Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 207 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 06, 2006 1:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 1:38 am
Postovi: 1
Lokacija: S. Sarajevo
Evo i ja da se javim kao novi clan ovog foruma :)

Imam hipotireozu od 2003.(hasimotov tireoiditis) i tek nedavno sam poceo ozbiljnije da se zanimam ovim problemom, do sad sam samo uzimao terapiju, bez mnogo truda da saznam nesto vise o svemu ovome. Sad kad sam se nakanio na to, uvidio sam da imam i previse klasicnih simptoma. Problem je u tome sto su meni mnoge stvari smetale a nisam ih povezivao sa ovim dok nisam procitao vise o bolesti.

Imam namjeru da se "nakacim" na ovaj forum i nadam se da ce i ostali da urade isto, odnosno da se javljaju u sto vecem broju sa sto vise komentara.

Za pocetak imam par pitanja:

Kakva su vasa iskustva sa ljecenjem biljem, odnosno prirodnim putem uopste?
Iskustva sa fizickim aktivnostima (meni smeta stalni umor i pospanost i htjeo bih to da promjenim) ?
Kakvu ishranu preporucujete?

To bi bilo dovoljno za pocetak:)

Naravno, o svemu ovome se treba pricati sa ljekarom, ali mene interesuju konkretni primjeri iz prakse pacijenata a ne cisto medicinsko misljenje.

Pozdrav do sledeceg pisanja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 11, 2006 2:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 11, 2006 1:22 pm
Postovi: 1
Pozdrav svima na ovom forumu!
Jako mi je drago da sam sasvim slucajno "naletila " na ovaj forum! I ja ima hipertireozu vec 4g, no ovih dana me zabrinula moja doktorica jer je spominjala terapiju jodom. Prilicno sam dobro upoznata sa nacinima lijecenja i s tim da ako nakon nekog vremena tablete ne djeluju se mora primjeniti ili operacija ili jod, ali tek sad kad je to u mom slucaju vec gotovo izvjesno mene hvata strah kakav ce zivot poslije biti.
Upravo zbog toga mi je drago da mogu cuti iskustva onih koji su vec prosli sve to, npr. procitala sam da je Asja nakon operacije rodila dva zdrava sina a to me prilicno zabrinjavalo jer jos uvijek nemam djece a u zivotu ih itekako zelim imati.
Voljela bih da cujem jos iskustava od vas koji ste mozda operisali stitnjacu ili bili podvrgnuti terapiji s jodom sta se desava poslije, kakav je zivot?
Ovo za ljekovito dejstvo kupusa na stitnjacu nisam znala, cak sam nekad na internetu pronasla da ga trebam izbjegavat sto sam i cinila, ali od danas redovno jedem svjezu salatu s nadom da cu proci kao Ninina sestra. Nina hvala sto si to podijelila s nama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 14, 2006 2:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 7:45 pm
Postovi: 2
Ja sam jos jedna u nizu koja ima smanjenu funkciju stitne zlezde. Za posledicu nisam mogla da ostanem trudna godinama, jer sam imala menstrualne cikluse bez ovulacije. Doktor mi je prepisao eutiroks (euthyrox) i nekih godinu dana mi se menjala doza dok nije utvrdjena terapija od 75 mikrograma jednog dana i 100 mikrograma drugog dana i tako naizmenicno. Uspela sam da zatrudnim onog momenta kada su mi se hormoni doveli u normalu iako je doktor tvrdio da to nije moguce bez vantelesne oplodnje. Terapiju sam nastavila da koristim i tokom trudnoce i redovno idem na kontrole svakog meseca. Kontrolisem TSH,FT3 i FT4 i rezultati su u redu. Ja sada ulazim u 8 mesec trudnoce. Receno mi je da kada se beba rodi moraju izvrsiti analize tako sto se bebi vadi krv iz pete i proverava se da li beba ima oboljenje. Ono sto mene zanima je nesto vise o tome sto me ocekuje, tu mislim na bebu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: nadam se da sam uspela da uspostavim kontakt sa vama
PostPoslato: Sub Sep 23, 2006 3:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 7:01 pm
Postovi: 31
za pocetak me interesuje koja je razlika u T3 i FT3 i T4 i FT4

VEEEEEEEEEEEEEliki pozdrav :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 25, 2006 12:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Hormoni štitne žlezde T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) vezani jednim delom sa proteinima nosačima (globulinima), a jednim delom su slobodni, nevezani i to su aktivni hormoni. Dakle, vrednosti T3 i T4 mogu biti izmenjene zbog izmenjene vrednosti proteinskih nosača (estrogen je npr. često uzročnik ovoga i često se izmenjene vrednosti sreću u trudnoći)
FT3 i FT4 su slobodni T3 i slobodni T4 tj. aktivne forme, i zajedno sa TSH su tačniji pokazatelji poremećaja funkcije štitne žlezde.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 09, 2006 11:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 09, 2006 11:09 am
Postovi: 5
Imam hipertireoza 6 meseci .Doktor mi je pisao propiltiouracil 3x1 i propranolol 1/2x2 ,a sad pijem propiltiouracil 2x1 i propranolol.
Jel opasna po zivot,jer pada kosa od hipertireoze,jer se ikada lijeci???
Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 09, 2006 4:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Hipertireoza nije opasna samo je neprijatna zbog simptoma koje sobom nosi, ali vi ste pod terapijom tako da ni ti neprijatni simptomi ne bi trebalo još dugo da vas muče. Nekada je u početku lečenja teško iz prve naći adekvatnu dozu lekova, ali se i to da rešiti.
U kliničkoj slici se, izmedju ostalog, može pojaviti opadanje kose kao simptom. Kako se ostali simptomi kupiraju terapijom tako bi trebalo da bude i sa opadanje kose.
Naravno da se hipertireoza leči: lekovima ili radiojodom ili operacijom.
Budite bez brige, redovno uzimajte terapiju i kontrolišite vrednost hormona prema preporuci svog endokrinologa.
Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 2:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 2:41 pm
Postovi: 2
Vec duze vreme se ne osecam dobro, i nakon pregleda kod endokrinologa mi je dijagnostikovan hasimoto tiroiditis. Zelim da podelim sa vama moje simptome: malaksalost, gubitak energije, iznenadno ubrzano lupanje srca, "treperenje", opadanje kose i sve to povremeno, ne konstantno. Aktivna sam i volim da se bavim sportom i zato mi sve to jako smeta, a kome i ne bi? Ocekujem jos neke nalaze i terapiju pa cu vas vremenom obavestavati o napretku i poboljsanju (nadam se). Pisite o svojim iskustvima, da li sve to na vas utice psihicki i koliko je bitno pozitivno razmisljanje, da li se neko "izlecio"... Pzdrav svima :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 6:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 2:40 pm
Postovi: 138
Nazalost,koliko ja znam niko se nije izlecio!Terapija je dozivotna!Moja dr je bila iskrena prema meni i kada sam je pitala da li mogu da izlecim HASIMOTO i da li ce mi biti bolje,rekla ja da mi moze biti samo gore (da je sledece sto me ceka verovatno hipotireoza).Inace,simptomi su nam svima isti i jako je tesko nositi se sa njima.Bolest je takva i moramo je takvu prihvatiti. :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 7:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Sun, isto je potpuno i kod mene! Koje si analize jos radila, sta jos cekas??!!

Mene je psihicki potpuno iscrpilo!!! :cry:


Pozdrav, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 18, 2007 4:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 02, 2006 7:27 pm
Postovi: 41
Šta kada je t3 ispod donje granice, a tsh je 2,89 (gornja granica je 6)

_________________
zdravlje je prava sreca, cenite ga


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 18, 2007 6:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
natalija je napisao:
Šta kada je t3 ispod donje granice, a tsh je 2,89 (gornja granica je 6)


A jel si radila Anti TPO??!!

Ovaj rezultat moze da ukaze na hipo, a prava slika se dobija kada skoci TSH!!!

U ovakvim slucajevima obicno preporuce da se ponovi analiza, ali ne T3, nego FT3, i ova Anti TPO, da se iskljuci Hasimoto!!

Jel si isla na UZ??!! Ako nisi, i to bi trebalo da odradis!!!

Pozdrav, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 31, 2007 5:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 2:41 pm
Postovi: 2
Majjo radila sam analize FT3, FT4 koji su u granicama normale, TSH mi se smanjio sa 9 na 5- i dalje je blago povisen, a antitela TPO i Tg su mi jako uvecani. Bila sam kod dva lekara, jedan mi je prepisao Euthyrix, dok mi je Dr. Trbojevic, koji je jako cenjen, verovatno znas, rekao da za sada ne treba terapija- zlezda za sada funkcionise, ali kako neko rece vremenom ce se javiti hipotireoza. Ne pijem nista za sada. Znam da mi se ovo javilo na nervnoj bazi pa nastojim da se ne nerviram, da se opustam i smejem sto vise i verujem da ako mi se stanje ne poboljsa nece ni da se pogorsa, bar ne u skorije vreme. :D Pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 31, 2007 8:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 2:40 pm
Postovi: 138
Sun,mislim da je doktor koji ti je rekao da ne treba nista da pijes potpuno u pravu.Terapija je neophodna tek onda kada zlezda prestane da obavlja svoju funkciju (t.j. kada joj se poveca ili smanji funkcija) sto se vidi analizom FT3 i FT4.Nazalost,do tada imacemo simptome,osecacemo se lose...ali sta je tu je.I meni su antitela jako povisena skoro godinu dana i jos uvek sam bez terapije :cry:
Pozdrav i dobro zdravlje!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 24, 2007 7:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 10:39 pm
Postovi: 44
Meni se hipotieroza javila u trudnoci ali su mi je otkrili tek godinu i po kasnije...TSH mi je bio preko 6 a UZ snimak je pokazao nodus u levom reznju...predlozena je i scintigrafija ali se plasim da je radim,jer ne znam neko kaze da je opasna neko da nije...nisam pametna...ostali hormoni su mi bili OK i dr mi je rekla da ne bi trebalo da imam neke probleme sto se tice trudnoce...sem da se TSH proverava svaki mesec(sad na svaka 3)...
To je ono sto ja znam i sto su mi rekli mada,otkako pijem eutyrox ciklus mi se malcice pobrkao.Cas traje 10 cas 2 dana....a pijem ga od marta prosle godine.
Pozdrav za sve :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 207 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: