Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Koža i disajni organi, podjednako osetljivi

Naši disajni organi su prvi koji će osetiti promene kada alergija počne da nas muči, ali kod velikog procenta ljudi alergija će se ispoljiti i na najvećem ljudskom organu tj. na koži. Naša koža može da postane crvena, suva i može se javiti neprijatan i intenzivan svrab po celoj površini kože.

Šta sve cveta tokom jula i avgusta?

Period jula i avgusta karakterišu poleni i cvetanja trava, koprive, bokvice, ambrozije. Svaki od ovih polena može izazvati pojavu alergijskih reakcija. Alergije se, naravno, javljaju i tokom ostalih dana u godini.

Niko od nas nema iste simptome alergije

Ukoliko su Vaše reakcije na polen ili kakav drugi agens u tolikoj meri intenzivne da ne možete funkcionisati kako treba, svakako je potrebno da se obratite lekaru i pronađete najbolji način da se tegobe koje imate tokom godine preveniraju ili umanje.

Simptomi alergije podsećaju na prehladu

Prehlada i alergija na polen mogu simptomima veoma ličiti jedna na drugu. Prehlada je ipak izazvana virusima i traje 7 do 10 dana, ali ako se simptomi poput curenja iz nosa, crvenila očiju, kašljanja i kijanja, nastave posle ovog perioda, onda ste zapravo alergični.

Ne dopustite da Vam alergije umanje uživanje na letovanju

Sve namirnice na koje ste alergični ne menjaju se tokom leta, pa zato vodite dodatno računa o tome šta jedete, posebno ukoliko planirate da idete na more i da se izlažete suncu. Isto važi i za polenske alergije. Srećom, jul nije mesec koji je bogat velikim količinama polena u vazduhu.

Zaštita i jačanje imuniteta su jedini pravi lek

Ukoliko znate razlog zbog kog imate gljivičnu infekciju prvo što treba da uradite jeste da taj faktor eliminišete. Jačanje imuniteta, upotreba oralnih antifungicida i lokalnih krema ili masti, kao i redovan san u velikoj meri mogu pomoći organizmu da se lakše i brže izbori sa gljivičnom infekcijom.

Svi simptomi gljivične infekcije

Gljivičnoj infekciji kandidom su uvek podložnije žene, zbog anatomskih predispozicija. Simptomi kandidijaze kod žena su: jak osećaj svraba i pečenja vagine i usmina, crvenilo, iritacija usmina i vagine, bol pri mokrenju i odnosima i pojava karakterističnog sirastog belog vaginalnog sekreta.

Kako prepoznati simptome i kada se obratiti lekaru?

Pojačan svrab genitalne regije, ukoliko je dugotrajan, simptom je ozbiljne gljivične infekcije ili pak alergijske reakcije. Gljivice su mikroorganizmi koji daju svrab kao simptom, i ukoliko se ovaj simptom javi i zadrži preko 2 nedelje treba da se obratimo lekaru.

Sa čime to žene kubure tokom leta?

Gljivične infekcije su najčešći oblik infekcije koja pogađa ženski deo populacije tokom leta. Gljivice poput Candida albicans normalni su stanovnici vaginalne flore žene, ali do infekcije tj. povećanog broja ovih gljivica dolazi usled poremećaja imunog odgovora.

Anketa

Da li ćete nastaviti da pijete mleko?


Najčitanije


NetDoktor


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 79714 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
30
     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: