Da li se vitamin A gubi kuvanjem?

Veličina:
AAA

Da bismo što bolje iskoristili vitamin A iz biljnih namirnica potrebno je da imamo na umu kakav vid pripreme jela od povrća može da utiče na gubitak ovog vitamina. Namirnice kao što su šargarepa, bundeva i slatki krompir naročito su bogate vitaminom A. Međutim, ukoliko tokom prženja ili kuvanja koristite ulje, ta praksa može dovesti do gubitka vitamina A iz hrane pošto je ovaj nutrijent rastvorljiv u masti. Ovo povrće je najbolje peći ili kuvati u vodi i na kraju pripreme obavezno dodati ulje po želji, pošto su za apsorpciju vitamina A masti neophodne.

Tagovi: liposolubilni vitamini vitamin a vitamini

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22
23
2425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: