Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Pon Sep 12, 2016 10:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2016 8:58 pm
Postovi: 5
Pozdrav svima,

Prvo neke relevantne činjenice o meni...muškarac, imam 25 godina, ne pijem alkohol, ne pušim, redovno vežbam već duže od 4 godine, fit sam (185cm, 79kg), krvna slika i mokraća kao po udzbeniku, pritisak 110/70. Uglavnom sam spremam hranu, izbegavam gotova jela, prerađeno meso i brzu hranu, sokove.

A moj problem je sledeći: Imam slab libido i problem sa potencijom, a shvatio sam posle i povezanost ovog problema (niskog nivoa testosterona) sa globalno nisim samopouzdanjem, motivacijom i nekog vida depresije. Jasno mi je da postoji i psihički deo na koji su svi uperili prstom sa kime god sam pričao o tome, a da predhodno nisu tražili nikakvu analizu niti su obavili ikakav pregled. Nisam naišao na razumevanje skoro nigde, pa čak ni kod dobrog dela društva, rodbine, prijatelja. Nizak libido mi se činio kao normalna stvar pošto je takvo stanje prisutno već nekoliko godina i nisam mislio da imam problem, niti sam to povezao sa nečim, ali od skora, kada gola devojka lezi pored mene i ništa skoro da se ne dešava onda sam se baš zapitao. Tu je moguć i taj psihički deo i to bi i prihvatio lako da nema i drugih zapažanja. I inače nemam taj nagon, putrebu. Dešavalo se da prođe nedelju, dve, tri pa čak bi se usudio da kazem u par navrata i po mesec dana izmedju masturbacija. A aktuelno je i to da je problem sa potencijom prisutan i pri masturbaciji (dakle to u velikoj meri isključuje psihički deo na koji svi pomisle na prvu loptu jer u toj situaciji nemam o čemu da brinem niti da se plašim).

Prvi urolog je, bez ikakvog pregleda, već na moje dve rečenice odma dijagnozirao da je problem psihološke prirode i preporučio da uzmem viagru par puta i da će se rešiti sve pa mi posle neće ni to trebati. Po savetu moje doktorice nisam uzimao. Na moj predlog, urolog mi je dao uput da uradim nalaz testosterona koji je tada, 1.juna ove godine, bio 12.77 nmol/l. Svi su se grčevito držali referentnih vrednosti (8.4 do 28.7 nmol/l) i rekli mi da je taj nivo uredu. Prema mojim saznanjima, taj nivo je prosečan za muškarca od 85 godina. Referentne vrednosti su generalizovane, a stvarne vrednosti zavise od mnoštva faktora koje niko od njih nije uzeo u obzir. Uglavnom, otišao sam kod drugog urologa koji je isto reagovao zbunjeno i rekao da je T nivo uredu. On je barem pregledao "privatni sektor", prostatu i odradio ultra-zvuk besike, bubrega. Tu je zaključio da je sve uredu, ali mi je dao uput za analize brisa uretre i spermokulturu na bakterije i gljivice, ureaplasmu, mikroplasmu i klamidiju i predložio pregled endokrinologa. Svi nalazi su bili negativni. Posle toga sam samostalno odradio analizu hormona:

FSH - 2.81 mIU/ml
LH - 1.33 mIU/ml
Prolaktin - 169 mIU/l
Estradiol - 31.2 pg/ml
Testosteron - 10.1 nmol/l tj. 291 ng/dl
Free testosteron - 6.06 pg/ml

Zaista, sve vrednosti su u granicama referentnih vrednosti, ali po podacima koje sam našao iz više izvora ovo su prosečne vrednosti za muskarace:

FSH - ~3.5 mIU/ml
LH - ~3 mIU/ml
Prolaktin - ~195 mIU/l (muškarci 21 do 30 godina)
Estradiol - 25 do 35 pg/ml
Testosteron - 19.1 do 29.5 nmol/l tj. 550 do 850 ng/dl ~692 ng/dl (muškarci 25 godina)
Free testosteron - 9.5 do 15.1 pg/ml ~12.3 pg/ml (muškarci 25 do 34 godina)

Sa svim nalazima otišao sam kod doktorice endokrinologije, koja je isto rekla da je sve uredu uz argument da izgledam markantno, da sam lep, imam brade, glas i da bi me svaka devojka poželela. Mrka kapa i u toj klinici. Shvatio sam da ni ona ne barata materijom reproduktivnih hormona. Rekla mi je da ona ne zna šta bi mogla tu da predloži ili da da neku terapiju, a da se tiče njene grane medicine, samo je predložila psihoterapiju. Nije čak obavila ni preventivni pregled štitne žlezde već je samo prepisala zabeleženo stanje sa papira nalaza i izveštaja urologa. Sa psihoterapijom sam krenuo početkom septembra i to ne može da škodi nikako. Videću kako će to ići.

Moje mišljenje o stanju je sledeće: Mehanički je sve ispravno, simptome mahom pripisujem niskom T nivou, a zbog životnih navika mislim da je malo verovatno da su navike problem jer sve već činim što se predlaže za vraćanje tj. dizanje testosterona. Kako hormonalni dizbalans može biti posledica mentalnog stanja, tako i loše mentalno stanje može biti posledica hormonalnog dizbalansa. Teško je odrediti šta je bilo prvo, koka ili jaje. Zato bi hteo da vidim šta mogu da uradim po pitanju obe oblasti. Po meni, hormoni koji nisu na nivou su LH, testosteron i free testosteron. Pošto free testosteron dosta zavisi od ukupnog testosterona, a prolaktin i estradiol su da kažem ok, onda gledam korak iza i povežem to da LH stimuliše proizvodnju ukupnog testosterona. Dakle, u teoriji, povećanjem LH nivoa, povećava se nivo ukupnog testosterona, a time i free testosterona. LH se luči u hipofizi. Možda je tu problem, a možda se dešava nešto drugo, čega još nisam svestan i onda hipofiza pokušava to da izreguliše, a time pravi i onaj LH deficit. Tako da...hipofiza ne mora nužno biti primarni problem, ali tu ili negde drugde nalazi se problem. Doktorica opšte prakse je predložila da se uradi magnetna rezonanca.

Molim vas za mišljenje i predlog. Ako znate možda nekoga ko dobro barata materijom reproduktivnih hormona, kome bi mogao da se obratim, možete mi javiti i putem maila ([email protected]). Trenutno nemam prepisanu terapiju, ali uzimam suplemente cinka, magnezijuma, omega 3 vitamina D3. Iako nisam pre nikada pio kafu, od nedavno napravim jednu sa kašičicom dobrog kakaa, kašičicom cejlonskog cimeta, malo kokosovog ulja, kašičicom meda i kašičicom peruanske make jer sam čuo da kofein povoljno utiče na T nivo, a i maka deluje pozitivno na hormonalnu sliku i libido. Probao sam jedno dvadesetak dana sa ašvagandom iliti indijskim ženšenom, ali me je samo malo opuštalo i posle par dana nisam ni toliko osećao. Kako sam pročitao, čak i kod zamenske terapije hormona, efekat se postiže posle 3 nedelje, a maksimum dostiže tek za 3-4 meseca tako da verujem da je još teže osetiti neke promene sa alternativom. Čuo sam za klomifen citrat da deluje tako da stimuliše proizvodnju testosterona sa povećanjem do 115% vrednosti za muskarce u mlađoj životnoj dobi. Imate li iskustva sa tim medikamentom?

Libido i potencija su samo deo problema niskog T nivoa. Hteo bi da izregulišem nivo i zbog opasnosti od kardiovaskularnih problema, metaboličkih problema, osteoporoze, dijabetesa, generalnog kvaliteta života i skracenog životnog veka.

U potrazi sam na odgovore za sledeća pitanja:
Koje je vaše mišljenje o trenutnom stanju?
Kako biste ocenili moje nalaze hormona? Da li je moja referenca ispravna?
Šta biste mi predlozili s' obzirom na celokupnu situaciju?
Da li stvarno ima svrhe raditi magnetnu rezonancu hipofize?
Klomifen citrat, da/ne i zbog čega?
Kome bi još mogao da se obratim (konkretan dr/klinika bi bio još bolji odgovor)?

Oprostite mi za esejski rad, htedoh što bolje da pojasnim kako biste i vi imali što bolju sliku o čemu se ovde radi. Ako neko ima sličnih iskustava ili zna nešto više na ovu temu, neka se ne ustručava da me kontaktira.

Hvala puno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Sre Sep 14, 2016 6:27 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Не видех да си радио анализу штитне жлезде.

Каквим спортом се бавиш?

Какво месо једеш и колико?

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Sre Sep 14, 2016 11:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2016 8:58 pm
Postovi: 5
I nisam imao pregled štitne žlezde. Kao što rekoh, na endokrinološkom pregledu nije odrađen nikakav pregled sem pregleda nalaza reproduktivnih hormona. Misliš li da bi trebalo da se obavi i to? Kako bi rad štitne mogao da utiče na moj problem?

Sportom kao sportom se ne bavim nekim posebnim. Vožnja biciklom, ponekad trčanje i plivanje, a uglavnom vežbanje u teretani i na šipkama u parku.

Meso jedem svakodnevno, slaninu, kobasice, vrat, piletinu, ćuretinu (ovo sve do sada je iz našeg domaćeg uzgoja, sa imanja), skušu, tunu, sardine, losos, ponekad svežu pastrmku, smuđa, štuku, tostolobika. Svežu ribu jedem 1-3 mesečno, a konzerviranu svaki drugi-treći dan. Suhomesnato i svežu piletinu i ćuretinu jedem recimo svaki drugi dan. Nekad pojedem nešto sa roštilja na fast food-u, 2-3 puta mesečno. Uglavnom ne prođe dan da ne jedem meso u nekom od obroka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Čet Sep 15, 2016 6:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Штитна жлезда може да прави свакојаке проблеме. Анализа је превише јефтина да би је заобилазио.

Добро је што једеш домаће месо под условом да је стварно домаће, гајено без антибиотика и осталог смећа.

Можда да избациш рибу из исхране због живе. Да пробаш пар месеци па да видиш ефекте.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Čet Sep 15, 2016 6:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2016 8:58 pm
Postovi: 5
Hvala na savetu. Videću šta mogu da uradim po tom pitanju.

Imaš li možda i odgovor na neko od konkretnih pitanja koja sam postavio?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Pet Sep 16, 2016 5:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Шта знадох то написах. :wink:

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Pet Sep 30, 2016 8:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 30, 2016 7:51 pm
Postovi: 1
registrovah se da bih ostavila post na ovu temu :)
Nisam strucnjak, u sustini, i sama sam se skoro suocila sa problemom, pa dok istrazujem svoj problem naisla sam na ovo. Moj problem je mikroadenom hipofize(prolaktinom), a izmedju ostalog dijagnostikovan je i sekundarni hipogonadizam i sekundarna hipotireoza. Ja sam zensko, ali slucajno se setih da je dr pomenula da ima pacijenta sa problemom koji je slican tvom, a resenje je krajnje "jednostavno". Moj savet ti je da uradis magnetnu rezonancu hipofize jer se moze desiti da imas problem kao i ja, odnosno da ti taj adenom pravi tu zbrku. U svakom slucaju, za pocetak mozes da uradis profil prolaktina u svakoj laboratoriji (sto je jako bitno jer on moze da bude u referentnim vrednostima ali je bitno njegovo ponasanje tokom celog dana a ne samo ujutru-trebao bi da opada kako dan odmice). Ponavljam da nisam strucnjak, govorim iz svog iskustva, jer su i meni ostali hormoni bili donekle "normalni", simptome skoro da nisam ni imala, ali nije isto za endokrinologa ono sto je u referentnim vrednostima i ono sto bi trebalo da bude vrednost za npr tvoje godine,... npr, u mom slucaju za ginekologa je bilo ok sve osim prolaktina, dok je po endokrinologu skoro sve u haosu :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Sub Okt 01, 2016 11:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2016 8:58 pm
Postovi: 5
To što si učinila korak više da bi podelila iskustvo je za pohvalu. Ako se nađeš u Novom Sadu, imaš piće.

Izgnjavio bi te malo kad si se već tako našla ovde :D
Pa da počnemo:
- Kod kojeg endokrinologa si bila? Još uvek sam u potrazi za bilo kime ko barata materijom reproduktivnih hormona.
- Koja je cena pregleda hipofize pomoću magnetne rezonance i šta se tim pregledom može ustanoviti?
- Da li si uspela da rešiš problem i kako? Šta je podrazumevala terapija?

Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Samopouzdanje, libido i potencija - Hipogonadizam
PostPoslato: Uto Nov 01, 2016 9:30 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2016 8:58 pm
Postovi: 5
Pozdrav svima,

Stigli novi rezultati:
TSH - 1.98 uIU/ml
FT4 - 13.1 pmol/l
Glukoza na prazan stomak - 5 mmol/l
Glukoza 30min nakon 75g glukoze - 7,5 mmol/l
Glukoza 60min nakon 75g glukoze - 9,4 mmol/l
Glukoza 120min nakon 75g glukoze - 7,6 mmol/l

Odradio sam i ukupni testosteron da vidim ima li kakve promene pošto sam izbacio rafinisani šećer iz ishrane od avgusta (čokolade, keks, kolači, sladoled, sokovi - nula poena). Kašika meda na dan, voće i suvo voće su u opticaju. Nema neke značajne promene za sada, a i osećam se isto što se tiče libida. Izmereno je 13,9 nmol/l, što jeste malo više nego prošlja dva puta, ali to su samo male i uobičajene fluktuacije.

Kako biste vi tumačili ove rezultate?
Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: