Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Voda stimuliše celokupnu cirkulaciju

Kada u toku dana popijemo preporučenu količinu vode, onda smo sigurni da će naša krv prenositi dovoljnu količinu kiseonika do svih ćelija u organizmu. Voda koju unosimo u organizam tokom dana utiče na sveukupnu cirkulaciju krvi u organizmu.

Voda kao dezinfekciono sredstvo

Prvi pozitivni efekat unosa vode jeste to što voda čisti našu usnu duplju. Svaki put kada popijemno čašu vode, ona dolazi u kontakt sa unutrašnjim tkivom usne duplje i na sebi svojstven način je čisti. Voda na ovaj nači ima funkciju čistača potencijalnih patogenih mikroorganizama.

Sjajno vreme za sve mikroorganizme

Period godine u kom se trenutno nalazimo je pravi mali raj za bakterije i viruse. Oni cvetaju i uživaju, a mi smo ti koji se ne provodimo baš najbolje tokom jesenjih hladnih dana. Promena u vremenskim prilikama je još bolje vreme za mikroorganizme.

Da li se svaki dan setite da popijete dovoljno vode?

Setite li se baš svaki dan da popijete dovoljnu količinu vode? Popijete li svih 5 čaša vode koju preporučuju lekari i nutricionisti? Retko ko od nas ima naviku da zaista na svakih sat vremena u toku dana popije 150 ml vode.

Preosetljivost i reakcije imunog sistema

Imuni sistem može imati i prejake reakcije. Hiperosetljivost imunog sistema je autoimuni odgovor koji rezultuje oštećivanjem ćelija sopstvenog organizma. Ove reakcije se dele u 4 grupe. U prvu grupu spadaju reakcije preosetljivosti manifestovane anafilaktičkim reakcijama.

Autoimuna oboljenja su izazvana poremećajem rada imunog sistema

Sa druge strane, imuni sistem može reagovati previše. Preaktivni imuni sistem pravi problem i stvara oboljenja koja su nam poznata pod nazivom autoimuna oboljenja. U ovom slučaju imuni sistem ne može da napravi tačnu razliku između normalnih ćelija i patogenih ćelija.

Nepravilna ishrana narušava pravilno funkcionisanje imuniteta

Kada dođe do poremećaja funkcionisanja imunog sistema, ceo organizam se nalazi u opasnosti. Imunodeficijencija je poremećaj funkcionisanja imunog sistema koji se manifestuje neaktivnošću nekog dela sistema. Tada imuni sistem nije u mogućnosti da deluje protiv patogenih organizama.

Imuni sistem detektuje tumorske ćelije

Jedna od najbitnijih funkcija imunog sistema jeste zaštita organizma od mikroorganizama, ali jedna druga funkcija je na drugi način veoma bitna za nas. Imuni sistem nas štiti od samih tumora. Imuni sistem na sebi svojstven način identifikuje i eliminiše tumorske ćelije.

Šta to narušava naš imuni sistem?

Poznato je zbog čega je imuni sistem preko potreban svakome od nas. Bez zdravog imunog sistema izloženi smo velikom broju mikroorganizama protiv kojih se ne možemo uspešno boriti. Ali šta je to što dovodi do narušavanja funkcionisanja imunog sistema?

Leukociti pronalaze i uništavaju mikroorganizme

Bela krvna zrnca ili leukociti su ćelije koje su glavne i odgovorne za imuni odgovor našeg organizma. Leukociti razlikuju više vrsta ćelija: fagocite, makrofage, neutrofile, mastocite, eosinofile, bazofile. Ove ćelije identifikuju i uništavaju patogene mikroorganizme.

AnketaNajčitanije


NetDoktor


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 82963 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13141516171819
20
212223242526
27282930   
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: