Svi ljudi koji žive u velikim gradovima navikli su na korišćenje gradskog prevoza, iz praktičnih razloga svakako, ali dovoljno je da par puta u toku nedelje svoj organizam počastimo šetnjom, pa i kroz centar grada, kako bismo probudili sve uspavane mišiće i ligamente.
Ukoliko ste osoba koja redovno vežba ili tek počinje sa vežbanjem morate voditi računa o unosu tečnosti i energetskih napitaka tokom i posle treninga. Ako ste i na dijeti to ne mora da znači da smete da pijete energetske napitke tokom treninga, jer takva pića sadrže veliku količinu proteina.
Verovatno ste svi od barem jedne osobe čuli da kada ste na dijeti nije baš pametno da jedete crveno meso i proizvode napravljene od crvenog mesa. Ovakav savet zapravo nema pokriće. Ništa brže nećete smršati ako iz jelovnika potpuno izbacite crveno meso.
Kada se obratite nutricionisti obično se kući vratite zbunjeni i sa velikim spiskom namirnica koje ne smete da koristite dok ste na dijeti. Naravno, svih pravila se ne treba slepo pridržavati. Nemojte prestati sa svim svojim navikama naglo. Kafa je jedna od namirnica koju smete konzumirati.
U cilju da što pre postignemo željene efekte dijete vrlo često pravimo greške u odabiru namirnica. Prva greška koju većina ljudi pravi je izbacivanje voća jer ono sadrži šećere. Voće sadrži šećere ali vrstu šećera koji su prirodni i ne utiču na povećanje nivoa šećera u krvi kao veštački proizvodi.
Svaki dijetarni program zahteva posvećenost i poštovanje izbora namirnica, količine obroka ali i vremena kada se taj obrok konzumira. Ovo je odličan način da svoj metabolizam dovete u najbolje stanje ali nikako ne smete dozvoliti da Vaša ishrana postane monotona.
Intolerancija može isto tako biti i uzrokovana abnormalnom sposobnošću organizma da apsorbuje neke nutrijente iz hrane koju unosimo u organizam. Ovo se dešava kod fruktozne malapsorbcije. Lekovi na prirodnoj bazi mogu izazvati intoleranciju, kao i sasvim prirodna jedinjenja koja se nalaze u hrani.
Alergija na hranu pokreće povećanje broja imunoglobulina u krvi, i to IgE antitela. Ova antitela se bore protiv proteina iz hrane na koju je organizam alergičan dok to nije slućaj kod intolerancija. Intolerancija se može podeliti na osnovu mehanizma kojim nastaje.
Test intolerancije na hranu je zapravo termin koji se široko primenjuje u okviru velikog broja fizioloških odgovora organizma na određene namirnice, ili pojedine elemente u hrani koju jedemo. Za razliku od alergije na hranu intolerancija se karakteriše reakcijom koja je najčešće odložena.
Test intolerancije na hranu ili nealergijski test svodi se na određivanje hiperosetljivosti organizma na određene proteine u hrani koju jedemo. Alergija na hranu je ipak drugačiji proces.