Petak, 29. mart 2019. Crni biber kao začin i kao lek? Biber je jedan od najpoznatijih začina na svetu, ali osim što jelima dodaje karakterističnu aromu, ovaj začin poseduje i brojna povoljna zdravstvena svojstva...
Petak, 31. avgust 2018. Značaj probiotika za naše opšte zdravlje Dodaci ishrani sa probioticima mogu da pomognu kod problema sa varenjem, nadutošću, dijarejom i opstipacijom. Istraživanja su takođe pokazala da probiotici doprinose boljem mentalnom zdravlju, jakom imunitetu...
Četvrtak, 23. novembar 2017. 8 dodataka za superzdravu kafu Više istraživanja ukazalo je na pozitivne efekte umerenog pijenja kafe po zdravlje. Danas govorimo o tome kako ovaj napitak možete učiniti još zdravijim, ali i aromatičnijim.
Utorak, 24. oktobar 2017. Stres i brza hrana - najveći neprijatelji digestivnog trakta Nedavna studija američkih i kineskih naučnika pokazala je ne samo da brza hrana negativno utiče na crevnu floru, već da podjednako loše dejstvo na zdravlje creva ima i stres...
Ponedeljak, 23. oktobar 2017. Preporuke za ishranu tokom i posle terapije antibioticima Moguće je da ste već ranije primetili da vas tokom terapije antibioticima ponekad muče tegobe kao što su dijareja, mučnina ili nadutost. Šta je najbolje jesti da bismo ublažili ove neželjene efekte i pomogli organizmu da se što pre oporavi od bolesti?
Ponedeljak, 18. septembar 2017. Omega-3 masne kiseline za zdravu crevnu floru Omega-3 masne kiseline povećavaju broj prijateljskih bakterija u crevima i na taj način učestvuju u prevenciji metaboličkih poremećaja i zapaljenskih bolesti creva kao što su kolitis ili Kronova bolest.
Sreda, 02. avgust 2017. Kako orasi utiču na zdravlje digestivnog trakta? Orasi su bogati vitaminima B-kompleksa, kalijumom, manganom, magnezijumom i cinkom, kao i omega-3 masnim kiselinama i fitosterolima. Ranije studije su već ukazale na povoljne zdravstvene efekte redovnog konzumiranja oraha kao što su...
Ponedeljak, 03. jul 2017. Koji su najbolji izvori prebiotika? Prebiotici su nesvarljiva vlakna koja podstiču rast i aktivnost prijateljskih bakterija u crevima. Ishrana siromašna prebioticima loše utiče na zdravlje sistema organa za varenje.
Ponedeljak, 03. jul 2017. Dejstvo alkohola na crevnu floru Istraživanja su potvrdila da prekomerno konzumiranje alkoholnih pića može da dovede do disbioze tj. disbalansa crevne flore. Međutim, kada je reč o umerenom pijenju alkohola, tu su rezultati nešto drugačiji...
Ponedeljak, 03. jul 2017. Zašto je važno da ishrana bude raznovrsna? U ljudskim crevima nalazi se više stotina vrsta bakterija, među kojima ima i prijateljskih, ali i patogenih bakterija. Da bi crevna flora bila i ostala zdrava, važno je da...
Utorak, 11. oktobar 2016. Blagi biljni čajevi za zdrav stomak Da biste ubrzali probavu i prolazak hrane kroz creva i podstakli obnavljanje crevne flore, pijte dovoljno tečnosti svakoga dana - najmanje 1,5 litar raspoređeno u toku dana, i to najbolje između obroka.
Utorak, 11. oktobar 2016. Ishrana posle terapije antibioticima Intestinalna flora sadrži milijarde “dobrih” bakterija koje su važne za naše sveukupno zdravlje. Međutim, tokom terapije antibioticima remeti se ravnoteža crevne flore.
Utorak, 07. jun 2016. Orasi nas štite od raka debelog creva? Prema rezultatima nedavnog istraživanja američkih naučnika, muškarci koji svakodnevno jedu 30 g oraha dnevno imaju manji rizik od kolorektalnog karcinoma.
Četvrtak, 17. decembar 2015. Kako veštački zaslađivači utiču na crevnu floru? U pomenutoj izraelskoj studiji istraživači su ispitivali kako se višenedeljno konzumiranje veštačkih zaslađivača (saharin, sukraloza i aspartam) odražava na metabolizam kod miševa.