Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Bademovo mleko je jedno od najzdravijih na svetu

Bademi su sjajan prirodni lek protiv opstipacije, jer su bogati vlaknima. Bademi su u grupi namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, pa pozitivno utiču na nivo šećera nakon nekog obilnog obroka, ukoliko posl eobroka pojedemo par badema.

Masirajte svoje lice bademovim uljima

Bademi su idealni za sve one koji žele da imaju lepu i zdravu kožu. Svakodnevno konzumiranje badema imaće efekte na našu kožu. Ulja koaj s enalaze u bademima preveniraju i usporavaju proces stareja i stvaranja bora na našem licu, kao i mitisera, akni i drugih infekcija kože lica.

Kesten je odličan izvor vitamina C

Većinski udeo ukusne unutrašnjosti kestena su ugljeni-hidrati. U 100 grama čiste mase kestena se nalazi oko 200 kalorija. Ukusni kesten sadrži malijum, bakar, magnezijum, amino kiseline i antioksidanse. Kesten je odličan izvor vitamina C.

Namirnica sa niskim glukemijskim indeksom

Kada zagrizete pečeni kesten osetite mekanu, ukusnu, slankasto.slatku masu koja se topi u Vašim ustima. A koliko od Vas zna šta to kestenje sadrži u sebi? Količina dijetetskih vlakana u kestenju je veća nego u orasima ili pistaćima, čak oko 3 g na 100 g kestenja.

Ljudi jedu kestenje više od 6000 godina

Kesten je, verovali ili ne, plod koji se više od 6000 godina kultiviše i koristi u humanoj ishrani. Najraniji podatci govore o upotrebi ovog neobičnog ploda pre 6000 u Kini, Japanu i Koreji. Na teritoriji Evrope se kultiviše tek nekih 3000 godina.

Nisu svi delovi i sve vrste kestenja jestivi

Kestenje je neobičan plod drveta kestena koji od vrste do vrste, može biti jestiv ili ne. Plodovi divljeg kestena nisu jestivi, ali se itekako mogu iskoristiti, u vidu čaja koji ublažava simptome upale pluća, bronhitisa pa čak pomaže smirivanju simptoma i preveniranju pojave simptoma astme.

Miris pečenog kestena se širi ulicama

Ulice Vašeg grada verovatno i ove zime mirišu na pešeni kukuruz i pečeni kesten. Ovaj miris je svima dobro poznat, kao i ukus. Mnogi od nas imaju običaj da tokom perioda jeseni sa svojom porodicom peku kesten na otvornoj vatri ili u rerni.

Izdvojite par minuta za vežbe disanja

Sam proces disanja treba da se odvija u tri koraka: udisaj, zadržavanje vazduha i izdisaj. Mnogi od nas ne dišu ovako, niti je potrebno da konstantno tako dišemo, ali u toku dana je potrebno uraditi vežbe disanja i uneti kiseonik u organizam.

Disanje je proces koji svako od nas može voljno korigovati

Disanje jeste automatizovano ali isto tako ga možemo i voljno kontrolisati. Zbog ove činjenice je potrebno da broj udisaja i izdisaja meri druga osoba, i to najbolje kada mi toga nismo svesni. Merenje broja udisaja se u medicinskoj praksi radi uporedo sa merenjem pulsa.

Disanje je najučinkovitije kada je kombinovano

Razlikujemo tri vrste disanja, koje se smenjuju i kombinuju kod svakoga od nas. Gornje kostalno ili klavikularno disanje je disanej gornjim particijama pluća, to je plitko i disanje sa malim kapacitetom.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: