Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Endometrioza
PostPoslato: Uto Jan 23, 2007 9:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Moja devojka je juce bila na ginekoloskom pregledu gde je prvi put posle nekoliko godina uradila ultrazvuk i utvrdjeno je da ima ciste na oba jajnika. Kaze mi da joj je doktorka pored klasicnog ultra zvuka radila nesto i nekim instrumentom koji ide direktno u vaginu pa se tako nesto gleda... Na jednom jajniku cista je velicine oko 5cmx4cm (kako doktorka kaze, velicine mandarine za koju kaze da nije velika (!??) jer kao moze da dostigne i 20cm velicine) a na drugom jajniku ima nesto za sta mi doktorka kaze da izgleda kao obican folikul (sta god to bilo), malo je i misli da to nije isto kao ovo prvo (endometrioza) i kao to nije toliko bitno.

Izvadjena joj je juce krv da bi joj se odredila velicina tumor markera Ca 125 da bi se odredila vrsta ciste. Danas su stigli rezultati i velicina je 60 ! Doktorka je na osnovu te vrednosti kao i na osnovu ultrazvucnog pregleda, utvrdila da se radi 90% o endometrioznoj cisti ali da se prava dijagnoza moze dati tek po njenom uklanjanju, nakon histopatoloske (valjda sam ubo pravu rec) analize.

Ona (moja devojka) nije imala bas nikakve simptome, menstruacija joj je u minut tacna, nije bilo bolova pri odnosu (osim malo u prvih 5 sekundi ali cenim da je to normalno, posebno zato sto nemamo odnose tako cesto), nije bilo bolova ni ovako osim po nekada, kratko, za sta moja devojka kaze da je normalno kod devojaka da boli ponekada...

Doktorka kaze da nema razloga za paniku, da je to resivo, da nije hitno ali da mora da se ukloni pre nego sto pozelimo da ostane u drugom stanju jer to moze ali i ne mora da stvara problem. Nakon operacije, kaze da ide terapija pola godine kljukanja nekih hormonalnim tabletama, valjda su to ove kontraceptivne... kaze da to ima svaka 3-4 devojka i tako...

Trebalo bi sutra, prekosutra da dobije menstruaciju i da ode jos jednom na pregled nakon toga kako bi se utvrdilo ponasanje ciste posle menstruacije, da li raste ili se povecava ili sta vec... ja kazem da se to MOMENTALNO ukloni, znaci sto pre to bolje, bez cekanja. Tesi me to sto ja mislim da je osnovni pokazatelj funkcije jajnika (da li sam u pravu) menstruacija koja je kod nje besprekorna osim sto traje malo "duze" znaci sedam dana i malo je obilnija ali ona kaze da joj je to tako oduvek a i njenoj majci.

Takodje, doktorka kaze da je to moglo da se stvori u poslednja 3-4 meseca do tolike velicine, jer sam ja mislio da je to bas toliko veliko a ona kaze da nije, kaze da je cista manja (granicna).

Citao sam ovde i strasno sam se naplasio onim sto sam procitao o tome. Te ima za posledicu sterilitet, te ovo, te ono... mene najvise zanima i to je za mene krucijalno pitanje KAKVE SU POSLEDICE OVE CISTE I DA LI ONA MOZE PRAVITI PROBLEME SA ZACECEM? Vidim da mnogo devojaka ima problema sa ovim. Znaci, sto se mene tice, mogu da joj rade sta god, samo da nema posledica po zacece!!!!!!!!!!!! Mogu da je seckaju na hiljadu i jedan nacin!

Sta govori vrednost od 60 u odnosu na recimo vrednost od 100 koja je takodje ista dijagnoza ali je ipak dosta veca vrednost? Cak i do 120 je ista dijagnoza, tek preko toga moze biti tumor.

Kako se vrsi operacija, da li tom nekom laparoskopskom metodom i kakva je operacija sama po sebi (da li je rutinska?) ? Takodje, uplasio sam se jer sam citao ovde da se ta endometrioza jako cesto vraca!

Molim vas zasve moguce i nemoguce informacije u vezi ovoga, ja sam verovatno nesto zaboravio da pitam pa cu se dopuniti kasnije...

Eto, neki ovde znaju u kakvom se stanju nalazim i posle svega toga jos i ovo. :-? Mislim da nema potrebe nista da vam pricam. Danas i juce sam se raspao i bio sam odvojen od zivota! Tek sam se sada malo primirio. To sta mi se ova dva dana dogadjalo u organizmu bolje da ne pricam... posledice ce verovatno tek doci... :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 23, 2007 9:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Materica joj je u redu, ona ima 27 godina. Za cistu pise da je "naizgled gusceg sadrzaja" ili tako nesto...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: laik
PostPoslato: Uto Jan 23, 2007 10:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 4:37 pm
Postovi: 57
Ja nisam doktor ali mislim da to ne bi trebalo da bude problem za zacecem...Za endometriozu se raspitaj na googlu ako ti vec neko ne odgovori...Za to nisam sigurna ali za ovu drugu fiziolosku cistu znam da nije problem za zacecem jer je i ja imam..Ona nestaje uglavnom sama od sebe,treba da se prati...Znaci fizioloska cista ne bi trebalo da bude nikakav problem...Ja sam danas bila kod doce i ona mi je rekla da slobodno pravimo decu a da ce cista valjda sama nestati ako ne onda ce mi je skinuti,nije problematicna...Nemoj toliko paniciti danas se i gori problemi resavaju....Puno pozdrava


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 23, 2007 10:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Prvo, JAKO se zahvaljujem na odgovoru. Nadam se da ce ovo pokrenuti jos neke narodne mase da mi pomognu. Primetio sam da na ovom forumu vlada odredjena diskriminacija, neke poruke bivaju vrlo ljubazno i strucno odgovorene, dok neke druge ostaju neodgovorene. Ne znam o cemu se tu radi, svako pitanje je isto u smislu da ne postoji manje vazno i vece vazno. Cak iako je bilo odgovora na tu temu (a na ovu je svakako bilo i skoro sve sam ih procitao), cenim da je odgovor coveku koji je postavio pitanje obavezan ukoliko neko zna nesto o tome (a ovde ima ljudi koji znaju) jer svako voli da se njemu licno obrati neko, to veoma znaci i na psiholoskom planu.

Ja se nadam da ce meni moje drage drugarice sa foruma prve odgovoriti jer racunam na njih, ukoliko znaju nesto o ovome, naravno. Prepoznace se one vec. :wink:

Sto se tice samoga prolema, za ovu drugu manju cistu i doktorka kaze da nije problem, ja sam se zato namerno vise orjentisao na ovu drugu.

Sto se panicenja tice, ja sam takav covek, mnogo je uzroka tome ali tako je kako je, ja protiv toga ne mogu ali danas jos i nisam bio los, dobro sam se drzao osim u jednom momentu kada sam zatekao sebe kako me ona tesi :lol: mislim ej, ona mene! :lol: A da sam se odvojio od zivota jesam, verujem da cu zbog danasnjeg dana ziveti krace nekoliko godina a i sutra se mozda probudim sed.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 1:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Znaci, niko a? Iako sam rekao da KUMIM? Ne znam sta covek treba da uradi na ovom forumu da bi dobio odgovor strucnog lica. Da nisam napisao da kumim mozda bih i dobio odgovor, ovako kao da za inat niko nece da mi odgovori. Selektivnost, selektivnost... mislim da taj pojam ne postoji u Hipokratovoj zakletvi... a ovde je veoma prisutan... biraju se pacijenti kojima ce se odgovoriti... ne znam koji je kriterijum za tako nesto... ako se tako radi i u stvarnosti, to onda nikako nije dobro...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: podrska
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 2:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 4:32 pm
Postovi: 9
postovani,
vidim da ste i vas dvoje u frci kao i ja sama. Mislila sam da je ovaj forum zato i postavljen da bi se brzo dobili neki odgovori. Volela bih da vam pomognem ali na zalost nisam lekar i ja vec neko vreme cekam na odgovor. Mozda treba da posetite sajt 21dan.com, tamo mi je ginekologica odmah odgovorila.
Srecno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 4:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 10:43 pm
Postovi: 53
Lokacija: tu negde
Endometriozu treba shvatiti veoma ozbiljno.Ja se sa njom borim vec 10 god.Imala sam jednu operaciju posle koje se ona vratila nakon godinu dana.I ona je uzrok sto se vec godinama borim sa infertilitetom.Posto je devojka mlada,moze pokusati sa operacijom,s tim sto treba da budete upoznati da se endometrioza u velikom procentu vraca.Takodje moze se drzati pod kontrolom kontraceptivima do momenta dok ne budete zeleli da ostvarite trudnocu.Nije potrebno brzati.Treba se dobro raspitati koja je opcija najbolja za vas(u smislu kada cete se odluciti za potomstvo,velicina endometrijalne ciste)To je progresivno obolenje i ona ce samo nastaviti da raste.U koliko ne zelite potomstvo odmah,mozda je bolja varijanta da se endom. samo punktira i ispere 100%alkoholom,a nakon toga da devojka bude na kontraceptivima,jer estradiol je ono zbog cega endom. buja.Ovo kazem zato sto se obicno savetuje da nakon operacije zena sto pre ostvari trudnocu,upravo zbog mogucec vracanja endometrioznih cista.U svakom slucaju ne treba brzati,treba se dobro raspitati o svim opcijama i onda odluciti.Evo jednog korisnog linka:
http://www.zdravljezene.co.yu/index.php ... ometrioza1

srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 4:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Velicinu ciste kao i sve ostale podatke sam dao u svojoj prvoj poruci. Sto se mene licno tice ja bih sutra napravio dete ako ce to 100% uspeti. Mi decu zelimo ali mi ne pada na pamet da cekam nesto pa da kasnije bude problema, znaci po svaku cenu to zelim i po meni je najbolja varijanta sto pre to bolje ako vec to kasnije moze stvarati probleme.

Ja generalno mrzim bilo kakve tablete a posebno se jezim od same pomisli na kontraceptivne tablete, odnosno na hormone! Tako da... ta varijanta mi je grozna, posebno sto toliko pijenje tih tableta sigurno ostavlja neke druge posledice... mada je doktroka rekla da 6 meseci posle operacije mora da se piju hormoni...

Da li si probala sa vestackom? ObGyn je na jednom mestu rekla da je kod endometrioze problem u samom zacecu a ne i kasnije u trudnoci i iznosenju iste.

@Nikica Hvala, postavicu pitanje tamo cim pre!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 4:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
........


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 5:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 1:33 am
Postovi: 1329
Lokacija: BEOGRAD
Ka1 ,ne mogu mnogo da ti pomognem ,ali znam da treba da nadje (ili već ima) dobrog i pouzdanog ginekologa i da mu veruje ,pa sve se da srediti ,pogotovu što je mlada i na vreme je otkrila(kako sam ja razumela) .Moja sestra se borila sa cistama pa je konačno sredila stvar isto je mlada 29 god.


Nije stručno ,al šta da ti kažem ja toliko mogu , a sad što ostalih nema ...................?????????
pozdrav :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 6:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Ma... ima ona ok doktorku, ali ne moze doktorka da utice na stvari koje su visa sila... A i nisu sve ciste iste... vodene ciste su nista, endometrioza je BOLEST koja za posledicu ima ciste... kako doktorka moze da utice na to gde ce se ona rasiriti? Nikako.

Je l' tvoja sestra rodila?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 6:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
Ni ja nisam medicinske profesije, ali se godinama lečim od endometrioze, nekoliko puta sam operisana i imam jedan propao pokušaj vantelesne oplodnje. Nakon druge operacije, primala sam 6 meseci injekcije zoladexa, koji obustavlja ciklus, mada i među lekarima postoje podeljena mišljenja o efikasnosti njegove primene. Manje-više, lekari su jedinstveni da veće ciste (>5cm) treba operisati da bi se povećala mogućnost trudnoće, pogotovo kada se radi o vantelesnoj. Operacija je rutinska, radi se u totalnoj anesteziji, završava se sa tri mala reza (1 na pupku i 2 kod prepona), i već sutradan se ide kući.

Po nekim istraživanjima, ono što ublažava endomtriozu u ranijim stadijumima jeste redovno korišćenje propolisa i fizička aktivnost. Generalno, ova oblast je još uvek velika medicinska nepoznanica, budući da još nisu objašnjeni mehanizmi nastanka ove bolesti, pa čak ni to da li je endometrioza uzrok ili posledica steriliteta. Oko 40% ženske populacije sa endometriozom ima problem sa sterilitetom. Paradoks je u činjenici da je trudnoća najbolji lek za endometriozu, uprkos tome da baš pacijentkinje sa ovom bolešću imaju problem kod začeća, ali, ni to ne treba generalizovati.

Što se tiče cisti, slažem se sa prethodnom diskutantkinjom da je najbolje izvršiti njihovu punkciju, jer mi je doktorka kod koje radim vantelesnu objašnjavala da se prilikom svake operacije odstranjivanja endometriotičnih cisti odstranjuje i zdravo tkivo jajnika, gde se stvaraju jajne ćelije, što naročito može predstavljati problem ukoliko su u pitanju višestruke operacije i starije pacijentkinje sa malim zalihama ovih ćelija. Moj savet je da to operišete, a onda da neko vreme pokušavate, pa ako treba i na vantelesnu. Ono što je meni predstavljalo utehu jeste da, po istraživanjima koja su vršena, nije uočena razlika u uspešnosti ishoda vantelesne između pacijentkinja sa endometriozom u odnosu na druge pacijentkinje (znači, endcomtriozna ne umanjuje šansu pozitivnog ishoda vantelesne). I najvažniji i najdobronamerniji savet koji ću dati na osnovu svog iskustva: nema te bolesti koja može toliko da onespokoji ženu kao očaj u očima voljenog bića. Pozitivan i racionalan pristup su preduslov srećnog ishoda! Mladi ste, znanje se pomera, medicina napreduje, a vaša želja je jaka, pa sam sigurna da ćete dobiti bitku u ovoj na trenutke teškoj borbi! Samo napred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 6:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Pa posto se iz vasih odgovora, ostalih odgovora na ovom forumu kao i sajtova koje sam citao stvar cini prilizno beznadezna, zanima me da li neko poznaje nekoga (ili zna za slucaj) da je zena rodila i pored endometrioze?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: upornost se isplati
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 7:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 4:37 pm
Postovi: 57
oho,jedanaest poruka,svaka cast,meni jos niko nije odgovorio...Nebitno, bila sam kod doce pa je on imao odgovore..pozdrav :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: upornost se isplati
PostPoslato: Sre Jan 24, 2007 7:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 4:37 pm
Postovi: 57
oho,svaka cast jedanaest odgovora,meni jos niko nije odgovorio ali nebitno bila sam kod doce pa je on imao odgovor..Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 68 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: