Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 16, 2008 9:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm
Postovi: 60
Do prije dva-tri mjeseca mogla sam da jedem i po 25gr UH za rucak i veceru i vrijednosti bi mi bile max.9,uz Siofor i Glucotrol XL..desavali su mi se ispadi s vremena na vrijeme,ali cak i kad mi je jednom skocio na 16,ujutro je bio normalan(oko 5).
Onda sam pocela da izbacujem UH iz ishrane,samo da ne bi presla na insulin jer mi je bilo bzv sto se moji (pogotovo majka) toliko trude da ne predjem na njega...a onda se,jednog dana(prije 15 dana)otrgao kontroli i cijelo vrijeme kretao od 8-16 stalno(jesu li ove vrijednosti u toku 2 nedelje mogle da mi naprave trajnu stetu?).Doktor je htio da pokusa da mi pojaca ljekove,ali nije uspjelo i,eto sad mi dade Novomix 30.Inace sam secer dobila sa 16,5 god,sad imam 18...
Da sam prije godinu dana vidjela ove vrijednosti koje sam imala zadnje 2-3 nedelje,vjerovatno bi pala u tezu depresiju.Ali sam vremenom naucila da ne panicim toliko...
Moram da idem,cujemo se ubrzo :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 16, 2008 9:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Postovi: 102
I ja se nekako "rukovodim" ljudima koji stvarno dugo imaju diabet sa nikakvim ili tek neznatnim komplikacijama. Medjutim, mnogi od njih se potpuno drugacije hrane. Znam cak dosta primera ljudi (tip 1) koji bukvalno sve, ali sve! jedu, i to ne sa nekim ustezanjem, ali zato JAKO dobro stimaju doze uz merenje glikemije min. 5 puta dnevno i puno se krecu; zatim, imam prijatelja koji je takodje dugo "sladak", koji je odustao od merenja, vaganja..., i pre par godina presao na samo voce i povrce bez preciznih ogranicenja kolicine. Kaze, ima sjajno poboljsanje kompletne krvne slike (i lipid. statusa), kilaza cak opala (dobro - poceo je da vezba) i sto je jos vaznije hemoglobin mu se krece od 4.5 - 5! I tako redom... Nista, u pravu si, svako mora naci model za sebe, a bice da tu jos neke stvari imaju ulogu, npr. genetika, a mozda i ono da nekog u zivotu hoce, a nekog bas i ne..
Evo samo jos male "opaske", zaboravila sam u proslom tipkanju:...

misur je napisao:
Poenta je bila da, po mom misljenju, mi nismo pravljeni za hranu kojom se hranimo! ... ali ja sam pre svega mislio na kolicinu ugljenih hidrata koji se unose u ishrani savremene civilizacije. Naravno, mi danas ne mozemo da trcimo kilometre po sumi beruci pecurke ili da jurimo divlju svinju sa kopljem u ruci da bi rucali i zdravo se hranili. Nazalost, moramo da se sluzimo onim sto imamo, pa bili to krekeri, vestacki zasladjivaci ili nesto deseto.


Taj koji je nekada kilometrima jurio divlju svinju sa kopljem u ruci, pa taj je i zasluzio i celu da je smaze! A da li je zasluzio onaj koji parkira auto (i to najblize do ulaza) hipermarketa, dogega se do mesnice i kaze: molim vas 500 grama divlje svinje? Taj se, jadan, bas namucio...
Ne kazem, apsolutno isto se odnosi i na sve drugo sto jedemo: sav moj trud da pojedem neku vocku je u naprezanju dok ceprkam po gajbi u radnji, ne bi li nasla onu koja ima najmanje tufni... Eto ti posla...
Izgleda da je ta evolucija - koju spominjes, najvise kod coveka unapredila hedonisticke porive, pa smo sebi sve divote ovog sveta stavili pred nos, i tako upali u sopstvenu zamku. I sta sad? Priznajem da, ni blizu nisam karakter da pored radnje koja mi je bukvalno pored kuce, lovim zeceve i veram se po drvecu da uberem neko voce...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 19, 2008 1:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm
Postovi: 60
Potpuno si u pravu sto se tice ove pracovjek teorije...
Inace,meni je low-carb teorija ne prija nekako,a sto se tice ovoga da je prirodnija,mozda je covjek jeo samo meso prije 10000 godina,ali mi zivimo danas,a ne u kamenom dobu.Mada-ne mora da znaci,nekome low-carb varijanta prija,ali ja se osjecam non-stop gladno i osjecam da mi nesto nedostaje kad ne jedem UH.

Inace,doktor mi je povecao dozu na 14 jedinica jer mi je juce prije i posle vecere bio oko 12-13...Vidjecemo :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 21, 2008 11:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 17, 2007 5:51 pm
Postovi: 27
Cisto da dodam da je glikemijsko opterecenje = gl = glikemijski load! Vrlo bitka stavka u ishrani....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 12, 2008 12:02 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 1:06 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Da li neko može (možda Diabeta) da mi kaže kada se remisija smatra završenom!

Moj sin ima 20 godina i u remisiji je 5 meseci. Vrednosti jutarnjih glikemija su u početku bile oko 6 (pojavljivala se ne retko i petica na prvom mestu), a HBA1C je bio 6.6. U toku dana je nivo glikemija znatno bolji zašta nam je dato objašnjenje da on ima dovoljno insulina da savlada šećer u toku dnevnih aktivnosti ali ga nema dovoljno za noćne vrednosti kada ga nadoknađuje jetra.
Sada su jutarnje vrednosti glikemije oko 7-8, iako u toku dana šećer i dalje bude mnogo bolji (pre neki dan je pred ručak bio 6.2), ali je prošle nedelje, jutro posle dana kada je imao ispit šećer bio 10, sutradan ujutro 8.8, a prekosutra 7.5. Poslednji HBA1C, koji smo radili pre dve nedelje je bio 7.1.

Važno je i to što sadašnje vrednosti glikemija nastaju pri unosu znatno manje količine UH nego na početku, kada su vrednosti glikemija bile bolje.

Kada je momenat da se obratimo doktoru? Pretpostavljam da još nije ali nigde nema odgovora na to pitanje.

Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 13, 2008 1:31 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Mislim da je Sladjana G. u prethodnom postu već odgovorila na ovo pitanje. Na žalost, ja se svoje remisije i ne sećam, a pitanje je i da li smo mogli da je održavamo tadašnjom terapijom i insulinima životinjskog porekla :wink: U svakom slučaju, veća je bila lista onog što ne smem da jedem, nego onog što smem, a danas je to potpuno drugačije!

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 13, 2008 1:33 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Filos je napisao:
Moj sin ima 20 godina

Izvinjavam se, ali mi je ovo skrenulo pažnju... Moje pitanje je da li možemo i sina da očekujemo na forumu? Krajnje je vreme... :D

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 13, 2008 6:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 1:06 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Tu je on...

Samo on ima drugu vrstu pitanja :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 13, 2008 7:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 1:06 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
... o sladoledima, na primer! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 14, 2008 5:18 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Opaaaa! Pa to je "opasan" tandem onda! :D Samo napred :D

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 19, 2008 8:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 1:06 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Naša remisija je gotova prošlog vikenda. Odjednom! Nisam ni znala da to može tako... danas insulina ima, a sutra ga nema.

Odjednom su se pojavile vrednosti pred obrok od 12 i 13 (bez ikakvog dodatnog stresa ili bolesti) i od ponedeljka posle podne moj sin je počeo da prima Actrapid i Insulatard. Počeli smo sa 2+2+2+4 i od tada svaki dan povećavamo doze. Dnevne su sada 4+4+4, a Insulatard smo stigli do 12 i sa njim jutarnji šećer doveli do 7.2, ali posle ručka to više "ne radi". Naravno, UH smo odmah podigli na oko 220 (pošto smo bili na 120), po savetu doktorke i sada čekamo "pravu dozu". Actrapid za sada fino reguliše obroke od oko 60 do 70g UH i vraća glikemije na vrednosti pre obroka...

U ovome smo za sada potpuno novi i tek sada sam počela da skupljam informacije na netu o insulinima (valjda sam u toku remisije mislila da nam to nikada neće trebati) iako sam neka osnovna znanja imala jer mi je i brat dijabetičar (on živi u Engleskoj i tamo se Insulatard više ne koristi - on uzima Lantus i Novorapid).

Molim za savete i predloge (znam da je potrebno neko vreme da sve uskladimo i dovedemo u red i da se naviknemo)! Na ovom forumu sam čitala da je bolje da se Insulatard uzima iz dva puta.

Uopšte uzevši i sin i ja smo prelazak na insulin doživeli, čini mi se, kao olakšanje. Zadnjih mesec dana remisije je bilo prilično "čupavo", sve manje UH, glikemije sve veće, a izbor hrane sve manji, kilogrami izgubljeni od početka dijabetesa nikako da se vrate (samo u toku prošlog vikenda, sa povišenim glikemijama, izgubio je još jedan kg). Sada može ponovo normalno da jede, a to što smo u međuvremenu naučili sastav "gomile" namirnica sada je od neprocenjive vrednosti.

Postoji jedno pitanje u vezi insulina koji nam prepisuje doktor, a na koje još nisam dobila odgovor. Endokrinolog je prepisao onu početnu dozu insulina i na osnovu toga je doktorka u Studentskoj poliklinici prepisala insulin za jedan mesec. Ja sam otišla u apoteku i tamo su mi dali po jednu kutiju, sa po pet penova, jednog i drugog insulina što, na bazi onoga što je doktorka prepisala, zadovoljava višemesečne potrebe. S obzirom da smo mi već sada (naravno, uz telefonske konsultacije sa endokrinologom) podigli jedinice interesuje me kako se to reguliše pri podizanju insulina (rečeno nam je da nam tamo "broje" svaku jedinicu) i da li za svako povećanje doze moramo opet kod lekara i kako se reguliše onaj insulin koji uzmete samoinicijativno, recimo uz jaču užinu ili pojačan obrok?

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 21, 2008 11:32 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Postovi: 166
Lokacija: Novi Sad
Mislim da stvarno nema smisla da vam prepisuju insulin tacno "u jedinicu". Najbolje je da vam endokrinolog napise da koristi vise insulina nego sto zapravo koristi, jer ne smete dozvoliti da nemate bar malo rezerve. Moje dete je na pumpi i tu su doze prilicno "klizne", tasko da nama doktor prepisuje otprilike 50% vise nego sto su stvarne potrebe.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 21, 2008 3:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 8:45 pm
Postovi: 26
Lokacija: bar
Potpuno ste u pravu Danijela ,jer ne razumljivo je da se daju tako male kolicine insulina ,a to sam procitala jos negdje na forumu kada se neka cura zalila da joj je iscurio pen a ona nema rezervni .
Evo moram pohvaliti ovo nase zdravstvo jer bar o tome ne moram misliti. Mi smo jos prije pola godine dobili insulin koji jos uvijek traje a svaka dva mjeseca na pregledu nas pitaju da li treba da napisu novi recept .Kod nas je problem jedino za trakice koje su ogranicene ali o tome se vec pisalo pa da se ne ponavljam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 28, 2008 6:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 17, 2007 5:51 pm
Postovi: 27
Dakle moja majka je pogresila kada je rekla da se daju male kolicine INSULINA! Insulin mi je u sustini neogranicen, s obzirom da mesecno dobijam po kutiju svakog, a potreban mi je 1.5 pena! Takodje mi je doktorka rekla da kad god mi treba mogu da dodjem da ce mi ona prepisati! Problem je u iglama za pen, njih broje!!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: