже дете."
"Дакле"" говорио је он, "супружници су дужни да се у потпуности предају у руке Божије и да не буду они, који својом вољом спречавају Његово благовољење. Нека Богу препусте да Он дејствује сагласно са Својом вољом и Својим свезнањем, јер ће се на тај начин у њихове душе уселити благодат Божија и Његов благослов који ће, истовремено, покривати и њихову породицу."

Поздрав, нека те Бог чува!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 07, 2007 1:44 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
slušam ja tebe, ništa ne brini :) . Tekst je odličan i ja se u potpunosti slažem sa izrečenim. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 07, 2007 11:31 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
srećno hermanče i da ti što pre stigne odgovor! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 07, 2007 11:39 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
ah,da, sinoć mi pade na pamet nešto u vezi nable. Možda će zvučati naivno od mene koja se skoro uopšte ne razumem, ali setih se jednog primera: moj brat od tetke, pa njegova bivša žena, imala je pobačaj za pobačajem, barem 3-4 koliko ja znam, sve u 2. ili 3. mesecu trudnoće. Na kraju znam da mi je taj brat skrenuo pažnju da obavezno proverim ešerihiju ako želim zatrudneti, jer je njoj to na kraju otkriveno i to je uzrokovalo pobačaje. Moguće da je to nabla već radila, ali nije na odmet da pomenem. Na žalost nastavak ne znam jer oni nisu više zajedno.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 72 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: