Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Nova istraživanja o Helikobakteriji

U najnovijim istraživanjima infekcija heliko bakterijom se povezuje sa mnogim autoimunim oboljenjima, dijabetesom tip 2, Hašimoto sindromom, multiplom sklerozom, jer protein koji se nalazi na helikobakter pylori ima veoma sličnu strukturu kao određena ljudska tkiva.

Terapiju određuje lekar, ne Vi

Ukoliko laboratorijski nalazi pokažu povećane vrednosti helikobakter pylori u krvi i uz dodatne analize, lekar je taj koji određuje terapiju. Nikako nemojte sami piti lekove i sami tražiti rešenja za ovo stanje jer je u pitanju infekcija i stanje koje se uz nepravilno lečenje može zakomplikovati.

Na koji način prepoznati infekciju?

Postoji zaista mnogo simptoma koji mogu ukazati na to da se u organizmu nalazi povećana količina heliko bakterije. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želucu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja.

Dobre bakterije i virusi utiču na naše varenje

Digestivni sistem čoveka je veoma složena laboratorija koja nas svakodnevno snabdeva svim potrebnim hranljivim materijama. U samom gastrointestinalnom traktu se nalazi veliki broj veoma bitnih mikroorganizama koji su u službi efikasnog varenja hrane koju unesemo u toku dana.

Voli nas samo kada nismo pod stresom

Helikobakter pylori (HP) je bakterija koja je normalan stanovnik u ljudskom organizmu ali ukoliko usled nekih razloga dođe do patološkog povećanja količine ove bakterije dolazi do oštećenja sluzokože želuca. Helikobakter je najodgovornija za stvaranje hroničnog gastritisa.

Pravilna higijena je pola zdravlja

Pojačan svrab genitalne regije, ukoliko je dugotrajan, simptom je ozbiljne gljivične infekcije ili pak alergijske reakcije. Gljivice su mikroorganizmi koji daju svrab kao simptom, i ukoliko se ovaj simptom javi i zadrži preko 2 nedelje treba da se obratimo lekaru.

Dugotrajni bolovi su znak infekcije

Bol u karlici je normalna pojava tokom trajanja ciklusa i u periodu ovulacije, ali ako se ova bol zadrži tokom celog meseca, to je signal da nešto nije u redu. Dugotrajani bolovi u karlici mogu biti uzrokovani infekcijom organa urinarnog trakta ili unutrašnjih polnih organa.

Infekcije i promene u ciklusu su normalne tokom života

Kada je u pitanju seksualno zdravlje žene, nekoliko gljivičnih infekcija ili par promena u menstrualnom ciklusu u toku godine nisu simptomi koji su alarmantni. Promene u ciklusu i gljivične infekcije su sasvim normalna pojava kod ženskih osoba koje su seksualno aktivne.

Bolovi i tegobe koje prate menstrualno krvarenje

Bol u karlici je normalna pojava tokom trajanja ciklusa i u periodu ovulacije, ali ako se ovaj bol zadrži tokom celog meseca, to je signal da nešto nije u redu. Dugotrajani bolovi u karlici mogu biti uzrokovani infekcijom organa urinarnog trakta ili unutrašnjih polnih organa.

Normalni simptomi tokom onih dana

Pojava glavobolje, malaksalosti ili pak prevelike emotivne osetljivosti, bol u donjem delu leđa i maloj karlici su manje više normalni simptomi koji se osete tokom perioda menstrualnog krvarenja i tokom perioda ovulacije. Ipak postoje simptomi koji se ne smeju zapostaviti.

Anketa

Da li ćete nastaviti da pijete mleko?


Najčitanije


NetDoktor


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 79325 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1
2
34567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: