Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
 Tema posta: ima li konacnog odgovora?
PostPoslato: Sre Avg 05, 2009 2:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 1:57 pm
Postovi: 1
I dragi prijatelji i sapatnici sta smo na kraju zakljucili za doticne "coprinus comatus" pecurke?! I jos jedno pitanje,cuo sam prevashodno da imaju anti-bakterijsko i anti-virusolosko dejstvo..sto me je u principu i najvise zaintrigiralo... pa ako neko moze nesto o tome da kaze bio bih zahvalan :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Doze insulina
PostPoslato: Sub Mar 13, 2010 11:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 13, 2010 11:11 am
Postovi: 2
Pozdrav svima , ja sam novi clan na ovom forumu. Dijabetes mi je otkriven pre 5 godina, kada sam imao 17. Bio sam na insulinskoj terapiji NovoRapid 3 puta i Lantus uvece. Novo Rapid sam primao 3x10 jedinica i Lantus uvece 18. Mozda ce ovo jos nekome pomoci kao i meni pa da napomenem :wink: Poceo sam uzimeti suseni prah pecurke Coprinus Comatus i tu se prica okrece :) Posle jedno mesecnog uzimanja praha poceo sam samo sa jutarnjom dozom Lantusa. E sada , kada sam uzimao NovoRapid + Lantus ukupna doza je bila 48 j. , a sada uzimam samo Lantus ujutru 40 j . E sada , recite mi da li nije stetno i opasno uzeti Lantus 40 j. odjednom ? Secer je fenomenalno regulisan , nema hipo, ni hiper glikemija. Najveca vrednost do koje ide glikemija sa jednom dozom je 8 mmol/l a HbA1C je 4.2 . Znaci da li nije stetno uzeti Lantus odjednom 40 j . ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Doze insulina
PostPoslato: Ned Mar 14, 2010 2:23 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Jel ti to sam doziraš ili ti je lekar tako rekao? Ja bh videla sa svojim lekarom šta dalje.

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes i Coprinus Comatus
PostPoslato: Pon Mar 15, 2010 11:43 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 9:54 pm
Postovi: 93
Lokacija: Nis
A kako se koristi taj coprinus comatus? Jel si nastavio da se hranis isto kao i kada si primao novorapid?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes i Coprinus Comatus
PostPoslato: Pon Mar 22, 2010 7:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 13, 2010 11:11 am
Postovi: 2
Imao sam ceste hipoglikemije sa 4 doze, pa sam smanjivao i dosao da kada saberem 4 doze sve ukupno bude 40 jedinica, i opet sam imao hipo, pa sam resio da idem jednom dnevno sa 40 lantusa solostara posto mi lekar van zemlje, a nisam vise mogao da trpi hipoglikemije, osecao sam se uzasno.Nisam nista menjao u ishrani,isto i kao kada sam isao sa 4 doze i super se osecam, HBa1C kao i do sada 4.2 , nema skokova glikemije,jutarnja merenja od 4.2 do 5.8 . Eto , to su moja iskustva sa gljivom i jednodnevnom dozom lantusa. Coprinus se pije pre obroka,znaci tri puta dnevno po jedna kasicica (dobija se uz kutuju gljive ) , ja evo poceo drugu kutiju i prezadovoljan sam . ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes i Coprinus Comatus
PostPoslato: Ned Sep 19, 2010 10:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 10:23 pm
Postovi: 133
Upravo sam procitao izvestaj Zavoda iz Novog Sada. Autori citiraju

"Prema navodima Gerlach (2000) antidijabeticno delovanje gljive Coprinus, po
mehanizmu delovanja slicno je delovanju sulfonil ureje."

I tu bih upozorio pre svega tip 1 dijabeticare na to da je sulfonil ureja cesto uzrok ubrzanog gubitka preostalih celija pankreasa usled prevelikog stimulisanja lucenja insulina.

Sto se zastitnog dejstva pecurke na beta celije tice, autori precizno navode da se zastitno dejstvo odnosi na trovanje pankreasa aloksnom koji oksidativnim mehanizmom unistava islete. To je standardna tehnika u eksperimentima da se pacov ucini insulin zavisnim. Zastita koju pruza pecurka se sastoji u antioksidativnom delovanju pecurke koja suzbija slobodne radikale unesene sa aloksanom. Medjutim, pri autoimunom napadu kod tip 1 dijabeticara mehanizam unistenja nije uzrokovan slobodnim radikalima, pa se zastitni efekat ne moze tvrditi za tip 1 dijabeticare.

Ja preporucujem ljudima da se uzdrze od upotrebe gljive do detaljnijih istrazivanja koja treba da odgovore:

- da li se hipoglikemijski efekat postize iskljucivo stimulisanjem beta celija na vece lucenje insulina (poput sulfonil ureje) ili je mehanizam drugaciji

- da li gljiva ima bilo kakav zastitni efekat po celije pankreasa koji je imunomodularan (stiti od autoimuniteta), a ne samo antioksidativan (posto na trzistu postoje vec daleko jaci intioksidansi, poput alfa liponske kiseline, koja ima dobro poznato povoljno dejstvo po dijabeticare)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes i Coprinus Comatus
PostPoslato: Uto Apr 23, 2013 1:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 23, 2013 1:16 pm
Postovi: 1
Već više decenija berem i jedem gljive, izmedju ostalih i Coprinus Comatus, kojih hvala Bogu u kišnim godinama ima dosta.Ova gljiva ima snažno antabusno dejstvo koje se ispoljava kad se uz nju ili posle nje konzumira alkohol. Dejstvo je vrlo neprijatno i može da traje satima. Ovo je ukusna gljiva i rado je jedem i nikada nisam primetio neko drugo loše sporedno dejstvo.
Pozdrav svima.
Dr. Milan Kokotović


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes i Coprinus Comatus
PostPoslato: Ned Nov 13, 2016 3:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 13, 2016 2:38 am
Postovi: 1
Pozdrav svima. Ako nekoga zanima evo mog iskustva. Od januara 2016 poceo sam naglo da mrsavim, cesto da mokrim, pijem ogromne kolicine tecnosti, osecam slabost, klasicni simptomi dijabetesa, tek u septembru(oslabio 20kg) radim krvnu sliku svi nalazi u redu a secer 16,8. Taj dan odlazim u privatnu kliniku celokupan pregled svih organa ultrazvukom, ekg, pritisak sve ok, doktor mi daje uput da radim neke nalaze da vidi koji je tip, ali kaze da je 99 posto tip1 i da cu na insulin. Jedan od najgorih dana u mom zivotu. Nemam hrabrosti da odem na analize i kao sada cu da probam da pazim na ishranu izbacim alkohol pa da vidim. Bukvalno sam gladovao jedna sardina i secer preko 20, sta god da pojedem katastrofalno skace i preko 25 ponekad. Ocajan sam bio. Svi me ubedjuju da idem kod lekara, ali ne mogu da se pomirim da cu se bosti ceo zivot. E onda posle nekoliko dana moja draga zena donese iz prodavnice zdrave hrane prasak gljive coprinus. Tu pocinje moj preporod. Po jednu kasicicu od espreso kafe onu malu plasticnu pre sva tri glavna obroka, i u kombinaciji sa nekom japanskom metodom da pre dorucka 45 minuta poipjes 640ml vode(kao lek za dijabetes) secer je poceo da pada, setnja uvece posle vecere sat vremena brzog hoda, sada kada je hladno i kisovito vozim sobni bicikl, malo sklekova, cucnjeva, trbusnjaka i za manje od 2 meseca ujutru ne prelazi 6, u toku dana pre svakog obroka mi bude ispod 6 ali posle obroka malo sporije pada ako mirujem tek za 3 sata padne na 7,5 a to je kao normalno tj. gornja granica za 2 sata nakon obroka kada je meni oko 10. Ako sam fizicki aktivan ne mislim na vezbanje bude mi i nakon 2 sata u redu.Jedem normalno kolicinski sve osim belog hleba slatkisa i od voca samo grejp. Nije kraj borba se nastavlja, pri kraju mi je prva kutijica gljive popicu jos jednu, jos 2 meseca nadam se da ce sve ici kao do sada, pa cu da izbacim da vidim kako je bez nje. ZA sada sam prezadovoljan rezultatom.Jos nisam radio dalje analize, ne znam ni koji je tip nista osim da terapija deluje. A iskreno i ne zanima me.NE KAZEM DA SE NE TREBA ANALIZIRATI NEGO DA NISAM IMAO HRABROSTI!!! Ovaj post sam napisao u nadi da ce mozda nekome pomoci i nikakve druge razloge nemam.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: