Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Prejaka reakcija imunog sistema nije dobra

Kada organizam pati od autoimune bolesti koja je izazvana pojačanim reakcijama imunog sistema, tada dolazi do neobičnih reakcija. Te reakcije se svode na pojavu raznih prenaglašenih odgovora imunog sistema na ćelije ili tkiva. Organizam dovodi imuni sistem u preveliku odbrambenu poziciju.

Definicija autoimunih oboljenja

Autoimuna oboljenja su velika grupa oboljenja koja su izazvana pojačanom ili smanjenom aktivnošću samog imunog sistema organizma. Autoimuna oboljenja koja su izazvana smanjenom aktivnošću imunog sistema dovode do smanjene sposobnosti organizma da se suočava sa uljezima.

Zamenite bar jednu kafu u toku dana crnim čajem

Crni čaj, ako ga konzumirate 3 puta dnevno u periodu od 2 nedelje učiniće da se vaše T ćelije imunog sistema pretvore u super ćelije koje će proizvoditi 10 puta više interferona, proteina koji uništava viruse. Ako niste ljubitelj crnog čaja i zeleni čaj će do određene mere učiniti isto.

Što više vitamina tokom prelaznog perioda u godini

Svaki put kada promenite način ishrane organizam može da ostane bez vitamina, minerala ili kalorija na koje su naš organizam navikao. Kada se završi leto i prestanemo da jedemo sveže povrće i voće kao tokom leta, tada moramo duplo više pažnje posvetiti svom imunitetu.

Vitamin D i vitamin C za savršen dan

Vitamin D je taj koji naš imunitet drži na zavidnom nivou i ne dozvoljava da nas napadnu zločesti virusi i bakterije pa zato kroz hranu treba da unosimo ovaj vitamin. U toku dana je potrebno uneti oko 1000 internacionalnih jedinica ovog vitamina.

Jedna narandža u toku dana znači puno

Za razliku od mnogih voćki, narandža je voće koje uvek možemo naći u prodavnicama, i svakako ih treba uvrstiti u dnevni meni. Da li ćete započeti dan sveže ceđenim sokom od narandže ili celu narandžu pojesti kao slatku užinu u toku dana, svejedno je, a koristi po zdravlje su mnoge!

Naš imuni sistem ne može bez vitamina

Ulazimo u period godine kada ostajemo bez svežih voćki, i naravno da će to osetiti naš imunitet. Imuni sistem čoveka najbolje funkcioniše kada imamo raznovrsnu ishranu, bogatu mineralima i vitaminima u dnevno preporučenim dozama, kada tu ishranu rasporedimo na 5 obroka na svaka 3 sata u toku dana.

Uz terapiju antibioticima potrebno je uzimati probiotike

Veliki broj različitih bakterijskih oboljenja mogu ugroziti normalan rad creva i sam proces varenja. Bakterijske infekcije kože, infekcija želudca helikobakterijom pilori, Kronova bolest, oboljenje zuba i druga oboljenja su razlog da se u terapiji koriste antibiotici.

Probiotici su dobri i u vidu suplemenata

Iako se u najvećem broju u svim probiotskim preparatima nalaze bakterije, probiotici nisu samo bakterije, već i virusi i gljivice. Probiotici su preparati koji se preporučuju ljudima u cilju izlečenja ili zalečenja ali se isto tako ne preporučuju osobama koje boluju od iritabilnog kolona.

Unosite li dovoljnu količinu probiotika?

Probiotike možemo uneti putem hrane, što je i najzdravije. Hrana u kojoj se nalaze probiotici jesu mleko, nefermentisano mleko pre svega, jogurt, kefir, napici od soje. Ukoliko postoji neka od metaboličkih prepreka da se uzimaju ove namirnice onda probiotike svakako možemo uneti u vidu tableta.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: