Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Nivo glukoze se može povisiti zbog brojnih razloga

Nivo glukoze u krvi može se povisiti usled stresa, trauma, metaboličkog poremećaja, kao posledica unošenja leka, ali svakodnevno taj nivo se menja kada pojedemo neki obrok ili samo popijemo kafu. U normalnim uslovima, nivo glukoze se nakon jela postepeno povisuje.

Glukozu dobijamo metabolizmom hrane

Insulin je hormon koji stvara jedan od naših unutrašnjh organa, pankreas, koji je po svojoj građi zapravo žlezda. Insulin je hormon koji omogućava da se glukoza koju dobijemo iz metabolizma ugljenih hidrata iskoristi kao energija koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti života.

Insulin se aktivira kada se povisi nivo šećera u krvi

Test kojim se utvrđuje nivo šećera u krvi pokazuje nivo glukoze u krvi, glukoze koja se u organizmu nađe usled metabolizma ugljenih hidrata. Glukoza je glavni izvor energije našeg organizma i njen nivo kontroliše insulin, hormon koji pomaže svim ćelijama u organizmu da tu glukozu upotrebe za rad.

Nivo glukoze u krvi se menja tokom dana

Koncentracija glukoze u krvi se održava u granicama normale delovanjem složenog hormonskog sastava. Povišena koncentracija glukoze ili hiperglikemija se javlja kod diabetes mellitus, teških opekotina, u stanjima šoka, stanjima sa povišenim adrenalinom.

Najzdravije masnoće se nalaze u avokadu

Monozasićene masti koje se nalaze u mesu avokada su zapravo najzdraviji deo ovog voća. Ove masti su zdrave po naš organizam i one utiču na ukupan holesterol. Hrana poput avokada, bogata nezasićenim mastima, tj. masnim kiselinama čini da se snizi nivo LDL holesterola.

Limun snižava nivo ukupnog holesterola u krvi

Holesterol i trigliceridi su prvi pokazatelji čije velike vrednosti u krvi govore o tome u koliko lošem stanju su naši krvni sudovi i kompletan kardiovaskularni sistem. Limun je isto tako odličan ako želimo pomoći organizmu da se izbori sa mastima koje smo uneli ostalom hranom.

Važno je redovno kontrolisati nivo masnoća u krvi

Bez holesterola i triglicerida naš život bi bio nemoguć. Problemi naime nastaju kada se nivo holesterola ili triglicerida u krvi naglo povisi. Ukoliko ove dve masti nisu u normalnim vrednostima u našem organizmu tada nastaju razni simptomi.

Zašto su masnoće važne za naš organizam

Pored eritrocita, leukocita i sedimentacije, nivoa šećera u krvi, analize koje odrežuju nivo masnoća u krvi su najčešće laboratorijske analize koje se rade u našoj zemlji. Holesterl i trigliceridi su svima već poznate reči ali koliko znamo o tome šta oni zapravo predstavljaju.

Kako prepoznati anemiju i kada se obratiti lekaru

Svaka anemija nije ista kod svake osobe, ali postoji par simptoma koje možemo primetiti, kao što su umor, zamor posle ne tako teških fizičkih aktivnosti, bled izgled lica, preskakanje srca, nedostatak vazduha, ali i gubitak kose, pogoršanje srčanih tegoba i generalno loše opšte stanje.

Anketa

Da li ćete nastaviti da pijete mleko?


Najčitanije


NetDoktor


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 78878 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    
1
23
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: