Ishrana kao važan faktor u rpevenciji bolesti
Tip događaja: | Stručni sastanak |
Datum održavanja: | 25. oktobar 2012. 09:00 |
Mesto održavanja: | Medicinski fakultet Niš sala 164 na III spratu |
Organizator: | Medicinski fakultet Niš, Centar za KME |
Cena (kotizacija): | 2000 RSD |
Web adresa: | http://www.medfak.ni.ac.rs/AKTUELNO/CKE/Seminari%20KME.htm#KME89 |
KME poena: | 6 |
KME poena za predavača: | 12 |
Sačuvaj ovaj događaj u svoj kalendar (Outlook, iCal, Sunbird)
Rukovodilac: Prof. dr Maja Nikolić
Predavači: Prof.dr Maja Nikolić, Prof.dr Branislava Kocić, Prof.dr Jovica Jovanović
Profil učesnika: lekari
Registracija učesnika: 13:00-13:30h, Predavanja počinju: u 13:30h
Sažetak programa: Hrana i ishrana imaju važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti kao što su bolesti suficitne i deficitarne ishrane, trovanja hranom i dr. Lekari i ostali zdravstveni radnici u svetu i kod nas suočavaju se različitim barijerama u vezi davanja informacija pacijentima koja se tiču ishrane. Značaj ovog problema je veliki budući da su pitanja o ishrani postavljena od strane pacijenata nezaobilazna kod skoro svake posete izabranom lekaru. Jedan od razloga za ovu situaciju je nedostatak savremenih znanja i manjak edukacija iz oblasti ishrane koje su, iako bitna, potisnuta u drugi plan u odnosu na druga klinička znanja. Predložena edukacija obuhvata aktuelna saznanja iz četiri važna segmenta ishrane koja su bitna za lekare primarne zdravstvene zaštite i njihove pacijente. Obuhvaćene su bolesti koje dominiraju našom nacionalnom patologijom i vodeći su razlog za umiranje u Srbiji, kao i bolesti kod kojih je pravilno rukovanje hranom jedina i efikasna prevencija, a još uvek se javljaju u velikom procentu kod nas. Predložene teme kontinuirane edukacije su: ishrana kao faktor rizika za masovne nezarazne bolesti, dijabetes melitus, kod radno aktivne populacije, mikroorganizmi u hrani i hrana kao faktor rizika za zarazne bolesti. U prvom delu edukacije biće održana predavanja nastavnika univerziteta, koja teorijski razmatraju navedene teme i daju preglede najnovije literature u navedenim oblastima. Drugi deo edukacije posvećen je rešavanju problema sa kojima se suočavaju lekari primarne zdravstvene zaštite u praksi, a obuhvataju navedene teme. Biće prikazani konkretni primeri iz prakse koji se mogu rešiti ukoliko lekari poseduju odgovarajuće znanje i veštine iz oblasti ishrane. Distribuiraće se i agitke za polaznike koje se koriste u zdravstveno vaspitnom radu u navedenim oblastima.