Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 454 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Poruka
 Tema posta: Suva koža lica i tela, šta koristiti za negu?
PostPoslato: Uto Okt 01, 2019 5:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 01, 2019 4:49 pm
Postovi: 1
Zdravo svima,

Imam 40 godina i već se dugi niz godina borim sa suvom kožom lica i tela. Koristila sam brojne kozmetičke preparate od najjeftinijih do veoma skupih preparata poznatih brendova i ništa nije dalo rezultate. S obzirom da su sada veoma popularna biljna ulja (argan, shea buter, kokosovo ulje) i da ide hladno vreme obraćam se svima sa molbom da podele svoja iskustva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Suva koža lica i tela, šta koristiti za negu?
PostPoslato: Sre Okt 02, 2019 8:42 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 8:24 pm
Postovi: 873
Lokacija: Beograd
Poštovana,
ukoliko je koža suva, možete da probate sledeće:
- kupanje uljima namenjenim za suvu kožu - Lipikar cleansing oil AP+ (La Roche-Posay), Atoderm Huile de douche (Bioderma) ili Xemose Huile lavante apaisante (Uriage). Sve nabrojane preparate možete naći u apoteci.
- bolje je koristiti emulzije za negu, jer se one bolje upijaju (isti, gore pomenuti brendovi imaju u svojoj kolekciji i emulzije za negu suve kože).
- ukoliko želite potpuno prirodnu negu, možete koristiti sledeća biljna ulja, o kojima ću napisati nekoliko reči više:
ULJE ARGANA
Ulje argana je izuzetno bogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Sadrži fitosterole, skvalen i veliku količinu vitamina E, što mu pruža odlična antioksidativna svojstva. Arganovo ulje je bez boje i mirisa i pogodno je za sve tipove kože. Pomaže u regeneraciji lipidnog sloja kože. Šiti kožu od nečistoča i alergija, zahvaljujući svojim emulgujućim i hidratantnim svojstvima. Veoma je pogodno za negu suve i zrele kože. Ulje argana poboljšava sjaj proizvoda za ispiranje, kao što su šamponi, regeneratori i sprejevi za oblikovanje kose. Koristi se kao visokokvalitetan sastojak u kozmetičkim proizvodima, kao što su kreme, losioni i ruževi za usne.
ULJE KOKOSA
Ulje kokosa je bogato zasićenim masnim kiselinama (laurinska kiselina, miristinska kiselina), mineralima i vitaminom E. Zbog svog sastava kokosovo ulje je vrlo stabilno i sporo oksidiše u odnosu na biljna ulja koja sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina. Na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju i karakterističnog je mirisa. Koristi se za negu i regeneraciju kože i kose. Kokosovo ulje odlično vlaži, omekšava kožu i ima efekat hlađenja. Nakon nanošenja koža je baršunasto glatka. Kokosovo ulje čini kosu mekom i svilenkastom i može se koristiti kao balzam. Koristi se u preparatima za i posle sunčanja, kao ulje za masažu i mnogim drugim preparatima za negu kože i kose.
ŠI BUTER (KARITE MASLAC)
Shea buter ili karite maslac sadrži od 45% do 48% masti. Uravnotežen odnos zasićenih (stearinska i palmitinska kiselina) i nezasićenih masnih kiselina (pre svih mononezasićena omega - 9 oleinska kiselina), shea buter čini neizostavnim u izradi modernih kozmetičkih preparata. Osim masnih kiselina shea buter je veoma bogat prirodnim vitaminom E i sadrži antiinflamatorne triterpenske alkohole. Stearinska kiselina daje shea buteru njegovu karakterističnu teksturu, a oleinska kiselina je odličan omekšivač. Shea buter je jako okluzivno sredstvo. Stvara fini film na koži koji sprečava gubitak vlage iz kože, a ujedno je i izuzetno hrani. Koristiti se kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tokom trudnoće. Preporučuje se i za regeneraciju zrele kože i ublažavanje bora. Djeluje protivupalno, te stoga pomaže kod raznih obolenja kože. Nakon sunčanja može se koristiti za redovnu negu kože. Popularno je korišćenje shea butera i kod izrade preparata za negu usana. Koristi se kao baza za meleme i u proizvodima za negu ruku. Preporučuje se kod jako suve kože za negu laktova, zanoktica i peta. Najčešće se kombinuje sa uljima bogatim gama-linolenskom kiselinom (noćurak i borago ulje). Može se koristiti i kao pakovanje za jako suvu, lomljivu i farbanu kosu.

Ukoliko imate još pitanja, stojim vam na raspolaganju.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 454 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 135 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: