Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Sub Okt 11, 2008 7:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 7:11 pm
Postovi: 4
Na prvom pregledu doktorka mi je rekla da se nalazim u drugoj nedelji trudnoce i da sam malo poranila sa dolaskom, ali hteli smo da budemo sigurni da li je beba na putu. Dala mi je da pijem Folan dva puta na dan ujutru i uvece, medjutim te tablete su od 5mg a na internetu sam nasla da je preporucena dnevna doza 0.4mg. Folan sam pocela tad da uzimam, tj. od druge nedelje trudnoce, znaci pre trudnoce nisam, pa da li je to mnogo ili..?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 11, 2008 8:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm
Postovi: 206
I ja pijem 2x1 isto od 5mg i lekari kazu da se sam izbaci sav visak iz organizma,a posto je u trudnoci potrebna folna kiselina nije mnogo.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Pet Apr 01, 2011 3:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 3:00 pm
Postovi: 4
Zelela bih da ponovo podignem ovu temu posto imam licnu nedoumicu. Naime, planiram trudnocu, mozda vec sada, i ne znam da li da uopste pijem folnu kiselinu posto mi je jedan ginekolog rekao da pijem a drugi da nema potrebe uopste za tim, ali nije obrazlagao. Ima nekih istrazivanja o njenoj stetnosti u smislu dodataka u vidu tableta posto navodno moze da se nagomilava u fetusu. Koliko sam ja gledala po forumima vecina zena je pila od samog pocetka jer se valjda taj savet prenosi sa jedne na drugu trudnicu. Mene interesuju ima li nekih novih informacija i preporuka iz licnog iskustva i razgovora sa ginekolozima? Ono sto mene jos muci to je doza. Na stranim forumima je preporuka za Ameriku, Australiju, Kanadu, Englesku da se uzima 400-800 MIKROGRAMA (mcg). A iz nekog razloga nasi ginekolozi preporucuju 5 MILIGRAMA (mg), nekad i 2x1 dnevno, sto je ogromna razlika, pa mi nista nije jasno, otkud toliko odstupanje od sveta? Cak po apotekama moze da se nadje Folnak 5mg i hrvatski Folacin 5mg i oni su registrovani kao lekovi, a postoji Galenikina folna kiselina u toj dozi od 400mcg ali je registrovana kao dodatak (suplement). Sta treba piti i u kojoj dozi i zasto i ima li i stetnih posledica? Da li ako se jede dosta voca i zdravo se hrani treba uopste uzimati u tabletama folnu kiselinu? Bila bih zahvalna radi svih trudnica da nam se javi neki ginekolog ili ObGyn sa objasnjenjem/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Sub Apr 02, 2011 10:14 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Folna kiselina je važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Ima značajnu ulogu u ertitropoezi (stvaranju crvenih krvnih zrnaca). Tako manjak ove kiseline u organizmu dovodi do anemije. Ima bitnu ulogu u konverziji aminokiselina, pre svega snižava nivo homocisteina u krvi. Povišen nivo homocisteina u krvi može dovesti do začepljenja krvnog suda. Ima značajnu ulogu u razvoju ploda, jer je bitna za normalan razvoj nervne cevi kod novorođenčeta

http://sr.wikipedia.org/wiki/Folna_kiselina

OVde ginekolozi preporucuju da se sa folnom kiselinom pocne vec kad planirate trudnocu. Zaista je bitna i neophodna pogotovo u prvom trimestru.
Preko hrane se ne unosi u dovoljnoj kolicini pa je potrebno koristiti kao dodatak tablete.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Ned Apr 03, 2011 10:18 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 4:05 pm
Postovi: 247
400 mikrograma je isto što i 4 miligrama,samo je to različito obeležavanje,tako da 5 mg ulazi u opseg od 4-8.Folna kiselina jeste bitna,ali prvenstveno je važna zdrava ishrana sa puno zeleniša.Ako pijete multivitamine za trudnice,ne treba da pijete dodatno folnu kiselinu,a ako ne pijete ništa ,onda bi bilo poželjno da pijete folnu i C vitamin.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Pon Apr 04, 2011 10:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 3:00 pm
Postovi: 4
Hvala na odgovoru, ali jedna jako bitna ispravka 400 mikrograma je 0.4mg (miligrama), sto znaci da pricamo o 12 puta vecoj dozi koja je sadrzana u 5mg (to je FOLNAK ili FOlACIN) i sto nasi ginekolozi uglavnom preporucuju nekad cak i 2 puta dnevno po 5mg, a meni kao laiku to izgleda kao mnogo veliko odstupanje od preporucene doze u svetu, pa mi nije jasno sta se tu desava. A i imala sam prilike da razgovaram sa ginekologom koji kaze da to ne treba da se pije kao dodatak, ima i nekih novih istazivanja u svetu koja govore o stetnosti, postavicu to ovde. Zbog svega toga sam zelela da cujem objasnjenje. Jos jedna bitna stvar uz folnu kiselinu (400 mikrograma) treba unositi i vitamine B12 (6 mikrograma) i B6 (2 mg), kao preporucenu kombinaciju ako se vec pije, a ne samostalno kako je vecina nasih ginekologa preporucuje, a i ne moze da se nadje ta kombinacija u apotekama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Pon Apr 04, 2011 10:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 3:00 pm
Postovi: 4
Evo nekih clanaka (stranih) koje sam ja nasla na internetu i linkova:

Folati dobri, folati loši


Novorođenčad i dojenčad majki koje su uzimale folnu kiselinu (folate) tijekom rane trudnoće mogla bi imati povišeni rizik od pojave dišnih bolesti, prema rezultatima studije provedene u Norveškoj.


Uzimanje folata u ranoj trudnoći može povećati izglede za pojavu sipnje (wheezinga) kod bebe. Dojenčad rođena od majki koje su uzimale folate u prva tri mjeseca trudnoće imaju veće izglede da će imati dišne probleme.

Folati se preporučaju zbog smanjenja rizika od pojave prirođenih defekata, i mnoge zemlje dodaju u brašno folnu kiselinu.

Istraživači su proučili podatke od više od 32 000 djece rođene između 2000. i 2005. godine koja su bila dio studije naziva Norwegian Mother and Child Cohort Study. Majke su bile promatrane što se tiče njihovih prehrambenih navika i uzimanja dodataka prehrani (uključujući i folate) u više vremenskih točaka prije i nakon rođenja djeteta.

Nakon prilagodbe u skladu s ostalim čimbenicima, istraživači su pronašli da su dojenčad čije su majke uzimale dodatke folata tijekom prva tri mjeseca trudnoće imala blago veće izglede u odnosu na drugu djecu da će imati pojavu sipnje i/ili respiratornih infekcija do dobi od 18 mjeseci. Ta su djeca imala i 24% veće izglede da će biti primljena u bolnicu zbog liječenje respiratorne infekcije.

Studija je objavljena u trenutnom izdanju časopisa Archives of Disease in Childhood.

Istraživači su istaknuli da folati i drugi vitamini utječu na biokemijski proces naziva metilacija, koja zatim mijenja genetsku aktivnost. Ne postoji sveobuhvatno istraživanje o utjecaju metilacije na imuni sustav i dišne bolesti. No ipak, nedavni dokazi upućuju na to da bi metilacija mogla igrati važnu ulogu u razvoju određenih imunih T-stanica i utjecati na razvoj upale dišnih putova u ranom djetinjstvu, što je pretpostavio tim iz Norveške.

Studije na miševima pokazale su da visoke razine folne kiseline i drugih sličnih tvari u ranoj trudnoći mogu povisiti rizik od pojave alergijske astme potomstva.


Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Net.hr
15.12.2008.
http://arhiva.net.hr/zdravlje/page/2008 ... 72006.html

Ovo o vezi folata i respiratornih problema je svjeza studija jesen 2008, tako da ne vjerujem da je itko ranije na to mislio.
Umjereni povremeni unos folne je OK (a narocito ako netko dokazano ima manjkova), no slazem se da s nicim ne treba pretjerivati.

Ovdje je link na originalni sazetak norveskog rada koji korelira bolest respiratornih problema u djece do 18mj i uzimanja sintetskih folata:

http://adc.bmj.com/cgi/content/abstr....2008.142448v2

Evo na brzinu sam prevela mehanizam djelovanja objavljen u ovom clanku:

http://www.nutraingredients.com/Rese...-in-baby-Study

"Komentirajuci potencijalni mehanizam, Haberg i suradnici kazu da komponente poput folata i folne kiseline djeluju kao metil donori, sto znaci da uticu na proces metilacije (biokemijski proces) koji modificira geentsku aktivnost.

Oni dodaju da uticaji metilacije na imuni sustav i bolesti respiratornog trakta jos nisu detaljno istrazeni.

Sintentska folna kiselina (PteGlu), najcesce koristini oblik folata u pripravcima, je razlicita od folata iz hrane i moze djelovati drugacije nego ti prirodni folati, kazu istrazivaci.

Apsorpcija PteGlu je proces koji dovodi do zasicenja i redovna uporaba suplemenata folne kiseline ce u mnogih subjekata rezultirati cirkuliranjem nemetabolizirane folne kiseline, koja moze imati uticaj na imune stanice".

I pored rezultata te studije, kazu da je umjeren unos folne koristan u sprecavanju spine bifide i neuroloskih problema i sl., pa englezi i dalje savjetuju unos 400mcg: "Dr Elaine Vickers, iz Asthma UK kaze: "Korist od uzimanja folne kiseline kod trudnica naveliko nadmasuje moguce rizike razvoja astme kod beba i mi jako preporučujemo trudnicama da nastave uzimati prema smjernicama "
( izvor: http://www.asthma.org.uk/news_media/...linked_to.html )


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Pon Apr 04, 2011 7:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 4:05 pm
Postovi: 247
Izvinjavam se,mislila sam da je mcg= mikrogram,moja greška.Stvar je u tome da su sve preporučene doze,u stvari mnogo manje od onih koje deluju,ali se na taj način farmac. kuće štite,od eventualnih neželjenih efekata.Pa ,i običan c vitamin se prodaje u dozama od po 1000 mg,a našem organizmu je potrebno mnogo manje.Značajno je i to što se sve veštački dobijene supstance,ne ponašaju isto kao iz voća i povrća.Zato se veštačkih vitamina mora unositi mnogo više,da bi organizam iskoristio deo toga.Svi ti proizvodi ipak imaju u sebi razne veštačke boje itd.Nečiji organizam veštačke stvari ne prihvata.Moja mlađa ćerka,na primer,kad je bila,čini mi se,oko dve godine,na rutinskom pregledu je utvrđeno da je joj je nizak hemoglobin.Popila je tri ture od po dve flašice sirupa gvožđa, i krvna slika joj je svaki put bila sve gora.Posle toga sam joj na silu(pošto drugačije nije tada htela) davala dnevno po nekoliko kašičica svežeg soka cvekle,pošto ona nije ni tad,ni danas ljubitelj mesa.Za mesec dana rezultat je bio super.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Čet Jan 12, 2012 3:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 3:00 pm
Postovi: 4
Zelela sam samo da ponovo podignem ovu temu i cujem vase misljenje o upotrebi folne kiseline pre i na samom pocetku trudnoce. I koje doze? Zasto ceo svet preporucuje trudnicama od 600-800 mikrograma a kod nas ginekolozi daju 5mg ili cak 10mg sto je 10 puta vise? Da li neko mozda pije onu Galenikinu Folnu od 400mcg, ona je jedino registrovana kao suplement, tj. dodatak ishrani a folnak i folacit su lekovi.I na inostranim sajtovima se mogu naci podaci o stetnosti tako velikih kolicina folne kiseline datih preventivno bez potrebe ili nekih ispitivanja!!! Ima li neko kome ginekolog nije preporucio folnu kiselinu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Čet Jan 12, 2012 4:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Postovi: 648
dunja15 je napisao:
Zelela sam samo da ponovo podignem ovu temu i cujem vase misljenje o upotrebi folne kiseline pre i na samom pocetku trudnoce. I koje doze? Zasto ceo svet preporucuje trudnicama od 600-800 mikrograma a kod nas ginekolozi daju 5mg ili cak 10mg sto je 10 puta vise? Da li neko mozda pije onu Galenikinu Folnu od 400mcg, ona je jedino registrovana kao suplement, tj. dodatak ishrani a folnak i folacit su lekovi.I na inostranim sajtovima se mogu naci podaci o stetnosti tako velikih kolicina folne kiseline datih preventivno bez potrebe ili nekih ispitivanja!!! Ima li neko kome ginekolog nije preporucio folnu kiselinu?

Heh, nema.. Prava doza za trudnice je 400 mcg i nije potreban ni mikrogram više... A to što naši doktori (nepismeni) ne čitaju i ne prate literaturu to je njihova sramota.... Folnak se koristi uglavnom kod terapija anemije, a ne za trudnice jer je doza Folne kiseline 12 puta veća...
POzzz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Čet Nov 15, 2012 9:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 12, 2012 4:24 pm
Postovi: 6
Zli doktor je napisao:
dunja15 je napisao:
Zelela sam samo da ponovo podignem ovu temu i cujem vase misljenje o upotrebi folne kiseline pre i na samom pocetku trudnoce. I koje doze? Zasto ceo svet preporucuje trudnicama od 600-800 mikrograma a kod nas ginekolozi daju 5mg ili cak 10mg sto je 10 puta vise? Da li neko mozda pije onu Galenikinu Folnu od 400mcg, ona je jedino registrovana kao suplement, tj. dodatak ishrani a folnak i folacit su lekovi.I na inostranim sajtovima se mogu naci podaci o stetnosti tako velikih kolicina folne kiseline datih preventivno bez potrebe ili nekih ispitivanja!!! Ima li neko kome ginekolog nije preporucio folnu kiselinu?

Heh, nema.. Prava doza za trudnice je 400 mcg i nije potreban ni mikrogram više... A to što naši doktori (nepismeni) ne čitaju i ne prate literaturu to je njihova sramota.... Folnak se koristi uglavnom kod terapija anemije, a ne za trudnice jer je doza Folne kiseline 12 puta veća...
POzzz

Moj dr. je ne preporučuje u veštačkom obliku, a važi za poznatog i priznatog u mom gradu. Sama sam ga upitala da li da je pijem, a on se nasmejao i pitao me: ''da li ste to pročitali u novinama?'' Iskreno, bilo me je sramota :oops:
Rekao je, da ukoliko jedem raznovrsnu hranu, tj. nisam vegeterijanac ili slično, nema potrebe za tim. Ja mu verujem. Ima smisla.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Sre Nov 21, 2012 2:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Postovi: 648
vanilica je napisao:
Zli doktor je napisao:
dunja15 je napisao:
Zelela sam samo da ponovo podignem ovu temu i cujem vase misljenje o upotrebi folne kiseline pre i na samom pocetku trudnoce. I koje doze? Zasto ceo svet preporucuje trudnicama od 600-800 mikrograma a kod nas ginekolozi daju 5mg ili cak 10mg sto je 10 puta vise? Da li neko mozda pije onu Galenikinu Folnu od 400mcg, ona je jedino registrovana kao suplement, tj. dodatak ishrani a folnak i folacit su lekovi.I na inostranim sajtovima se mogu naci podaci o stetnosti tako velikih kolicina folne kiseline datih preventivno bez potrebe ili nekih ispitivanja!!! Ima li neko kome ginekolog nije preporucio folnu kiselinu?

Heh, nema.. Prava doza za trudnice je 400 mcg i nije potreban ni mikrogram više... A to što naši doktori (nepismeni) ne čitaju i ne prate literaturu to je njihova sramota.... Folnak se koristi uglavnom kod terapija anemije, a ne za trudnice jer je doza Folne kiseline 12 puta veća...
POzzz

Moj dr. je ne preporučuje u veštačkom obliku, a važi za poznatog i priznatog u mom gradu. Sama sam ga upitala da li da je pijem, a on se nasmejao i pitao me: ''da li ste to pročitali u novinama?'' Iskreno, bilo me je sramota :oops:
Rekao je, da ukoliko jedem raznovrsnu hranu, tj. nisam vegeterijanac ili slično, nema potrebe za tim. Ja mu verujem. Ima smisla.

Ima i nema smisla... Farmakomafija naravno ima svuda svoje prstiće... U zavisnosti od načina ishrane mislim da je ponekad poželjno je uzimati i "veštačku" folnu kiselinu...
Inače Folna kiselina (Vitamin B9) se nalazi u listovima svežih zelenih biljaka (odatle i naziv Folium - lat.- list), jezgrastom voću (orasi), semenkama suncokreta, kvascu i naravno može se naći u iznutricama domaćih životinja (što ne preporučujem za konzumiranje u toku trudnoće i dojenja, osim ako nisu baš prave domaće životinje tj. iz ličnog uzgoja, a ne sa farme gde se hrane raznoraznim đubretom od hrane punom antibiotika i aditiva)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Folna kiselina u trudnoci
PostPoslato: Ned Maj 15, 2016 10:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2016 1:20 pm
Postovi: 1
Zelela sam da se priklucim temi, ja vec godinama imam anemiju oko 10 god, volumen eritrocita i hemoglobin su uglavnom smanjeni hemoglobin varira od 95/100/102 a mcv tj volumen eritrocita je 66/70 broj eritrocita je u normalnim granicama.
Zelela bi da pitam doktora da li je dozvoljeno da uzimam i dalje folu kiselinu koju sam pila 3meseca pre trudnoce i prava tri meseca u trudnoci, a pre toga mi je sluzila kao terapija pored gvozdja i vitamina c za lecenje primarne anemije, da li ce sada skoditi da nastavim da pijem. U 5 sam mesecu trudnoce i redovno uzimam kompleks vitamina za trudnice u cijem je satavu folna kis. i referum dva puta dnevno a ali mislim da ja imam vece potrebe za njom, da li mi moze skoditi ako nastavim da pije folu kiselinu zasebno ?? Koji kompleks vitamina c je dozvoljeno da trudnice uzimaju osim prirodnih izvora ovog vitamina? Unapred zahvalna.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 75 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: