Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: HAŠIMOTO TIREODITIS
PostPoslato: Sre Jun 13, 2007 8:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
:roll:
problem sa štitnom žlezdom imam još od puberteta, samo što nije na vreme otkriveno. sada imam 33 godine, i konstatovana mi je hronična upala štitne žlezde sa tendencijom prestanka funkcionisanja. pretpostavljaju da imam Hašimoto, ali potvrdu očekujem ovih dana, nakon analize.
ono što me zbunjuje jeste sledeće:
čitala sam o simptomima hašimota na raznim sajtovima, ali sebe u potpunosti ne nalazim u tome. recimo, karakteristična je bradikardija a ja imam skoro konstantnu tahikardiju. dalje karakterističan je zatvor, a ja gotovo uvek imama dijareje ili ako ne onda imam normalno pražnjenje više puta dnevno. bolje podnosim hladnoću nego toplotu, jako puno se znojim. jedino što mi se poklapa jeste da se zadnje dve do tri godine osećam konstantno umorno i težinu nikako ne mogu da regulišem koliko god da se trudim. fizičke aktivnosti mi sve teže padaju.
što se analiza tiče T3 i T4 su do sada bili u redu ali mi je TSH prvi put sada blago uvećan. takođe su mi zadnje tri godine konstantno uvećani trigliceridi a zadnja dva nalaza i holesterol.
ako neko ima sličan ili isti problem, ili je upućen u ovaj problem na bilo koji način, molim da iznese svoja iskustva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 14, 2007 4:02 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Evo ovo je "moja" tema o tome, a imas ih ovde u ovom podforumu bas dosta na tu temu, pa ti kreni redom da listas..... :lol:



http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=9379


Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 14, 2007 7:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
hvala majja :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 15, 2007 6:24 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Nema na cemu, i nadam se da nece trebati - "i drugi put"!! :lol:

Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 17, 2007 4:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 17, 2007 3:40 am
Postovi: 8
Ja bolujem od hipertireoze vec cetiri godine. U Leskovcu nema endokrinologa pa idem kod specijaliste nuklearne medicine. U pocetku su mi hormoni T3 i T4 bili 11.5 i 455 a TSH nisam radio nikad do ove godine. Tako, pio sam u prvom mahu lekove (tiastat) godinu i po dana i vratio hormone u normalu. Lekar mi je ukinuo terapiju ali posle par meseca opet simptomi i porast vrednosti hormona. Pio sam opet lekove godinu dana i posle pauze od nekoliko meseci opet isto.Decembra prosle godine sam prestao sa terapijom. Aprila ove godine na kontroli opet vrednosti u porastu. Poceo sam ponovo sa tiastatom. Posto mi je treci recidiv odlucio sam da odem na Zlatibor jer kazu da je tamo dobro za zlezdu. Samoinicijativno sam otisao na Institut (naravno sve sam placao jer nisam imao uput) i bio sam prvo kod spec. nukl. med. na pregled. On mije dao da uradim FT4,TSH i TRAB. Uradio am analize i rezultati su bili sledeci FT4-52,4, TSH-0,005, TRAB 23,8. Profesor dr Milos Zarkovic mi je preporucio terapiju radiojodom. Sredjujem papire da odem na lecenje na Institut i da primim tu terapiju.Ali ne bi bila Srbija da nema nekih problema jer nece da mi overe uput za terapiju (kosta oko 30.000,00 din) a overili mi za lezanje radi se o Fondu u Leskocu. Sta vi mislite o svemu tome?Hoce li neko da mi objasni sta je Hashimoto tireoiditis?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 17, 2007 12:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm
Postovi: 145
Da ne bismo pisali sve ponovo,imate na vrhu opciju TRAZI.Tamo ukucajte HASIMOTO i mocicete da procitate postove nas koji imamo hasimoto i postove lekara sa kojima smo pricali o tome (a pisalo se puno)!Pozdrav i svako dobro!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 1:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
Poštovani zjulija

Vi imate pojačanu funkciju štitne žlezde što je suprotno Hašimotu. Ja imam smanjenu funkciju, tj. hronično zapaljenje koje vodi ka apsolutnom prestanku funkcije štitne žlezde.

Kod vas je suprotan slučaj. Svakako bi bilo dobro da uradite i dobar ultrazvučni pregled štitne žlezde. I odlazak na Zlatibor je odlična opcija. Dok ste na Zlatiboru, pokušajte da stupite u kontakt sa dr. Trbojevićem. On je naš vrsni endokrinolog. Ja se lečim kod njega, i zaista je divan. On je obično subotom na Zlatiboru, samo nisam sigurna gde. Pretpostavljam na institutu.

Što se tiče papirologije, stara priča. Budite uporni.

Veliki pozdrav, i sve najbolje :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 11:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 17, 2007 3:40 am
Postovi: 8
hvala na odgovoru. Trebalo bi da idem na Zlatibor u nedelju. Bio sam samo jednom na pregled profesora na Zlatiboru kod dr. Milosa Zarkovica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 10:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 10:17 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Daklem, malo - malo pa zavirim ovde i procitam po nesto i eto napokon da se i ja registrujem i da kazem iliti pitam stosta.
Procitah malopre neciji problem koji me jako podsetio na moj. Izgleda da jesam nasla uzrok mojim zdravstvenim problemima (stitna zlezda) jos samo da vidimo sta je sa njom... ispitivanje hormona je u toku ali imam rezultate ultrazvuka.
Sto se simptoma tice - gojaznost (u principu gojazna od kad znam za sebe, desavalo se da se to regulise, ne u potpunosti, ali u poslednja tri meseca nagli rast kilograma bez "prezderavanja" ili smanjenja fizicke aktivnosti);
- hipertenzija, bas u vreme kada su poceli i kilogrami da se taloze prepisan mi je Presolol 2x50mg.
- tahikardija
- holesterol, pojavio se u trudnoci i lepo napreduje... los je sve veci, dobar sve manji... naravno u paketu idu i trigliceridi
- rad stitne zlezde bio na donjoj granici u toku trudnoce...
- konstantan umor, sve mi je teze da hodam i disem, a kamoli nesto da radim... ali radim, moram...
I tako, resih ja da iskontrolisem stitnjacu i imala sam sta i da vidim. Cista 6 mm na desnom reznju, i dva "cvorica" (kakva crna cvorica, dve CVORUGE) od 20x14 mm i 17mm velicine.
U poslednjih par dana s vremena na vreme osetim "knedlu" u grlu... al sad nakon ovog ultrazvuka "knedla" je konstantno tu... kad bih mogla mozak da iskljucim pa da ne razmisljam! Ah, da... neki CD signal u st.zljezdi nije pojacan - sta je CD signal???
Pretpostavljam da necu izbeci noz...
Sta vi mislite?
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 11:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
Poštovana dragon lady,

ne znam šta da vam kažem, ja na ultrazvuku nemam promena u vidu cista i čvorova, ali mi je kompletna žlezda promenjena (kako lekar kaže na podseća na žlezdu).


Jedina stvar koja je najbitnija u ovoj priči je da se sa svim tim živi. Znači čak i odstranjivanje žlezde (što mene najverovatnije čeka u jednom periodu) jeste neprijatna stvar ali postoji terapija koja nadomestuje potrebnu količinu hormona, tako da je život i bez nje sasvim normalan.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 12:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 10:17 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Ma znam... imamo brdo bolesti sa kojima umiremo ali ne umiremo od njih.
Skoro sa svim moze da se zivi... Ono sto mene izludjuje je sto niko - ali apsolutno NIKO ne trazi UZROK nastanka problema... svi samo uvidjamo posledice pa njih i tretiramo.
A sto volim sve one lekare koji mi (tek kad cuju da sam pusac) kazu "ah, pa da... to je od cigareta!"... i uglavnom sve je od cigareta, obzirom da je sve ostalo savrseno cisto - vazduh, voda, hrana, okolina... ma milina... samo jos cigarete da izbacimo i bice sve super i svi cemo biti zdravi!
A u vezi operacije i redovne terapije, krenuh od toga pa odlutah po obicaju, sve ja to znam... ali, bas mi je sveze pa sam skroz u tripu - kad me pitaju kako sam danas im odgovaram sa 'cvornovato, al guram'...
Na ovaj forum sam i dosla zato sto nemam klasicne simptome ni za hipo ni za hiper funkciju... polovicni su... tahikardija je hiper, umor je hipo, gojaznost takodje hipo, izlivi besa hiper... bas sam zbunjena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 3:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
POTPUNO VAS RAZUMEM.

KOD MENE JE SLIČNA SITUACIJA. IMAM TAHIKARDIJU A SA DRUGE STRANE PADOVE PRITISKA. I TAKO DALJE.

ŠTO SE UZROKA TIČE, GLAVNI UZROK JE NASLEDNI FAKTOR. SAMO NI TU JA NE SPADAM, JER U MOJOJ CELOJ PORODICI NIKO NIKADA NIJE IMAO PROBLEME SA ŽLEZDOM.

JEDAN OD GLAVNIH UZROKA NAVODE I STRES. E TOGA SAM IMALA NA PRETEK. I ZAISTA STANJE MI SE POGORŠA U BURNIM PERIODIMA.

PUŠENJE NAVODE ONDA KADA NE ZNAJU ŠTA DRUGO. KAO PUŠAČ SAM I SAMA SVESNA LOŠEG UTICAJA, ALI TO NEMOŽE DA IZAZOVE KOMPLETNI POREMEĆAJ. POSEBNO IZ RAZLOGA ŠTO JE MENI PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM NASTAO U 16-OJ GODINI KADA UOPŠTE NISAM PUŠILA, ALI SAM IMALA NEKE JAKO STRESNE SITUACIJE.

SVE U SVEMU, NE ZNAM ŠTA DA VAM KAŽEM. PONEKADA ME UHVATI PANIKA, A NEKADA SAM SASVIM INDIFERENTNA PREMA SVEMU.
JEDINO ŠTO ME ZAISTA UBIJA U POJAM JESTE UMOR UMOR UMOR I PONEKI NAPADI DEPRESIJE. PROSTO ME DOVEDE U SITUACIJU DA POŽELIM ŠTO PRE DA MI STANE ŽLEZDA KAKO BIH KRENULA SA TERAPIJOM NE BI LI MI BILO BOLJE.

TOLIKO OD MENE ZA SADA.
POZDRAV :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 4:24 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
kzoja je napisao:
POTPUNO VAS RAZUMEM.

KOD MENE JE SLIČNA SITUACIJA. IMAM TAHIKARDIJU A SA DRUGE STRANE PADOVE PRITISKA. I TAKO DALJE.

ŠTO SE UZROKA TIČE, GLAVNI UZROK JE NASLEDNI FAKTOR. SAMO NI TU JA NE SPADAM, JER U MOJOJ CELOJ PORODICI NIKO NIKADA NIJE IMAO PROBLEME SA ŽLEZDOM.

JEDAN OD GLAVNIH UZROKA NAVODE I STRES. E TOGA SAM IMALA NA PRETEK. I ZAISTA STANJE MI SE POGORŠA U BURNIM PERIODIMA.



I kod mene je isto kao i kod tebe.

Da li su clanovi tvoje porodice IKADA radili antitela??!! Moja mama NIKADA nije imala NIKAKVIH problema sa stitnom, i na moje insistiranje (nakon sto sam otkrila da imam ja, doduse ne neposredno, desavale su se neke druge stvari zbog kojih je vadila krv, a ja sam samovoljno dodala na listu i sve vezano za stitnu :lol: ), i ispostavilo se da i ona ima Hasimoto!! :o

Eto, otkrila u 62. godini, sasvim slucajno!! :roll:

A dahoce od stresa da strada-hoce, tu nam pomoci nema!!


Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 12:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 10:17 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Drage moje,
Jedini nacin da se IZLECIMO i sprecimo dalje propadanje ne samo stitnjace, nego i svega ostalog... dici ruke od prenaseljenih gradova i pobeci negde u... da ne budem bas vulgarna... al' sve me vise hvata zelja da pobegnem i zivim negde na selu. Doduse, jedini problem mi prave finansije jer nemam nikakvu zemlju niti kucu od bake i deke.
Evo sad mi bas prolazi kroz glavu stara pesma od R. Corbe "pobeci negde, daleko sto dalje, gde ne trebaju pilule za spavanje..."
Valjda je resenje u kompletnoj promeni zivota i zivotnih navika!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 2:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am
Postovi: 124
GREŠKA


Poslednji put menjao kzoja dana Sre Jun 20, 2007 2:45 pm, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: