Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Bolne menstruacije
PostPoslato: Sub Feb 11, 2006 8:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Od kada sam dobila prvu menstruaciju, sa 15 godina, do danas, imam 32, imam uzasno bolne menstruacije.
Jedini period bez bolova, je bio kada sam uzimala pilule, i odmah nakon sto sam prestala, sve je bilo po starom. Pila sam ih 2 god, a po prestanku su mi krenuli drugi zdravstveni problemi(anafilakticki na Penicilin), pa mi je zivot krenuo drugim tokom...
U zadnjih godinu dana mi se na sredini ciklusa desava blago krvarenje tamne boje, koje traje 3-4 dana, inace ovulaciju mi prati jak bol sa desne strane,koji se spusta niz desnu nogu(prvih par puta sam mislila da je slepo crevo-nije) i traje ceo dan.
Imam ranicu na grlicu,idem na redovne gin preglede na 6 meseci, nemam problema sa sekretom (desi mi se ponekad III ili IV) ali uglavnom je II grupa, Papa takodje, kolposkopski nalaz je u redu, hormoni,kako moja dr kaze "knjiski primer", bris na Hlamidiju negativan,materica,jajnici normalni na UZ pregledu....
Ciklus mi je na 28-32 dana,zavisi, kako-kad,a menstruaciju kada dobijem za mene nastaje pakao...48 sati nenormalnog bola,ponekad uz jezu,povracanje, drhtanje, bledilo, proliv... Tada uzimam Ibuprofen 400 u proseku na 7-8 sati, i jedino mi to pomaze da prezivim te dane. Probala sam i analgin, i kafetin i nimulid, Rapten K,novalgetol vise ne smem od kada sam alergicna na Penicilin, probala sam da uzima Andol,svaki dan po jedan 5 dana pre ciklusa,pokusala sam i cajem od macine(ili mecine) sape-to mi je malo pomoglo sto se tice bola, ali nikada obilnije...
Nemam zadebljanje na zidu materice.
Da li imate ideju, zasto mi je tako bolan ciklus i kako da se resim bolova-a da nisu pilule za kontracepciju (njih ne volim jer sam odlican kandidat za posledice,jer mi je porodicna anamneza katastrofalna sto se tice srca i krvnih sudova uopste)?!
I zasto mi se desavaju ta krvarenja na sredini kad mi je i hormonski status u redu, a nema veze sa ranicom...?
Zadnja menstruacija mi je kasnila 10 dana,ali mislim da je to od stresa koji sam prezivela u zadnje 3-4 nedelje...
Pozdrav, Majja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 12, 2006 1:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Majo,
Tvoje bolne menstruacije sa drhtanjem, preznojavanjem, mucninom, povracanjem, proljevom...od prve godine kada si ih dobila, pripadaju DISMENOREJA, ili bolnih menstruacija, koje zovemo PRIMARNE, a uzrokovane su fizioloskim oslobadjanjem prostaglandina vezanim za menstrualne cikluse i obicno se javljaju 6-12 mjeseci nakon prve menstruacije. Dakle, tu ne treba tragati za nekom specificnom patologijom, jer je pocela jos od prve menstruacije.
Dismenoreja obicno pocinje 24-48 sati prije menstrualnog krvarenja, moze da traje 1-2 dana, i sigurno da utice na to kako zena koja ima ovakve probleme funkcionise tih dana. Mnoge pacijentkinje kazu da ne mogu da idu u skolu, na posao, da se osjecaju lose i svi ti simptomi ozbiljno interferiraju sa njihovim dnevnim aktivnostima.

SEKUNDARNA DISMENOREJA jesu bolne menstruacije ujedinjene sa ostalim simptomima, ali kod kojih postoje patoloske promjene kao sto su endometrioza, adenomioza, prethodne infekcije PID, obstruktivne antomalijie materice koje sprecavaju oticanje menstrualne krvi i dovode do sirenja matericne duplje ili vagine i time izazivaju bol...isto tako stenoza ili suzenje grlica materice uzrokovano agresivnom kiretazom ili operativnim intervencijama na grlicu.

Mogucnosti lijecenja su odlicne:
1. 50 - 60 % zena sa dismenorejom navodi ogromno olaksanje samo nakon upotrebe NSAIDs (Non Steroid Anti-inflamatory Drug ) kao sto su IBUPROFEN, NAPROXEN, KETOPROFEN, DIKLOFENAK...ja ne preporucujem uzimanje andola, aspirina iako pripadaju istoj grupi zato sto uticu na funkciju trombocita i mogu da dovedu do produzenog krvarenja. Isto tako savjetujem zenama koje imaju redovne menstruacije da 2 dana prije nego ce dobiti menstruaciju pocne da piju antireumatike, tako da preveniraju da bol 'naraste' do nivoa kada ga je teze kontrolisati.

2. Odavno je poznato da dismenoreja jeste vezana sa ovulatorinim ciklusima, kao sto je kod Vas slucaj koji je nazvan u njemackom Mittelschmerz krvarenje, a desava se kod prsnuca folikula koji izaziva bol i slabo krvarenje u sredini ciklusa koje nadrazuje perioteneum, trbusnu maramicu koja ima masu nervnih zavsetaka i time uzrokuje bol.

Dakle da bi se smanjio bol, potrebno je zenu uvesti u anovulatorno stanje, sto je Vama dalo najvise olaksanja dok ste bili na OCP ( oralnim kontraceptivima ), i Vasa porodicna istorija je jedino vazna ako postoji srodnik prvog koljena ( majka, otac, brat, sestra ) ko ima poremecaj zgrusavanja krvi koji zovemo trombofilije i koji moze da poveca rizik kod Vas da dobijete DVT ( duboku vensku trombozu ) ili plucni embolizam.
Ako neko ima kardiovaskularna oboljenja u smislu povisenog pritiska, infarkta, popustanja srcanog misica...to nije kontraindikacija da Vi ne biste smjeli uzimati OCP. Kao sto nije kontraindikacija za Vas to sto ste imali anafilakticku reakciju na Penicilin da ne uzimate Novalgetol...to je metamizol natrijum, ako se dobro sjecam i nema nikakve veze sa penicilinskom grupom lijekova, ali neka me ispravi neko od kolega ako grijesim !

Ja bih Vam preporucila ili da pocnete ponovo sa pilulama i to mozete da uzmete semi-kontinuirano, sto znaci da pijete pilule od 1-21 bez onih 7 dana pilula u kojima nemate hormone, nego nastavite sa novim paketom uzastopno 3 puta...sto je 60 dana, 2 mjeseca i onda prestanete, dobijete menstruaciju i onda nastavite...ova metoda moze da pomogne kod zena koje imaju veoma obilne menstruacije da im se 'popravi' hemoglobin.

Ako ne volite pilule...mozete da koristite patch...ja ne znam kako se kod nas zove kao sto je EVRA patch ( ruzno je reci fleka i ne vjerujem da se tako prevodi, mozda naljepnica...) ili Nuva ring, koji vole mladi da koriste i daju isti stepen zastite i olaksanja kao i OCP.

3. Osim pilula mozete da probate Depo proveru, koja ce isto da izazove anovulaciju...ali ima nuspojavu iregularna slaba krvarenja, koja ne mozete predvidjeti, pa neke zene to ne vole...ali je vrlo efikasna. Injekcija se daje jedanput svaka 3 mjeseca, sto je vrlo zgodno i ne morate da mislite na uzimanje tablete u odredjeno vrijeme.

4. Postoje jos jedna vrsta lijekova koji se zovu GnRh antagonists, ali njih obicno koristimo kod sekundarne dismenoreje, tako da kod Vas to ne bih preporucila.

Jos nesto...kod 50 mladih zena kod kojih upotreba NSAIDs/OCP ne dovodi do poboljsanja nalazi se neka druga patologija kao sto je endometrioza.

Jedna Vasa recenica mi je privukla paznju...
Citiraj:
Imam ranicu na grlicu,idem na redovne gin preglede na 6 meseci, nemam problema sa sekretom (desi mi se ponekad III ili IV)
...IV grupa je uzrokovana Gonokokom i potrebno je lijeciti vrlo uporno oba partnera, jer moze da izazove veoma ozbiljne upalne promjene na vasim jajovodima i dovede do neprohodnih jajovoda...da li ste Vi lijeceni ?

Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 12, 2006 8:28 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ijaooo, greska u koracima-nisam mislila na IV, nego na VI grupu VS, znam razlika je ogromna, al nisam ni primetila...sve do sada sta sam napisala..sorry!
A pilula se plasim(zbog krvnih sudova...),jer mi je majka veoma rano, sa svojih 37 god, dobila anginu pektoris, te godine joj je uradjena operacija dvostrukog bajpasa, a nakon godinu ipo dana joj je radjena reoperacija u Hjustonu(posto su je ovde "sredili", pa je tamo usla kao primer kako ne treba raditi bajpas@#$%, i danas je hvala Bogu ok, 21 godinu nakon te operacije), a '95. godine je imala aneurizam u glavi koji je prsnuo, pa je i tada imala operaciju... Pa ja zbog toga malo strepim za sebe, izmedju ostalog i zbog pilula, jer idem nekom mojom logikom, koja verovatno i nema veze sa "mozgom", ako je u jednom organizmu moguce na srcu suzenje, a u glavi prosirenje, ko zna sta je sve moguce ...
A sto se tice Novalgetola-radili su mi na KCS u dnevnoj bolnici analize i tamo su mi rekli to, a ja bas ne bih da eksperimentisem (a i mami su nakon operacije glave-i ona je alergicana na Penic. kroz dali Novalgetol, pa je bilo "veselo".... Pa ja bas i ne bih da eksperimentisem..

I ja spadam u tu grupu zena koje prva dva dana ciklusa totalno poremete, ne mogu da mrdnem iz kuce, a o PMS-u da i ne govorim, to su suze na sve strane, sva sam smotana, sve mi iz ruku ispada...

Od svega sto ste mi naveli, najvise mi se svidja "nalepnica" ili "fleka" pa cu probati sa tim.
Pozdrav,
Maja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 12, 2006 10:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Dobra stvar kod 'nalepnica' ili 'fleka' ( ruzne li rijeci za patch ), jeste sto zaobilazi jetreni metabolizam pa pri tome sigurno manje utice na metabolizam lipida koji su vrlo vazni kod kardiovaskularnih oboljenja.

Aneurizma...hm...prije nego Vi pocnete koristiti bilo kakav oblik hormonske terapije, zasto ne uradite MRI da se iskljuci aneurizma kod Vas ?!...kazem to jer sam upravo imala pacijentkinju koju sam danas otpustila kuci, koja je dosla na operaciju u bolnicu ( karcinom ovarija ) i na prijemu je rekla da njena majka i brat imaju anerizme...i kada je uradjen MRI, pokazalo se da i ona ima i to 2. Konsultovali smo neurohirurga i anesteziologa, i neurohirug je rekao da njena sansa ( ona ima 67 g ) da joj aneurizma pukne je 1% : 1 godinu...dakle vrlo niska, ali su joj organizovali kontrolu i mozda ce je operisati, kada izdobija sve hemoterapije...dakle slucajno otkrivena na bazi porodicne istorije.
Dakle prije nego se odlucite na hormonalnu terapiju, ja bih radije da Vi uradite MRI a da se odlucite na MIRENA spiralu, koja isto tako smanjuje dismenoreju i ostanete na NSAIDs, dok ne iskljucimo aneurizmu.

Pozdrav i dobro zdravlje...nadam se da Vas nisam isprepadala i javite se sa rezultatima MRI.
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 13, 2006 12:55 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ijao!!! Kako da nism isprepadana??!! Urdicu sve sto treba sto pre, Samo Vas molim da mi napisete sta je MRI, kako se to radi i gde uopste da idem na taj pregled.
Samo da napomenem,pre par godina sam isla na kolor dopler krvnih sudova vrata i glave, EEG, na neuroloske preglede i sve je bilo ok, e sad, ovde medicina nije na zavidnom nivou... Na te preglede sam isla,bas iz straha od porodicne anamneze, jer mi se u 2-3 navrata desavalo da mi se izgubi vid u desnom oku(pocnu da mi se "prelivaju" sjajni talasi, utrne mi cela desna saka, pa se trnci prosire uz celu ruku, vrat i nepce. Jednom prilikom mi se desilo uz sve navedeno, da sam se na par minuta i "pogubila" nisam mogla da se setim sta je Brufen i kako se zove muz moje drugarice...?!?! Sve to traje oko 20 min, dok stignem do Urgentnog'i tamo mi nakon neuroloskog pregleda kazu da je sve ok. Posto sam inace veliki panicar, jednom sam bez cekanja "upala" kod dr da me preglleda odmah, dok taj "napad" traje, i uvek isto- idi kuci,uzmi Bensedin i caj od nane i proci ce....
Cesto mi se desi da mi "zaglusi" u celoj glavi i onda pocne da mi pisti, ali to pripisujem niskom pritisku 90/60,100/60, nekada je i 80/50...
Bas ste me sad zatekli...
Samo da napomenem, sve to, uz lupanje srca, napade panike..sam pocela da imam posle onog kobnog Penicilina,par godina sam se lecila i kod psihijatra, jer su mi svi drugi nalazi bili savrseni, ali mi je dosta pomogla akupunktura, od kada i dem na nju, problema, osim tog zujanja, nemam.
Cekam Vas odgovor i idem na taj pregled bez odlaganja!
Pozdrav, i hvala,samo Vi mene plasite, ja sam uvek za "bolje spreciti nego leciti"!!
Maja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 13, 2006 1:06 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Sad se povezah sa mozgom, jel MRI magnetna rezonanca? Ako jeste, u ovoj nasoj drzavi mogu da je zakazem za 100 godina i to ako imam vezu,jer nikome do sada,uz sve moje navedene simptome,a isla sam i privatno i u drzavne ustanove,nije palo napamet da me salje na to,a dotle od same pomisli na sve to moze da mi pukne 200 puta....
Uuuu, zabole me glava...
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 10:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:50 pm
Postovi: 40
Cisto da pomognem:
EVRA patch se na srpskom prevodi kao EVRA flaster.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 16, 2006 10:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 4:01 pm
Postovi: 17
Lokacija: Zagreb
Ako mogu da preporučim:
Ja sam imala JAKO bolne menstruacije (s istim opisom navedenim gore) i pila sam tablete ali mi baš nisu pomagale baš nešto, ali sam onda otkrila KETONAL FORTE koji mi sada život znači, jer i kada bolovi budu jaki i popijem tabletu nakon 20-ak minuta prestanu kao da ih nije ni bilo.

:D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 18, 2006 9:39 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Doktorka, ako imate vremena, napisite mi molim Vas odgovor ...sta je MRI?!
Pozdrav,
Majja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 18, 2006 9:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Majo,
Ako ste imali CT angiogram onda nije potrebno da uradite MRI ( nuklearna magnetna rezonanca ) i ako je pokazao da nemate nikakve aneurizme, onda mozete da koristite OCP i Evra flaster. Ako zaista imate fobiju od kardiovaskularnih bolesti, onda imate Mirenu kao sigurnu opciju. Ako odlucite da je stavite javite se da Vam kazem sta treba da trazite od Vaseg ginekologa da Vam stavljanje spirale bude manje bolno i lakse za ginekologa.

ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 18, 2006 10:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Hvala Vam mnogo na brzom ,i ovoga puta umirujucem odgovoru.
Ako se odlucim za spiralu, pisacu Vam,ali za sada (obzirom na datu situaciju sa svojim deckom i njegovim HCV virusom) drzacu se one stare, najbolje metode kontracepcije, tzv. apstinencije.

Veliki pozdrav,
Majja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: i ja
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 2:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 12:49 am
Postovi: 22
OPet naidjoh an ono sto mene zanima od naslova kad opet ti majjo:)
Sta je taj evro flaster?
i aj iam iste probleme sa menzisom ne idem an posao cak ali probaj sledece :fizicke aktivnosti-fitnes. Mada sam sad pod upalom jajnika pa mi i ne prija a ti imas jajnik upalejn cini mis e jel?
U svakom slucaju cini mis e da mi to nekad pomogne a i znamd a doktori i babice neke koej sam pitala kazu da se fizicka aktivnost preporucuje. ja pijem baralgin i brufen ali muke imam.nekad nsita ne pomaze.

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: i ja
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 2:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 12:49 am
Postovi: 22
OPet naidjoh an ono sto mene zanima od naslova kad opet ti majjo:)
Sta je taj evro flaster?
i aj iam iste probleme sa menzisom ne idem an posao cak ali probaj sledece :fizicke aktivnosti-fitnes. Mada sam sad pod upalom jajnika pa mi i ne prija a ti imas jajnik upalejn cini mis e jel?
U svakom slucaju cini mis e da mi to nekad pomogne a i znamd a doktori i babice neke koej sam pitala kazu da se fizicka aktivnost preporucuje. ja pijem baralgin i brufen ali muke imam.nekad nsita ne pomaze.

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 6:37 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ja samo brufen, jer mi jedino on pomaze!!
Cula sam da je dobar i Nimulid, pa cu probati ovog meseca sa njim, mada mi je frka, jer kad propustim da na samom pocetku, cim osetim i najmanji bol, popijem lek, onda mi je KATASTROFA!!!!!!!!
Tako da necu, prvog dana, al drugog, tj pred kraj drugog cu sigurno probati, pa ti obavezno javljam (iako je to kod svakoga individualno!! :cry: )

Pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Bolne menstruacije
PostPoslato: Sub Mar 18, 2017 3:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2017 3:27 pm
Postovi: 1
Ja takodje imam jako bolne menstruacije,pijem rapten k kad dobijem ali mi to ne pomaze...prelezim dva dana u krevetu ,sklupcam se i tako lezim....malaksala sam,i ne mogu da stojim ,a kamoli nesto da radim....i sva pobledim kao mrtvak...isla sam kod ginekologa i nista mi nije dala,inace je sve u redu ....pa bih volela da mi nekako pomognete..hvala unapred.....


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 97 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: