Još jedan koristan zaključak američkih studija o unosu voća i šećernoj bolesti jeste da nas određeno voće više štiti od dijabetesa! Kao najbolje voće za prevenciju pokazale su se borovnice, grožđe, šljive, jabuke, kruške, grejpfrut i banane.
Drugi zaključak do kog su istraživači sa Harvarda došli je da je rizik od dijabetesa tipa 2 manji ukoliko jedemo više voća! Ovaj tip dijabetesa obično se javlja posle 40. godine kod ljudi čija je ishrana često sadržala suviše šećera i masti i koji su fizički slabo aktivni.
Istraživači sa Harvarda želeli su da utvrde kakav je odnos između redovnog konzumiranja voća i rizika od dijabetesa. Na osnovu tri velike studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama utvrđeno je, verovali ili ne, da se ljudi koji jedu više voća urednije hrane i sveukupno žive zdravije.
Nemački istraživači utvrdili su da flavonoidi u crnoj čokoladi pomažu u zaštiti kože od UV zračenja, i umanjuju bore tako što poboljšavaju cirkulaciju, kao i hidrataciju kože. Flavonoidi, a naročito katehin kojim crna čokolada obiluje, poznati su po svom antioksidantnom dejstvu.
Možda ste već primetili da vam se raspoloženje popravi kada pojedete čokoladu. Razlog tome je što sadrži magnezijum, mineral poznat po svom anti-stres dejstvu. Magnezijum umiruje nerve, pomaže vam u borbi protiv stresa i povoljno utiče na vaše raspoloženje.
Kada vam se jede nešto slatko, najbolje je da pojedete parče crne čokolade! Naime, čokolada je bogata mineralima kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, pa čak i gvožđe! Čokolada je takođe dobar izvor vitamina B-kompleksa.
Studija o povezanosti kvaliteta doručka sa nastankom metaboličkog sindroma trajala je više od 20 godina. Istraživači su 1981. anketom precizno ispitali dobrovoljce o njihovoj ishrani i naročito o sastavu njihovog doručka.
O metaboličkom sindromu se govori kada je prisutno barem 3 od više faktora rizika: nagomilavanje sala u predelu stomaka, povišeni nivoi triglicerida u krvi, hipertenzija, nizak nivo HDL ("dobrog") holesterola i povišen nivo šećera u krvi.
Prema studiji švedskih istraživača sa univerziteta grada Umeo, objavljenoj u specijalizovanom časopisu Public Health Nutrition, vrlo je važno da ujutru pojedemo uravnotežen, obilan i hranljiv doručak da ne bismo razvili metabolički sindrom.
Kod ljudi koji piju dijetalna pića, receptori za slatko nisu više pouzdano merilo kada je u pitanju količina unetih kalorija, jer veštački zaslađivači remete prirodnu kontrolu apetita. Zbog toga konzumiranje dijetalnih pića za posledicu može da ima sveukupno veći unos hrane.