Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Ojačajte svoj imuni sistem vitaminima i mineralima

Ako spadate u grupu ljudi koji ima prehladu ili grip više od 4 puta godišnje, onda je vreme da se posavetujete sa svojim izabranim lekarom o suplimentima ili dodatcima ishrani kada su u pitanju vitamini i minerali.

Topla kupka će učiniti da se osećate bolje

Zapušen nos svakako možemo lečiti kapima za nos, ali pre uzimanja lekova pokušajte svoje tegobe da olakšate toplom kupkom. Dobro ugrejte kupatilo, i tuširajte se barem 20 minuta toplom vodom. Neka para koja se stvara bude oko Vas i doćiće do spontanog otpušavanja nosa.

Odmorite svoj organizam kako treba kada ste prehlađeni

Virusne infekcije se ne leče antibioticima, to već svi znamo, a najefikasniji način da se izlečimo od kakve virusne infekcije jeste da usporimo svakodnevni ritam, da spavamo dosta i kvalitetno, da budemo na visoko-vitaminskoj dijeti.

Rešite se sekreta iz nosa pre spavanja

Ukoliko kao simptom prehlade imate zapušen nos ili pak povećanu količinu sadržaja iz nosa, to može praviti problem tokom spavanja. Ukoliko imate povećan sekret iz nosa, trudite se da što češće duvate nos i taj sadržaj eliminišete iz nosa i svoj organizma.

Prehlada vapi za unosom tečnosti

Kako bi naš organizam bio zdrav i kako bi se metabolizam odvijao pravilno potrebno je da unosimo tečnost u toku dana. I kada smo prehlađeni je potrebno da pijemo tečnost, započnite dan dnevnom dozom vitamina C iz soka jedne naradže i tokom dana pijte vodu.

Kada je vreme posetiti lekara?

Kada treba posetiti ili pozvati lekara? Kada se javi bol u jednom ili oba uha, kada bol u sinusima traje duže od 7 dana, kada je telesna temperatura preko 38.8, posebno kod dece koja su mlađa od 3 meseca i ista temperatura kod odraslih koja traje više od 2 dana.

Bol u grlu kao uobičajen simptom prehlade

Iako je veliki proj prehlada izazvan virusima, one mogu biti uzrokovane i bakterijama. Najčešće su u pitanju bakterije iz grupe Streptokoka. Bol u grlu je veoma često komplikacija prehlade, ili samo jedan od simptoma. Dominantan je bol u grlu, posebno prilikom gutanja vode ili hrane.

Bronhitis se često javlja kod osobe nakon prehlade

Još jedna od čestih komplikacija prehlade jeste akutna upala bronhija ili akutni bronhitis. Iako je bronhitis češće uzrokovan delovanejm bakterija, virusni bronhitis je podjednako neprijatan i ozbiljan po naš organizam. Kliničkom slikom dominira bol ili protisak u predelu bronhija i pluća.

Upala sinusa je vrlo česta komplikacija prehlade

Infekcija koja se često nadoveže na jednostavnu prehladu, ako se ne lečimo kako treba, jeste infekcija sinusa ili sinuzitis. U pitanju je infekcija mukoznih membrana koje oblažu šupljine tj. sinuse. Sama infekcija dovodi do lučenja povećane količine mukusa što dovodi do blokade disajnih puteva.

Kako se sve mogu pogoršati simptomi prehlade

Ukoliko se simptomi prehlade ne povuku nakon 3 do 5 dana posle pojave prvih simptoma, vreme je da se obratite svom lekaru. U malom procentu može doći do komplikacije simptoma, ali do njih ipak dolazi. Komplikacije su najčešće infekcija sinusa, infekcija uha, bronhitis.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94652 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627
28
293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: