Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 13, 2007 1:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Opersali su je.

Na zalost, to SRANJE se malo rasirilo i na drugi jajnik pa je i on morao biti tretiran... doktorka kaze da je pristupila veoma konzervativno, sto znaci da je dala sve od sebe da sacuva sto je vise moguce zdravih jajnika... sa njom se jos nisam cuo, receno mi je da ce se javiti kada bude mogla...

Nije bas ispalo onako kako smo se nadali... :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 13, 2007 4:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Razgovarao sam uzivo sa doktorkom koja ju je operisala. Kaze da je dobro sto je radjena klasicna operacija. Cak je nasla i 2-3 tackice na perineumu... mislim da je tako rekla... to je deo urinarnog sistema valjda... znaci, ne mogu da verujem... to sranje se zaista siri... sve je to sredila, oba jajnika su ostala, maksimalno ih je ostavila netaknute sto je mogla... i sve je to ok...

Ali s' obzirom da se to prokletstvo prosirilo levo, desno... KAKO PREDUPREDITI PONOVNI NASTANAK ??? Ili je to bukvalno lutrija? Ok, nece se vratiti za vreme terapije... ali... sta posle? Vec sa prvom menstruacijom se moze vratiti?

Kako se to uopste siri po stomaku? KAKO? Razumem da krv "iscuri" na jajnik pa da se te celije zakace tu ali otkud dalje od toga?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 13, 2007 10:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Zao mi je sto se situacija "malo" zakomplikovala. Ipak,ka1, sacuvaj hladnu glavu, uradjeno je sto je trebalo. A zasto i kako se to desava, na zalost, ja ne znam. Nadam se da ce neko uze strucan da ti odgovori. :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 13, 2007 11:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
U medicini je još uvek neobjašnjeno zašto imunološke stanice na jajnicima i okolnim tkivima ne reaguju, već dozvoljavaju da se retrogardna krv tu implantira. Mislim da je dobro što je uradila pravu dobru klasičnu operaciju, ipak kod laparoskopije može nešto proći i neopaženo. Nemoj razmišljati o vraćanju, nego čim se stvore uslovi, bacite se na "proširenje porodice".


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 1:03 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Da, to bi bilo najbolje samo mislim da ce nam to biti prerano... mislim, nismo planirali tako brzo to da radimo... ali ako bas moramo... ;) A uslovi su stvoreni posle zavrsetka terapije od 6 meseci, je l' ?

Da li mi neko moze reci ko je imao terapiju, da li se nakon iste ciklus odmah dobije??? Doktorka kaze da da ali meni je nesto to sumnjivo. :-?

Zaboravio sam, da li si ti bese 3 puta operisana??? Vise sam pogubljen u tolikim informacijama. Plasi me to sto sam se istripovao da maltene svaka menstruacija je opasnost da se stvori to sranje ponovo. Da li je tako? I da li je moguce da ne postoji nacin da se to predupredi? Neka ishrana? Vitamini, preparati? Sport? Dubljenje na glavi?

Sta ako se ponovo stvori? Da li kada je cista bas mala ona moze da se leci i lekovima ili mora ponovna operacija? Barem da se drzi pod kontrolom, da se ne siri??? Pomocu kontraceptivnih tableta or something? Sve mi je to jako cudno a mislio sam da sam apsolvirao endometriozu. Doktorka kaze da je to to 99% iako jos nisu stigli zvanicni rezultati... ma jeste cim se prosirilo... a to mi je najgore sto se prosirilo... znaci, tripujem se da ce se sve vratiti nakon sledece menstruacije...

A sta ako ona dobije pre nego sto srtignu rezultati... jer pre rezultata ne moze da se uzima terapija... mada nema sanse ni da dobije jer je ovo bio sok za organizam... a mozda i moze, ko zna... sta onda? Da li je bas svaka menstruacija opasnost?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 5:59 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
Da, Ka1, dobro si zapamtio da sam ja ta koja je tri puta operisana. :) . Terapija nakon druge operacije se sastojala u injekcijama zoladexa, koje sam primala subkutano u stomak na svakih 28 dana u periodu od 6 meseci. Simptoma nije bilo. Menstrualni ciklus se ponovo uspostavio nekih sedamdesetak dana nakon primitka poslednje doze. Okvirno (ako se dobro sećam), sa terapijom sam počela 2.juna, završila 30. oktobra, a menstruaciju dobila 10. januara sledeće godine. Inače, tu terapiju će dobiti tek kada stigne nalaz sa biopsije (tek da se 100% zna da je endometrioza u pitanju).

Na sajtu Poliklinike Harni, našla sam ovaj tekst:

"Promjene u načinu prehrane trebale bi pridonijeti pojačanom djelovanju imunološkog sustava organizma. To se postiže ograničenim unosom masti, oslanjanjem na hranu od cjelovitog zrnevlja, povrća i voća, te odbacivanjem onih tvari koje susprežu djelovanje imunološkog sustava kao što su kava, šećer, alkohol i namirnice s visokim sadržajem masti. Namirnice poput sira i mesa sadrže velike količine hormona estrogena i treba ih izbjegavati, jer estrogen otežava stanje bolesti.

Prehrana žena koje imaju endometriozu, nastoje ublažiti svoje tegobe, ili pokušavaju barem spriječiti daljnji rast endometrioma, treba biti vegetarijanska ili makrobiotička. Najbolji izvor proteina predstavljaju povrće i cjelovite žitarice, osobito proso, heljda, zob i smeđa riža. Odličan način pripreme cjelovitih zrna se sastoji u polaganom kuhanju zrna u vodi u omjeru jedan prema četiri; jedan dio zrna i četiri puta toliko vode. Kuhati dok ne nastane kremasta ukusna smjesa. Ovo je izvrstan način svakodnevnog pripremanja zrna žitarica.

Nastojte jesti male količine mahunarki i grašastog povrća svaki dan. Poznato je da sojino zrno i namirnice od soje sadrže velike količine fitoestrogena, osobito dva izoflavona, genistein i daidzein. Djelovanje fitoestrogena može biti estrogensko ili antiestrogensko, ovisno o količini estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore ispoljavajući estrogeno djelovanje, a tijekom reprodukcijskog razdoblja žene kad je razina endogenih estrogena normalna ili povišena, fitoestrogeni se natječu za receptorska mjesta, odnosno djeluju kao antiestrogeni (smanjuju ukupnu količinu estrogena) i na taj način zaustavljaju rast "estrogen-ovisnih" tumora.

Namirnice od soje uključuju tofu, obogaćeno sojino mlijeko, miso i tempeh. I razne druge vrste mahunarki kao što su japanski i španjolski grah, slanutak, leća i lima grah mogu poslužiti za pripremu ukusnih jela. Mahunarke bi kod mioma trebale predstavljati najbolji izvor proteina. Grah i leća, te korjenasto povrće (krumpir, mrkva, papaja, mango) potiču tijelo na proizvodnju progesterona i na taj način uravnotežuju funkciju jajnika, te smanjuju "estrogensku dominaciju".

Ukoliko se ne želite odreći mesa, onda ga uzimajte samo u malim količinama; neka dnevna količina ne prelazi količinu koja bi stala u vaš dlan. Meso bi trebalo biti samo od životinja koje su prirodno hranjene, a ne od onih koje su u prehrani dobivale antibiotike i hormone. Pretpostavlja se kako uporaba hormona rasta za goveda, antibiotika ili pesticida u prehrani životinja može interferirati s metabolizmom ženskih spolnih hormona u crijevima (utjecaj na crijevnu floru i upliv u "enterohepatičku recirkulaciju estrogena"). Crveno meso - svinjetinu, govedinu i janjetinu, tj. ovčetinu, perad i uobičajene mliječne proizvode pune hormona treba potpuno izbjegavati. Idealna zamjena za mlijeko i mliječne proizvode su sojino mlijeko i sojini proizvodi. Soja sadrži osim fitoestrogena i obilje biljnih vlakana, a osim toga dobar je izvor minerala: kalcija, željeza, magnezija i fosfora, te vitamina B skupine.

Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, izbjegavajte uzimanje mnogobrojnih lijekova, alkohola, pržene hrane, kave i bilo kakvih prerađenih ili industrijski obrađenih namirnica, čime ćete ojačati funkciju jetre. Pijte najmanje dvije litre obične vode dnevno čime ćete olakšati rad crijevima i bubrezima. Cilj je ukloniti suvišne estrogene iz organizma, a to ćete najbolje postići ispravnom funkcijom organa koji izlučuju estrogene.


Redovita tjelovježba snizit će prekomjernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportašica koje se intenzivno bave sportom, prevelika tjelesna aktivnost toliko snizi razinu estrogena da dolazi do potpunog izostanka mjesečnice. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovita, umjerena tjelovježba koja je vrlo korisna i pomaže tijelu u procesu oslobađanja viška estrogena.


Kada su u pitanju vitaminski dodaci prehrani, većina nutricionista preporučuje kod endometrioze slijedeće vitaminske dopune:

vitamin C: do granica podnošljivosti crijeva (2 - 10 g/dan)
beta karoten: 150.000 do 200.000 IU/dan
selen: 400 ug/dan i
vitamin E: 800 - 1.200 IU/dan."

Ne vraća se to uvek sa prvom menstruacijom, tačnije vrlo retko, obično u periodu od par godina, a nekima i nikad. Mislim da sam ti već rekla da znam za dva slučaja koje je doktor Stanojević operisao klasičnom operacijom i nisu se vraćali. Imaj poverenje u tu klasičnu operaciju, izgleda da je stopa povraćaja manja nego kod laparoskopije kod koje se, zbog nemogućnosti detaljnog uvida, ne očiste tako dobro sva žarišta, pa se brže vraća i širi nego kod klasične.

Ajde malo više vere i optimizma, gledaj sa pozitivne strane, npr. sačuvani su joj jajnici, mladi ste i slično. Ja npr. ove godine punim 34. godine, a od pre dve imam samo jedan jajnik. Glavu gore, mladiću, verujem da ćeš takvim stavom više pomoći svom voljenom biću od svih ovde citiranih vitamina i minerala zajedno! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 6:02 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
Evo još jednog teksta sa istog sajta koji govori o lekovitom učinku propolisa:

"Mala randomizirana studija egipatskih znanstvenika ukazuje da bi pčelinji propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom.


Propolis se dobiva iz biljnih smola koje skupljaju pčele. Istraživanja egipatskih znanstvenika sa Sveučilišta u Kairu (The Ain Shams University, Cairo) ukazuju kako je propolis tvar s "mnogobrojnim farmakološkim učincima" koja uključuju osim inhibicije C aromataze i vaskularnih endotelnih čimbenika rasta, i snažni protuupalni učinak. Studija egipatskih kolega predstavljena je na 59. godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za reprodukcijsku medicinu (ASRM 2003 Annual Meeting) u San Antoniju, USA.

Ispitivanje je obuhvaćalo 40 pacijentica s laparoskopski potvrđenom dijagnozom endometrioze, a koje su tijekom najmanje dvije prethodne godine liječene od neplodnosti. Pacijentice su slučajno raspoređene u dvije skupine. Ispitanice iz prve skupine su uzimale 500 mg pčelinjeg propolisa dva puta dnevno, dok je druga skupina pacijentica uzimala placebo. Pacijentice su praćene tijekom devet mjeseci.

U skupini pacijentica koje su uzimale pčelinji propolis, 12 ispitanica je ostvarilo trudnoću (60%) tijekom perioda praćenja, dok su u placebo skupini trudnoću ostvarile 4 ispitanice (20%). "Pacijentice su terapiju izvrsno podnosile, osjećale su se zadovoljne, te neželjeni učinci nisu registrirani," navode autori u sažetku svog ispitivanja.

Znanstvenici zaključuju da je "pčelinji propolis učinkovita mogućnost u liječenju neplodnosti kod žena s minimalnom ili blagom endometriozom." Izvrsni rezultati ove pilotske studije upućuju na opravdanost multicentričnog prospektivnog ispitivanja učinka pčelinjeg propolisa."


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 12:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Hvala Makins, mada bih ja vise voleo informacije iz prve ruke nego tekstove iz novina/casopisa. Jer, ti si ipak, na zalost, dosta iskusna u svemu tome. :cry: Kako se tebi vratila 2 puta... strasno... sve zavisi od individue ocigledno... a ona nema bas sjajan imunitet... ima da je razbijem od zdrave hrane, znaci haos cu da joj napravim... :lol:

Samo mi nije jasno, kako je ta druga doktorka koja nas je pregledala htela da lecimo endometriozu Microgynonom koji ima estrogena kad' ove pise da je on los za te stvari! :x Ali opet, estrogen je najvazniji zenski hormon, zar ne, pa mi je cudno da mora da se radi na njegovom snizavanju.

Da li ti praktikujes ovakvu ishranu? Da li radis i dalje na zacecu? U kom se periodu tebi vratilo, znam da ti se prvi put vratila posle godinu dana, a drugi put?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 15, 2007 1:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
I meni je microgynom malo čudan način tretmana endometrioze, s obzirom da je upravo estrogen taj koji pokreće celu stvar. Koliko ja znam, za endometriozu se daju preparati u vidu progesterona, ali ne bih dai izigravam velikog doktora, jer sam medicinu izučavala samo na forumima i raznim sajtovima. Treba se još malo tu raspitati.

Što se tiče ishrane, tu baš ne mogu da se pohvalim nekom striktnom disciplinom. Jedem i meso i mesne prerađevine (iako se ne preporučuje), ali s druge strane ne zanemarujem ni voće, povrće i žitarice (bar 3 voćke i 1-2 komada sirovog povrća na dan) uz razne vitaminske dodatke. Od fizičkih aktivnosti upražnjavam izuzetno brzu šetnju na putanji od 6km svaki drugi dan (doduše, ovo poslednje, tek poslednjih godinu dana).

Prvi put se endometrioza vratila posle godinu dana od prve operacije. Drugi put ne možemo tačno definisati, s obzirom da je uočeno neko manje žarišta golim okom (na ulazu u vaginu) vrlo brzo nakon operacije, ali sam ja to malo odugovlačila, pa je prošlo 11 meseci u periodu između druge i treće operacije. Na magnetnoj rezonanci i CT skeneru je avgusta prošle godine u maloj karlici registrovano nešto što bi moglo ličiti na nekoliko manjih žarišta, ali nisu bili u mogućnosti da zasigurno to tvrde. Jedna doktorica čak sumnja da se jedno žarište (opet vidljivo golim okom) proširilo na debelo crevo, ali ja ne osećam nikakve simptome i nemam više živaca za operacije. Bar dok nešto ne zagusti. U međuvremenu sam krenula na vantelesnu koju sam radila oko nove godine, ali nam nije uspelo. Pokušaćemo još jednom u aprilu. Inače, moram ti napomenuti da svo vreme od kada pokušavamo poraditi na bebi, a to je negde od juna 2004. godine (manje od 3 godine), imala sam možda godinu dana (sa prekidima) mogućnosti prirodnih pokušaja. U svom tom lečenju, silne terapije su iziskivale disciplinu pa smo se morali lišiti tog zadovoljstva (što zbog nekih bakterija i korišćenja vaginaleta, što zbog neke krioterapije zbog upale grlića materice - ovo nema veze sa endo, što zbog nekih biopsija, što zbog raznoraznih priprema za operacije, što zbog korišćenja zoladexa - 6 meseci nakon druge operacije, što zbog raznih ct snimanja i zračenja, što zbog svega onog što ne mogu u momentu da se setim)!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 15, 2007 11:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Ne znam, totalno sam pogubljen. Ne znam kako i zasto ta krv iscuri tamo gde ne treba pa se te celije nastane i pocnu da bujaju gde im nije mesto. Ako se desilo jednom, zasto se ne bi desilo i drugi i treci put? Jer, to je bukvalno lutrija, to nije bolest da ti mozes da das lek i to ce kao proci...

Nama je doktorka rekla ili Zoladex ili tablete... ona je ipak malo vise za tablete... dogovoricemo se sa njom kada stignu rezultati...

Znaci, dijagnoza se postavlja i rezonancom i skenerom? Bas sam hteo da te pitam sta se radi u slucaju kada ultra zvuk ne moze da vidi tackice odnosno zarista, kao sto je kod nas bio slucaj, nije moglo sa sigurnoscu da se kaze dok nije operacija bila u toku...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 15, 2007 1:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
Prava dijagnoza se postavlja samo operacijom, običnom ili laparoskopskom kada uzmu isečak tkiva i pošalju na biopsiju. To se smatra jedino merodavnim. Rezonanca je isto kao i ultrazvuk, ne može pouzdano da dijagnostifikuje, može samo da navede na sumnju da postoje žarišta, jedino što se tim snimanjem dopire i do onih organa i tkiva do kojih ultrazvuk ne može.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 15, 2007 9:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
Danas se desilo ono cega sam se pribojavao i hteo da je pitam sta ako se desi - dobila je, prevremeno i lekari kazu da je to "ok" i da je to posledica operacije i da nije nista neobicno. Ali, terapija se jos ne primenjuje dok ne stignu zvanicni rezultati a ona ce imati za cilj da upravo spreci ciklus a evo ona je sada dobila i pre nego sto je pocela da prima terapiju. Nisam siguran da je to dobro, jer teoretski sta... moze odmah da se neke nove celije iz krvi zalepe i sta smo onda uradilli?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: endometiroza????
PostPoslato: Pon Feb 19, 2007 4:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:05 pm
Postovi: 44
Lokacija: Beograd
Pozdrav svima!!
Molila bih vas koje ste imali probleme sa endometriozom da mi kazete da li ste i kakave simptome imale?? Ja sumnjam da imam endometriozu pa bi mi znacio odgovor... Inace, idem kod gin. u Dz zakazan mi je Uz - (kazu da se ne otkriva UZ-kom) doktorka nije nista rekla da ssumnja ali ja imam bol pri int. odnosu, konstantne bolove u abdomenu(zarenje, toplota, probadanje u predelu jajnika, tvrd stomak na dodir, napetost), menstruacije su redovne ali veona cudne sa ugruscima, guse i tamne. Doktorka mi kaze da su to problemi PMS-a a ja imam utisak kao da me nije ozbiljno shvatila/saslusala. ustanovila je na obicnom pregledu da su jajnici normalne velicine, grlic Ok.
Taj bol u stomaku me zabrinjava.Prestaje jedino kada se doooobro utoplim, a to je uglavnom dok sam u krevetu. Da li ste mozda imale slicne simptome??? Puno hvala na odgovorima!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 19, 2007 10:31 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
U ovoj mojoj temi mozes da nadjes ja mislim svasta sto se tice endometrioze a i inace na forumu imas stvarno mnogo o tome. Inace, dijagnoza endometrioze se postavlja samo nakon izvrsene histopatoloske analize uzorka tkiva (ciste) koji se uzima za vreme operacije... moze valjda i bez operacije, to se zove punkcija ali nije preporucljivo jer se moze desiti da se sadrzaj ciste "prospe" u abdomen...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 21, 2007 7:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Postovi: 40
Lokacija: Novi Sad
Za colie - za sve godine od puberteta jedini simptom endometrioze je obilna menstruacija. Možda treba napomenuti da sam do pre desetak godina (sada imam 34) tokom prva dva-tri dana menstrualnog krvarenja nekoliko puta u toku dana znala osetiti izuzetno oštar bol koji me je presecao u donjem delu trbuha, ali je, na sreću, bio veoma kratkotrajan. Ništa drugo od svih ostalih simptoma karakterisitčnih za endometriozu, a koji se spominju u medicinskoj literaturi.

Za Ka1 - nemoj tako razmišljati o vremenu početka terapije, jer treba da znaš da i kada devojka krene sa zoladexom, menstruaciju će, najverovatnije, imati još dva ciklusa (ja sam imala još tri). Kada bi se endometrioza širila takvim tempom kako ti pretpostavljaš, nijedna od nas više ne bi imala ni jedan jedini organ za razmnožavanje. I još da napomenem za rizično ponašanje: devojke sa endometriozom ne smeju nikako upražnjavati odnose sa partnerom tokom ciklusa, čak i kada ima krvi u najmanjim tragovima. Osim toga, nikako ne stavljati tampon za vreme krvarenja, kako bi krv slobodno oticala.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 92 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: