Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Pubertet
PostPoslato: Uto Okt 01, 2013 4:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 01, 2013 4:46 pm
Postovi: 2
Kao prvo, poštovanje! Imam sina 14 god., visok je 150cm (merimo se na štoku od vrata), za glavu je niži od svojih vršnjaka. Na rođenju vis 52cm, tež 4450 g. ob glave 36. Porođaj zakasneo sa 20 dana bilo je komplikacija ali se rodio živ i zdrav sa ocenom 9/9. Da krenem od početka: napredovao je lepo svaki mesec sa preko 1kg na veš. ishrani, međutim u startu već sa godinu dana bio je dosta niži od svojih vršnjaka a sa mnogo krupnijom glavom naspram tela. Psihomotorni razvoj uredan, veoma rano progovorio i skinuo pelene. Ta razlika u visini sa godinu dana ga prati sve do danas, on raste ali je uvek za glavu niži od vršnjaka. E sad, primetili smo nagli rast stopala br 40 na visinu od 150 izgleda jako smešno! U roku od 3 meseca stopalo mu je poraslo za 4 cm, možda i više! Čini mi se i strah me je da se rast stopala nenastavi tim tempom. Koliko smo uspeli da nađemo na internetu genitalni razvoj je uredu srazmerno sa godinama starosti. Moje pitanje glasi: kada će krenuti nagli rast u visinu? ( sin sa strane sugeriše mesto visine u p.m) eto koliko je to frustrirajuće za njega ... Nas oba roditelja smo imali zakasneli ( ne puno) pubertet.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pubertet
PostPoslato: Sre Okt 02, 2013 11:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Nisam strucnjak, no ne vidim nista sporno u razvoju ovog momka.
Glava kod beba je nesrazmerno velika naspram tela i taj trend se smanjuje s vremenom i zapravo otprilike rast glave tj kostiju glave se zavrsava pre puberteta, tj recimo 14 godisnjaku velicina glave se vise nece menjati, osim masnog i misicnog tkiva.
Sto se tice velicine stopala takodje kod mnogih adolescenata stopala su nesrazmerno velika naspram tela i to je jedan od razloga zasto su mnogi decaci "trapavi".

Moj licni savet je da treba voditi uredan zivot, izbegavati slatkise uvecer (jer slatkisi povecavaju insulin a insulin smanjuje koncentraciju hormona rasta, a i testosterona)
moze igrati kosarku jer to donekle potencira rast
mada genetika daje glavnu rec, pogotovo kad ce poceti rasti i koliko ce rasti itd... I na citavu ovu zagonetku niko ne zna formulu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pubertet
PostPoslato: Sub Nov 02, 2013 9:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 01, 2013 4:46 pm
Postovi: 2
Zahvaljujem na odgovoru. Moram navesti još par činjenica a to je da moj sin od kuvanih jela jede samo pasulj i domaću supu bez rezanaca. Povrće ne jede nikakvo, nikakve letnje ili zimske salate. Kod voća je probirljiv: jabuka, citrusi i banane. Voli mešena testa, pečeno i pohovano meso, pečeni krompir i ishrana mu se uglavnom svodi na pite, krompir i meso. Količinski pojede dosta ali samo ono što se njemu sviđa. Dakle, ne unosi dovoljno vitamina... Ponekad kupim vitaminske tablete kao Pikovit da bi to malo nadoknadio. Novca nemamo za neke bolje vitamine, živimo Bogu iza nogu i put do prvog obližnjeg grada sa dečijim endokrinologom po jednoj osobi nas košta 1000 din. u kući radi samo muž i da ne dužim skoro svi smo mi u nekoj sličnoj situaciji. Kad je kritična situacija gde ću biti primorana da ga vodim na pregled? Tipa: ako do tih godina ne poraste makar toliko i toliko morate dete voditi....


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: