Ja bolujem od ulceroynog kolitisa 10 godina.
U pocetku mi terapij salazopirinom,salofalkom i kortikosteroidima nisu pomagale. Predlozili su mi da uvedemo terapiju imuranom (nakon 3 godine lecenja) ali ja sam to odbila zbog mogucih nezeljenih posledica uzimanja tog leka.
Tada sam resila da se oduprem i pokusam da uticem na sebe kako bi doslo do poboljsanja. Najvaznije je da sam se pomirila sa sudbinom i prihvatila da se ceo zivot moram boriti sa UC. Pokusala sam ishranom da uticem na tok bolesti ali mi to nije donelo poboljsanje u onoj meri koliko sam se nadala da ce pomoci. Pocela sam da uzimam riblje ulje, da pijem caj iz apoteke Josif Pancic, zatim sam uvela probiotik u svakodnevnu terapiju.
Mislim da mi je najvise pomoglo uzimanje Fermentala (probiotik koji pored dobrih bakterija za creva sadrzi i vitamin B i aloju). Uz to pocela sam da pratim sta mi prija (vrsta hrane, cesci odmori kako bi redukovala stres) i da to primenjujem.
Sada sam vec par godina u remisiji.
Zivim kao sav normalan svet
ali uz dozu opreza t.j. pazim sta jedem, ne radim stvari za koje znam da mi nece prijati (kupanje u hladnoj vodi, fizicki rad).
Iskreno se nadam da ce svako od vas naci nacin da sebi pomogne.
Pozdrav