Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 398 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Sre Jul 06, 2011 9:27 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 1:00 pm
Postovi: 175
Ja imam običaj da popijem gutljaj lanenog ulja pre ručka. Koliko znam ono je najbogatije omega3 masnim kiselinama (7.5 grama u supenoj kašiki). Kod ribljeg ulja postoji jedan problem - pitanje je da li je riba od koje je dobijeno ulje zdrava. Po nekim teorijama, riba, posebno morska, je najzagađenija hrana pošto su mora i okeani prepuni pesticida i ostalih otrova.
A što se tiče menjanja načina razmišljanja i života, tj. menjanja ličnosti, to vam je u našem slučaju bitnije od svih lekove i zdrave hrane.
Pozdrav :)

_________________
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Ned Jul 31, 2011 9:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm
Postovi: 17
Pozdrav!!!Ja sam Mario iz Niša imam 35 god i pre 10 dana mi je ustanovljen UK(ali doktorka koja mi je radila rektoskopiu nije sigurna pa mi je uzet uzorak za biopsiju).Pre oko godinu i po dana imao sam bolove u stomaku(dole levo)ne jake i išao u wc uvek posle kafe,doručka,ručka,večere(ma non stop)Javio sam se doktoru(kućnom prijatelju,al hirurg)i on mi napisao uput za gastro da me specijalista pregleda.Iz priče od moje bivše devojke koja igrom slučaja radi tamo na klinici javio sam se jednom od najboljih gastrologa i čovek mi dao lom uputa(higijenski,labaratorija,rektoskopija)Ultra zvuk mi je on uradio i bilo je sve ok,kao i kasnije ovi ostali rezultati.Došao je red na rektoskopiju koju nisam mogao tad da podnesem(više mi bilo neprijatno nego što je bolelo)i naravno doktor koji je radio napisao "PACIJENT NE SARADJUJE"(napisao jedino da imam hemoroide i fistulu)što je i istina.To je razljutilo mog doktora i nakon toga mi zakazao kolonoskopiju,da znamo i ja i on na čemu smo,i kako da lečimo.
Kolonoskopiju mi je radio direktor gastrologije lično(jurio vezu) i nije bilo ništa sem unutrašnjih hemoroida(vrlo malo).Dijagnoza mi je bila Iritabile colon(nervozno crevo).Pio sam rudakol 3x1 jedno dva meseca,phlebodiu 600mg za hemoroide,ErceFlora Duo i mast za fistulu(nemogu da se setim kako se zvala)i svremena na vreme po neki Diazepam protiv nervoze.Posle tih 2 meseca sve mi je bilo ok.Stolica 1-2 dnevno,nema bolova ma bio sam ko nov,do pre otprilike mesec dana.Ponovo bol u stomaku,hemoroidi i razlog da odem ponovo lekaru "krv u stolici".
Sada pijem Salofalk500 3x1,Salofalk supozitorije 2x1,Folnak 5mg 2x1 i Phlebodia 600mg 5dana 3x1(posle toga 1x1).To mi je prepisao radi preventive dok ne stignu nalazi sa biopsije,mada kaze da ne veruje da imam UK vec neki blaži oblik upale i da mu se javim kad mi stignu nalazi sa patologije 3-4 nedelje(ili nedaj bože ako mi se stanje pogorša) i da mogu za sad da jedem sve.
Trenutna situacija je:Nema krvi u stolici,Hemoroidi se relativno dosta povukli,stolica ok(nema proliva),jedino ostao mali bol u stomaku(i kao da mi se prenosi bol na levu nogu)i kilaža koju nemogu da vratim jer sam za ovih dva meseca smršao oko 7-8kg
Izvinjavam se što sam ovako opširno(udavio)pisao,i ako može neko da mi se javi prvenstveno da mi kaže kako se najbolje može nositi sa ovom bolešću i šta bi trebalo da izbacim iz ishrane.
Pozzz [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pon Avg 01, 2011 10:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm
Postovi: 17
nema niko :cry: :cry: :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Sre Avg 03, 2011 7:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Postovi: 33
Sacekaj nalaz sa patologije pa da onda pricamo...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Uto Sep 06, 2011 2:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm
Postovi: 17
evo posle mesec i malo više stigli PH nalazi:
COLITIS CHRONIKA NON SPECIFICA
ACTIVA(+),ATYPICA GRADUS I

jel imao neko isto ili slično???

terapija mi je salofalk 3x750
folnak 2x1
colospa retard 2x1
bifiform 2x0.5

doktor kaze da nije strašno i da se ne plašim(biće ok).od kako pijem lekove za UC mnogo mi je bolje,stolica isto tako jednom dnevno(formirana)al neki put me protera kad popijem malo više kafe.jedino mi je ostao taj tup bol na levoj strani(kad pretisnem više boli,ovako vrlo malo).preporuka lekara da krajem novembra odradim opet kolonoskopiju :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Ned Sep 18, 2011 6:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm
Postovi: 17
stigli PH nalazi:
COLITIS CHRONIKA NON SPECIFICA
ACTIVA(+),ATYPICA GRADUS I

jel imao neko isto ili slično???

terapija mi je salofalk 3x750
folnak 2x1
colospa retard 2x1
bifiform 2x0.5

od juce ponovo imam gasove,retku stolicu(kašastu bez krvi)i naravno i dalje bol u levom delu stomaka(i kao da se spušta u levu nogu).lekar mi na godišnji i neznam šta da radim


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pon Sep 19, 2011 1:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
Ima li neko iskustvo sa Salazopirinom---koliko dugo ga je pio i da li je izlecio KOLITIS..ja vec godinu dana pijem al ne vidim neko poboljsanje---do duse ja nisam nikad imao retku stolicu i sluz isl. vec imam problema sa gasovima-zapravo kod mene je dijagnoza --KOLAGEN KOLITIS--- doktor mi samo produzava po par meseci itd a na helikobakteriju ne obraca paznju iako sam je imao 8 puta vise od dozvoljenog-i posle 2 terapije- nisam proveravao do sad al uvek imam gasova i problema sa varenjem-posebno kad jedem slatko-a to je bas retko i u malim kolicinama al tad se bas odrazi-a za ljuto, papreno i kiselo ne znam vec 20 godina.
HVALA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Ned Sep 25, 2011 5:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2010 9:44 pm
Postovi: 17
E pozz i od mene drugari "sapatnici" :wink:
Pre nekih mesec i po dana sam bio hospitalizovan u kbc B.Kosa na ispitivanju iz razloga sto sam imao po 2-3 prolivaste stolice dnevno nekih godinu dana unazad.Napisacu ovde neke detalje iz otpusne liste pa mi mozda neko moze vise reci sta mi je zaparavo, posto doktori koji su me pregledali i nisu bas nesto pricljivi...
ZAVRSNE DIJAGNOZE:
K 51. Colitis chr. ulcerosa vms. Anemia sideropenica. Hernia ventriculi hiatus oesophagi. Polypus ventriculi regio cardiae obs. Gastrobulbitis chr. Cysta corticalis renis lat.sin.
U krvnoj slici blaga mikrocitna anemija (Hgb na prijemu: 117 g/l, MCV: 74) bez sekundarne trombocitoze i leukocitoze. Parametri metabolizma gvozdja govore u prilog sideropenije..Osnovne lab. analize u granicama referentnih vrednosti.
Endoskopskom eksploracijom suznice gastroduodenuma registrovani su znbaca hijatusne hernije i hronicnog gastrobulbitisa,i manji incipijentni polip kardije, uzete sbiopsije iz sluznice zeluca,duodenuma,pslato na PH analizu.
Kolonoskopskim pregeledom koji je uradjen do lijenalne fleksure uocene su promene u rektumu,sigmi,i descedensu karakteristicne za ulc. kolitis,uzete su multiple biopsije,poslato na PH analizu.
Predlog terapije: 1.koliticna dijeta,2. salofalk tbl 500mg 3x2, 3.Orvagyl tbl 3x400 mg 10m dana,pa nastaviti bulardi caps1x1 dve nedelje,4. vitamin AD guttae 10 dnevno,5.Heferol caps 2x1 2 meseca.
Po smirivanjiu tegoba uraditi totalnu kolonoskopiju.
Rez sa biopsije.
Gornja endoskopija:Jednjak prolazan,mukoza uredna,bez jasnih variksa. eG prelaz na 39cm,uz hiatus herniju,radi cega stalno podrigivanje koje ometa pregled.Kardija:prolazan,susp. incip. polip u poziciji 6-7 h velicine 3mm. Zeludac pravilan,srednja kolicina zelenkastog sadrzaja. Vidljiva mukoza od kardije do pilorusa lako hiperemicna,bez jasnih ulceracija.duodenum b.o Uzete biopsije za PH:1. bocica duodenum,2. bocica antrum,3. susp.inicp.polip kardije.
Kolonoskopija: Inspekcija b.o RT b.o DG:HHV. Gastrobulbitis chr. Polypus cardiae incip. Uradjen je pregled do nivoa lijelane fleksure uz nesto losiju pripremu. U rektumu fokalno lako hiperemicna mukoza,u sigmi postepeno izrazenije kongestije mukoze,uz gubitak sudovne sare,postepeno erodirana mukoza bez jasnih ulceracija.U proksimalnoj sigmi i descedensu izrazenija kongestija mukoze,uz izrazenije erozije,lako krvari mukoza pri dodiru klesta. Uzete biopsije za PH.1. bocica proksimalna sigma i descedens, 2. sigma,3. rektum.DG: Colitis chr.ulreosa vms.
BIOPS. DEBELOG CREVA
I,II,III- Colitis chronica non spec.
BIOPS. ZELUCA
I- Duondenitis chr non specificae
II- Gastritis chr. antralis,aktivnost (+), metaplazija intestinalis (-), limfni folikuli (-),Hb. pylori(++).
III-Polypus hyperplasticus

Uzimao sam ovu terapiju nekih mesec dana i posle dugih godinu i vise doziveo sam da vidim potpuno normalno formiranu stolicu,i mojoj sreci nije bilo kraja ali su mi bas negde u to vreme nestali lekovi a na kontrolu sam morao da sacekam nekih 10-ak dana i vratila mi se skroz prolivasta stolica :(
Bio sam neki dan na toj kontroli i dr mi je prepisala
Salazopyrin tbl 500mg 3x2,Nexium 20mg 2x1,Klacid 500mg 2x1,Amoksicilin 500mg 2x1
Poslednja tri leka uzimati istovremeno tokom 7 dana zatim Probiotik kaps 1x1 7 dana
Nadam se da ce mi ova nova terapija pomoci kao predhodna mada mi nije naj-jasnije zasto su je promenili ako je bila uspesna???
I jos jednom bih zamolio da mi oprostite na ovolikom postu,ali eto napisao sam ga u slucaju da neko ima slicne ili iste simpotome pa da pomognemo jedni drugima nekim savetom.
Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pon Sep 26, 2011 1:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Postovi: 33
U poslednjih 6 godina, tj. od pocetka bolesti koristio sam 5-ASA, Asacol i Salazopyrin EN. Salofalk do sada nisam probao ali od ova tri koja jesam Salazopyrin EN ima najbolje dejstvo u nekim blagim akutnim stanjima kao i tokom remisije. Bar je kod mene takav slucaj. U sustini sva cetiri leka sadrze 5-aminosalicilnu kiselinu kao glavni sastojak i jos neke dodatke i glavno su terapijsko sredstvo za lecenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Sep 30, 2011 9:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
jos jedno---nikako mi nije jasno da li je dobro jesti voce-povrce koje ima semenke-(smokve-paradajz-paprike sa semenom-zatim kostunjavo voce koje se ipak ne moze sazvakati dosta sitno) imam osecaj da to kao da grebe creva -nesvareno a neki opet preporucuju to---????? a doktor mi nista o tome nije rekao--vec sam da ispitam koja hrana mi odgovara---definitivno znam da mi paradajz-vino,rakija-pa cak i sokovi,neoljusteno voce i povtce islicne stvari ne odgovaraju--napominjem da i ne pijem vino i rakiju a ni kisele salate a ako jedem paradajz-ljustim ga i voce sve ljistim.
ima li ko licno iskustvo?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Sre Nov 02, 2011 8:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 1:00 pm
Postovi: 175
Dobro ti je doktor rekao. UK je dosta individualna bolest i moraš sam da ispitaš šta ti odgovara. Imaj na umu da je nekad potrebno 12 sati da hrana stigne do debelog creva.
Ja sam 10 godina koristio Salazopyrin 4x1 ali sam remisiju uvek postizao dijetama i čajevima.

_________________
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:23 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am
Postovi: 73
Cao svima, ocigledno sam nova ovde... Takodje bih zelela da razmenim iskustva sa vama... Imam 19 i po godina, a UC imam od 17-te godine... Dobila sam kao i mnogi od vas,takoreci preko noci, i to zbog stresa... Jako sam emotivna osoba, od tada se sve vreme trudim da to promenim. Kao i nacin ishrane, nacin razmisljanja, i do tada sam dosta bila privrzena veri, a od tada jos vise, nekako mi daje snagu, ne znam za vas, ali smiruje svaki odlazak crkvi i svaka molitva, post pogotovu. Dok nisu utvrdili sta je u pitanju svasta sam pila, a kada su utvrdili nekih 5-6 lekova, vise se ni ne secam kako bih postigla remisiju, i postigla sam nakon nekih mesecak, dva, bolest se jeste vracala ali nikad kao prvi put, na moju srecu. Od tada stalno pijem Asakol, 3x2 i AD vit(riblje perle). Oni su mi dosta pomagali i jos uvek, ali i kada je sve bilo ok, nikada nisam smela da prestanem da pijem, jer mi je doktorka rekla da treba da ih pijem dozivotno, to je malo porazavajuce za osobu mojih i naravno vasih godina, ali nakako valjda sve prihvatamo samo da se to ne vrati...

Elem, ja se tacnije javaljm zbog jednog problema, i zaista bi mi puno zacilo da mi neko pomogne svojim iskustvom, savetom, bilo cim. Ove god sam upisala fax i u drugom sam gradu. Trudila sam se da taj odlazak ne dozivim previse emotivno, i uspela sam u tome, ali izgleda samo spolja, ne znam da li je zbog toga ili zbog neceg drugog, ali od kada sam dosla da studiram, stanje mi se pogorsalo, stolica i nije toliko retka, ali je krv stalno tu, i ranije mi se to desavalo, ali sve je nekako krace trajalo i to ili prodje samo od sebe ili mi doktorka doda jos neki lek, sada ne znam sta da radim... Prezauzeta sam obavezama na faxu, a i ovde nemam svog lekara, i iskrena da budem plasem se kolonoskopije, imam jedno jako ruzno i bolno iskustvo. Pokusavam da jedem sto zdraviju hranu i da se ne nerviram i mislim pozitivno, ali svaki odlazak u toalet iznova me porazi..... Pomagajte...

Ako nekoga zanima nesto, neka me pita slobodno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
a da li bi neki blagi sedativi tebi pomogli-posto kazes da si preosetljiva ili makar da pijes caj na toj bazi-jer on je dobar i za probavne smetnje i za nerve-moje iskustvo sa kantarionom je dobro samo sto sad ne pijem kantarion jer sam nasao negde da pise da ga nije dobro uuzimati kad se piju antidepresivi ili sedativi a ja ih pijem----pokusaj,nece ti skoditi pretpostavljam ili beviplex-i on jaca nervni sistem pa mozda budes manje osetljiva..
srecnoooo


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Čet Nov 03, 2011 2:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am
Postovi: 73
Hvala ti vaso, nego, sta mislis, da li ce ti setativi ili cajevi ublaziti i moje krvarenje? Ja samo hocu da ovo prestane...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Čet Nov 03, 2011 3:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Postovi: 33
I ja imam pozitivno iskustvo sa kantarionom, i caj ali i ulje po jednu kasicicu pre obroka. Nije da sam se izlecio ali ublazava stanje...
Kolonoskopija ne mora da bude toliko traumaticna kada se radi sa anestezijom...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 398 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 83 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: