Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 314 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 06, 2009 5:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 3:38 am
Postovi: 3
Procitao sam celu temu o kolonoskopiji i ima puno korisnih stvari koje mogu posluziti nekome ko se sprema za ovaj pregled.Ovde neki pisu da je teza PRIPREMA a neki da je tezi PREGLED.
Mene zanima nekoliko stvari, pa bih zamolio one koji su imali ovaj pregled da mi odgovore na sledeca pitanja:

1. Interesuje me da li priprema moze dovesti do upale hemoroida? Taj prasak Fortrans (pise u uputstvu) izaziva mucninu, povracanje i proliv pa me zanima u kojoj meri se to desava? Da li ceo dan sedis na wc solji, povracas i osecas mucninu ili ne? Koliko cesto taj Fortrans tera na nuzdu i da li se moze spavati te noci pred pregled kada popijes i poslednju dozu Fortrans praska ili cele noci provedes na wc solji?

2. Kakva je to vrsta anestezije - Analgezija? Da li se to pije ili prima inekcijama i da li je to lokalna ili totalna anestezija tj. da li spavas ili ne spavas i da li se oseca bol ili ne? Ja znam za anesteziju koju primis kada ti popravljaju zub i onda ti sve utrni i nista ne osecas ali ovo verovatno nije kao ta anestezija ali ne znam sta je zapravo to i kako se osecas kada primis tu Analgeziju? (neki su ovde napisali da se probude u drugoj sobi!? a neki da sve osecaju ali ne mogu da se pomeraju!?)

3. Pise da pregled traje od 15 - 60 min. Koliko zapravo prosecno traje pregled?Kakva su vasa iskustva sa tim?

4. Koliko dugo traje "oporavak" posle pregleda? Da li mozes jesti normalnu hranu ili jos koji dan na dijeti? Da li se stolica unormali istog dana ili dejstvo Fortransa traje jos par dana?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 07, 2009 12:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 28, 2008 12:51 pm
Postovi: 8
Prije 4 godine vršio sam kolonoskopiju na VMA kod dr.Dodera.
Priprema se sastojala od toga da sam predhodno jutro popio gorku so, a takođe i oko 18 sati, nije ništa posebno razmuti se u čaši vode i popije.
Što se tiče proljeva taj dan budi u kući i ićeš nekoliko puta u WC, to će da te protjera.
Taj dan ništa ne jedeš, samo može tečnost.
Oko 10 sati mi je vršena kolonoskopija zbog sumnje na ulcerozni kolitis, što je i samim pregledom utvrđeno.
Pregled se sastoji od toga da sam legao na sto u sali na lijevi bok,svukao pantalone do koljena, tu je bila prisutna i anestetičarka koja me je pitala da li ostajem u BG ili se vraćam kući odmah jer je daleko, da zna zbog anestezije.
Rekao sam da se odmah vraćam kući i ona mi je dala određenu dozu anestezije u lijevu ruku, poslije 1 minute počeo je pregled i ja sam cijelo vrijeme bio svjestan.Prvo vam stave cjevčicu u tektum kroz koju uvode kolonoskop-crijevo. Mene ništa nije boljelo i nije bilo ništa strašno kao što neki pričaju. Urađena je kolonoskopija i uzet uzorak za biopsiju za potrvrdu dijagnoze. Poslije toga imao sam par stolica sa krvlju ali to je normalno zbog uzorka. Poslije kolonskopije ležao sam 2 sata na VMA i otputovao kući.
Vjerujte gori je osjećaj kako će to biti i sramota od doktora i sestara nego sam pregled, bar je to kod mene bio slučaj.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 07, 2009 12:42 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 28, 2008 12:51 pm
Postovi: 8
Još da dodam da je pregled trajao maksimalno 15-ak minuta, a što se tiče normalizacije stolice, dejstvo laksativa ili gorke soli traje oko 8 sati, tako da je poslije toga stolica normalna ako nema drugih problema.
Ako možeš traži pregled kod navedenog doktora, jer za njega imam samo riječi hvale, a zbog porodični problema imao sam više iskustava


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 07, 2009 1:40 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja licno ne volim pripremu za taj pregled. Stomak mi je tada potpuno iritiran. Nocu uglavnom ne idem u toalet jer laksativ odradi svoje u toku dana pa od iznemoglosti prespavam noc (no neki put ipak moram da skoknem do wc-a)
Ko sto rekoh meni je pregled dva puta radjen bez anestezije i bio je vrlo neprijatan i bolan (kod mene trajao jako jako dugo). Kada sam radila ovo sa anestezijom spavala sam pa mi samim tim nije bio ni neprijatan pregled.
Ono sto mene jako boli je vazduh koji se nalazi u crevima posle pregleda. Tako da mi je i dan posle pregleda lose. Izludjuje me i sto dejstvo laksativa kod mene deluje jos dan i po, pa na samu nagovest moram da trcim u wc.
Iskreno mislim da ceo pregled i pripremu svako dozivljava na svoj nacin, pa ti ne bih savetovala da se oslanjas na tudja iskustva....vec se samo zadrzi na tome da saznas kako pregled izgleda....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 09, 2009 12:54 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
1 .Naravno da sva odstupanja od normalnog wc rezima mogu da dovedu do iritacije hemoroida. Pa tako i situacija kada pola dana provedes na wc solji zbog pripreme. Taj dan stroga higijena svaki put posle wc-a i malo uobicajene kreme koju koristis za taj problem, ili malo pantenola. I smirice se kroz neki dan, kao i obicno.

Fortrans ne izaziva grceve, a najgore kod njega su ukus i miris (na plastiku) i kolicina koja mora da se popije. U drugoj turi pijenja to stvarno bude bljaks, posto si vec ispio dva litra u prvoj turi. Ne izaziva ni mucninu sam po sebi, ali normalno da bude muka od gore opisanog nalivanja, ali prodje brzo kada ga izgutas. Ne povracas, nadam se, imala sam nagon, ali je proslo bez toga.

Na presto sednes oko 15 -20 min posle prvih gutljaja, a ostanes neko vreme za svaku turu. Izmedju imas pauzu. Nije toliko nekontrolisano da ne mozes da procenis. Posle par sati od svake ture si relativno ok po tom pitanju, pa i noc pred pregled.

Moj dragi je i uz fortrans pio po malo soka od jabuke i kaze da mu je tako bilo lakse. I pijuckao je malo po malo. Ja sam sva tri puta koliko sam radila pripremu, mutila u bokal od litar i trudila se da zapusim nos i progutam sto vise odjednom. Nisam dodavala tecnost taj dan. Valjda sam zato izgledala ubedljivo najiscrpljenije u cekaonici :evil: .

2. I ja bih volela neko strucno objasnjenje sta je analgo sedacija, sta analgezija... i ostali termini koji se oko ovoga pominju. Meni su rekli da je to kratkotrajna anestezija, decku da ce raditi analgo sedaciju. Pretpostavljam da su iste stvari u pitanju. Ne secam se da li su mi stavljali i masku da udise, njemu jesu. Oboje je dobilo anesteziju u ruku. Spava se i te kako. Ja sam se probudila super oporavljena, jer sam pre pregleda zbog pripreme bila iscrpljena i dehidrirana. Pustili su me da jos malo otspavam, posle prvog budjenja :lol: .

3. Mozes da jedes isti dan posle pregleda. Nekima su preporucili kasastu hranu. Ja sam jednom smazala sladoled, sto i nije bila prijatna ideja, a posle sendvic. A drugi put isla u Mek, i proslo je ok. Imala sam jos fortransa i sledeci dan u stomaku, ne znam da li sam se predozirala. Znaci bude malo "laznih" poziva i mini akcija i sledeci dan, ali nista tipa da ne stignes gde treba :wink: . Treci put za endoskopsku video kapsulu je priprema bila "blickrig" jer se bez gladovanja uvece pila jedna fortrans tura. Bio mi je relativno kratak razmak od kolonoskopije, pa je mozda to, a mozda i kron, ili kapsula, uticalo da mi je trebao ceo mesec da mi se umiri stomak. Sto ce reci da podnosenje zavisi i od stanja stomaka. Pregled od ulaska do izlaska iz sale, znaci ukljucujuci uvodjenje i izlazak iz anestezije - oko pola sata.

Za mamasaki - na magnetnoj se ne vide creva, jer jos nije ispitan pouzdan kontrast, i zato sto pokreti creva ometaju snimanje. Videle bi se eventualne fistule, apcesi, tj. neprirodne "veze" izmedju okolnih organa, koje mogu da budu komplikacija kronove bolesti. Kolonoskopija sa biopsijom je standard, ako su vasi problemi uopste u vezi sa ovim delovima gastro trakta. Magnet moze da pokaze ako je izvor problema nesto drugo u ovom podrucju, npr. promene na karlici, besika, bubrezi...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 09, 2009 9:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Postovi: 178
Ejmi, gde si radila snimanje video kapsulom? Kazi mi molim te kakav je postupak?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kolonoskopija sa Anestezijom(Analgosedacijom-Analgezijom)-DA
PostPoslato: Sre Jan 14, 2009 7:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 3:38 am
Postovi: 3
Uradio sam kolonoskopiju u privatnoj ordinaciji u Beogradu sa Analgosedacijom pa cu podeliti iskustva sa drugima koji to trebaju raditi i da demantujem Dundicu koja je napisala sledece:

"Licno iskustvo-katastrofa i to sa analgosedacijom koju je neko malopre spomenuo.
Da rascistim i to, bar sa moje tacke gledista, analgosedacija za kolonoskopiju tesko da je dovoljna. Odradili su mi to u privatnoj ordinaciji pre 4 godine, lekarka mi je dala Bensedin i Buscopan u vidu injekcije 15 minuta pre intervencije i sve zvezde na nebu sam videla. Jedino sto me je Bensedin malo osamutio pa nisam mogla da urlam niti sutnem lekara i sestru. Mozda ga zato i daju, ko ce ga znati! "

Prvo to sto su ti dali buskopan i bensedin u venu - TO NIJE ANALGOSEDACIJA. Ne znam kako se to zove ali Analgosedacija ili Analgezija je vrsta ANESTEZIJE koju sam ja primio u desnu ruku sa gornje strane sake i koja pocinje da deluje od 5 - 10 sekundi nakon sto "zaspis". Svima koji su toga dana primili ovu vrstu anestezije receno je da nece smeti da puse naredne 2 godine od toga dana. Za kolonoskopiju ne postoji totalna anestezija vec upravo ova - Analgezija ili ti Analgosedacija. Znaci ne trazis totalnu ili lokalnu anesteziju nego analgosedaciju koju sme da uradi samo ANESTEZIOLOG a NE DOKTOR! Pristup anesteticima ima samo anesteziolog i niko osim njega tesko da ce na legalan nacin doci do bocica anestezije jer nema ovlascenje za to a ni zakonsko pravo! (meni je jedan anesteziolog rekao da jedino on ima kljuc od oramarica u kome stoje anestetici).
Dundice, ovo sto su tebi dali i naplatili kao anesteziju mogu SIGURNO da kazem da su te prevarili i uzeli ti pare za dzabe jer to sto su tebi dali nije Analgosedacija koja se radi za kolonoskopiju.
Nakon sto primis anesteziju "odes" u POLUSVESNO stanje koje je nalik interesantnom snu. Svi pacijenti (njih troje) koji su pre moje intervencije podelili iskustva rekli su mi da su sanjali neke lepe snove i da su bili kao u nekom POLUSNU u kome nemate osecaja za vreme i prostor niti se tacno secate da li pricate ili sanjate da pricate, i to je stvarno tako. Pregled je trajao nekih 30-tak minuta a ja sam mislio da je proslo 2-3 minuta i nisam mogao da verujem da je proteklo vec pola sata! Za vreme pregleda Anesteziolog razgovara sa pacijentom (ali se ja nisam secao celog razgovora i imao sam utisak kao da govorim u snu sa njim). Zena pre mene je nakon pregleda imala utisak kao da je bila hipnotisana i nije znala sta je sve anesteziologu rekla i bila je jako usporena i u pokretima i u govoru. Sto se tice pregleda - NE DA SE NISTA NE OSECA nego pregleda uopste NISTE NI SVESNI da je bio. Ne osecas dodir i ja mislim da jedino culo koje ti tad radi je culo SLUHA jer anesteziologu odgovaras na postavljena pitanja i on na taj nacin valjda prati da li si ok. Stanje je najslicnije mirnim snovima u kojima sa nekim razgovaras. Znaci oci su zatvorene, nista ne cujes i ne vidis i ne secas se nikakve intervencije ni doktora,ni ordinacije, ne osecas,nemas osecaj za vreme i prostor i sanjas da sa nekim o necemu razgovaras. Ceo pregled (sa anestezijom) kosta oko 150 eura i nakon pregleda odlezis par minuta da dodjes k'sebi i onda se usporeno obuces (ili te obuku) i smeste da odsedis pola sata dok ne prodje dejstvo anestezije. Ne smes da vozis kola nakon toga i jos neko vreme brljavis slova dok pricas (kao da si pijan).

Sto se tice pregleda bez anestezije ja to nisam iskusio i dovoljno je da kazem da ako bi tako nesto pomenuli lekaru u inostranstvu on bi mislio da nesto sa vama nije u redu jer se u inostranstvu anestezije PODRAZUMEVAJU za ovakve vrste pregleda. U inostranstvu cak biras na koji nacin zelis da te operisu (ako je operacija u pitanju) pa dobijes formular u kome zaokruzis - zelim skalpel debljine toliko i toliko milimetara, ili zelim laser ili zelim to i to... Zelim da me operise doktor taj i taj u toliko i toliko sati itd. U nekim skupljim bolnicama cak su otisli u krajnost pa u formularu zaokruzujes da li vise volis miris lavande ili limuna da bi ti soba za oporavak mirisala na taj miris. Tako da hocu da kazem ovde doticnom koji se predstavlja da je iz Kanade , da to sto pise da tamo rade bez anestezije da to NIJE TACNO. U Srbiji se u drzavnim bolnicama ne daje anestezija (samo na debelu vezu...tetka, teca, komsija prijatelj...) zato sto za intervenciju trebaju i anesteziologa i sestru i lekara koji vrsi pregled i plus zakonski moraju da te nadgledaju narednih sat vremena posle anestezije sto ce znaciti da za jednog pacijenta treba da izgube kako oni kazu "pola dana" a kad je na zivo (kad te tretiraju kao stoku) zavrse 3-4 "komada" za to vreme sa manjim brojem ljudi. Tako da nije u pitanju kako neki kazu -HRABROST ili RAZMAZENOST nego cisto su u pitanju NESAVESNOST i NESAOSECAJNOST sa pacijentom sto u Srbiji potvrdjuju svakodnevni clanci crne hronike u novinama o nesavesnom ponasanju medicinskog osoblja prema pacijentima.
Sto se tice pripreme za kolonoskopiju i leka FORTRANS. To je francuski lek i kosta oko 10 eura i u njemu su 4 kesice (velicine kao za puding) koje se razmute u vodi i piju. Treba ispiti 2 litara u prepodnevnim casovima i to sto pre (meni su rekli za sat, sat ipo ali ja nisam mogao pa sam popio u roku od 2 ipo sata) i drugu turu od 2 litara u vecernjim satima. Fortrans ne izaziva grceve u stomaku i klasican proliv vec samo ta voda ne ide u besiku vec u creva (bolje je da predhodnog dana ne jedete tesku hranu). Fortrans ima cudan ukus (niti slano nitii slatko) i prve 2 - 3 case mozes popiti kao sok ali posle postaje sve vise odvratan ali moras popiti da bi se creva iscistila. Moze se kombinovati sa gutljajima bistrog soka od jabuke pa se tako moze lakse popiti.Tog dana nista ne sme da se jede osim procedjene bistre supe i caja sa rastopljenim medom, a na dan pregleda nista ne sme da se ni pije ni jede do pregleda. Nakon pregleda 1 dan treba jesti laksu hranu dok zeludac proradi a onda normalna ishrana. Fortrans kod mene nije delovao posle pregleda tako da nisam imao problema sa stolicom.

Nadam se da ce ovaj detaljan opis razjasniti neke nedoumice oko kolonoskopije i anestezije.
Ne smem staviti broj telefona ordinacije da ne bi ispala reklama ali ako nekog interesuje neka me pita pa cu mu reci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kolonoskopija sa Anestezijom(Analgosedacijom-Analgezijom)-DA
PostPoslato: Sre Jan 14, 2009 7:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 3:38 am
Postovi: 3
Uradio sam kolonoskopiju u privatnoj ordinaciji u Beogradu sa Analgosedacijom pa cu podeliti iskustva sa drugima koji to trebaju raditi i da demantujem Dundicu koja je napisala sledece:

"Licno iskustvo-katastrofa i to sa analgosedacijom koju je neko malopre spomenuo.
Da rascistim i to, bar sa moje tacke gledista, analgosedacija za kolonoskopiju tesko da je dovoljna. Odradili su mi to u privatnoj ordinaciji pre 4 godine, lekarka mi je dala Bensedin i Buscopan u vidu injekcije 15 minuta pre intervencije i sve zvezde na nebu sam videla. Jedino sto me je Bensedin malo osamutio pa nisam mogla da urlam niti sutnem lekara i sestru. Mozda ga zato i daju, ko ce ga znati! "

Prvo to sto su ti dali buskopan i bensedin u venu - TO NIJE ANALGOSEDACIJA. Ne znam kako se to zove ali Analgosedacija ili Analgezija je vrsta ANESTEZIJE koju sam ja primio u desnu ruku sa gornje strane sake i koja pocinje da deluje od 5 - 10 sekundi nakon sto "zaspis". Svima koji su toga dana primili ovu vrstu anestezije receno je da nece smeti da puse naredne 2 godine od toga dana. Za kolonoskopiju ne postoji totalna anestezija vec upravo ova - Analgezija ili ti Analgosedacija. Znaci ne trazis totalnu ili lokalnu anesteziju nego analgosedaciju koju sme da uradi samo ANESTEZIOLOG a NE DOKTOR! Pristup anesteticima ima samo anesteziolog i niko osim njega tesko da ce na legalan nacin doci do bocica anestezije jer nema ovlascenje za to a ni zakonsko pravo! (meni je jedan anesteziolog rekao da jedino on ima kljuc od oramarica u kome stoje anestetici).
Dundice, ovo sto su tebi dali i naplatili kao anesteziju mogu SIGURNO da kazem da su te prevarili i uzeli ti pare za dzabe jer to sto su tebi dali nije Analgosedacija koja se radi za kolonoskopiju.
Nakon sto primis anesteziju "odes" u POLUSVESNO stanje koje je nalik interesantnom snu. Svi pacijenti (njih troje) koji su pre moje intervencije podelili iskustva rekli su mi da su sanjali neke lepe snove i da su bili kao u nekom POLUSNU u kome nemate osecaja za vreme i prostor niti se tacno secate da li pricate ili sanjate da pricate, i to je stvarno tako. Pregled je trajao nekih 30-tak minuta a ja sam mislio da je proslo 2-3 minuta i nisam mogao da verujem da je proteklo vec pola sata! Za vreme pregleda Anesteziolog razgovara sa pacijentom (ali se ja nisam secao celog razgovora i imao sam utisak kao da govorim u snu sa njim). Zena pre mene je nakon pregleda imala utisak kao da je bila hipnotisana i nije znala sta je sve anesteziologu rekla i bila je jako usporena i u pokretima i u govoru. Sto se tice pregleda - NE DA SE NISTA NE OSECA nego pregleda uopste NISTE NI SVESNI da je bio. Ne osecas dodir i ja mislim da jedino culo koje ti tad radi je culo SLUHA jer anesteziologu odgovaras na postavljena pitanja i on na taj nacin valjda prati da li si ok. Stanje je najslicnije mirnim snovima u kojima sa nekim razgovaras. Znaci oci su zatvorene, nista ne cujes i ne vidis i ne secas se nikakve intervencije ni doktora,ni ordinacije, ne osecas,nemas osecaj za vreme i prostor i sanjas da sa nekim o necemu razgovaras. Ceo pregled (sa anestezijom) kosta oko 150 eura i nakon pregleda odlezis par minuta da dodjes k'sebi i onda se usporeno obuces (ili te obuku) i smeste da odsedis pola sata dok ne prodje dejstvo anestezije. Ne smes da vozis kola nakon toga i jos neko vreme brljavis slova dok pricas (kao da si pijan).

Sto se tice pregleda bez anestezije ja to nisam iskusio i dovoljno je da kazem da ako bi tako nesto pomenuli lekaru u inostranstvu on bi mislio da nesto sa vama nije u redu jer se u inostranstvu anestezije PODRAZUMEVAJU za ovakve vrste pregleda. U inostranstvu cak biras na koji nacin zelis da te operisu (ako je operacija u pitanju) pa dobijes formular u kome zaokruzis - zelim skalpel debljine toliko i toliko milimetara, ili zelim laser ili zelim to i to... Zelim da me operise doktor taj i taj u toliko i toliko sati itd. U nekim skupljim bolnicama cak su otisli u krajnost pa u formularu zaokruzujes da li vise volis miris lavande ili limuna da bi ti soba za oporavak mirisala na taj miris. Tako da hocu da kazem ovde doticnom koji se predstavlja da je iz Kanade , da to sto pise da tamo rade bez anestezije da to NIJE TACNO. U Srbiji se u drzavnim bolnicama ne daje anestezija (samo na debelu vezu...tetka, teca, komsija prijatelj...) zato sto za intervenciju trebaju i anesteziologa i sestru i lekara koji vrsi pregled i plus zakonski moraju da te nadgledaju narednih sat vremena posle anestezije sto ce znaciti da za jednog pacijenta treba da izgube kako oni kazu "pola dana" a kad je na zivo (kad te tretiraju kao stoku) zavrse 3-4 "komada" za to vreme sa manjim brojem ljudi. Tako da nije u pitanju kako neki kazu -HRABROST ili RAZMAZENOST nego cisto su u pitanju NESAVESNOST i NESAOSECAJNOST sa pacijentom sto u Srbiji potvrdjuju svakodnevni clanci crne hronike u novinama o nesavesnom ponasanju medicinskog osoblja prema pacijentima.
Sto se tice pripreme za kolonoskopiju i leka FORTRANS. To je francuski lek i kosta oko 10 eura i u njemu su 4 kesice (velicine kao za puding) koje se razmute u vodi i piju. Treba ispiti 2 litara u prepodnevnim casovima i to sto pre (meni su rekli za sat, sat ipo ali ja nisam mogao pa sam popio u roku od 2 ipo sata) i drugu turu od 2 litara u vecernjim satima. Fortrans ne izaziva grceve u stomaku i klasican proliv vec samo ta voda ne ide u besiku vec u creva (bolje je da predhodnog dana ne jedete tesku hranu). Fortrans ima cudan ukus (niti slano nitii slatko) i prve 2 - 3 case mozes popiti kao sok ali posle postaje sve vise odvratan ali moras popiti da bi se creva iscistila. Moze se kombinovati sa gutljajima bistrog soka od jabuke pa se tako moze lakse popiti.Tog dana nista ne sme da se jede osim procedjene bistre supe i caja sa rastopljenim medom, a na dan pregleda nista ne sme da se ni pije ni jede do pregleda. Nakon pregleda 1 dan treba jesti laksu hranu dok zeludac proradi a onda normalna ishrana. Fortrans kod mene nije delovao posle pregleda tako da nisam imao problema sa stolicom.

Nadam se da ce ovaj detaljan opis razjasniti neke nedoumice oko kolonoskopije i anestezije.
Ne smem staviti broj telefona ordinacije da ne bi ispala reklama ali ako nekog interesuje neka me pita pa cu mu reci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kolonoskopija - sa ili bez totalne anestezije?
PostPoslato: Čet Jan 15, 2009 1:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 1:29 pm
Postovi: 19
Musketar, odlično, detaljno objašnjenje, već počinjem bez straha da razmišljam o kolonoskopiji. Samo mi nije jasno što neki na ovom forumu kažu da su spavali tokom pregleda i da su se tako uspavana probudili u drugoj sobi??? O kakvoj se tu anesteziji radi? Da nije možda isto ova analgosedacija, samo u jačoj dozi?

Molim te pošalji mi ime, adresu i broj ordinacije gde je rađen pregled i naravno ime doktora (može na moj e-mail: [email protected])


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 16, 2009 3:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 3:27 am
Postovi: 32
Radio sam kolonoskopiju na vma i postupak je sledeci:
Udje se u prostoriju, skine donji deo, legne na levi bok, dobije se anestezija u gornji deo desne sake, blize zglobu i to je to.....znaci, spavao sam za vreme pregleda.
Posle izvesnog vremena sam se probudio u prostoriji pored i posle par minuta( 5-10) ustao i otisao kuci.....nikakve posledice nisam osecao od anestezije, niti bolove od pregleda.
Sam sam se odvezao kuci.
Kolonoskopiju nikako ne raditi bez anestezije.......naravno, neko lakse podnese pregled, neko teze, vecina teze....znam ljude koji su padali u nesvest od bolava ili su imali tegobe da nisu mogli da hodaju par sati, nekom nista nije bilo......ko uziva u bolu i kome je zao da da par hiljada dinara vise, ako vec placa pregled, onda, samo napred....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 16, 2009 1:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 1:29 pm
Postovi: 19
Ejmi, reci mi molim te gde si radila pregled i kod kog doktora. Gde stavljaju masku?????


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 16, 2009 4:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Momak mi tvrdi da je na Bezanijskoj kosi pored bockanja disao u masku. Ako nije ishalucinirao :roll: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 16, 2009 11:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 3:38 am
Postovi: 3
Na pitanje zasto neki kazu da su se budili u drugoj sobi a neki ne i da li je ista vrsta anestezije za kolonoskopiju ja mogu da pretpostavim i zakljucim da je anestezija za kolonoskopiju svuda ista ali je razlicite "kolicine" zbog godina, tezine pacijenta, kao i duzine intervencije. U ruci ostaje igla (cak pola sata i posle intervencije) tako da anesteziolog moze da "oduzme ili doda" anestetik po potrebi.
Definitivno svi koji dobiju anesteziju budu istog momenta uspavani ali to nije pravi san vec kao kada "budan sanjas". Mislim (moja pretpostavka) da nekog ta anestezija toliko "pukne" da mu je potrebno neko vreme da dodje k'sebi pa ako imaju guzvu verovatno te prebace u drugu sobu dok se ne "razbudis", a ako nemaju, ostaces tu na stolu. Verovatno da ima i onih koji su otporniji pa ne zatvore oci skroz ili se pre probude ali definitivno se nista ne oseca i izgleda kao da "budan sanjas" samo sto se nikakvog pregleda, doktora, aparata i intervencije ne secas a kamo li kolonoskopije. Zena pre mene je rekla da i ne zna sta su joj radili, a i ja sam imao utisak da mi nista nisu radili i da je proslo samo par minuta umesto pola sata. Takodje mislim (po prici coveka koji je dosao nakon mog pregleda) da je vrlo bitno koja ekipa ti to radi (doktor, anesteziolog i sestra) jer od njihove usaglasenosti, rutine i strucnosti zavisi puno toga.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 17, 2009 3:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 3:27 am
Postovi: 32
Kad sam dobio anesteziju u saku, anesteziolog mi je na trenutak stavio masku, 2-3 sekunde, sklonio, postavio mi neko pitanje, odgovorio sam i vise se niceg ne secam. Znaci, nikakav polusan, nego sam spavao. Mozda mi je za vreme spavanja maska bila na licu.
Naravno da je anestezija ista, i naravno da ne funkcionise isto na svakoga, nego je anesteziolog dozira, zato komunicira sa pacijentom, pa nekom da vise, nekom manje.
Ja sam se probudio odmah posle pregleda, to je posao anesteziologa, da popusti anesteziju u pravom trenutku, on zna kako to funkcionise, ali sam bio osamucen jedno 2-3 minuta, pricao sam sa sestrom dok me je izvodila na krevetu u drugu prostoriju, ali se ne secam razgovora. Posle tih 2-3 minuta sam dosao sebi 100%, lezao jos jedno 5-10 min. i najnormalnije ustao i otisao.
I naravno da izvode u drugu prostoriju zbog guzve, inace, te prostorije dele samo vrata.....jer u suprotnom dnevno bi obavili 5 pregleda, a ovako 25.
Pregled je najopusteniji.
Meni je najveci problem bio da popijem fortrans i naravno frka pred pregled, prvi put sam radio.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 19, 2009 11:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 1:29 pm
Postovi: 19
Bogiz, kog doktora na VMA preporučuješ?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 314 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 43 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: