Ono što heljdu najviše izdvaja od ostalih žitarica jeste činjenica da ne sadrži gluten. Ovaj podatak heljdu čini namirnicom koju svako može jesti bez bojazni od kakve alergijske reakcije, a ona inače i spada u grupu namirnica na koje ljudski organizam vrlo retko ima alergijsku reakciju.
U 160 g heljdinog brašna nalazi se preko 30% dnevnih potreba prosečnog odraslog organizma za manganom, oko 25% potreba za triptofanom i magnezijumom. Heljda pored proteina, sadrži i visok procenat dijetetskih vlakana koja na naš gastrointestinalni trakt ima samo pozitivna dejstva.
Ukoliko ste u grupi ljudi koji ne vole da jedu meso ili ga jednostavno ne jedete zbog nekih drugih razloga, treba da znate da je heljda savršena žitarica upravo za nadoknadu proteina. Proteini koje heljda sadrži veoma se lako vare i predstavljaju pravi poklon za naša creva.
Heljda je vrsta žitarice prepoznatljivog zrna koja sadrži neverovatno visok procenat proteina. U pitanju je neobična žitarica koja ne sadrži gluten a sadrži visok procenat proteina koje naš digestivni sistem vrlo lako vari, mnogo lakše i brže nego bilo koju drugu žitaricu.
Ko kaže da ne postoji ukusan a zdrav hleb? Peciva takođe mogu biti zdrava i dobra po naše zdravlje, ali ne peciva napravljena od bilo koje žitarice. Posebnu pažnju na današnju namirnicu treba da obrate sve osobe koje u svom dijetarnom režimu ishrane ne smeju imati gluten.
Ovas, poput mnogih drugih žitarica, sadrži veoma mnogo fitonutrijenata među kojima su i oni koji imaju anti-kancerogeno dejstvo na ćelije ljudskog organizma. Fitoestrogen u ovasu ima neobično svojstvo da reguliše i smanjuje rizike od nastanka malignih oboljenja izazvanih promenama u nivou hormona.
Dva osnovna fiziološka i biohemijska mehanizma koje ovas stimuliše i menja jesu smanjenje serumskog holesterola kod osoba koje imaju povišen holesterol i smanjenje odgovora organizma na unos glukoze nakon jela. To znači da se ovas kao namirnica preporučuje svima koji imaju visok holesterol.
Ovas kao i svaka žitarica sadrži ugljene hidrate, ali ovas sadrži beta-glukane, složene ugljene hidrate koji su sačinjeni od molekula glukoze povezanih beta-glukoznim vezama. Beta-glukan je pokazao odlične rezultate kada je u pitanju podizanje odbrambenih snaga našeg organizma.
Jedna od namirnica koju treba da ubrojite u svoj jelovnik jeste ovas. Ovsene pahuljice, ovseno brašno, proizvodi od ovsenog brašna, svejedno je, jer će redovna upotreba ove žitarice u velikoj meri pomoći organizmu da se izbori sa viškom loših masnoća.
Avena sativa je latinski naziv za veoma zdravu žitaricu koju treba da jedemo svaki drugi dan. U pitanju je ovas, žitarica koja se veoma dugo koristila samo za ishranu životinja, ali na svu sreću su i ljudi počeli da je koriste kao izvanrednu i nezamenljivu namirnicu u dijetetskim programima ishrane.