Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Kraj drugog tromesečja daje bebi mogućnost da čuje

Krajem 17. nedelje trudnoće većina žena će primetiti promenu u veličini i obliku grudi. Od ove nedelje organizam počinje pripremu grudi za sekreciju mleka. Daljim razvojem organa, tokom 18. nedelje, završava se razvoj organa čula sluha i od te nedelje se pretpostavlja da beba može da čuje.

Pravi mali emotivni i fizički ringišpil

Pravi mali emotivni i fizički ringišpil nastupa tokom 15. nedelje trudnoće. Od ove nedelje su pokreti bebe unutar Vašeg stomaka sve češći i jaći, dok ste Vi kao trudnica u fazi visoke emotivne osetljivosti. Solidan procenat trudnica u ovom periodu potraži i stručnu pomoć od psihologa.

Kada i ko treba da obavi dodatna testiranja?

Tokom 14. nedelje trudnoće nastavlja da se formira lice, kao i polni organi Vaše bebe i sazreva tiroidna žlezda pa počinje stvaranje tireoidnog hormona. Između 15. i 19. nedelje trudnoće, svaka žena koja je starija od 35 godina, i ako nalazi pokažu abnormalnosti, treba da se dodatno testira.

Nedelja trudnoće kada sve trudnice sijaju

Krajem 12. nedelje se tanko crevo vraća u mali stomak Vaše bebe jer je beba porasla i ono sada može da se smesti u trbušnu duplju. Formiraju se bubrezi, prsti i nokti, i formiraju se glasne žice. U ovoj nedelji trudnoće žene imaju onaj divni sjajni izgled kože, i kao da sijaju.

Period primetnog i naglog rasta ploda

Od počeka 12. nedelje trudnoće pa sve do kraja 20. nedelje, Vaša beba će rapidno rasti i menjati svoj položaj u materici. Početak dvanaeste nedelje se karakteriše definisanjem polnih organa, iako je najbolje sačekati kraj 14. nedelje i tada na pregledu definitivno saznati kog pola je Vaše dete.

Krajem prvog tromesečja se završava razvoj vitalnih organa

Prva faza primetnog rasta ploda nastaje do kraja desete nedelje trudnoće. Tada počinje rast i razvoj grudnog koša, nastavlja se razvoj creva pa i debelog creva. U ovoj nedelji je moguće osetiti i prve pokrete ploda, jer se tada razvijaju mišići, mada ih većina žena ne oseti u ovom stadijumu.

Do kraja osme nedelje trudnoće svaka žena primeti prvi simptome

Do kraja osme nedelje većina žena primeti prve simptome trudnoće. Javlja se neobjašnjiv zamor, gadljivost i mučnina, izostanak menstrualnog krvarenja i oticanje uterusa. Ukoliko primetite sve ove simptome, vreme je da se obratite lekaru i da odaberete lekara koji će voditi Vašu trudnoću.

Osma nedelja trudnoće uz male promene

Svi se divimo umeću prirode i ljudskog organizma da stvori novi život i da stvori slatke male prste na nogama i rukama kod tek rođene bebe. Ovi slatki mali i savršeni prsti na rukama tek počinju da se razvijaju u osmoj nedelji trudnoće. U ovom stadijumu plod može da savija laktove i ručne zglobove.

Formirana pupčana vrpca ishranjuje plod

Tokom sedme nedelje je formirana pupčana vrpca i plod je potpuno adaptiran na sredinu u kojoj se nalazi. Osnovna uloga i funkcija pupčane vrpce jeste da stvara poveznicu između majke i ploda, ona obezbeđuje kiseonik i dovodi nutritivne materije do ploda ali i odvodi one materije.

Nedelja kada počinje razvoj nervnog sistema

Šesta nedelja trudnoće se karakteriše razvojem nervnog sistema ploda. U ovoj nedelji počinje da kuca srce vaše bebe, iako se to često i ne može detektovati na ultrazvučnom pregledu. U ovoj nedelji trudnoće počinju sa razvojem organi digestivnog trakta i resporatorni organi.

AnketaNajčitanije


NetDoktor


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 83405 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25
26
2728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: