Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 26, 2009 4:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am
Postovi: 92
I mene ovo zanima, jer imam slicne dileme. Koliko je opasan vaginalni porodjaj kod karlicnog polozaja bebe?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 26, 2009 9:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Nije opasan, jedino je rizik po bebu nesto veci. Carski rez je najbezbednija opcija za bebe cak i ako su dobro okrenute, ali to niposto ne znaci da je vaginalni porodjaj opasan, jednostavno je rizik po bebu nesto veci nego kod carskog reza. U najvecem broju slucajeva bebe koje su dosle na svet vaginalnim porodjajem, bilo da su karlicno okrenute ili ne, sasvim su zdrave. Naravno sve to pod pretpostavkom da ako dodje do nekog problema, lekari momentalno reaguju i rade hitan carski, a ne da forsiraju vaginalni porodjaj po svaku cenu i upropaste i zenu i dete. Evo da citiram Bubamaru koja citira Obgyn

"Danas sam pročitala na forumu šta poštovana OBGYN kaže o mom problemu:

“ako se beba ne okrene do termina i ostane da prednjaci zadkom /znaci potrebno je da se uradi ultrazvuk u 36 nedjelji, i ako jos uvijek guza prednjaci, potrebno je da nadjete ginekologa koji radi vanjski okret! predlazem da to bude u bolnici u kojoj moze da se uradi carski rez, i ako ne uspiju, onda je potrebno zakazati planirani carski rez, poslije 38 nedjelje... Nemojte se poradjati vaginalno, jer su istrazivanja pokazala da bebe koje prednjace zadkom imaju mnogo bolje rezultate ako su rodjene carskimr rezom nego vaginalno.“ Govori još o tome da bebe koje su bile karlično okrenute a rodjene su vaginalno moguće da kasnije imaju nekakav drugi deficit kao što su problemi učenja, pamećnja i druge fine promene u inteligenciji koje se zapažaju tek kasnije u životu… "


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 26, 2009 11:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Babyboom je napisao:
Bubamaro,
Kako i se na kraju porodila? Molim te napisi iskustvo...Ja sam u istom sosu...36 nedelja, beba karlicno, a moj dr kaze da je karlicni porodjaj normalan, a carski rizik.
Na sledecoj kontroli cu traziti carski, ne mogu da verujem da predlaze karlicni porodjaj.Inace, u pitanju je ugledan doktor iz Visegradske.


ovako, ja Nikolina35 sam se pošto sam zatrudnela ponovo upisala sa novim nikom - bubamara. Rešila sam da dok sam trudna ne budem ona Nikolina35. Pojma nemam tačno zašto, malo sam komplikovana. Nikolina35 je rešila da se ponovo oglasi kao Nikolina35 tek kad postane mama. U svakom slučaju evo šta se dogodilo:

Moja agonija je trajala sve do noći oko 23h a ujutru su mi u 8h zakazali da dođem u bolnicu. Nisam imala mira do tada. U međuvremenu sam i dalje istraživala, zvala sam i nekog čoveka koji je pisao neke studije u vezi toga koji je porođaj bolji u slučaju kad je beba okrenuta karlično – potvrdio mi je sve što sam i sama mislila. Imao je i statističke podatke koji su to dobro potkrepili. Sve vreme sam bila duboko uverena da je carski rez jedina ispravna opcija porođaja u mom slučaju, i da prirodni porođaj nosi ogroman rizik i za mamu i za bebu i nisam mogla da se pomirim sa bilo kakvim ubeđivanjima da je prirodni porodjaj ok. Jer istina je da NIJE. Ogromne rizike nosi za bebu.

Sve do pred kraj sam htela da se porodim u Gradskoj bolnici, samo iz razloga jer živim vrlo blizu, pa i mm može lako da me obilazi. Dr koji mi je tamo vodio trudnoću mi je pred kraj 9. meseca bez uvijanja rekao da cr ima cenu – 500eur, zatim da odlazi na odmor i da me može poroditi njegova veza od par lekara sa zvaničnog spiska lekara. Meni je to bilo neprihvatljivo, iz mnogo razloga, htela sam i da se izborim za svoje pravo glasa. Bila sam veoma ljuta. Krajem avgusta mm i ja smo otišli kod načelnika. Ponela sam papire sa mnogim teorijama u vezi prednosti porođaja carskim rezom u slučaju kad je beba u karličnom položaju. Razgovor sa njim smo snimali mobilnim telefonom. Ono što sam doživela u razgovoru sa njim, smatram da se može doživeti samo od jednog pišljivog šarlatana, jednog neobrazovanog čoveka, zatupljenog, jednog sebeljubljivca, čoveka koji se jedva nazire od svoje sujete. I sada mi se srce steže od poniženja koje mi je priredio. Razgovor je skoro u startu blokirao pitanjem: šta ste vi po struci i pošto nisam njegove struke reče da se onda ne mešam u njegovu struku. Pošto je naravno javna tajna da se carski rez na zahtev plaća, nije bilo govora da on uvaži moju teoriju, već je rekao da me sigurno ne mogu porađati carskim rezom jer karlični porođaj nije indikacija za cr. Ja sam ipak krenula dalje u napad, on se zgadio na moje papire koje sam donela i ispodvlačila da mu pročitam, na kraju je rekao da pošto izazivam sudbinu on mi predviđa da ću loše proći na porodjaju. Ja sam do kraja razgovora već ridala, ma na sav glas sam plakala, izašla sa mm, zatim je izašao i gospodin NAČELNIK, videla sam kako je prošao kao pored “turskog groblja”, pogledao me jednim odvratnim hladnokrvnim pogledom, zašo iza nađih leđa i nestao ko puvanjak (da mi oprostite). Zauvek je nestao iz našeg života. Da ga nikad u životu više nevidim, sram ga bilo.
Smirila sam se, onako trudna i teška i potresena uputila se tamo da se zalim – u onaj klinac (da oprostite) za zaštitu prava pacijenata, i kad smo skoro stigli, mi lepo seli ispred prodavnice, kupili sok, malo-pomalo sam se smirila, sagledala situaciju i odustala od “ispravljanja krive Drine”. Setila sam se da verovatno naš dragi Bog ima drugačiji plan i to me je utešilo. I načelnik, ima ko će njemu da sudi, njemu na dušu. Promenila sam odluku – porađaću se u NF.

Odem na pregled u NF, u savetovalištu za trudnice počne nepoznata dr da me ubedjuje – što, nije strašan prirodan porodjaj itd. Nisam imala kud – rešila sam šta mi Bog da.

I, ipak, brinem ja tako danonoćno. Ali, pošto smo mm i ja verujući (pravoslavci), idemo na Svete Liturgije, pričešćujeno se… on je opušten sve vreme, uveren da će Bog to da razreši i da će sve proteći super. Uveren je da ću dobiti cr koji smatram da je najbolji za mene i našu bebu. Ja mu danima, nedeljama protivrečin, ne verujem… uprkos svemu što je Bog učino do tada za nas.

Došla je noć, oko 23h, ujutru u 8h da budem u NF, da legnem. Spremamo se za spavanje. Odjednom, na volšeban način, stiže poruka na mobilni od jedne osobe, koju nismo videli par meseci (tako nešto) i koja nema pojma za naše dileme. U poruci upućenoj mm piše, misleći da sam već u porodilištu: kaži prezime, broj sobe, moja jako dobra prijateljica je (važna osoba)… pomoći će šta god da treba. Izmenjasmo poruke. Odosmo ujutru u NF, smestiše me u bolnicu preko veze koju nam je sam Gospod poslao. Prespavala sam tamo noć i pustila da Bog sve lepo dalje povede. Ujutru odjednom počeše da me traže, postupali su prema meni ko da sam Karleuša, čak i one koje su izgledale grube na hodniku su mi tepale, odradiše sve što treba, staviše me na sto i odvezoše u operacionu salu. Nisam se ni osvestila a već sam postala majke divne devojčice.

Neizmerno smo zahvalni Bogu što nam je pomogao. Mnoge stari koje nam se dešavaju, mala čuda u našem životu, malo-po-malo jačaju našu veru u Njega.

Drage ženice koje ste u istom sosu u kome sam ja bila, želim vam puno sreće!

Za kraj, svim pravoslavnim hrišćanima želimo srećan današnji praznik Sv Simeona Mirotočivog! Slava Gospodu za sve!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 4:14 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Bas mi je drago sto je sve tako lepo proslo, i cestitam na maloj lepotici :)

Ako zelis i imas vremena, mogla bi ovu pricu da posaljes na http://www.majkahrabrost.com/

posto baca svetlost na dosta toga pogresnog u zdravstvu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 9:12 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
E, to je stvarno SRAMOTA! Porodila sam se u porodilištu iz koga svi beže glavom bez obzira i to jure veze za Beograd, a u Beogradu izgleda još GORE.
Ovde je sasvim normalno, bez ikakve veze, bez 500 evrića i slično, da ako je beba okrenuta karlično, pogotovo kod prvorotki, da ako majka ima zdravstvenih problema (pogotovo sa kukovima i karlicom), da ako je majka starija preko 35 godina da se u samom startu, ZNAČI na početku trudnoće, PLANIRA CARSKI REZ I TO SE NE PLAĆA.
Osoblje je, moglo bi da se kaže, OK. Bilo je slučajeva da se u poslednjem trenutku otkaže carski rez, jer se npr. beba okrenula pred sam porođaj i/ili se dođe do zaključka da majka može da izgura normalan porođaj.
Ne kažem da ovde nije bilo horor priča tipa da se žena porađa 48 sati pa se onda zakaže carski rez u poslednjem trenutku, ali to se uglavnom dešavalo u periodu hiperinflacije kada ni jedna zdravstvena ustanova nije imala dovoljno sredstava za rad pa se na svemu štedelo, nažalost, često je bilo i ljudskih žrtava (što bi rekli ameri, koletarna šteta).
Doduše, kod mene je verovatno imalo uticaja što sam privatno išla na kontrole kod doktorke koja me je porodila (moj izbor, kada sam zatrudnela, okrenula sam broj privatne bolnice, neznajući ni kod koga zakazujem, da bi se ispostavilo da ista doktorka radi i u državnoj bolnici - porodilištu). Nije bilo pritisaka da porođaj obavim privatno. Od rođenja imam problema sa kukovima, posle se ispostavilo da je beba okrenuta karlično. I od prvog dana se znalo da će porođaj da se završi carskim rezom. Doduše kod mene je to bio i ostao jedini način.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 10:32 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
Nikolina35 je napisao:
ovako, ja Nikolina35 sam se pošto sam zatrudnela ponovo upisala sa novim nikom - bubamara. Rešila sam da dok sam trudna ne budem ona Nikolina35. Pojma nemam taèno zašto, malo sam komplikovana. Nikolina35 je rešila da se ponovo oglasi kao Nikolina35 tek kad postane mama.


svako ima pravo da na internetu radi sta hoce i da se predstavlja kako hoce. samo, moj problem je sto automatski smatram da je ovo perverzno i da nije bas normalno da se tako menjaju identiteti... mislim, cemu? i jedno i drugo su nadimci, ili sifre, sta vam znaci da ih menjate? ima i slucajeva kad jedan isti ucesnik odgovara sam sebi, pod drugim nikom... stavrno ima poremecenih ljudi.

pozdrav i vama i vasoj bebi. sve najbolje.

p.s. ne ocekujem da odgovarate na ova pitanja, to je samo moje glesno razmisljanje...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 11:11 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am
Postovi: 92
Nikolina35, hvala ti na ovim informacijama i drago mi je sto se sve dobro zavrsilo!
Donka, hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 12:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
isidora je napisao:
moj problem je sto automatski smatram da je ovo perverzno i da nije bas normalno da se tako menjaju identiteti... stavrno ima poremecenih ljudi


Čistom je sve čisto, kaže starac Tadej. Veliki pozdrav od Nikoline-bubamare, njenog muža i njihove bebice!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 12:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Za mene je to što se dogodilo prošlost. Takođe, mogu samo da zahvalim Bogu na tom ružnom događaju. U momentu kad se to dešavalo osećala sam se jako povređeno i revoltirano. Kasnije sam sagledala da je sve bilo vođeno mudrom promišlju Božijom, da nije bilo ružnog iskustva sa načelnikom, ne bih otišla u NF u kome sam doživela sreću, dobila potvrdu svoje vere, i uopšte ko zna šta bi se dogodilo sa nama. Zato, smatram da bih pred Bogom bila nezahvalna da sad ponovo čeprkam po prošlosti (to postavljanje priče na MajkaHrabrost itd.) kad je On sve učinio za moje dobro i pokazao mi kako trebam da razmišljam. To bi bio pokušaj osvete, a to nigde ne vodi. Kako čovek dublje ulazi u veru, polako sve više uviđa da događaji u njegovom životu imaju mnogo dublji smisao i da treba da se trudi da gleda ispod površine i onda će lakše da tumači putokaze.

Ono što sam doživela od načelnika smatram da je nepravedno za porodilju – a nepravda je to što mi je objasnio da ako porodilja insistira na CR kad je beba naopako i svim silama se upinje da ne dođe do prirodnog porođaja, a ovi joj ipak ne daju da se tako porađa već odluče da je porađaju prirodno, pa se ne daj Bože nešto loše desi bebi, na moje pitanje: KO ONDA SNOSI RIZIK? odgovorio mi je krtko i jednostavno – VI! - Kako ja? - Lepo vi! Zatim, kad sam ga podsetila da imam 36g, da nemam kondicije kao nekada da izguram prirodni porođaj koji će sigurno biti teži nego da je beba lepo nameštena i da sam prvorotka – reče mi samo da su žene nekada sa tim godinama bile babe, ali da je danas ta granica pomerena.

Tu bi stvarno trebalo poraditi, izmeniti te gluposti i dati porodilji pravo da bira. U mnogim zemljama je karlični položaj bebe apsolutna indikacija za cr. Kod nas u društvu je na svim poljima haos, pa tako i ovde. Ja zaista nemam vere da će se ove stvari lako srediti. Žao mi je kad pročitam šta su sve žene proživele i smatram da je ovaj razgovor sa načelnikom u poređenju sa tim sitnica. Imali smo zaštitu Božiju, slava i hvala Bogu za sve.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 1:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Nije taj sajt postavljen iz osvete, vec upravo da bi se stvari promenile, da bi sve te price izasle u javnost i da bi neko ko je u poziciji da reaguje i da to vise ne dozvoli shvatio kolika je razmera problema u porodilistima. Ako su vec te zene nastradale, da njihove cerke ne bi morale da prodju isto tako, kao sto je do sada bilo. Ali razumem sta hoces da kazes i to je u redu, niko nije u obavezi da vodi bitke ako ne zeli. Samo ne bih da ispadne da zene koje su slale te price mrze i zele da se svete, kad samo zele da pomognu drugim zenama da se nesto promeni nabolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 27, 2009 4:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
donka je napisao:
Nije taj sajt postavljen iz osvete

naravno, donka, eto, mogu pogrešno da se shvatim i drago mi je što si me ukapirala. Ta spremnost da nešto sagledaš sa lepe strane a ne da odmah krećeš u napad, govori o tvojim dobrim namerama i sa takvim ljudima je lako sporazumeti se. Htela sam da kažem mnogo sa što manje reči i svakako da može da se shvati kako si navela, što mi nije namera. Izuzetno podržavam ovu akciju (da je tako nazovem), čak sam i delimično učestvovala vezano za neku drugu temu, te žene smatram veoma hrabrima, a Krugolinu (glavnu kenguricu) veoma srčanom i borbenom ženom, divim joj se, ja za tako nešto ne bih imala snage. Ovo što sam navela da mislim da bi bila osveta je svojstveno mom slučaju i vezano je za nešto drugo a ne za MajkuHrabrost. To je nešto najbolje što se konačno kod nas dešava, svaka čast! Retki su takvi odvažni ljudi koji su spremni da menjaju svet.
Hvala na lepim željama i srcačan pozdrav svima!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 51 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: