U probiotskim preparatima se nalaze bakterije i drugi mikroorganizmi koji se inače normalno nalaze u ljudskom organizmu, pre svega u digestivnom traktu. Iako svaka osoba ima specifičnu kombinaciju bakterija u sebi, izolovanjem bakterija u probioticima se nalaze samo prijateljski nastrojene bakterije
Svaki dan u okviru brojnih emisija srećemo se sa probioticima, a možda ih uzimamo i u praktičnom životu ali koliko zaista znamo o njima? Probiotici su živi mikroorganizmi, bakterije, koje imaju iste ili veoma slične mehanizme dejstva kao dobre bakterije koje se normlano nalaze u našem organizmu.
Naše pijace su prepune povrća, voća, mesa i mlečnih proizvoda, i neki od tih proizvoda jesu zdraviji od većine onih koje možemo naći u velikim supermarketima, ali vodite računa od koga kupujete sveže namirnice poput mleka, sira i jaja. Visoke temperature će brže fermentisati sveže mleko.
Trovanje hranom ili pićem će dovesti do pojave udruženih simptoma. Javlja se mučnina, povraćanje, dijareja, blago ili nešto više povišena temperatura, bolovi i grčevi u želucu. Ovi simptomi se obično javljaju u periodu od 12 do 48 sati od konzumiranja hrane ili pića koji su u sebi sadržali patogen.
Trovanje hranom se često naziva i bolest putovanja, jer se veoma često javlja tokom perioda boravka u stranoj zemlji, usled konzumiranja namirnica na koje nismo navikli, ili jednostavno usled pijenja vode na čiji bakteriološki sastav naš organizam nije naviknut.
Trovanje hranom može biti veoma opasno, čak i letalno, ukoliko se radi o mikroorganizmima visoke toksičnosti ili ukoliko se trovanje ne leči adekvatno i odvede organizam u dalje komplikacije.
Nemojte jesti puno pred spavanje. Naravno da je pre svega bitno koliko kalorija unesemo tokom dana ali je isto tako bitno kada jedemo. Naime, nije isto pojesti neki slatkiš ili visoko kaloričan obrok tokom dana i uveče pred spavanje.
Prija Vam da popijete srednju ili kapućino pre ručka, kao neku vrstu užine, i tako unesete oko 250 kalorija a opet unosite kalorije tokom ručka. Ali pokušajte da pojedete neku užinu iste kalorijske vrednosti i videćete da ćete pojesti manje prilikom ručka.
Dokazano je da hrana koja sadrži ljutu papriku ili bar alevu papriku kao začin ima efekat smanjivanja apetita. Svi koji su probali ovaj trik jeli su manje hrane za vreme obroka ako su kao “aperitiv” uzeli ljutu papriku.
Nikako nemojte da preskačete doručak. Prvi obrok u toku dana je možda i najbitniji, jer unosom hrane pokrećemo metabolizam i dnevnu energiju. Naš metabolizam je tokom noći usporen, takoreći uspavan, jer ne vari hranu i ujutru traži novu energiju kojom će započeti dan.