Šolja toplog čaja štiti od glaukoma?

Nedavna studija američkih naučnika ponovo je skrenula pažnju na antiinflamatorno i neuroprotektivno dejstvo antioksidanata koji se nalaze u čaju, tačnije u toplom čaju. Naime, pokazalo sa da svakodnevno pijenje toplog čaja smanjuje rizik od glaukoma. Glaukom nastaje usled povećanog očnog pritiska koji dovodi do oštećenja očnog živca, a ukoliko se ne leči može dovesti i do suženja vidnog polja pa čak i do slepila.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je oko 1600 ispitanika. Obavljeni su oftalmološki pregledi, urađene analize krvi, a učesnici su takođe precizirali kakve su im navike u pogledu konzumiranja toplog ili hladnog čaja i kafe. Pokazalo se da ljubitelji šoljice toplog čaja imaju za 74% manji rizik za razvoj glaukoma. S druge strane, konzumiranje kafe (sa ili bez kofeina), napitaka sa kofeinom i ledenog čaja nema bitnijeg uticaja na verovatnoću pojave glaukoma. Autori studije smatraju da su za ovaj efekat čaja zaslužni antioksidansi koje ovaj napitak sadrži u visokoj koncentraciji, kao i da je moguće da osobe koje imaju običaj da piju čaj generalno zdravije žive, te da češće vežbaju i manje piju alkohol.

Tagovi: antiinflamatorno dejstvo antioksidansi glaukom neuroprotektivno dejstvo očni pritisak očno zdravlje prevencija