U jednoj porciji sveže šargarepe za odraslu osobu, tj. u oko 120g nalazi se čak preko 600% dnevno potrebne doze za organizam kada je u pitanju vitamin A. Sada nam je jasno da su to znale i naše bake i majke i da su nas sa razlogom učile da jedemo ovo neverovatno zdravo povrće.
Ukoliko presečete svežu šargarepu pod uglom od 90 stepeni uočićete da sredina šargarepe neobično podseća na ljudsko oko. Ova sličnost u obliku nije ni malo slučajna jer je upravo šargarepa povrće koje ima pozitivno dejstvo na naše čulo vida.
Šargarepa sadrži poliacetilene, supstance koje nastaju usled metabolizma nekih masnih kiselina. Ove supstance imaju izrazito protiv-zapaljensko dejstvo i sprečavaju crvena krvna zrnca da se talože i slepljuju jedno za drugo.
S obzirom da šargarepu u najvećoj meri čine vitamini ona je snažan antioksidans. Vitamin C i beta karoten koji je jedna od glavnih sastojaka uz druge fitokiseline i lutein u velikoj meri štite naš organizam od štetnih produkata metabolizma i usporavaju rast malignih ćelija.
Šargarepa je svakako jedna od najzdravijih vrsta povrća, i verovatno se svi sećamo da su nas, dok smo bili mali, jurili i govorili kako je zdrava za naše oči. Sve priče iz naroda su kasnije potkovane i naučnim činjenicama. Šargarepa je povrće koje sadrži najveću količinu vitamina A u svežem obliku.
Nemojte jesti puno pred spavanje. Naravno da je pre svega bitno koliko kalorija unesemo tokom jela ali je isto tako bitno kada jedemo. Naime, nije isto pojesti neki slatkiš ili visoko kaloričan obrok tokom dana i uveče pred spavanje.
Krastavci sadrže veoma malo kalorija, nimalo holesterola, masnoća i soli. Ne sadrže veliku količinu vitamina i minerala pa se ne može smatrati da su dovoljni tokom dana za sve potrebe naše organizma, ali svakako mogu poboljšati nivo minerala poput cinka, selena, mangana, gvožđa.
U 100-150g celera nalazi se oko 45% dnevne potrebe organizma za vitaminom K i 15% vitamina C. Celer sadrži i kalijum, molibden, dijetalna vlakna, fosfor, triptofan, vitamin A, vitamine B2 i B6, magnezijum, gvožđe. U istoj količini celera ima samo 20 kalorija. Upotreba celera pospešuje metabolizam.
Šljive su odlična vočka za užinu. Dovoljno je da pojedete samo 10 šljiva u toku dana i zadovoljićete potpuno potrebe za vitaminom C, vitaminom A, dijetetskim vlaknima i kalijumom. U 150g šljiva ima oko 80 kalorija, vrlo malo masti, oko 2g proteina i oko 20g voćnog šećera.
Neke namirnice, iako su povrće i voće, imaju visok glikemički indeks tj. te namirnice se brže pretvaraju u šećere tokom metabolizma hrane. Osobe koje boluju od dijabetesa treba da znaju koje su to namirnice i treba da ih izbegavaju.